Dzięki za poradę. A co powiecie na takie zdjęcie? Da się coś z niego zrobić? Wrzucam jedynie zmniejszone do 1024 px bez żadnej obróbki.
Wersja do druku
zdjęcie jak tysiąc innych w temacie księżyca - chyba nie ma sensu nic wyciskać - nie masz lunety i widać że nic nie widać ; )
Crop 100% może być pomocny jak fotka ma bdb jakość :)
Z tego znaczka pocztowego to niewiele lepiej można. Wrzuć gdzieś oryginał, to się pobawimy ;)
ps. mnie się tyle udało, pasowało by trochę czarnego nieba wywalić, ale przy tej wielkości zdjęcia mija się z celem.
Załącznik 131994
Specjalnie wrzuciłem wersję minimum. Mam kilka ujęć z różnymi ustawieniami EV (na -2,3 najlepiej to wygląda).
Załącznik 132006
Moja wersja :)
Załącznik 132012
Wyświetla mi iso 500, trochę dużo szumu już, na iso 100 by to lepiej wyglądało.
robtor, dziękuję za demonstrację.
Rozumiem, że o zrobieniu takiego zdjęcia https://forum.olympusclub.pl/konkurs...hp?photo=10497, na razie nie mam co marzyć...
Ja tam wstawiłem kiedyś do NITL-A Księżycowego coś takiego: https://forum.olympusclub.pl/konkurs...-08-13&cat=865 myślę że coś lepszego dało by się z Twojego sprzętu wycisnąć :) . Ale poczekajmy na wersję Twojej foty obrobioną przez Mirek54, jestem ciekawy co można z niego (zdjęcia :) ) "wyssać" :grin:
Prób ciąg dalszy - wieczorową porą. Jak bardzo źle (kadr, ekspozycja, wywołanie)?
A.
Załącznik 132443
B.
Załącznik 132444
C.
Załącznik 132445
A. bardzo dobre!
A.Kadr,kadrowanie,ciecie-super.Ja w kazdym rzie jestem za.
Wode bym troche "grozniejsza"Załącznik 132446 zrobil-moze taka??
Jeśli można, dla uwypuklenia samego kajaka i błysków na wodzie - moje widzenie:
Załącznik 132455
Dobrzy jesteście. Dziękuję za sugestie. Zainspirowany nimi jeszcze pobawiłem się na krzywych RGB i dwie wersje mi wyszły, które do mnie przemawiają.
C1 - nawiązuje do barw Mirka - na razie nie udało mi się dokładnie takich odtworzyć, ale kontrast woda-kajakarze-kajak jest jeszcze widoczny.
Załącznik 132458
C2 - pewnie przesadziłem, ale niebieski wzmocniłem aby zgrał się z koszulką kajakarza z przodu przez co czerwony strój drugiego jest bardziej rzucający się w oczy.
Załącznik 132459
Part tfoo :
Załącznik 132476
Part tree:
Załącznik 132477
Taki se tryptyk ;)
Zaiste, ciekawe.
Jeszcze raz muszę fotki przeglądnąć. Może przy takim kreatywnym podejściu coś jeszcze ciekawego się znajdzie :)
Edit: znalazłem: małe oszustwo:
Załącznik 132488
Sepi19, się rozkręciłeś. Ta woda, którą dziś spożywałeś musiała być skażona. :mrgreen:
Careme, ode mnie kolejna wariacja, naprawdę dobrego kadru. Gratuluję jeszcze raz!
Załącznik 132509
Załącznik 132519
;), nic się nie przejmuj, zawsze coś można inaczej ;)
A bardzo udane. Jeśli chodzi o obróbkę, to wersja z postu #184 chyba najlepsza. B też niczego sobie.
Kadr super, ale ta niebieska woda mi się nie za bardzo podoba. Taka woda kojarzy mi się z morzem, a widać, że są za małe fale, żeby to było morze.
W dodatku podoba mi się światło w tej pierwszej wersji:)
Wielkie dzięki za demontrację możliwości kolorystycznych.
bez większych emocji taki badyl wrzucam - zapowiedź jesieni.
.Załącznik 132586
poprzednie z dobrym kadrem - niezłym okiem na sytuacje - ale brakiem "suwakologi" gdzieś ciemniej gdzieś jaśniej bez ładu troszkę ; )
A ja dałbym go tak:
Pierwsze próby z Raynoxem DCR-250 zapiętym pod stałkę 45 mm. Wg mnie szału nie ma, ale jak chętnie przeczytam Wasze uwagi dot. kompozycji, kadru, wywołania. Coś z nich do galerii się nadaje?
1. Załącznik 133134
2. Załącznik 133135
3. Załącznik 133136
4. Załącznik 133137
5. Załącznik 133138
6. Załącznik 133139
3 i 4 jest nie zła mz. ale czy do galerii...hmm...nie wiem. To Twoja decyzja.
Albo jeszcze mocniej artystycznie ze swiatlem go pojechacZałącznik 133144Tylko powiekszyc lysego troche.:wink:
Do paczki z 6 jeszcze jedno dodaję: trochę na przekór (prawie jak diorama) ;) :
7. Załącznik 133145
Piękny :) , jak by się można było pobawić to orfika mogę prosić? :)
---------- Post dodany o 23:18 ---------- Poprzedni post był o 22:27 ----------
4 wydaje mi się najlepsze :) , piórka robione na "mono" tle mi się generalnie podobają ale w całości bym je raczej widział.