Podoba mi sie 206.
Wersja do druku
Zatrzymałem się na 206...:grin: super fotka
Cieszę się, że zdjęcie farbiarni się podoba, warto było do Bydgoszczy jeździć;) dziś Gdańsk - wschód słońca w mojej okolicy, jeszcze Panasonikiem robione:
211
Załącznik 168470
i złapani na Długim Targu:
212
Załącznik 168471
pozdrawiam
Ładne zdjęcia, najbardziej podobają mi się 205 i 209.
Cześć,
Ciągle podtrzymuje moje zdanie z poprzednich wpisów - a i też dziękuję, za wrzucanie zamiast formy znaczka w poście - większych formatów - mnie to przyciąga bardziej.
Bydgoszcz w niebo - spodobało mi się, ale chyba najbardziej z ostatnich 209. Przyjemnie wyważone w światłach.
pozdrawiam,
I tradycyjnie u mnie Bydgoszcz i Gdańsk:
213 - Savoy na skrzyżowaniu ulicy Gdańskiej i Focha, w wersji trochę przechylonej;)
Załącznik 168628
i gdańskie
214 na ławeczce pani siedzi i na coś czeka
Załącznik 168629
215 na plaży
Załącznik 168630
pozdrawiam
Sawoy ciekawie wyszedł i 212 też. Jakoś spodnie Pani ta mi się wydaje pasują wzorem do samego zdjecia BW.
215 na plazy... przypominaja lata siedemdziesiate jak jezdzilo sie na kolonie, wtedy wiecej kotwiczylo statkow na redzie. W przewazajacej wiekszosci byly to "narzedziowce" :-)
Cześć,
Dokładnie w tym samym kierunku pobiegły moje myśli odnośnie 215 - kolonijny czas plażowania :)
pozdrawiam,
Ładny klimat na ostatnim zdjęciu.
Ja na kolonie nie jeździłem ;) ale skojarzenia z dawnymi wyjazdami wakacyjnymi do Kołobrzegu same się nasunęły:)
A skoro jesteśmy przy dawnych czasach to z Bydgoszczy, coś, co starsze i lepsze czasy pamięta:
216
Załącznik 168928
a z dużo nowszych i młodszych klimatów, dwa portrety mojej żony
217
Załącznik 168929
218
Załącznik 168930
a że ostatnio portretem zacząłem się interesować, to szczególnie mocno liczę na konstruktywną krytykę, w przypadku beznadziejnym, cytując Andrzeja Mleczko:
Załącznik 168931
oszczędzę trochę na sprzęcie oświetleniowym
pozdrawiam
Bardziej tradycyjne dla mnie kadry
219 zamglony Gdańsk, zrobione przy próbie sfotografowania księżyca i Wenus
Załącznik 169017
220 widok na stare spichlerze
Załącznik 169018
221 reklama restauracji Kameralnej na Dolnym Mieście
Załącznik 169019
pozdrawiam
Z ostatniej serii zamglony Gdańsk mi się podoba, restaurację bym widział inaczej jeśli pozwolisz.Załącznik 169031
Moja wizja...:-)
Załącznik 169055
Ale że co, że zaś za dużo w kadrze??;) no ale co racja to racja, chyba lepiej teraz wygląda bez tej zieleninki na prawym brzegu, ja jakoś nie mogłem się zdecydować i wrzuciłem wersję minimalnie kadrowaną.
Nie chce Ci tu śmiecić w wątku ale wszystkie trzy ostatnie zdjęcia kadrowalbym 3:2 a zwłaszcza zdjęcie 219 nawet w 16:9. 219 mi sie podoba choć szkoda że nie przymknąłeś przysłony by punkty świetlne zrobiły sie nieco "gwiazdkowe". Autobus w pd i auta w ld rozciągnęły by się bardziej. Więcej kontrastu, ochłodzić lekko zdjęcie i zdjąć nasycenie. Imo będzie gitarra :) Np. wierzchołki dźwigów znikną w ciemności a środek pozostanie we mgle.
za takie "śmiecenie w wątku" jestem wdzięczny:) co do samego zdjęcia to gwiazdki nie pasowały mi jakoś do mglistego klimatu,a o innych efektach nie pomyślałem, co reszty uwag to spróbuję i zobaczymy jak wyjdzie...
czy chodzi o coś innego niż napisał Ggolus?
