Ładne to nocne, czuć klimat.
Helmuth, gwiazdki to i kompaktem idzie zrobić ;)
Wersja do druku
Ładne to nocne, czuć klimat.
Helmuth, gwiazdki to i kompaktem idzie zrobić ;)
Nocne super bez dwóch zdań. Tylko nic nie prostuj jest dobrze jak jest:-)
Wracając do obróbki to jeszcze bym dodał do tego, co e510 napisał, że tiffa można w 16bitach zapisać. Pozwoli to uniknąć "ząbkowania" histogramu przy robieniu esów-floresów na krzywych, a co za tym idzie nie zmasakruje przejść tonalnych.
No fakt,o tym zapomniałem napisac.
Bez wątpienia obróbka zdjęcia w 16 bitach jest jak najbardziej polecana ale w zasadzie na potrzeby internetu,nie jest konieczna.Bardziej wymierny efekt przynosi w przypadku druku - tutaj nie odważyłbym się pracowac na 8 bitach.
Znalazłem ciekawe artykuły na temat tego zagadnienia,myślę że autorce wątku z pewnością się przydadzą jak również innym zainteresowanym klubowiczom.
http://www.cyfrografia.pl/rozdzielczosc.html
http://www.potoczek.com/fotoporadnik...jaTonalna.html
Pozdrawiam.
ostatnie powala, kapitalne !!
pzdr
Miałem trochę przerwy ale zaległości w Twoim wątku nadrobiłem i dzięki temu poznałem wiele wspaniałych miejsc. Teraz juz bedę bardziej na bieżąco.
Przyłączam się :)Cytat:
ostatnie powala, kapitalne !!
Wanilio, dzięki za wspaniałe wycieczki fotograficzne :)
Pozdrawiam .
Plastyczne te kolorki, szczególnie : Bm potem Burano i ostatnia z Wenecji.
Pozdrawiam
Żadnego filtra nie używałam. Jakoś same się zrobiły :grin:
Statyw zastąpił mi most Rialto. Bieganie ze statywem po akweduktach było męczące i tylko ze 3 razy się na to pokusiłam.
Dziękuję serdecznie za odwiedziny. :grin:
Muszę nadrobić warsztatowe zaległości przy okazji postudiuję podpowiedzi e- 510 :grin:
Z radością odwiedzam Twój wątek, nie tylko ze względów krajoznawczych, bo to oczywiste, ale wiele dobrego można czerpać z Twojego warsztatu. Bardzo mi się ostatnie "włoskie" podobają.
MSZ ostatnie rewelacyjne - oddaje nastrój tego miejsca...
Pozdrawiam
Wrzucę coś dla odmiany...
portret mojej zbuntowanej córki- nastolatki :wink:
Fajna zbuntowana, ale coś mi kolorki nie grają jakoś tak zaniebieszczone.
Zabieg kolorystyczny był celowy ale opinii chętnie wysłucham.:grin:
Kadr piękny, ale myślę, że do nastolatki taka turpistyczna tonacja trochę nie pasuje. No chyba, że chodziło o podkreślenie zbuntowanego charakterku.
ostre te spojrzenie - bardzo ładnie córka się prezentuje - troszkę tło mi nie pasi - głownie LG.
pzdr
Córka b. ładna ale kolor skóry...........okropieństwo!
Wezmę sobie wasze uwagi do serca :grin:
c.d. Wenecji
Ostatnie perfekcyjne!!!
Na zdjęciu córki bardzo podoba mi się jej twarz i na tej twarzy skupiłbym przyszłe zdjęcia. Nie podoba mi się natomiast jej przygarbiona poza, szyja jakby nienaturalnie wydłużona... Ale to moje odczucie estetyczne a nie kanon ;)
Wcześniej mówiliście tutaj trochę o Wenecji. Ja będąc tam czułem się strasznie nienaturalnie, jak w jednej wielkiej scenografii teatralno-filmowej. Włochy poczułem dopiero na jednym z piazza i w mniejszych uliczkach, reszta była bajką na jeden dzień. Choć warto, bardzo warto powłóczyć się wśród tamtejszych kanałów, kanalików. Twoje zdjęcia przypominają mi tamten klimat :)
Witam
Świetne zdjęcia koleżanka serwuje. Wątek przeglądam regularnie ale jakoś nie miałem ostatnio weny by coś napisać. Jednak po ostatnich kadrach już nie wytrzymałem. Mam na myśli zdjęcia z Wenecji i portret. Bardzo fajne, gratuluję.
