-
Odp: Nikon D600 - tani(?)-fulfrejm nadchodzi
darkelf, dziecko, znowu masz jakiś problem? Wyjaw, co Cię dręczy, to może jakoś temu wspólnie zaradzimy.
-
Dostałem aparat na sklep. Pierwsze wrażenie jest bardzo pozytywne. Choć aparat wg mniej jest brzydki, to jakość wykonania stoi na wysokim poziomie. Zastrzeżenia można mieć do gumowej zaślepki u spodu aparatu, raz dwa się zgubi. Całość leży dosyć dobrze w ręce. Niestety nie mam dzisiaj żadnej karty SD, wezmę jutro i strzelę kilka fotek na wysokim ISO. Podgląd na LCD pozwala sądzić, że jest pieruńsko dobrze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dao
Dostałem aparat na sklep. Pierwsze wrażenie jest bardzo pozytywne. Choć aparat wg mniej jest brzydki, to jakość wykonania stoi na wysokim poziomie. Zastrzeżenia można mieć do gumowej zaślepki u spodu aparatu, raz dwa się zgubi. Całość leży dosyć dobrze w ręce. Niestety nie mam dzisiaj żadnej karty SD, wezmę jutro i strzelę kilka fotek na wysokim ISO. Podgląd na LCD pozwala sądzić, że jest pieruńsko dobrze.
A to wysokie ISO potrzebne jest na co dzień fotografom? Zrób najniższe ISO i porównaj z D700 i D800 i będzie git.
-
Kilka lat zajmowałem się fotografią koncertową, takie już moje zboczenie na punkcie wysokich czułości ;)
Niestety D700 i D800 nie mam na półce :/
-
Z D700 nie ma co porównywać, staruszek odpadnie w przedbiegach. Ciekawy aparat się zapowiada.
-
Skombinowałem kartę, podepnę n24-70 2.8 i zrobię kilka zdjęć ścianki z filtrami i kartami (dużo detali) na różnych czułościach w rawach na ustawieniach fabrycznych aparatu. Wrzucę wieczorem po pracy na dropboxa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dao
Skombinowałem kartę, podepnę n24-70 2.8 i zrobię kilka zdjęć ścianki z filtrami i kartami (dużo detali) na różnych czułościach w rawach na ustawieniach fabrycznych aparatu. Wrzucę wieczorem po pracy na dropboxa.
To super. Pooglądamy sobie. Miałbym jeszcze małą prośbę abyś odniósł się do szybkości i celności AF o ile to możliwe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
A to wysokie ISO potrzebne jest na co dzień fotografom? Zrób najniższe ISO i porównaj z D700 i D800 i będzie git.
Pewnie komuś robiącemu tylko widoczki nie jest potrzebne, ale wierz mi ogólnie jest :)
Robię sporo zdjęć, nie wszystkie wrzucam tutaj, wiele jest typowo reporterskich i to właśnie w warunkach gdzie moje E-30 czasem chce dojechać z ISO 3200 ;-)
Poza tym to dopiero na wyższych ISO na nowych matrycach można dostrzec jakiś postęp.
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ayu
To super. Pooglądamy sobie. Miałbym jeszcze małą prośbę abyś odniósł się do szybkości i celności AF o ile to możliwe.
Zbyt wiele zdjęć nie mogę zrobić z wiadomych względów ;)
AF jest błyskawiczny (choć ja tam nie widzę przewagi względem swojego E-PL3 w oświetleniu sklepowym), scen dynamicznych nie mam jak zrobić.
11 zdjęć RAW+jpeg = ponad 500mb, mało zabawne ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dao
AF jest błyskawiczny (choć ja tam nie widzę przewagi względem swojego E-PL3 w oświetleniu sklepowym), scen dynamicznych nie mam jak zrobić.
11 zdjęć RAW+jpeg = ponad 500mb, mało zabawne ;)
Mogę zrezygnować z JPEG :) Ewentualnie zrób cropy do jakiegos fragmentu :)
Mówię co mnie interesuje: ISO100, ISO1600-3200-6400 - to mi pozwoli wyrobić sobie jakieś zdanie.
Dziękuję :)
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dao
To juz wiemy gdzie nie kupic D600 :p ;)
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
pozdro
jakoś muszę sobie wyrobić opinię o sprzęcie, daleko na optycznych się nie zajedzie ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
pozdro
Dokładnie. :-P Potem człowiek kupuje niby nówkę a tam ileś klatek już na liczniku. Piękne macie podejście do klienta. Sorry, ale jak przypomnę sobie parę lat temu moje przejścia z d300s, niby nówką itd. to mnie szlag trafia. Nie wiem, czym tu się chwalić..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dao
jakoś muszę sobie wyrobić opinię o sprzęcie, daleko na optycznych się nie zajedzie ;)
hehehe
Ciesze, ze zart zrozumiany, co ostatnio wcale takie czeste nie jest;)
Chetnie zerkne na jakies sample, bo niepredko bede mial go w lapach na wieksze testowanie.
pozdro
---------- Post dodany o 11:27 ---------- Poprzedni post był o 11:26 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
pamaru
Dokładnie. :-P Potem człowiek kupuje niby nówkę a tam ileś klatek już na liczniku. Piękne macie podejście do klienta. Sorry, ale jak przypomnę sobie parę lat temu moje przejścia z d300s, niby nówką itd. to mnie szlag trafia. Nie wiem, czym tu się chwalić..
