Wyłamię się z szeregu i powiem, że 205 super :) Świetnie wypatrzone i wkadrowane.
Most mi się też podoba. Bez ekstrawagancji, ale ładnie pokazany.
Wersja do druku
Wyłamię się z szeregu i powiem, że 205 super :) Świetnie wypatrzone i wkadrowane.
Most mi się też podoba. Bez ekstrawagancji, ale ładnie pokazany.
miasta zawsze ciekawie przedstawiałeś
fajne zdjęcia
Ja tez jestem za 205, bardzo ciekawa fota.:grin:
Wzor tego sklepienia przypomina mi troche jedna z zabawek dla dzieci, niestety nie pamietam jak sie nazywala....bylo to cos w rodzaju lunety, do ktorej sie zagladalo i jak sie nia ruszalo to zmienialy sie wzory i kolory...niczym w kalejdoskopie:wink:
205 miodne, a wczesniej spinacze też udane :)
Parę fotek z Nocy Muzeów w Brnie - ze względu na ogromne tłumy w mieście, zaliczyłem tylko sąsiedzkie Muzeum Techniki.
210 - Škoda 706 RO czyli poprzednik "Ogórka" (Škody 706 RTO)
211 - Hej ho, hej ho, do dentysty by się szło... oj.
212 - Niemiecki miernik światła Tempophot
213 - Zabawki z tamtych czasów
Jako wielbiciel starych wytworów techniki motoryzacyjnej z rozrzewnieniem patrze na ten autobus :)
Trochę przypomina mi naszego Jelcza, ogórka. Jednak Jelcz miał klasę, wyglądał po prostu lepiej a jak brzmiał... :cool:
Ja tam różnicy nie widzę ;-)
Źródło: fotodoprava.com
W tej wersji faktycznie :| Miałem na myśli tę z poprzedniego zdjęcia.
Dobra, nie robię Ci tu więcej OT, dawaj następne fotki :)
Ale przecież Jelcz Karosa był na licencji Czechosłowackie - więc podobieństwo jest naturalne.
http://historiajzs.bloog.pl/kat,465648,index.html
Pisałem o licencji w poście nr 176 chyba. W Polsce do 1977 roku na licencji tego autobusu wyprodukowano Jelcze 272 i 041.
No, chyba niezupełnie - wyjątkowo w tym modelu, Karosa jedynie zrobiła karoserię, części natomiast były od Škody a podwozie od Liaza. Z tego co wiem, Karosa miała wyłączność na produkcję, ale z pewnym zastrzeżeniem: pojazdy miały nosić nazwę marki w zależności od zamontowanego silnika. Czesi te autobusy nazywali podobnie - okurka albo vajíčko (jajko).
To tyle z lekcji polsko - czechosłowackiej współpracy ;-)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Jeszcze parę zdjęć "wyniesionych" z Muzeum Techniki:
214 - "Victory" (wystawa "Historia Lotnictwa i Modelarstwa)
215 - MiG 15 (S-102)
216 - "Praski Koszmar: Ściany! Zewsząd patrzą ściany" czyli uroki mieszkania w ścisłym centrum...
JPG z matrycy, zmniejszany w Gimpie. Zabawa z czasem i zoomem.
Kiedyś, po spotkaniu "z kolegą z wojska" ;), też tak miałem, ale to nie było w wielkim mieście :p
Ładniejszy widok miałeś w Brnie. :cool:
To fakt w Brnie miałeś lepsze widoki i na pewni więcej powietrza;-) (lubię Brno)
ps. Skoda/Jelcz/ogórek nie kojarzy mi się dobrze, a tylko z chorobą lokomocyjną i Aviomarin:roll:
Ostatnia seria z Pragi, gdy tam mieszkałem... co nie oznacza, że koniec emigracji oznacza koniec wycieczek po krajach grupy Wyszehradzkiej :-)
217 - Most kolejowy Vytoň
218 - Kolory kolei, most kolejowy Vytoň
219 - Klasztor Emaus trochę inaczej...
220 - Emaus w całej okazałości...
ostatnia seria - motyw kolejowy - świetny
Po emigracji gdzie Ciebie rzuci na Śląsk?