Pozdrawiam.
Odnosnie Agatki nawet bez tytułu odebrałbym jako chwilę buntu. Wymowne mocne spojrzenie, skupiona twarz. Moment zatrzymany trafnie. Nie jestem jedynie przekonany do tak znacznego oziębienia koloru no chyba, że w dwie strony powiało chłodem. Wenecja i gondole tak romantycznie to odbieram ale druga strona miasta zrobiła niesamowite wrażenie i za to wielkie dzięki.
Kolory Agatce zmienię, obiecuję. :grin: Mam nawet kilka wersji, chciałam tak innowacyjnie- nie trafiłam :wink:
Załączam kolejne z Wenecji. Gondoliera lubię, bo złapałam w kadrze fajny sposób, w jaki oni odbijają się od budynków, charakterystycznie wyginając nóżkę. Katedra św Marka, złapana ze statywu.:grin:
Pozdrawiam, miłego wieczoru :)
Nie dało się szerzej złapać Katedry? Duchy mi nie przeszkadzają, MZ trochę ciasno i krzywo (perspektywa) :-P
Ech ta aptekarska dokładność! :wink:
Helmuth w jakim programie prostujesz foty? ps- zniekształć - korekcja obiektywu??? jakoś nie mam serca do tego prostowania
Ja używam Gimpa. Narzędzia> Narzędzia przekstałcania> Perspektywa
Często tu zaglądam naprawdę warto.
Pozdrawiam
Karol
Front katedry trzeba przyznać jest imponujący. Gondolier w pozie włączającej kontrolę trakcji ciekawy. Zaparkowane gondole przyjemnie spokojne i z lekką nutką oczekiwania.
Dziękuję, że wpadacie :grin: zawsze cieszą mnie Wasze odwiedziny:)
Ostatnie zdjęcie zrobiłam o wschodzie słońca. Zostawiłam śpiącą rodzinę w hotelu i o świcie udałam się motorówką na plac św. Marka.
To wyjątkowe chwile kiedy nie ma tam tłoku i mogłam poczuć wyjątkową jedność z tym pięknym miastem.
Pobawiłam się statywem i mam też zdjęcia złapanych na lekkim falowaniu gondol. Ciągle jak deser zostawiam je na potem. Boję się , ze nie tak je przygotuję.
Dzięki dwuletniemu uczestnictwu w życiu forum czuję, że bardziej świadomie fotografuję. Coraz mniej funkcji w aparacie bywa nieużywanych:wink:
Mimo wszystko ciągle poszukuję , jeśli chodzi o obróbkę. Nie do końca zadowalają mnie zdjęcia prawie "prosto:" wyjęte z aparatu. Lubię jak lekko ocierają się o grafikę, ale prace z warstwami opanowałam na razie w niewielkim stopniu. Ciekawych tutoriali nie znalazłam wiele.
Jeśli ktoś ma linki do ciekawych tutoriali do krajobrazów czy portretów chętnie bym skorzystała.
Wanilia zwolnij z tymi fotkami bo nie nadążam oglądać ;) Ale poważniej, wypatrujesz to co piękne w danej chwili. Ja bym pstryknął i byłaby by ot scenka jakich masa... ech zazdroszczę oka.
Ostatnie 2 znowu rewelacyjne.
Za mareckim dajesz tego dużo twój wątek przeglądam 2,3razy dziennie i to jest mało :)
Pozdrawiam
Karol
Przesadzacie :wink::grin:
Muszę się przez was powstrzymywać :wink::grin:
Karol- miło mi to słyszeć!:grin:
Marecki- żebyś wiedział ile mi umknęło fot, albo walor miejsca doceniłam zbyt póżno.
Daniello- poproszę podpowiedzi co do obróbki :grin:
Mireczku, dziś za Twoje zdrowie wypiję, pyszne , pędzone, malinowe winko :grin:
I tak cię lubię :wink:
I 2setna stronka pyknęła, dopiero zauważyłam :shock:
Czyli mamy taką a'la rocznicę :)
Pozdrawiam
Karol