Do wyboru doszedł jeszcze ciekawie zapowiadający się Pentax K-3 - link. K-3 ze stabilizacją i do tego 18-35 1,8...
Specyfikacja zapowiada go baardzo obiecująco i myślę, że Nikon może okazać się dla niego konkurencją a nie odwrotnie.
Wersja do druku
Do wyboru doszedł jeszcze ciekawie zapowiadający się Pentax K-3 - link. K-3 ze stabilizacją i do tego 18-35 1,8...
Specyfikacja zapowiada go baardzo obiecująco i myślę, że Nikon może okazać się dla niego konkurencją a nie odwrotnie.
K-3 wg specyfikacji to taki jakby D7100 tylko z inną marką... ale... warto o nim pamiętać w kwestii zakupów
Licznik 7200 - ja nie widzę hot pixeli. Z aparatu jestem mega zadowolony. Po prostu super sprzęt.Załącznik 107135Załącznik 107136Załącznik 107137Załącznik 107138
Myślę, że ten cały szum wokół tych hotów jest nakręcany. Czytam sporo forum nikon i nie słychać tego tematu tak jak po wejściu aparatu.
aldii, nie jest nakręcany. W D5200 to realny problem niestety. W D7100 (prawdopodobnie w D5300 też) wychodzi na to, że jest pod tym względem o wiele lepiej.
Jedyne co cieszy (przynajmniej mnie), że po dłuższym czasie od mapowania pikseli w serwisie, tych widocznych w foto przybyło dużo mniej niż w analogicznym czasie przed serwisowaniem. HOTy widoczne na video da się usunąć "magiczną" metodą "dekielkowego czyszczenia matrycy". Niemniej problem istnieje i zapewniam Cię, nie jest nakręcany.
Nie mam interesu w "nakręcaniu problemu", wręcz przeciwnie, bo tak się składa, że chcę sprzedać swojego D5200..........
aldii - napisz coś proszę o ciągłym AF - faktycznie taki bystry jak to nyny przedstawia?
Szczerze to mało robię w tym trybie. Używałem AF-C łacznie ze zdjęciami seryjnymi jak robiłem np. biegnącą parę młodą i powiem Ci że zawsze większość klatek była ostra, więc jest ok.
Witam,
Obecnie jestem szczęśliwym posiadaczem kompaktu sony DSC-h20. Jednak mam problem mianowicie ciemno. W pogoni za światłem wpadłem na pomysł a może lustrzankę? Duże to nie poręczne ale za to jakie możliwości, jakie możliwości… . I co tu wybrać bo zapomniałem nadmienić jestem studentem leśnictwa. Wiec przed potencjalnym aparatem duże wyzwanie, terenowe…… (możliwe zawilgocenie, temperatura ujemna, no i ciemno… zależy mi na ISO, zdjęcia głownie z ręki w tak zwanym miedzy czasie) (portrety bez flesza, macro, zatrzymanie ruchu bez rozmazywania) Myślę nad Nikonem ale teraz d3200, d5300 a może d7000 (bo jest z obiektywem kit za 3300zl) albo zaszaleć i d7100 ale na obiektyw już nie będzie;(. Przekonany jestem do serii d7000 . tylko z tym d7000 jest procesor exped2, w d5300 exped4, a w d7100 exped3. Nie potrafię się odnaleźć już w tych wszystkich opiniach i testach…
Tak prosto po chłopsku napiszcie mi jak tu w tych 3000-4000 zł na początek kupić … i się nie martwic.
Nie ukrywam możliwości jakie daje d7000/d7100 pod względem manualnego fotografowania mnie kuszą. Na początek kit. A potem by się jakoś dorobił na cos lepszego.
Myślałem nad pentaxem ale jakoś te kolory probnych zdjęci do mnie nie przemówiły.
Ja bym powiedzial D300s i masz wszystko w pompie...
No moze poza hiper mega iso.
D7000 jak trafisz na spoko egzemplarz to jest swietny, tyle ze trafic to inna para kaloszy.
