I ja się dołożę :)
Załącznik 136939 Załącznik 136940
Jako, że na Linuxie o exifie było pisane :) - więc załączam:
exif
Wersja do druku
I ja się dołożę :)
Załącznik 136939 Załącznik 136940
Jako, że na Linuxie o exifie było pisane :) - więc załączam:
exif
Nie mogę wątku edytować, więc poniżej:
Cytat:
Wywoływane w Linuxowym Darktable. Korekta świateł, cieni, tonacji. Delikatna korekcja poziomu horyzontu, mikrokontrast. Potem zmniejszenie lanczosem i wyostrzenie przed wklejeniem na forum
https://www.dropbox.com/s/9309q8ydmvfoyps/exif.txt?dl=0"
Dzięki za wyjaśnienie:) Pamiętam wątek "Exif - czym to się je". Gimp z tifa obojętnie czy jest tak "schowany" czy nie EXIF-a nie zapisze. Tak ma ten program po prostu (na razie, może nowsza wersja usunie ten "mankament" ). Chodziło mi, że powodem są programy (Darktable też, jeśli "chowa" exif), a nie sam system Linux:-P:wink:
Korzystając z apz'etowego PS'a obrobiłem z marszu orf'a i poniżej zrzuty ekranowe ściągawki praktycznej.
Na nich w czerwonych ramkach konieczne ustawienia.
1. Obrobionego tif'a kopiujemy lub "zapisujemy jako" - dwukrotnie.
2. Każdą z kopii pomniejszamy do założonego rozmiaru. Wygodnie przed tym zmienić nazwy na ostateczne.
a b
3. Zapisujemy je do jpg'a, ustawiając opcje obrazu i zwracając uwagę na wielkość w prawym górnym rogu poniżej zaznaczenia.
c d e
4. Jeśli na exif'ie brak bezpośrednio nazwy programu, wklejamy ją tak:
f g
5. Poniżej efekt finalny. I to wszystko.
h i
Tak gwoli uzupełnienia, porady, (nie tylko do tego wątku) odnośnie obrazka nr5 (e). W przypadku gdy przy wybranej najlepszej jakości (12) waga pliku przekracza 1000KB lepiej samemu zwiększyć kompresję (np. na 11 lub gdy zachodzi potrzeba 10 ) niźli miałby to zrobić automat forumowy. Zrobi to gorzej mz. i przy okazji wytnie EXIF.
Tu akurat przy najlepszej jakości (12) waga wynosi ok. 640KB (mała waga zdjęcia bo mała szerokość). Przybliżona waga jest pokazywana po zaznaczeniu (jak na obrazku) Podgląd.
Przy rozmiarze 1440x1080pix i jakości 12 często (tu w wątku chyba wszystkie w orientacji poziomej) przekracza 1024KB, ostatnie: Załącznik 137054
Bynajmniej u mnie w PSE tak mam:) ale to chyba to samo co w PS.
Moze jak wychodzi Wam troche wiecej jak jeden mega(okolo 60-90kb wiecej) to zapisujcie jako postepowy przy ilosci skanow 5.To ta opcja na samym dole i w okienku przestawic.Dotyczy PS-w innych nie pamietam.Przy wielkosci 1Mega zyskuje sie okolo 90kb
Załącznik 137076Załącznik 137075Załącznik 137074
Andrzej dalej opisze gdzie, co i jak.
Na mój ostatni rejs leciałem do La Coruny przez Barcelonę. Na zdjęciu jest wewnętrzny dziedziniec dworca lotniczego z moim ulubionym kawo-pojem.
Zdjęcie zrobione z podparcia, z murka na dziedzińcu, zaczął kropić drobny deszczyk, od chmur odbiły się światła miasta i lotniska...
Rzadkie jak dla mnie zdjęcie, mam w architekturze mniejsze doświadczenie i mniej serca do takich zdjęć...
Zapraszam.
Korzystając z chwili wolnego czasu, moja wersja.
Załącznik 137081 Załącznik 137080
BTW
czy do poprzedniego RAWa można się jeszcze dodać?
BTW2
czy w skrypcie forumowym coś się zmieniło, że miniaturki są większe?
Do poprzedniej edycji :)
Załącznik 137083 Załącznik 137082
Zaległe linki do zestawów zdjęć, tych uczestników ktorzy utrzymali założone standardy. Do zestawów dołączyliśmy dla porónania wyniki wywołań w OV3 na ustawieniach domyślnych (Brak) co daje efekt jpg'a z puszki.:
Tęcza
768px https://www.dropbox.com/s/wrbytbo2b6...15021.zip?dl=0
1080px https://www.dropbox.com/s/l8tpkn84uh...15021.zip?dl=0
Mury z lizbońskiej starówki.
768px https://www.dropbox.com/s/bxctdp54e4...70146.zip?dl=0
1080px https://www.dropbox.com/s/r7mlfmdk9v...70146.zip?dl=0
Marina w deszczowym La Coruna, z nutą świątecznego nastroju.
Załącznik 137313Załącznik 137314
Załącznik 137312
Gdzie dobili do keji? Nie mam pojęcia? Obstawiam - gdzieś miedzy Malagą a Gibraltarem.
Załącznik 138034
Załącznik 138035
Załącznik 138033
W Marbelli. Zdjęcie zporannego spacerku, w grudniu świt jest o wyjątkowo przyzwoitej porze o 8. 30...:)
Takie poza "konkursowe", nie spełniające wymogów:wink: (post #1)
Załącznik 138064
To moje:mrgreen:
Załącznik 138086Załącznik 138087
Oj... widzę, że jak teraz wstawię niewyprostowaną fotkę, to jakbym puścił bąka w towarzystwie :mrgreen:
---------- Post dodany o 20:34 ---------- Poprzedni post był o 20:06 ----------
Dobra Panowie andtor2, A56 - skończyły się żarty. :)
Proszę o przepis na tą zieleń na drzewach.
Jeśli chodzi o moją obróbkę to rozjaśniłem lokalnie (pędzlem korygującym w Lightroom) korony drzew i dodałem nieco koloru zielonego. Choć to dodanie koloru nie było jakieś duże bo już po rozjaśnieniu pojawiło się trochę zieleni. Nie chciałem też przesadzać. Zdjęcie zmniejszałem w PS Elements i tam jeszcze zauważyłem, że autokorekcja koloru dość dobrze wpłynęła na kolorystykę tego zielonego. Powieliłem w PSE warstwę i po autokorekcji koloru i dodaniu maski warstwy odkryłem tylko korony drzewek nie zmieniając kolorystyki w pozostałej części obrazka. Krycie warstw chyba miałem coś na poziomie 70% już nie pamiętam:)
To ja jednak stwierdzam, że jeszcze za leniwy jestem na takie numery ;). Dzięki za opis.
Nieprostowane, tylko wywoływarka C1...
Załącznik 138092 Załącznik 138093
Prawy klawisz, zmień nazwę, 12 znaków i enter???? Ja rozumiem, że wydaje się to kretyńskie, ale to jest dla was, byście mogli sobie porównać i wyszukać różnice.
Dla siebie do wątka mogę sobie wołać sam, nie muszę niczego udostępniać, zgrywać, przerzucać do drofboksa, wklejać linków....
Szkoda, że pozorna niewygoda i moje kretyńskie wymagania są przyczyną zaniechania...
Wielka szkoda, ale nie moja tylko potencjalnych uczestników...