Z drugiej strony patrzac, przetestuja czy AF sprawy i czy nie chlapie na matryce;)
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pamaru
Mnie tak iles klatek by nie przeszkadzalo. Hehe.. przynajmniej jak ktos pare pstrykow zrobil to wiadomo, ze sprawny sprzet.
Nie popadajmy w obled. Z takim podejsciem to zona tez dziewica winna byc. :twisted:
T.
-
Te cholerne parę klatek to było dokładnie 800 coś ale myślę "olać.." a po dwóch tygodniach od kupna, tuż przed weselem kuzynki (co prawda był fotograf, ale chciałem swoje inne zdjęcia porobić) padło zasilanie. Może w nówce by nie padło, a może i padło, ale świadomość, że ktoś się tym dłużej pobawił i wali głupa, że nówka to może wqvć prawda, czy nie?? A co do żony to wiesz, jeden takiej szuka i znajduje, a drugi woli myśleć "Hehe.. przynajmniej jak ktos pare pstrykow zrobil to wiadomo, ze sprawny sprzet. ".. :-P :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pamaru
Te cholerne parę klatek to było dokładnie 800 coś ale myślę "olać.." a po dwóch tygodniach od kupna, tuż przed weselem kuzynki (co prawda był fotograf, ale chciałem swoje inne zdjęcia porobić) padło zasilanie. Może w nówce by nie padło, a może i padło, ale świadomość, że ktoś się tym dłużej pobawił i wali głupa, że nówka to może wqvć prawda, czy nie?? A co do żony to wiesz, jeden takiej szuka i znajduje, a drugi woli myśleć "Hehe.. przynajmniej jak ktos pare pstrykow zrobil to wiadomo, ze sprawny sprzet. ".. :-P :mrgreen:
Już to kiedyś pisałem, ale się powtórzę. Aparat z przebiegiem do 500 klatek uznawany jest za nowy. Jest to bezpieczna i duża granica, bo jeszcze nie widziałem aby było tyle nabite (nie widziałem więcej jak 50) podczas testów aparatu na różnych etapach jego drogi fabryka -> sklep. Swojego Nikona kupiłem z przebiegiem 120 na liczniku, E-PL3 kupiony w zakonie też coś tam miał. Co do awaryjności nie ma reguły, ostatnio sprzedałem D90, nówka, pierwsze otwarcie pudła przy kliencie. Po bodaj 50 zdjęciach padł wyświetlacz. Jako sprzedawca sprzętu foto mam wręcz obowiązek sprawdzić każdy aparat przyjmowany na sklep, co się wiąże z otwarciem pudełka (czasem z zerwaniem plomby: Sony, Samsung), uruchomieniem aparatu i zrobienia kilku klatek. W ramach tego muszę sprawdzić czy aparat działa i wygląda tak jak należy. Jak tego nie zrobię, a później się okaże że np. LCD jest stuknięty itp. to ja płacę. Podczas tych kilku minutek z aparatem trzeba też go choć odrobinę poznać, co gdzie jest w menu, bo klienci potrafią mieć czasem dziwne pomysły ;)
-
dao, masz dobrą cenę na sklepie?
co do porównań - to chciałbym zobaczyć porównanie z OMD ale według Fret'owej matematyki - tj. te same czasy, przesłona na OMD dwa eV niżej niż na D600 a ISO odwrotnie. Bardzo jestem czegoś takiego ciekaw. Oczywiście ogniskowe stosownie dobrane by ten sam kadr pokryć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
dao, masz dobrą cenę na sklepie?
co do porównań - to chciałbym zobaczyć porównanie z OMD ale według Fret'owej matematyki - tj. te same czasy, przesłona na OMD dwa eV niżej niż na D600 a ISO odwrotnie. Bardzo jestem czegoś takiego ciekaw. Oczywiście ogniskowe stosownie dobrane by ten sam kadr pokryć.