Poprawione zgodnie z sugestiami:
219a
Załącznik 169119
pozdrawiam
No nie do końca. Tylko czy mogę tu wtrynić fotę zrobioną w PS Express na tablecie? Najwyżej poprosimy o usunięcie, co?
Zapraszam:) jakby co mogę orf-a wrzucić, tylko muszę rozkminić jak
No to dobra, trzymaj sie mebli by Cię nie...
Dźwigi.
Spichlerze.
Knajpka.
Jak zdecydujesz to usuwamy.
Dźwigi puść mi proszę orfa na grzegorz.golus@gmail.com bo sam jestem ciekawy co wyjdzie :)
Grzesiu dzwigi fajne wyszly, jak otrzymasz orfa, to jestem ciekaw jaka Twoja wizja bedzie. Spichlerze fajne.
Zostawiamy!! knajpka w tej wersji podoba mi się najbardziej, szkoda, że wcześniej nie wyprostowałem, spichlerze oprócz kadrowania mają podniesiony kontrast? no i najważniejsze - co zrobiłeś z dźwigami? dla mnie bomba! tyle, że nie potrafię tego odtworzyć u siebie
A tu próba osiągnięcia zbliżonego efektu w innym kadrze:
222Załącznik 169124
i orf:
Załącznik 169125
PS Express nie zapisuje ustawień :( robiłem na oko.
Dźwigi mocno clarity na +, defog też, oziębienie i nasycenie na -, prześwietlenia na -, cienie lekko na +. Reszta to walka z kontrastem. Lekko odszumioine.
Spichlerze podobnie ale delikatniej. Jaskrawość na + i obniżenie kontrastu.
Knajpka tylko kadrowanie i lekko clarity na +.
Zrobię orfa to Ci wyślę print screen z ustawieniami. Dodam tylko ze to na tablecie wiec inaczej na nim wyglada a inaczej na mega monitorze andtora2 :)
Teraz wiem, ile nie wiem;) chyba jestem niepełnosprytny bo nijak u siebie (Lr 5) nie potrafię tego osiągnąć...czekam na obróbkę orf-a :)
Spoko luz, u mnie pies zasnął na moim miejscu u boku żony:wink:. A w międzyczasie kolejne foty z Bydgoszczy:
223
Załącznik 169127
224
Załącznik 169128
pozdrawiam
Wrzuta fajna, druga fota jak dla mnie najlepsza.
Dla mnie też 224 pomimo tych wygięć perspektywy:)
Wersja wyprostowana na szybko
224a
Załącznik 169129
Moja wizja...:-)
Załącznik 169130
Nie udało mi się osiągnąć aż takiego efektu jak na tablecie. Trzeba by się pobawić jeszcze wyostrzaniem i zdjęciem żółtego zafarbu. Programy na tablety/komórki jednak bardziej agresywnie wyostrzają. Tak mi się wydaje. Pewnie bardziej doświadczeni koledzy potrafią więcej z tego wyciągnać :-) Wyszło mi takie coś:
Załącznik 169138
Tutaj przyrównałem wersję z tableta i z normalnego kompa.
Załącznik 169139
A całość zrobiłem w ten sposób:
Załącznik 169141Załącznik 169142Załącznik 169143Załącznik 169140
Grzesiu czy przy takim oswietleniu jakie bylo ( lampy sodowe) jest sens pozbawic efektu zoltego zafarubu. Przy lampach rteciowych ( a takie kiedys byly ) nie bylo zoltego zafarbu :-)
Ps.Efekt uzyskales, foty fajne.
A tak sobie też grzebnąłem
Załącznik 169145
Mozna i tak... czy dobre, to do dyskusji... :-)
Załącznik 169148
Dzięki wszystkim za aktywność w moim wątku:) wszystkie wersje fajne, Ggolusa pasuje mi najbardziej, teraz już widzę, że brakuje mi dobrego tabletu :wink: Bodzip - w czym obrabiałeś - Darktable, Gimp?
pozdrawiam