-
Odp: Analog wiecznie żywy - nasze zdjęcia.
Zorki 6 + Jupiter 8 50mm + Ilford HP5 plus 400
-
-
-
Dobre kontrasty na przedzie, przeciwstawione smacznym szarościom tylnego planu. Fotografia z klimatem :)
-
To i ja coś wrzucę , witając się tym zdjęciem. Katedra w Płocku, HP5+ świecone na 1600 w Rodinalu 1:50
"skanowane" duplikatorem domowej roboty :)
-
Z ostatniego negatywu przed sprzedaniem sprzętu :)
Załącznik 77334
-
Cytat:
Zamieszczone przez
m_cudny
To i ja coś wrzucę , witając się tym zdjęciem. Katedra w Płocku, HP5+ świecone na 1600 w Rodinalu 1:50
Kompozycyjnie - bardzo ciekawie. Zaryzykowałeś ciągnąc HP5+ w Rodinalu. Wyszło duuuże ziarno.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gibberpl
Kompozycyjnie - bardzo ciekawie. Zaryzykowałeś ciągnąc HP5+ w Rodinalu. Wyszło duuuże ziarno.
Zdawałem sobie sprawę z tego zabierając się za wołanie. Sęk w tym, że jestem niecierpliwy, a pod ręką wtedy miałem tylko Rodinal :) Chętnie zrobię z tej klatki odbitkę i zobaczę wtedy jak to wygląda.
następne:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
m_cudny
"skanowane" duplikatorem domowej roboty :)
Też zwróciłam uwagę na kompozycję obrazu i na grę światła. Według mnie świetne :)
Takie wnętrza i detale architektoniczne wcale nie prosto jest interesująco i technicznie dobrze pokazać.
A następne ucieszyło mnie, bo lubię sama podobne zabawy, choć tu dla przejrzystości rysunku próbowałabym pomniejszyć kadr o górę i lewą, żeby mieć czysty deseń :)
-
Czasem miewam takie obserwacje, że najciekawsze światło jest tam, gdzie jest go mało. To zdjęcie w katedrze było robione na przysłonie 1,8 albo 2, tam jest naprawdę ciemno.
Może jeszcze jedno. Niedoskonałe pod każdym względem, ale i tak je lubię.
-
Kiedy jeszcze była zima.
Tmax 100 / Y124G
-
-
fajnie.
Ja właśnie skończyłem film. teraz muszę go gdzieś wywołać. I to raczej z odbitkami bo sprzętu do skanowania negatywów na razie nie posiadam.
-
Zimowe super.
Yamada większość labów robi dzisiaj wywołanie filmu ze skanem na płytę. Podobno w sieci Rossmman robią to nie źle.
-
Słyszałem, właśnie szukam po sieci gdzie to robią i mają dobre opinie
-
1 załącznik(ów)
Pstrykane i oddane do Rossmana 22/12-2012, a odebrane dzisiaj.
Myślę, że skanują ciekawie. Zdjęcie jest nie obrobione.
Zdjęcia skanują w formacie jpg na płytce CD wraz z zainstalowany programikiem do przeglądania.
Załącznik 78018
Kliszę tną w paski po 4 klatki sztuka.
Do wywołanych [na papierze] fotek załączają indeks z wszystkimi zdjęciami z kliszy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
Słyszałem, właśnie szukam po sieci gdzie to robią i mają dobre opinie
Kiedyś robili to dobrze w Fotolandzie na Wolności w Chorzowie, ale dawno już u nich nic nie zlecałem. Skanowali nawet średni format.
-
Faktycznie skan wyszedł nie najgorzej, ale na litość, czemu tną po 4 klatki ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gibberpl
Faktycznie skan wyszedł nie najgorzej, ale na litość, czemu tną po 4 klatki ?
I to jest dobre pytanie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
majeczek78
I to jest dobre pytanie.
czytałem na forach, że to u nich notoryczne i nieuleczalne.
-
Możliwe ale to strasznie głupie. Pergaminy do przechowywania negatywów to 7 pasków po 6 klatek czyli powinna tam się zmieścić jedna rolka filmu.
Przy ich podejściu to w jednym pergaminie się nie zmieści. No chyba że jest to konieczność do skanowania. Jakąś taką ramkę mają albo coś ...
Zadzwoń tam i zapytaj.
-
Lubię jak mi potną, bo zwinięte w kłębek (na 100% emulsją do środka) prostują się miesiącami. Wszędzie, gdzie wywoływałem cieli standardowo - 6 klatek film 35mm i 3 klatki format 6x6 film 120 albo 4 film 120 w formacie 6x4.5. Rossmann wysyła na wywołanie i skanowanie do CEWE, oni są jak kowal z 50 letnim stażem - nieprzezbrajalni.