8888 zł jak w każdym fotojopku ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dao
8888 zł jak w każdym fotojopku ;)
Kusiciel.. ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pamaru
Kusiciel.. ;)
I to jaki :)
Czekam jeszcze do premiery D400 i potem sie zobaczy w co wejsc :)
pozdro
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
8599 w KRK :P
T.
a mówią, że to drogie miasto ;)
-
Jedno jest pewne, 600tka spowodowała, że d700 na allegro używki pojawiają się już z 4ką a nawet 3ką na początku. Ludzie powariowali. ;) Nie dalej jak przed wakacjami używki chodziły średnio po 6-6,5k.
-
no i mialo byc Fuji X-E1, a zamowilem dzisiaj D600... w weekend testy, jak jakis sloik jeszcze zorganizuje ;)
-
No proszę, gratuluję.
Będzie się sprzedawał jak świeże bułeczki... :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
user_jgora
no i mialo byc Fuji X-E1, a zamowilem dzisiaj D600... w weekend testy, jak jakis sloik jeszcze zorganizuje ;)
gut czojs.
Jak juz dojdzie to czekam na info jak sprawny jest AF:)
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
No proszę, gratuluję.
Będzie się sprzedawał jak świeże bułeczki... :)
Szczerze wątpię, żeby był taki boom jak w przypadku D800. Przewiduję, że dosyć szybko cena pójdzie w dół. Za kilka dni będzie wiadomo ile sztuk się sprzedało w pierwszych dniach, to będzie można więcej powiedzieć.
-
A czy i w tym przypadku, podobnie jak było na początku sprzedaży D800, FotoJoker ma wyłączność też i na sprzedaż D600? Jeśli tak, to nie wróżę żadnego spadku cen w pierwszych tygodniach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
A czy i w tym przypadku, podobnie jak było na początku sprzedaży D800, FotoJoker ma wyłączność też i na sprzedaż D600? Jeśli tak, to nie wróżę żadnego spadku cen w pierwszych tygodniach.
Nie sądzę zeby miał wyłącznosć: http://www.sklepfotograficzny.pl/apa...ki/Nikon/D600/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Fotojoker przeca nie mial wylacznosci.
Sam nikon powiedzial, ze w poczatkowej fazie top pro puszki beda dostepne w wybranych sklepach partnerskich (w kazdyn NPSie plus u zadeklarowanych partnerow), i tak zaiste bylo.
pozdro
-
D600 - drugi (po D800/D800E) ogólny wynik na DxOMark:
http://nikonrumors.com/2012/09/19/ni...he-d800e.aspx/
T.
-
Trzymajmy kciuki, żeby 6D był w pierwszej dwudziestce ;)
-
Wywołane JPGi (CNX2 -całkowicie wyłączona redukcja szumu) z D600 i D800 przy ISO 3200, 6400, 12800, 25600 (nie było za bardzo warunków na ISO 100): http://www.mediafire.com/?253o1439hc2ox27 -miłego zaciągania ;-)
NEFy z D600: http://www.mediafire.com/?nou60jta5aawahy
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatman
Zanim sie skaczy zasysac.
AF testowal?
pozdro
-
Tylko ciutek.........o wiele za ciutek, żeby się wypowiadać. Na testy AF przyjdzie pora za jakiś czas, jak dostanę puszkę na dłużej ;-) (no może się ciut wypowiem........... jak kiedyś w tym samym miejscu i w tych samych warunkach sprawdzałem D7000 to biedaczek nie trafił......... a D600 wręcz przeciwnie, trafił szybko i bez problemu -no ale jak pisałem za mało zdjęć, za krótki test.....).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
user_jgora
Zapodaj coś proszę z 50/1.4 tego nowego. Kadr z ulicy 6400, 1,30, f/1.4
-
Dopiero jak dostanę puszkę na dłużej -no i niestety nie mam 50 1.4G (śliiiimmmmaaaakkkk...... sprzedałem), mogę tylko z: N35 1.8DX, N50 1.8G, N180 2.8, N14-24 2.8 :-)
-
było mówić, że chcecie z 50 1.4G ;)
moje się ładują, upload mam mizerny.
https://www.dropbox.com/sh/9m7ftmajxt9ozfm/c5PFnNPSxb kolejne pliki będą się sukcesywnie dodawać przez kilka następnych godzin, im niższy numer pliku tym niższe ISO (50->25600, AWB, N 24-70 2.8 @24 f/2.8, niestety w Exifach nie zapisują się wartości ISO dla Lo i Hi)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dao
było mówić, że chcecie z 50 1.4G ;)
moje się ładują, upload mam mizerny.
Ja się nieliczę, nie mam żółtego beretu ani czerwonej kurtki.
Fatman&Sp. - Jezusie, iso 25,6k można używać bezkarnie :shock:
Porównajcie proszę jeszcze awb w zmiksowanym świetle, najlepiej na ludzkiej skórze.
D800 szacun, ziaja prądem dopiero na 25,6k i to w cieniach.
Nawet Sony przyznało, że nie potrafią jeszcze tak kręcić jak Nikon w tym modelu.