Na Śląsk wracam - tak się udało, że wybrałem Katowice zamiast Ostrawę (jako miejsce pracy). Ciekawsza oferta, ot co.
miasta równie urokliwe :D (w Katowicach mieszkałem a do Ostrawy za łebka na rowerze się jeździło)
218 >>>>>> super :grin:
218- to co lubię :grin:, chociaż przyciąłbm inaczej (ramiona kratownicy w rogach)
220- wydaje mi się, ze ta konwersja do B&W spowodowała zlanie się elewacji z niebem. Może inny filtr? :roll:
Dzięki za uwagi i komentarze, popróbuję :-)
No to ja sie wylamie...dla mnie najbardziej oryginalne 219 :-P
Kolejowe rowniez ciekawe.
Eeeeee to 211 to rili ? Bo się przeraziłem.
Oo, co ja czytam... no to chciałbym teraz zobaczyć jakieś fotki Katowic w twoim wydaniu :)
No a jak już będziesz tak blisko no to chyba łatwiej o jakieś spotkanko :)
Fake z okazji Nocy Muzeów - chociaż z tego, co widziałem to chętni do wygłupów byli solidnie nastraszeni przez "dentystów" ;-)
Dzięki :-)
No, trochę nieoczekiwanie... Mogłem zostać w Ově, ale warunki płacowe były średnie. To wybrałem Katowice. Pewnie coś będę focił, mam nadzieję, że wróci zarówno wena jak i chęci... Co do spotkania - jasne, ja jestem za.
uwielbiam jak fota wywraca moje poczucie góry i dołu :) odbicie w kałuży to mi robi.
Kolory kolei tez fajne.
Pozdrawiam
Flashbacki z Pragi...
221 - Sobie chodzę a Wielkiemu Bratu...
222 - ŚcianyTajemniczego Ogrodu... (Valdštejnská Zahrada)
Komentarze mile widziane.
221 wymiata, dziwne, że tak mało komentarzy.
PS dzięki za sms'a :wink:
Może większy odzew będzie jak powrzucam zdjęcia z Grenoble i okolic (np. z Fortu du Saint-Eynard) oraz Paryża (do którego właśnie się dokulałem...) ;-)
Pozdro.
Faktycznie 221 fajnie złapane :)
221 ładny kadr, ale obróbka coś nie bardzo - zbyt smoliste i za gruba kreska.
221- świetnie złapane i bardzo współczesne. Jak mogę sie wtrącić to kadr ten fajny byłby w kwadracie gdzie kamera, znak, człowiek ułożyły by się po przekątnej ale i tak jest dobre. 222- ciekawostka ale jakoś tak papkowato podane, szaro i nie ciekawie.
Dzięki za uwagi, RAWy jeszcze są na dysku - jak wrócę z Francji, to pobawię się obróbką (ciągle szukam swojego "naj" sposobu). Tymczasem pocztówkowo-ekspresowo - z Paryża, z pozdrowieniami dla wszystkich.
223 - La Tour Eiffel
224 - Louvre
225 - Premier Secours - Hotchkiss
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
226 - Gwiazda Wieczoru, czyli Moulin Rouge ;-)
Zdjęcie technicznie może nie jest najlepsze... w tym miejscu generalnie ciężko o dobre ujęcie. Trzeba tam będzie wrócić kiedy indziej ;-)
222 rewelacja
Z Paryża bardzo przyjemne kadry
Dzięki za komentarz. Kolejna porcja zdjęć z Francji.
227 - Wieża Eiffla (od d... strony :wink: )
228 - Fort St. Eynard, Grenoble
229 - Fort St. Eynard, Grenoble
230 - Widok na Gre, Fort St. Eynard
231 - Pocztówkowo, czyli pozdrówka z Grenoble nocą ;-)
Pozdrówka.
The winner is...
229!
Filmowo, niepokojąco, dramatycznie -a przecież "nic się nie dzieje".
226 i 223 też są niepospolite.
Francja elegancja.
tak, tak - 229 wyroznia si enajbardziej. ale zaraz za nim - 228- niepokojaco-mroczny-tutaj rozne historie przychodza do glowy :)
227 to juz klasyka ksztaltu i skads znam ten styl ;)
Dzięki :-)