D7100 pozostaje, cala reszta typu D3xxx, D5xxx, nie nadaja sie do fotoprzyrodniczej w ciezszych warunkach.
pozdro
Kup em5. sprzedają tu powoli używki. Mały fajny uszczelniony. Porównywalny z d7000 i ogólnie pasuje do tego forum. Nie żebym był stronniczy, sam mam.
Czy ja wiem, do tego co chce robic to nie wiem czy to najlepszy pomysl :)
Fakt :)
Male naduzycie :)
Nieeeee, wcale :p
pozdro
To zalezy dla kogo.
Dla mnie D7k jest za maly nieco.
Ja mam zupelnie odmienne zdanie :)
Wiec to raczej subiektywna opinia.
Kto z torba lata po lesie?
Chyba tylko spacerowicze :)
Ciesze, ze sie zgadzamy :)
Na lazenie po lesie to lornetka i komoreczka z gps.
Na robienie zdjec w lesie, to juz cza cos jednak miec co temu podola :)
pozdro
Ciężki wybrór :) Dzisiaj macałem GX-7, OMD EM-5 i Canona 6D. Nikona d7000/d7100 nie potrzebowałem bo kiepsko leży w mojej dłoni- gorzej niż bezlusterkowce i to nie jest żart ... Paznokciami obdzieram korpus, taki ma płytki grip - chyba dla małych japońskich łapek :)
Co do bezlusterkowców: niestety nie było EM1.
Panasonic GX7 kręci najlepsze filmy, bardzo dobrze się go trzyma, pewny uchwyt, świetnej jakości LCD, lepszy niż w Olku EM5.
Olek EM-5 za to ma lepszy wg mnie wizjer, większy i podczas poruszania aparatem lepiej się sprawuje niż GX7. Dźwięk migawki jest też lepszy (odczucie subiektywne) niż w GX7. W Em5 solidne wykonanie czuć w dłoniach, szybkość AF, szybkostrzelność - super aparat, szkoda że nieco słaby LCD.
6D "przymierzałem" tylko dlatego że cenowo podobnie jak EM1, niestety nie miałem szczęścia jeszcze osobiście pobawić się EM1.
6D to jest już kawał "kloca", z dobrym szkłem jest co nosić - więc trzeba dobrze się zastanowić do czego ma być ten aparat. Wizjer znacznie większy niż w EM5 i Gx7. Wysokiej jakości LCD. Nie wspomniałem jeszcze o Sony Nex 6, który też przy okazji "pomacałem" - bo wg mnie nie ma o czym :)
Bardzo chetnie bym to zrobil tylko jest klopot, w tej chwili mam przebudowe asortymentu.
Z puszek zostalo mi D7k - ktory jest ciagle uzywany, i D300s jako bekap i na warunki gdzie trza zaj.. AF.
Natomiast z szybkich szkiel zostalo mi 70-300VR, ktore wisi na sprzedaz - wiec niestety sila rzeczy nie do pozyczenia.
Mam jeszcze stalke 300mm, ktora jest tez w ciaglej eksploatacji wiec tez lipa.
Reszta szklarni to raczej do testow AF sie nie nadaje ;)
Jak sie juz odbuduje i docelowo bede uzbrojony, to bardzo chetnie mozemy pogadac o jakis uzyczeniach :)
pozdro
Trochę nie na temat- Nyny napisz jak to jest z tym mydłem na 300 mm - prawda to czy erotomani gawędziarze marudzą ? ( 70-300vr)
Co ja Ci bede opowiadal, ja nie narzekalem i paru innych rowniez (trza trafic na dobry egzemplarz i miec swiadomosc, ze stalki to jednak inna liga tak jakosciowo jak i ekonomicznie):
Wszystkie foty z reki z wlaczonym VR z takim sobie swiatlem, puszka to D300s.
Raz (210mm i pena dziura):
Dwa (300mm i pelna dziura):
Trzy(300mm i f6.3):
pozdro
Nyny/ Bardzo dźwiękuję za wyczerpującą odpowiedź.
