Zanim zmieni się regulamin, warto trochę podyskutować.
Wersja do druku
Nie wiem czy warto zmieniać, właściwie to uważam, że nie ma takiej potrzeby. Na Wasze postulaty o braku ograniczeń co do używanych programów w popRAWce, pełnej dowolności, przypomnę, że są obecnie takie możliwości.
Jest rodzaj edycji nasze wizje -> gdzie w zasadzie wszystko jest dozwolone. To osoba wysyłająca RAW do konkursu, w pierwszej kolejności, ma prawo wyboru rodzaju edycji.
Jest też zapis w Regulaminie popRAWki mówiący:
"Autor wysłanego pliku RAW do popRAWki ma prawo wybrać rodzaj edycji, a także wykluczyć lub dodać ograniczenia w obróbce , które w danej edycji obowiązują."
Można wybrać rodzaj edycji klasyka -> (aby nie było fotomontaży) i wykluczyć te ograniczenia, których nie chcecie. Czy ja muszę podpowiadać?:)
Korzystajcie z tego:). Oczywiście trzeba wygrać edycję, aby mieć to prawo wyboru. W najbliższej to niestety:wink::) będzie mój wybór:).
Andrzej, Ty tu rządzisz - nie daj sobie aby Ci ktoś!! z Nikoniarzy podpowiadał lub dyktował :)
O zmianiach w regulaminie:
Zastanów się, może jednak warto?
Pomijam taki prosty błąd:
No dobra, naliczyłem trzy. Gdzie czwarta?Cytat:
Konkurs posiada cztery rodzaje edycji:
- nasze wizje -> ...
- czy umiemy lepiej -> ...
- klasyka -> ...
Jest też zapis co najmniej dziwny:
W czym jeszcze, oprócz wywoływarki można wywoływać raw? Każdy program, który potrafi "przerobić" raw na np jpg to wywoływarka.Cytat:
... należy wywołać plik RAW opierając się głównie na wywoływarce ...
Są też zapisy wzajemnie się wykluczające, np w opisie edycji "czy umiemy lepiej" jest napisane:
Jednak dalej jest zdanie:Cytat:
... niedozwolona jest konwersja do B&W ...
Czyli autor zdjęcia wybiera edycję "czy umiemy lepiej" i wyklucza ograniczenie czyli zezwala konwertować do B&W.Cytat:
Autor wysłanego pliku RAW do popRAWki ma prawo wybrać rodzaj edycji, a także wykluczyć lub dodać ograniczenia w obróbce , które w danej edycji obowiązują.
Czy to nie jest sprzeczne?
Więc może jednak warto zmienić?
Zanim napisałeś tego posta trzeba było jeszcze raz sprawdzić te błędy, post byłby krótszy. (są 3 edycje)
Do reszty odniosę się później, czas spać:)
Ale się czepiasz:wink: Owszem wyedytowałem, ale przed Twoim postem i wiesz z czego błąd wynikał. Edycje były 4, ale niedawno przejąłeś jedną z nich i jest teraz pod nazwa Retronaprawa. Tak moja wina, przeoczyłem, powinienem od razu to poprawić.
Klasyka wydaje się opcją domyślną, większość nie lubi się wychylać. Ustaw jazdę bez trzymanki jako domyślną i zobaczymy co z tego wyjdzie :) Moim zdaniem same plusy.
Jazda bez trzymanki jest pojęciem szerszym. Pojawią się jakieś skrajne wizje, ale pojawi się tez klasyka. Będzie większy wybór i większe zainteresowanie. Tak mi się wydaje.