Zamieszczone przez rzysk
No i stalo sie system zmienilem, ale na forum pozostane. Uwazam, ze jest najbardziej obiektywnie patrzacym na inne systemy. ;)
Zostalem jednak przy 30D.
A decyzje zapadla w momecie porownania E510 i 30D z szumami. Probowalem focic w pomieszczeniu i niestety pomimo kolosalnej poprawy w E510 do wczesniejszych produktow (focilem tylko RAW) canon z obiektywem 2.8 i swoim iso jest bardziej funkcjonalnym body. W bardzo ciemnym pomieszczeniu przy czasie 1/50-1/60 i iso1600/iso800 fotki sa do przyjecia jak najbardziej. Przy iso 1600 E510 tworzy brzydkie biale kropy.
Wczesniej sadzilem, ze bede stosowal tylko iso100 i 200 jednak okazalo sie, ze obiektywy 2.8 wcale nie sa takie super jasne jak mi sie wydawalo i czulosc matrycy musi byc wieksza.
Funkcjonalny zakres gdzie jakosc obrazu jest super to ISO100-ISO400 akceptowalne ISO800 porownywalne do ISO1600 w canonie, a nawet nie wiem czy u C. nie lepiej.
Przy ISO100 tez szumi i canon lepiej wychodzi (w ciemnych partiach zdjecia nawet dobrze naswietlonego tez widac szum - no ale nie ma co przesadzac - porownanie na 100% zoomu).
Ale ISO800 juz przy 25% zdjeciu widac szum, a jeszcze bardziej w ISO1600.
Oczywiscie Canon30D nie jest bez wad.
Uwazam, ze podstawowe elementy, ktore w body powinny byc na co najmniej dobrym poziomie w 30D sa wzorowe.
Bardzo dobry autofokus, szybkosc, bdb matryca.
Wady - klocek lub cegla jak kto woli (no ale jest to stary grat nie to co filigranowy E510 moze mam podejscie nieco dziwne, ale aparat powinien byc tez wygodny, a nie pracuje focac tylko dla przyjemnosci, ale ISO i pare innych elementow przewazylo szale).
Jakosc zdjec przy ISO100 - nie oszukujmy sie, ale nie widac roznic na korzysc/niekorzysc zadnej ze stron.
Stabilizacja fajny bajer, ale postaci nie zamrozimy. A przydaje sie w zasadzie do pewnosci zamrozenia przy odwrotnosci ogniskowej - gdzie bez stabilizacji czasami roznie to bywa.
Jednak jak ktos sadzi ze majac ogniskowa 50mm i bedzie ze stabilizacja focil przy 1/10 jest w wielkim bledzie - to nie jest do tego system. To taka tylko gwarancja, ze przy 1/50 no moze 1/40 zdjecie bedzie super.
LV - super sprawa. Juz przez 30D doswiadczylem BOLU PLECOW i KOLAN od kucania. BRAWO OLIPUS - SUPER SPRAWA, ten co mowi, ze to jest niepotrzebny gadget jest w ogromnym jak nie kolosalnym bledzie. Chyba, ze foci tylko z pozycji wyprostowanej.
W 30D focenie z reki z poziomu zaby w gore graniczy z cudem - syf :), w E510 jest mozliwe, ale ruchomy wizjer jednak by sie przydal - czemu nie zrobili nie mam pojecia tym bardziej ze e 330 bylo.
Czyszczenie matrycy - wspaniala sprawa. W 30D jeszcze nie mam syfkow, ale drze przez caly czas przy wymianie obiektywu. :)
Jezeli olek dopracuje jeszcze bardziej podstawowe elementy body w Enext wydaje mi sie ze bedzie niezlym hiciorem. Canon i nikon to graty przy tych maszynkach wypchanych po brzegi nowinkami technicznymi. To taka nokia co dobrze dzwoni ma dluga zywotnosc baterii, a olek slaba bateria, ale z kamerka i innymi mniej lub bardziej potrzebnymi rzeczami.
Wizjer - majac okulary na nosie nie widze zbytnio roznicy, jedynie to menu po prawej stronie :( powinni to w olku zmienic.
Najbardziej w 30D brakuje mi LV wlasnie przy zabawie ze statywem no i wagi.
A i co mnie najbardziej wkurza. Trzeba czytac testy i testowac poszczegolne obiektywy. W olku kupuje sie obiektyw i zapina i jakosc jest zapewniona. A tu loteria :) i bol glowy.
Ja do mojego zestawu 30D wybralem na razie Tamrona 17-50 2.8 ze wzgledu na swiatlo, ktore faktycznie moge wykorzystac - nie to co w sigmie gdzie mydli strasznie. I AF dziala bardzo pewnie i celnie w sigmie tez byla loteria. I uwaga tamron ten wypada nawet lepiej od co poniektorych canonowskich obiektywow !!!
Wiec zamiast E510 14-54 i 50-200 ext1.4 (ew. ex2) bedzie i jest 30D tamron 17-50 2.8, canon 50-200 4L i ext2. (moze jak kaski styknie bedzie i 2.8). Na razie brak kasy i jedynie bede inwestowal w stalki z grupy M42 super rezultaty.
Jako body amatorskie uwazam ze E510 to hicior rynkowy. Jak ludki w sklepach nie beda ciemnoty ludziom wciskac ze canon i nikon najlepszy bo przez pro uzywany czy inne bajki o ilosciach obiektywow to sadze ze powinien sporo namieszac.
A super w studio foto gdzie LV mozna podlaczyc pod TV, a i tak przy ISO100 sie pracuje.
Serdecznie dziekuje wszystkim za pomoc w podjeciu dezycji. Pomimo przynaleznosci do innego obozu bede trzymal kciuki za poczynania olka. Jedyna firma co szanuje pieniadz klienta.
Dobra koncze z tym zachwalaniem bo 30D mi sie zwazy ;), a wiadomo ze serwis na Zytniej to najwiekszy syf. :)
Pozdrawiam