-
Matryca NEX'a ma mocny filtr AA, bardzo. Ma wiecej pixeli niz wiekszosc puch u43, ale to sie nie przeklada na ilosc szczegolow, chociazby we wlosach.
Owszem - wszystko jest "wieksze", latwiej to odszumic i wyostrzyc. To jest jakas zaleta. Ale szczegolow, ktorych juz w RAW'ie nie ma - sie nie wydobedzie zadnym wyostrzaniem, najwyzej artefakty sie stworzy.
Za to trudno o przepaly oraz RAW'y do 1600 w zasadzie nie trzeba odszumiac. Z 3200 tez nie jest zle, na pewno lepiej niz w u43.
Choc to 1600 to odpowiednik 800 w Lumixach G, sam juz nie mierzylem, ale wierze DxO Mark:
http://www.dxomark.com/index.php/en/...nd3)/Panasonic
* * *
Temat poruszony zostal po tym, jak ktos zadal na DP Review pytanie, po co kupowac M9, jak mozna podpinac szkla M do NEX. Osoby, ktore mialy mozliwosc zobaczyc RAW z M9 - wytlumaczyly, ze jest to porownanie bez sensu, jak dzien i noc. Niewielka ilosc szczegolow z NEX wzgledem M9 wrecz poraza.
Czy to zle swiadczy o NEX? Moim zdaniem nie. Ten korpus kosztuje grosze, pozwala na ogromna zabawe ze szklami manualnymi, daje szeroki kat (czego nie mozna powiedziec o u43). Jezeli ktos nie robi wiekszych powiekszen, nie kadruje, wycina - to to co dostaje z NEX i manuali powinno byc satysfakcjonujace. Czuc KLIMAT szkiel Leici, Zeiss'a i innych.
I patrzac realnie - to niewiele korpusow moze sie porownywac z M9 jesli chodzi o ilosc szczegolow.
Dopiero ostatni E-5 z topowymi szklami 43 dubluje prawie liczby w testach rozdzielczosci - wzgledem starszych korpusow z silnym filtrem AA.
-
-
Zakupilem konwerter WIDE do nalesnika 16mm. Uzywam go glownie do WIDEO, ale czasem i zdjecia jakies mozna zrobic.
Tu pierwsze godziny, kiedy go wzialem w reke, juz ciemno niestety bylo. Oba na f/2.8.
-
Jerry a co to za kaszka na pierwszym zdjęciu ?
Czy to nie po obróbce ?
-
Tak, RAW, LR, obrobka, ISO 1600, f/2.8, z reki.
-
jerry, jak może kojarzysz z innego wątku, ja się mocno zastanawiam nad takim zestawem jak ty masz, czyli nex + 16 mm + konwerter wide.
czy po paru dniach użytkowania możesz skomentować bardziej obszernie jak go oceniasz i jak widzisz jego użyteczność w fotografii wnętrz?
z góry bardzo dziękuję za komentarz...
-
Vendea,
to wszystko zalezy od Twoich wymagan i progu akceptowalnosci.
Skontaktuje sie z Toba na priv. i wysle Ci mailem kilka zdjec prosto z puchy, sama sobie wyrobisz zdanie, chyba tak bedzie najlepiej.
PS: wlasnie robiac dla Ciebie JPG - widze, ze w ustawieniach balansu bieli mozna oziebic, badz ocieplic kolory!
PPS: OK, wstawie moze dwa przyklady z 16mm f/2.8 otwartego maksymalnie, ISO 800 (podniesione +1 EV w LR), z reki, ostrzone recznie na srodku kadru. RAW + LR 3.
PS: moze dodam, ze na f/2.8 i ostrosci ustawionej w srodku kadru - raczej nie ocenialbym ostrosci brzegow... Musze zrobic zdjecie na statywie i przymknac do f/5.6 - f/8 - dopiero wtedy bedzie mozna moim zdaniem cos wiecej powiedziec.
-
jerry, bardzo dziękuję! narożniki trochę przygnębiają...
mam jeszcze prośbę, gdybyś mógł zrobić jakieś ujęcie właśnie wyżej niż F2.8 i z ostrością podbitą +1 lub +2?
mam jeszcze jeden pomysł - samo body NEX + Voigtlander 12 mm. będzie drożej niż zakładałam oczywiście, ale to podobno bardzo dobre szkło. no i mogę zrobić zakupy zagranicą, bo będę w kanadzie niedługo, czyli liczę że całość 2,500 zł wyjdzie...
ręczne ostrzenie mnie tak bardzo nie przeraża, kiedyś przecież tylko tak sobie wszyscy radzili i nie było tragedii :-P
z resztą w przyszłości ma wyjść szeroka stałka sonego, to najwyżej zmienię...
tutaj mam link ze zdjęciem zrobionym tym zestawem - wydaje mi się pięknie ostre po całości - ale ja jestem zielona - proszę o komentarz! :-)
www.flickr.com/photos/nakagane/5230572805
-
-
bardzo dziękuję za linki! piękne te zdjęcia z 12 mm.
w tej chwili myślę tak - kupię NEXa z naleśnikiem + konwerter wide i zacznę oszczędzać na ten obiektyw 12 mm szukając okazyjnej oferty, także zagranicą.
jak będzie mi słabo szło oszczędzanie, to może doczekam się wyboru między voigtlanderem 12 mm a tym zapowiadanym szerokim obiektywem sony do NEXa - słyszałam w sony center plotkę, że to nie będzie zeiss niestety ale coś od minolty, stałka w okolicach 11 mm ;-)
a z naleśnika przy przymknięciu powinno udać się wycisnąć trochę niezłych ujęć, tak sobie kombinuję. no i jest to bardzo kompaktowy zestaw, na wyjazdy i takie tam. także różnica w cenie body / body + naleśnik jest niewielka.
z góry dziękuję też za jakieś kolejne foty z naleśnika i konwertera wide!