Em 5 jest naprawdę super wcześniej tez przyglądałem się d300s. Lecz boje się kupić używanego bo się nie znam i podczas zakupu nawet oglądając nie będę umiał stwierdzić czy jest wszystko w porządku …. A na zakup nowego zarówno jednego jak i drugiego nie podołam bo to minimum 4500zl. A gdzie jeszcze szkła. A z kompaktów cos z jasnym szkłem mogli byście mi polecić?. Nikon d7000/d7100 albo na razie kompakt nowszy z 1,8 - 2,8. A na coś poważniejszego pozbieram do kolejnej zimy.
O i może się zapytam? Może rozumiecie to czemu body w sklepach fotojoker d7000 kosztuje 3170 a z body + 18-105mm 3350. Gdzie znowu D7100 body kosztuje 3600 a body+ 18-105mm 4280zl. A sam obiektyw 650zl gdzie tu sens w tym? Obiektyw ten sam chyba ze na cos nie zwróciłem uwagi? Ceny z warszawy arkadia oraz Tesco Kabaty.
---------- Post dodany o 14:22 ---------- Poprzedni post był o 14:16 ----------
To ze D7000 jest wieksze, mi bardzo pasuje bo ja małej dloni nie mam. odwołujac sie do tego ze to wada... wedlug wczesniejszego komętarza.
to D7000 jest wart tych 3350zl z tym 18-105?
---------- Post dodany o 15:03 ---------- Poprzedni post był o 14:41 ----------
http://www.e-fotojoker.pl/olympus-stylus-1-80040616-007
jak oceniacie ten aparat?
Popatrz na https://forum.olympusclub.pl/threads...ympus-Stylus-1 tu jest sporo wiadomości na temat Stylusa.
@somsiad36: naprawde solidnie sprawdz D7k jak juz bedziesz go kupowal, zebys potem sie niemilo nie rozczarowal.
pozdro
A jak ma sie pentax k5II do nikona d7000 i d7100 jak to wam sie widzi bo testy testami ....
Ja tam tylko powiem, że sójka w poprawce z D7k jest piekielnie mocno zaszumiona na ISO 1600. Przemek sprzedaj to w diabły :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Czy warto, na pewno warto.
ale jest milion innych aparatów które nie maja napisu Nikon, i robią zdjęcia...
Tak na poważnie polecam Pentaxa, małe, szybkie, lustrzanki o super kolorach, na pewno nie gorsze od nikona, i dają się lubić :)
co do szkieł to mam wszystko czego chcę, a 18-35 załatwi wszystko ale dostępność za ok 1,5 mc :)
To jeszcze napisz co jest rozsadnego do zaproponowania w Pentaxie do fotoprzyrody ze sprawnym AF :)
pozdro
---------- Post dodany o 19:38 ---------- Poprzedni post był o 19:37 ----------
Alez sobie zarty stroicie, na szczescie mam poczucie humoru :p
pozdro
A może E-5 plus 50-200, ewentualnie sigma 70-200 na początek
Miałem przyjemność parę razy robić zdjęcia z pierwszej wersji k-5 i byłem pod bardzo pozytywnym wrażeniem.
Stabilizacja w body, solidność, niezły AF i obrazek (jak dla mnie lepszy niż w d7000), lepsza kontrola jakości.
Ew. możesz kupić nowszy K-30 - trochę uproszczony względem k-5, ale niewiele i ma także spory potencjał.
Mi np. bardzo podoba się taki banał jak koszyczek pod AA - by nie kupować dedykowanych oryginałów po 200zł lub bawić się w podróbki.
Jedno ale - Pentax ma bardzo fajne KITy, ostatnio wypuścił nie za drogi portret 50 1,8 i w sumie tyle do polecenia niedrogich szkieł,
więc jeśli będziesz myślał o dalszej rozbudowie prędzej czy później pomyślisz o jakiejś Sigmie, co nie zawsze będzie dobrym pomysłem.
Ja lubię Sigmę np. za 18-35mm 1,8, 105mm 2,8 makro, 70-200 2,8, 30mm 1,4, 50mm 1,4 itd.
Daruj sobie. To body nie zachwyca prawie niczym więcej, niż obecnie potrafi pokazać sam system mikro4/3.
