To mnie uspokoiłeś:)
Wersja do druku
Kolejny francuski oldtimer z tego samego okresu i będący maszyną o takim samym przeznaczeniu jak ostatnio prezentowany samolot - Deperdussin Type B.
Załącznik 111182
Moja stopka co nieco wyjaśnia.:mrgreen:
Dziękuję za zainteresowanie i pozytywne komentarze!
Dziś prezentacja repliki (w trakcie budowy) francuskiego samolotu sportowego sprzed I W.Ś. - Morane-Saulnier Type G, który w czasie wojny służył do zadań rozpoznawczych.
Załącznik 111250
Następny sportowy samolot tej samej firmy co w poprzedniej wrzutce - Morane-Saulnier Type H z 1913 roku.
Załącznik 111292
Załącznik 111293
Francuski samolot eksperymentalny Levavasseur Antoinette VII, którego oblot odbył się w 1909 roku. Ciekawostką jest to, że kadłub jednego z typów Antoinette (były numerowane od I-VII) zachował się w zbiorach Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie.
Załącznik 111359
Załącznik 111360
Czekam na dalszą wycieczkę i ciekawe zdjęcia.
Więc kontynuujemy zwiedzanie!
Tym razem jedna z najstarszych maszyn w kolekcji tego muzeum - pochodzący z lat 1910-1912 (nie udało mi się ustalić dokładnej daty, gdyż w zależności od źródła jest ona różna) Astra-Wright BB, który był oparty na konstrukcji jednego z typów samolotów słynnych braci Wright.
Załącznik 111448
Vuia I - maszyna latająca z wczesnego okresu awiacji, którą zbudował Rumun Traian Vuia w 1905 roku, a w następnym dokonał jej oblotu (były to w zasadzie kilkudziesięciometrowe podskoki). Egzemplarz na zdjęciach jest najprawdopodobniej repliką.
Załącznik 111511
Załącznik 111512
Więcej więcej:)
Robi się! :) Replika szybowca Otto Lilienthala z 1896 roku.
Załącznik 111575
Najstarszy zachowany szybowiec na świecie Massia-Biot skonstruowany przez Francuza Gastona Biota w 1879 roku.
Załącznik 111666
Jeden z pierwszych śmigłowców jakie skonstruowano w początkach XX wieku - pochodzący z lat 1904-1908 wiropłat francuskiego pułkownika Charlesa Renarda.
Załącznik 111709
Kolejny cenny i unikatowy eksponat - śmigłowiec Pescara 2R zbudowany we Francji przez Argentyńczyka markiza Raúla Paterasa de Pescarę w 1921 roku. Maszyna ta została zaprojektowana w układzie współosiowym przeciwbieżnym pozwalającym na rezygnację ze śmigła ogonowego.
Załącznik 111788
Załącznik 111787
Witam
I TO latało?
Pozdrawiam. romeq
Z poniższych filmików wygląda na to, że tak.
Nie jest to wykluczone. Możliwe, że Kamow wiedział o tych konstrukcjach.
Na tym filmiku oblatywany jest model odpowiadający wyglądem wersji 2R.
http://www.youtube.com/watch?v=_Du8c22blIs
Ten z kolei przedstawia prawdopodobnie typ 2F, a nie jak napisano 4S.
http://www.youtube.com/watch?v=kzrV7lUWE8s
Na potwierdzenie tej tezy zamieszczam oryginalne zdjecia z tamtego okresu wszystkich trzech odmian.
Pescara 2R i 2F
Załącznik 111806
Pescara 4S
Załącznik 111807
Taki okaz znalazłam niedaleko portu towarowego w Helsinkach. Dach centrum handlowego.
Załącznik 111808
Z tego co na filmikach pokazałeś to za wiele ten śmigłowiec nie polatał,ale fakt jest oczywisty że podniósł się z ziemi i to jest ważne a konstrukcja ciekawa.
Czekam na więcej:)
---------- Post dodany o 13:06 ---------- Poprzedni post był o 13:05 ----------
MIG,fajna fotka masz inne ujęcia??
Fajne foty chłopaki. chętnie bym coś wstawił, ale nestety nigdy nie byłem w tak ciekawych obiektach, więc i fotek nie mam.
Ale z przyjemnością tu zaglądam.:grin:
Mam jedno z ciekawszych zdjęć sprzed lat, strzelone na Okęciu. Trochę skadrowane, bo na dole kadru postawili wtedy płot i remontowali pas startowy.
1. Proporcja.Załącznik 111841:grin:
Jeszcze poszukam.
No widzisz, mam co mam. Ale masz moje słowo, że i ja coś wstawię jak tylko będzie okazja.:grin:
P.S. Chciałeś cokolwiek:grin:
Dziś prezentacja bardzo nietypowej konstrukcji będącej w istocie skrzyżowaniem balonu ze śmigłowcem. Mowa o maszynie Hélicostat N°6 z 1935 roku francuskiego inżyniera Etienne Oehmichena, który co ciekawe pracował w firmie Peugeot.
Załącznik 111906
Niestety nie mam innych ujęć MIG-a bo przewodniczka nas trochę poganiała jak to na wycieczce. przykro mi, ale może jeszcze coś z Londynu znajdę.
Sud-Ouest SO 1110 Ariel II był prototypowym francuskim śmigłowcem z bezpośrednim napędem wirnika (rozwiązanie to opisałem w poście #127 tego wątku), zbudowanym w jednym egzemplarzu. Maszyna została oblatana w 1950 roku. Następcą tego modelu był SO 1120 Ariel III, w którym tłokowy silnik zastąpiono turbinowym.
Załącznik 111995
Znalazłam nieliczne fotki z Londyńskiego Muzeum Nauki - niestety więcej samochodów tam było.
Załącznik 112019Załącznik 112020Załącznik 112021
Samochody rzeczywiście widać na drugim zdjęciu. :wink: :) Pierwsza fotografia przedstawia brytyjski samolot wielozadaniowy Avro 504K, wykorzystywany w charakterze myśliwca, bombowca oraz maszyny szkolnej podczas I W.Ś. Dwie kolejne fotki ukazują amerykański samolot pasażerski Lockheed 10A Electra z okresu międzywojennego.
Moja wrzutka będzie kontynuacją francuskich śmigłowców prototypowych eksponowanych w Le Bourget. Oblatany w 1951 roku (Ryszard Witkowski w książce ''Dzieje śmigłowca'' podaje rok 1950) Breguet G-111 Gyroplane jest następcą konstrukcji G-11E tej samej firmy, zbudowanej w takim samym układzie wirników, czyli współosiowym przeciwbieżnym. Jest to kolejny przykład na to, że tego typu rozwiązanie nie było wbrew pozorom tylko domeną biura Kamowa.
Załącznik 112022
@Operator nasz nadworny opisywacz chwała ci za to.Zaraz załaduje fotki tu i tam:)