Rafał, mi chodzi tylko o złudzenie. Wiem, że są to w pełni naturalne, ekologiczne piksele stworzone z bloków kamienia.
Wersja do druku
Rafał, mi chodzi tylko o złudzenie. Wiem, że są to w pełni naturalne, ekologiczne piksele stworzone z bloków kamienia.
Taki trochę eksperyment
Bardzo stara pocztówka z Wenecji
https://galeria.olympusclub.pl/album...37/venezia.jpg
Tu przepały są celowe, możecie się powyżywać ;)
Witaj
Wyszło ciekawie.
Generalnie nie lubię zdjęć architektury - inaczej, nie "pociągają" mnie takie zdjęcie, dlatego zbyt wiele moich komentarzy w tych tematach nie ma.
p.s. doszedł do Ciebie mój email ?
pzdr
Ładna pocztówka, choć IMHO ziarno niezbyt ładne ci wyszło. Chyba lepiej wyglądałoby ciut mniejsze i ostrzejsze. A na Twoim zdjęciu bardziej przypomina szum cyfrowy.
Pozdrawiam.
R.
Dziękuję za ocenę :)Cytat:
Zamieszczone przez kasprzyk
Jak napisalem, to raczej eksperyment ale podoba mi się na tyle, ze wstawiłem.
Mail nie dotarł, dlaczego?
Napisz moze na PW...
Odpowiada mi taki przekaz. Szum za Rafałem.
pozdrawiam
Gdy pisałem swoj post, to tego nie było.Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
Masz rację z tym szumem. Kiedyś pisaleś, jak go robisz ale nie pomnę teraz, gdzie to było.
Ja po prostu nie odszumiłem tego zdjęcia a zabawa z kanałami i podniesienie kontrastu wydobyło go właśnie w taki sposób.
Switch, dzięki, szum j/w.
Podoba mi się ta fotka.
Bardzo fajna stylizacja.
Pozdrówka!
ło jeeeeeeezu jakie przepały! to sie w zadnych ramach nie mieści.
:-P
Rafal ma troche inne zdanie, ale ja uwazam ze efekt starej kartki osiągnąłeś w 90 %. No a przepały to wiesz ze lubie.
Rafał też ma swój sposób na robienie ziarna i mówi tez jak go nie nalezy robić. A ja właśnie tak robie od dawna jak nie nalezy. Jesli potrzebuje ziarna to wczesniej staram sie robic fotkę na wysokim ISO a potem podwójnie wyostrzać. 1 raz przed zmniejszeniem fotki a drugi raz po. Bywa tez tak ze wyostrzam tylko po zmniejszeniu ale z większą "krawędzią", wszystko zalezy od rodzaju fotki bo nie do kazdej ten sposob jest dobry.
Odpisałem Ci pod zdjęciem ale dodam tylko, że nie wszystkim takie eksperymenty muszą przypaść do gustu.
To normalne bo z czysto technicznego punktu widzenia, zdjęcie jest przekombinowane.
Ale tak ma być :)
Wenecja już "normalnie" ;)
Dzwonnica św. Marka
https://galeria.olympusclub.pl/album.../san_marco.jpg
Masa turystów w kadrze ale tam już tak jest :)
Bardzo klarowne to zdjęcie, miło się patrzy. Wydaje się, że zabrakło wykończenia lewej strony - ale pewnie inaczej się nie dało?
pzdr
Fotografowanie tam w pełni lata to loteria.
Ludzie dosłownie się klebią na placu a co drugi robi zdjęcia.
O ile pamiętam, to przymierzałem sie do tego kadru kilkanaście minut i ciągle ktoś mi właził.
W końc uzrobiłem tak, jak ludzie pozwolili :)
Kto wcześnie wstaje, ten nie ma ludzi na zdjeciach ;p I ładne światełko z porannego słoneczka.Cytat:
Zamieszczone przez Oleryk
Masz rację, ale żeby dojechac z Rimini, gdzie zawsze się zatrzymuję, musiałbym jechać po kolacji ;)
Co prawda to tylko 190 km, w większości po autostradzie ale noce w lipcu są krótkie.
podobają mi sie te szarości na Twoich zdjęciach.
oldschoolowe szarości także ;D
Co zajrze to ciekawiej :)
Podoba mi sie ta stara Wenecja, fajnie zrobione :)
Cześć Krtek, dzięki :)
Architektury ciąg dalszy:
W samo południe w Ravennie
https://galeria.olympusclub.pl/album...37/ravenna.jpg
Kontrasty byly straszne ale chyba udało mi się wybrnąć?
Wraca portret z kościoła:
http://img12.imagevenue.com/loc609/t..._122_609lo.jpg
Buhahahaha - wyluzuj Wojtek, mamy piatek, zaczyna sie weekend.Cytat:
Zamieszczone przez Oleryk
Piekne zdjecia pokazujesz. Mozna tez ladne zdjecia innych obejrzec :D
Milego weekendu
ps. jak dla mnie 5-tka :D
Dziękuję za dobre słowa.
