8 załącznik(ów)
Odp: lisiajamka przedstawia
Longmen Shiku (Groty Smoczych Wrót) wykuty w klifie nad rzeką Yi Jiang zespół buddyjskich świątyń. Ufundowane przez arystokrację, powstawały 200 lat (V - VIIw.) W 700 grotach i 1300 wnękach jest ponad 100 000 rzeźb, największa mierzy 17m, najmniejsza 2 cm.
W współczesnych czasach sporo figurek skradziono, pozbawiono głów, natrafić na nie można w zachodnich muzeach :)
Cytat:
Zamieszczone przez
lisiajamka1
Longmen Shiku (Groty Smoczych Wrót) wykuty w klifie nad rzeką Yi Jiang zespół buddyjskich świątyń. Ufundowane przez arystokrację, powstawały 200 lat (V - VIIw.) W 700 grotach i 1300 wnękach jest ponad 100 000 rzeźb, największa mierzy 17m, najmniejsza 2 cm.
W współczesnych czasach sporo figurek skradziono, pozbawiono głów, natrafić na nie można w zachodnich muzeach :)
Ostatni rzut oka na forum przed snem i co widzę?
7 zrobiła na mnie wrażenie... duże wrażenie :)
Czekam na następne.
Ciekawe zdjęcia. 7 fajne.
Na 6 zdjęciu faktycznie rzeźby nie mają głów. :cry:
12 załącznik(ów)
Klasztor Shaolin założony w 527 r. przez indyjskiego mnicha Bodhidharmę, jest miejscem w którym powstały chińskie sztuki walki. Przez lata zapomniany, niszczony w czasach Mao, został wreszcie doceniony i odrestaurowany. Postępująca komercjalizacja sprawiła, że znaczna część kompleksu świątynnego została udostępniona turystom, a wokół powstało wiele szkół sztuki walki.
Fajne te posągi, zdjęcia świetne jak zwykle:)
Ładne zdjęcia. Czytałem o komercjalizacji szkół Shaolin. Ciekawe te posągi.
Doskonała seria. Doszedłem do 12 i ... brakło :(
Jeszcze poproszę :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Jeszcze poproszę :)
popieram :)
10 załącznik(ów)
Bodzip alnico proszę bardzo :grin:
Show mistrzów kung-fu. Podziurawiony pień drzewa to efekt wielu ćwiczeń uderzenia palcem.
7 i 8 są super dynamiczne, ale 7 kapitalne. Drzewo robi wrażenie. To od pojedynczego "puknięcia" paluszkiem, czy latami w jedną dziurę ? :D
I jeszcze ostatnie - o co chodzi z tym balonikiem ? czyżby przebijał go "powietrzem" ?