Cerkwie gruzińskie właśnie takie są. Wszystkie jednakie :-)
a co do zdjęć to robiłem z daleka, nikt na mnie uwagi nie zwracał. Mam nadzieję że nie naruszyłem tym niczyich praw i nie będzie mnie nikt ścigał że Wam te zdjęcia pokazałem :-)
Wersja do druku
Cerkwie gruzińskie właśnie takie są. Wszystkie jednakie :-)
a co do zdjęć to robiłem z daleka, nikt na mnie uwagi nie zwracał. Mam nadzieję że nie naruszyłem tym niczyich praw i nie będzie mnie nikt ścigał że Wam te zdjęcia pokazałem :-)
Albo Mauser C96 będzie w użyciu... ;):mrgreen:
apz wysłał mnie na spacer i w sumie dobrze się składa. Mam trochę zdjęć z Tbilisi, które trudno w jakieś zwarte opowiadanie zestawić. A słowo "spacer" to takie hasło - wytrych.
Więc ruszajmy :)
Zacznijmy na wzgórzu Sołołaki z widokiem na Narikałę
480.
Załącznik 145926
W Tbilisi wszystko się kręci wokół Matki Gruzji. Można ją wypatrzeć...
481. Z Narikały
Załącznik 145927
482. z uliczek Starego miasta
Załącznik 145919
483. Z Placu Wolności
Załącznik 145920
Tu zaczyna się Aleja Szoty Rustawelego... a jeśli już tam jesteśmy to warto zaglądnąć do cerkwi Kaszweti. Cerkwi nietypowej bo całkiem współczesnej
484.
Załącznik 145928
485.
Załącznik 145929
Zagłębiając się nieco dalej w uliczki znaleźć można jeden z częściej fotografowanych motywów.
486.
Załącznik 145921
i uliczkę usianą knajpkami
487.
Załącznik 145922
A potem parę kroków i jesteśmy na Kładce Pokoju gdzie z jednej strony można spojrzeć na cerkiew Metechi, tę z poprzedniego odcinka, a z drugiej widać jak na dłoni Pałac Prezydencki i budowę Sali Koncertowej vel Opery.
488.
Załącznik 145923
489.
Załącznik 145924
Gdy zaś znużony wędrowiec zechce odpocząć, schodząc z kładki trafia wprost do niedawno założonego Rika Parku
490.
Załącznik 145925
CDN.
Nadal muszę rozdać :evil:
Podoba mi się Twoja opowieść, bo pokazuje prawdziwą Gruzję, od środka. Bez polityki, niesnasek partyjnych. Za to mamy żywych ludzi, ich codzienne życie - może trudne, może trudniejsze niż nasze, ale bez tego wszechobecnego pośpiechu i warczenia jeden na drugiego.
Przybyłem , zobaczyłem... spodobało się :) , kolejny ciekawy odcinek.
Udany spacer :)
Pięknie się TO ogląda i czyta z ciekawością.
Pozdrawiam.
Śledzę wątek z zainteresowaniem :grin: