A tak na poważnie, to Twoje najbardziej zbliżone do rzeczywistości . Dzięki.
Wersja do druku
A tak na poważnie, to Twoje najbardziej zbliżone do rzeczywistości . Dzięki.
Ech! Gdyby nie moje lenistwo...
https://forum.olympusclub.pl/attachm...d=164781&stc=1
1. Trzeba je obrócić.
2. WB a potem lekko wyciągnąć cienie i poprawić kontrast - sposób dowolny.
3. Plamę wyretuszować lub usunąć.
To z głównego "skopania" tylko.
PS Niedziela, 3 stycznia 2016 05:06:12
Jck, obrazka ni ma :(
Wrócił....
Złoty pociąg ? ; )
Ze złotymi wagonami ;) ;)
Załącznik 167093
Ciut przedobrzone ostrzenie, ale to bym pominął, bo chciałem zapytać, dlaczego taki kadr?
W PSIe, zmieniłem sposób zmniejszania i wyostrzania zdjęć na forum i wracam do starego sposobu. Co ciekawe przed wrzutka na forum, u mnie na kompie aż tak tego nie widać. Dzięki w każdym razie za zwrócenie uwagi.
---------- Post dodany o 10:40 ---------- Poprzedni post był o 10:37 ----------
Z ostrzeniem przedobrzone, zgadza się. Natomiast co do pytania odnośnie kadrowania, pytasz już drugi raz, i drugi raz mam problem z odpowiedzią. Jeśli możesz, to rozwiń pytanie, bo nie wiem czy pytasz w pozytywnym czy negatywnym sensie kadrowania ;)
Gdzieś w wątku Gulaszowej jest print screen , gdzie dokładnie wyrysowałem jej które suwaczki używać by przyciemnić a zlikwidować "aureole"...
Dzięki za namiar.
Wprawdzie nie jestem zwolennikiem robienia BW z koloru, ale jakoś tak mnie poniosło ;)
Załącznik 167153
ps. stara metoda zmniejszania i wyostrzania.
BW świetnie wyszło!
BW podoba mi się :-)
Dzięki Panowie ;)
jakby co instrukcję Krkmana masz tutaj
ostatnie BW dobrze i kadrowo też
poprzedni kadr skopany na maksa - jak już ciąłeś wagon to trzeba było równo ciąć - albo dać cały - w petreq'a wątku chyba jest też fota z tego miejsca ale z ciut dalsza cyknięta
Takie pytania bywają podchwytliwe. Czasami pytam, zupełnie nie złośliwie, o pomysł na kadr.
Zwykle gdy oglądam takie kadrowanie, albo sam się łapie na jego stosowaniu mam wrażenie, że brakuje motywu przewodniego. Dobrze, jest wagon, jest duży, rdzawy i "ucieka", a właściwie nie mieści się w kadrze. Pozostałe elementy powtarzalne, w tym wypadku wagony, są nieproporcjonalnie mikre względem pierwszego elementu. Prawa strona kadru mocno przeważa nad lewą. Z dołu tniemy jakiś (chyba ważny) detal wagonu... itd. Ten kadr moim zdaniem nadawałby się do sceny, gdzie pociąg jest w ruchu.
Czasami zastanawiam o czym miałoby opowiedzieć zdjęcie. Czy o starym przerdzewiałym wagonie czy o składzie wagonów na jakieś zapomnianej bocznicy? To powoduje skupienie na wagonie lub szerszym pokazaniu bocznicy wraz z "mieszkańcami".
---------- Post dodany o 15:35 ---------- Poprzedni post był o 15:32 ----------
Tu nie potrzeba pytań. A stara metoda jest całkiem udana.
Mirek zawsze pisał o tych rdzawych mostach, wagonach, kładkach, słupach, konstrukcjach - żeby postarać się rdzę (fakturę) wyciągnąć.
Ciekawe zestawienie. Wysoka architektura dawna i współczesna. Wyraźnie widać, że poszliśmy w górę, ale bez finezji i polotu. Tylko proste, acz wytrzymałe konstrukcje.
Kadr ograniczyłbym do kwadratu ucinając prawy bok (mniej więcej na Baszcie Złodziejskiej), zostawiając zamek i elektrociepłownie w centrum.
W ostatnim to chyba (przedewszystkim) balans bieli skopany. Przyznam w naturze zielonego nieba jeszcze nie widziałem. Fioletowe czy turkusowe jeszcze można "przełknąć":) i bywa takie, ale zielone...
Niebo poprawiłem ;)
Załącznik 167873
Trochę za bardzo "zamroziłeś" śmigło.
Poza tym Camel elegancki:D
Ujęcie Wawelu i Elektrociepłowni w Łęgu świetne.. Tak w linii prostej to obiekty te są sporo oddalone od siebie - tu wyglądają, że oba są w śródmieściu..
Uwaga Hadesa - jak najbardziej.
Ciekawe ale przyciąłbym boki tak, żeby nie było widać dachu.
Helmuth, masz rację. Lepiej wygląda bez tych dachów po bokach.
Załącznik 167983
Czy ja wiem? Kadr jest niezdecydowany i nic nie mówiący. Linie mogłyby uzupełnić krzywe, ale wtedy warto byłoby pójść w silny kontrast między czernią i bielą na cały kadr. Wtedy wyszłyby z obrazu elementy geometryczne uzupełnione o krzywe.
Dzięki za uwagi. Warte przemyślenia i zastosowania w praktyce.
Kolejne pod " nóż" ;)
Załącznik 168033
Zdjęcie dokumentacyjne, ilustracja: bez większych zmian na "tak". Ale jako artystyczna interpretacja? Można by podkreślić twarz pilota (rozjaśnić), można by dodać w cieniach i dać ogólny kontrast (niebo).