Równiez życzę Ci przyjemnego weekendu :)
Oleryk,
Podoba mi się pocztówka z Wenecji, przede wszystkim - kompozycja oraz stylizacja, jak na dagerotypach, które miały mały DR (Dynamic Range). Na pierwszy rzut oka moje oko dostrzega gryzące biele i poczucie poprawności technicznej kręci na wszystkie strony moim nosem, ale... po kilku podejściach zaczynam przyjmować Twój eksperyment jako wnoszący coś świeżego do widoczków Wenecji, a mianowicie - przepalenia podkreslają koloryt miejsca, biel scian i włoskie światło (może trochę przesadnie, ale jeżeli przyjmiemy, że umownie i metaforycznie, to jest OK), inne od naszego północnego.Także podoba mi się rozległość spojrzenia, dużo przestrzeni na pierwszym planie. W tej przestrzeni walczący z nią wioślarz, pięknie ustawiona kompozycyjnie łódka - symbol miasta oraz wieńczące przestwór kamienice na wodzie.
Portret z obrazem w tle bardzo udany. W ogóle wpaść na taki pomysł i go zrealizować, to już jest coś. Fotka ładnie gra zestawieniem dwóch twarzy kobiecych - rzeczywistej oraz metaforycznej, wystylizowanej w manierze bizantyńskiej. Ciekawe to jest.
Architekturka też niezła, widać światło, chociaż jak na takie widoczki, zbyt szarpnięta w kontraście, no i te tłumy ludzi nie pomagają w odbiorze fotek, ponieważ nie należą za bardzo do tematu. Ale nie ma co narzekać. Jest OK.
Pzdr, TJ
Dziękuję za komentarz Tadeuszu :)
No widzisz "malkontencie" ;)
Włoskie kontrasty
Zbłąkane w słońcu
https://galeria.olympusclub.pl/album...7/urbino_1.jpg
Witaj
No tooo mi się podoba bez dwóch zdań! :)
Szkoda, że xsara w tle, mimo to zdjęcie pierwsza klasa!
pzdr
Cze Oleryku!
No jakby mozna bylo to bym dala 6 :mrgreen:
Duuuuuuuuze wrazenie.
A z szanownym przedmowca johnem (kasprzykiem) pozwole sie nie zgodzic.
Autko tylko wzmacnia (imho) kontrastowe tresci tej fotki, a jeszcze nasila efekt nachylenia placu !!!
(a moze to Twoje autko?) ;)
Gratuluje! Widze, ze milo upalow glowa (oraz lapki i aparatto) niezle pracowaly.
I jeszcze jedno.
Dzis 8 grudzien, ciemno, paskudnie do Swiat jeszcze sporo czasu. Dzieki za te wspaniala dawke swiatla !!! Az sie od razu lepiej poczulam :D
Jest mi bardzo miło, że Wam się podoba.
Wolałbym jednak, gdyby samochodu tam nie bylo, no cóż...
Edycja
Autko nie moje, jeżdżę korolką, od dwóch lat jeździmy nią do Włoch.
W przyszłym roku też myślę o tym słonecznym kraju :)
No to wojna :mrgreen: nie nie, dla Ciebie Zyziza to nawet na traktor będę przychylny ;)
A tak na poważnie - głównie chodzi mi o nastrój - miła kamienica, jakiś "ogródek" z krzesełkami, krzątające się człeki no i przepięknie uchwycone ptaki - auto nie pasuje ;)
pzdr
No, baaardzo ładnie.
Dzięki.
Mam nadzieję, ze tych, włoskich klimatów starczy mi gdzieś do kwietnia.
Potem będę robił nowe ;)
W międzyczasie mam fajny pomysł na sesję ale trochę nie ma pogody.
Słoneczko mi potrzebne i kontrast.
Kapitalne zdjęcie! Dzięki mewom fotka jest bardzo przestrzenna. Mam wrażenie, że te mewy są jakby przed płaszczyzną zdjęcia, wystają. No, naprawdę mi się podoba. W Galerii dostałeś zasłużoną piąteczkę :)
Pzdr
Fotka z mewami jest swietna
Wow, mewy są genialne. Trudno zrobić takie zdjęcie, żeby nic nie poucinać ;D
To fuks, szczęśliwy traf i tyle.
Ponieważ moje poprzednie zdjęcie wywołało falę kontrowersji i podgrzało atmosferę na forum, pozwolę sobie pokazać, podpatrzone kiedyś, prawdziwe
Emocje
https://galeria.olympusclub.pl/album...537/emocje.jpg
Dla tego pana to, co właśnie ogląda, jest ciekawsze niż jakieś tam ptaszki ;)
Nie jest to street-foto, raczej restaurant-foto :mrgreen:
Fajną mine ma ten facet :)
Dzięki, widziałes poprzednie?
No widziałem. Wklejone?
Dałbyś chociaż Ty spokój, Karol :/
Jakie to ma znaczenie?