-
http://www.fotonet.info/index.php?&a...fia_tradycyjna
tu poszło, taki u nas w Bytomiu punkt znalazłem blisko parkingu, zaraz obok zakład drukujący fotografie na różnych materiałach. Na razie wywołanie + skan zobaczymy co wyszło (czy w ogóle coś wyszło). Jak odbiorę cd to się pochwalę.
-
Ceny przystępne, u mnie "na wsi" jest jeden fotolab z Frontierem Fuji i zalaną chemią. Wywołują C-41 w 1h za 8 PLN.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
majeczek78
I to jest dobre pytanie.
Moze maszynke nie idzie przestawic,albo pomylili jednostki przy zamawianiu etui do filmow.Maja zapas czteroklatkowych na 10 lat
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gibberpl
Ceny przystępne, u mnie "na wsi" jest jeden fotolab z Frontierem Fuji i zalaną chemią. Wywołują C-41 w 1h za 8 PLN.
Kiedy byłem jeszcze analogowy korzystałem z usług Foto-Viva w Kupcu Poznańskim. C41- 5 pln, robili mi to w jakieś 15 minut. Jakość i kolorki były ok. Z tego co pamiętam używali chyba chemii Kodaka.
Z czystym sumieniem mogę ich polecić.
-
Zorki6 + Jupiter8 + Ilford HP5Plus400
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jaack
Kiedy byłem jeszcze analogowy korzystałem z usług Foto-Viva w Kupcu Poznańskim. C41- 5 pln, robili mi to w jakieś 15 minut. Jakość i kolorki były ok. Z tego co pamiętam używali chyba chemii Kodaka.
Z czystym sumieniem mogę ich polecić.
U mnie jeszcze do niedawna wchodzilem do auchana na frontiera, ustawialem sobie maszynę i za 20 min mialem skana lacznie z plytka za 11 zl, niestety Fuji przeginalo z kasa za dzierżawę i się pozbyli, boleje okrutnie
pozdrowionka
-
Cięcie po 4 klatki dziwne. Mnie Kodak kiedyś ciął po 5, bo takie mieli folie, ale po 4?
Standardem jest po 6, bo takie są wszystkie współczesne ramki.
-
Czy nie ma możliwości w tych foliach arch. wcisnąć 4 klatek, następne 4 przeciąć na pół i dopchać do tych pierwszych? Odnoszę wrażenie, że to jakiś problem?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gibberpl
Wiosenne jabłonie.
Fuji Reala 100, Psix i Sonnar.
Ladnie sfotografowales. Jakies takie nostalgiczne? I wcale nie przeszkadza, ze analog. :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Standardem jest po 6, bo takie są wszystkie współczesne ramki.
No i właśnie oto chodzi...
---------- Post dodany o 09:17 ---------- Poprzedni post był o 09:15 ----------
A do pergaminów fakt można po docinać i po dokładać tylko po co się tak rozdrabniać .....
-
witam,
ostatnio nabyty om30 i zuiko 50mm 1,8 .
jak narazie zapoznaje sie z nim .
pozdrawiam Krzysztof
-
3 załącznik(ów)
No i pierwsze koty za płoty. Jest skan filmu. Foty różnie, jedne dobrze, inne mniej. Film fo Fujicolor 200 chyba nie najlepszy ale innych akurat nie było a chciałem sprawdzić jak najszybciej aparat. (Canon 300v)pierwsze dwa nic nie robione, trzecie trochę w PS poprawione
Załącznik 78655
Załącznik 78656
Załącznik 78657
-
-
Bardzo mi się podoba 3-cie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
No i pierwsze koty za płoty.
Pierwsze bardzo fajne. Trzecie natomiast jest piękne.
-
Dzięki, :)
---------- Post dodany o 20:12 ---------- Poprzedni post był o 20:10 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
kristof1979
witam,
ostatnio nabyty om30 i zuiko 50mm 1,8 .
jak narazie zapoznaje sie z nim .
pozdrawiam Krzysztof
jakość mi się podoba, na jakim filmie robiłeś i gdzie dajesz do wywołania?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
No i pierwsze koty za płoty. Jest skan filmu. Foty różnie, jedne dobrze, inne mniej. Film fo Fujicolor 200 chyba nie najlepszy ale innych akurat nie było a chciałem sprawdzić jak najszybciej aparat. (Canon 300v)pierwsze dwa nic nie robione, trzecie trochę w PS poprawione
Pierwsze dwa zacne. Trzecie poezja :)