Ludzie, ciemny las i fotoprzyrodnicza, a wy lesniczemu Pentaxa, stalki 30, 50mm i jasne krootkie zumy co sie koncza na 100mm.
Wyjatkiem sigma co tez demonem predkosci nie jest, no i na 200mm sie konczy.
Ja rozumiem wsio, ale jak to ma sie do zalozen?
Sam jestem zauroczony puszkami z serii K5, ale trza miec troche dystansu.
Chociaz jakby tylko macro chcial robic to Pentax jest calkiem przyjemnym w tym aspekcie.
pozdro
---------- Post dodany o 20:09 ---------- Poprzedni post był o 20:05 ----------
Zachwyca, ma sprawny i w miare pewny AF, czego nie mozna powiedziec o m4/3.
pozdro
Pisałem ogólnie o Sigmie jako firmie, by się nie zraził przez negatywne opinie w internecie.
Co do oferty teleobiektywów - jest z czego wybierać:
- Kilka modeli Sigm 70-200 2,8 HSM
- Wolny ale też niezły optycznie Tamron 70-200 2,8.
- Najtańszy i całkiem niezły PENTAX 55-300 MM F/4-5.8 DAL - do dostania nowy za 900zł.
- Jest jeszcze np. Sigma 120-400 F4.5-5.6 APO DG OS HSM, ale o niej nic nie wiem.
Gdybym miał kupować w tych 3000-4000 zł coś na wypady w teren to kupiłbym na początek: K-30 + 18-55mm + 55-300mm
Lub kompakta Stylus 1 Olympusa z lepszym i jaśniejszym zoomem i ten w sumie somsiad36owi bym proponował w pierwszej kolejności.
Rozumiem, że miałeś już w rękach em1 z np. 45mm 1,8 i obrobiłeś parę RAWów, by pisać takie rzeczy, bo ja Twoich zachwytów nie podzielam.
I nadal obracamy sie w wolnej ciemnicy.
Jesli chodzi o wszystkio inne niz przyroda w lesie to owszem zestaw jak najbardziej godny polecenia.
Jednak w tym kontekscie to niestety zolty ma wiele wiecej do zaoferowania.
Tego nie mialem w lapach, ale smiem watpic ze bedzie mial lepszy AF niz kastraty olka.
Dobrze rozumiesz :)
Obecnie mam M5, mam M1, mam E5 (mialem tez inne aparaty z 4/3 i m4/3).
Rowniez w posiadaniu 45 1.8.
Pewnie pare razy uzylem tego sprzetu i pewnie pare orfow obrobilem :)
I nadal podtrzymuje to o czym pisalem, zwlaszcza w kontekscie meritum tego watku.
pozdro
Sam chwalisz ciemnicę 70-300 VR nikonowską a dyskredytujesz z takim samym światłem Pentaksa.
somsiad36 ma kompakt sony DSC-h20. Jestem pewny, że ten stylus ze stałym światłem 2,8 do 300mm mu ułatwi fotografowanie.
Chciałem napisać byś podesłał dwie fotki na iso 6400 z e-5 z ZD 50mm i em1 z mZD 45mm na f/2,0, by podeprzeć swe zachwyty.
Niemniej to nie ma sensu, obserwatorów dyskusji odsyłam do testów, zwłaszcza do lubianych przez Ciebie nt. DR.
Ja miałem E-3 (E-5 wiele nie wniosło) i uważam em1 za duży skok do przodu. Nie w każdym aspekcie, ale jednak.
Pozdro
Swiatlo to nie wszystko, optycznie a przede wszystkim w kwestii AF to ten pentaks niestety nie ta liga, co ten ciemnozum nikona.
Moim zdaniem nie ma sensu pakowanie sie w kompakta w tym wypadku i ograniczanie sie juz na dzien dobry.
Ze sie sam zacytuje, bo widze ze odplywasz...
I chyba wszystko w temacie :)
Racja duzy skok jesli chodzi o obrazek, cala reszta to wielkie pole do polemiki, i jesli chodzi o AF to taka czynie bo widze co sie dzieje....
pozdro