-
Odp: Leica 25/1.4 do mikrusów
Czy oni nie potrafią sobie policzyć ekspozycji - mnie na 2,0 i 1/4000 zabrakło i musiałem użyć prowizorki z szarym filtrem w ręce , to przy 1,4 zabrakło duuużo więcej...
Nie rozumiem - redaktor od fotografii nie pierwszy raz przcież miał jasne szkiełko w ręce.
Pozdrawiam. Nie rozumiejący i zdumiony AP.
-
Podejrzewam, że chodzi o fi, konkretnie 46mm. Ciężko dostać ND16 w tym rozmiarze ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Czy oni nie potrafią sobie policzyć ekspozycji - mnie na 2,0 i 1/4000 zabrakło i musiałem użyć prowizorki z szarym filtrem w ręce , to przy 1,4 zabrakło duuużo więcej...
Nie rozumiem - redaktor od fotografii nie pierwszy raz przcież miał jasne szkiełko w ręce.
Pozdrawiam. Nie rozumiejący i zdumiony AP.
Spoko. Na pewno szykuja jakis semi-pro korpus u4/3 :P
T.
-
-
Super kolejnosc przyslon - od lewej do prawej:
c.d.:
-
tym razem inny punkt widzenia
-
kolejny test + .dng's G3, P3, PL1
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Potrzebuję jakiegokolwiek rawa z tego szkła i dowolnej puszki starszej niż GF3/G3 i E-P3/PL-3/P-M1. Ma ktoś?
http://soundimageplus.blogspot.com/s...F3 lens review
-
To jest prawdopodobnie świetne szkło, niemniej do tej pory nie widziałem sampli, które by sprawiły, że chcę mieć ten obiektyw.
-
Szkło jest niewątpliwie dobre, ale ma też konkurencję w postaci 20 Panasa, która jest tańsza, a też dobra.
-
No właśnie - naleśnika Panasa kupiłem długo przed puszką m4/3, której zresztą nie mam do tej pory. Abstrahując od ceny sample z niego dawały to WOW, czego tu jakoś nie widzę. Pewnie kwestia nie w sprzęcie tylko tego kto ten sprzęt obsługuje.
-
To tylko kwestia odpowiednich kadrów, które mogłyby pokazać zalety tego szkła. Niestety większość zdjęć z zagranicznych blogów czy forum dpreview to fotki kotów, kwiatków w doniczce itp.
Jak już linkujecie jakieś zdjęcia (prośba głównie do gietrzy), to niech to będą jakieś porządne fotografie robione z głową, a nie pstryknięte na pałę.
-
-
Żeby nie sugerować się wnioskami autora obejrzałem najpierw zdjęcia z tego pierwszego linka. Leica zjada kit na śniadanie. Nitki na f5.6 mówią wszystko. :)
-
test optyczne.pl
http://www.optyczne.pl/239.4-Test_obiektywu-Panasonic_Leica_DG_SUMMILUX_25_mm_f_1.4_ASPH._Rozd zielczość_obrazu.html
brak słów - szkło stworzone pod epl1, masakra na 1.4... no a teraz czekamy na testy "konkurencji" Korijia landromat i we'll do it better
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
No właśnie - naleśnika Panasa kupiłem długo przed puszką m4/3, której zresztą nie mam do tej pory.
A myślałem że tylko ja taki dziwak jestem... Ale u mnie puszka już zamówiona ;)
-
Wg testu szkło kosztować ma 2600 zł.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
brak słów - szkło stworzone pod epl1, masakra na 1.4
Uwazaj co piszesz, bo Cie zjedza jak mnie, kilka stron wczesniej :cool:
-
Ale czemu piszecie masakra na 1.4? Wg mnie jest bardzo fajne - ostre, tło ladnie sie rozmywa...
Tylko cena wysoka. To chyba dlatego ze Leica?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Robert1983
Ale czemu piszecie masakra na 1.4?
To ze szczęścia :)
Drogie bo to Panas, używane 20/1.7 LNIB chodzą dzisiaj po 1100-1200, Voitki po 3100, więc wybór jak pisze redakcja podyktowany portfelem.
-
Obiektyw bardzo fajny, ale wolałbym, żeby nie miał napisu "Leica" i kosztował poniżej 2000 zł, tak jak tego typu szkła konkurencji.
-
Jeżeli to 2600 to jest cena oficjalna, t w sklepach powinien być poniżej 2k.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
Jeżeli to 2600 to jest cena oficjalna, t w sklepach powinien być poniżej 2k.
Tak, ale swoje będzie trzeba odczekać (jakieś pół roku) zanim cena spadnie do poziomu <2k
-
To akurat standard w dziale foto.
-
Szkło genialne, wyniki testu powalają, podpinam je do puszki i dostaję coś takiego (ostatnie foto z optycznych, ISO 100, f8, crop 100%):
Tak ma wyglądać fotka na optymalnych parametrach z zestawu za ponad 3tys?
Pytam poważnie, bo jak widzę testy szkieł m4/3, to mam ochotę sprzedać lustro, jak widzę sample, to mi gwałtownie przechodzi.
-
Wyjaśnienie jest proste: jpeg.
-
To znaczy, że mam wydać sporo forsy i obrabiać raw-y, żeby nie mieć fotki jak z taniego kompaktu?
-
Jak nie chcesz obrabiać rawów i mieć zdjęcia jak z kompaktu, możesz wydać dużo mniej kasy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
To znaczy, że mam wydać sporo forsy i obrabiać raw-y, żeby nie mieć fotki jak z taniego kompaktu?
Przypomniales mi czasy, kiedy na Canon-Desce co to nowy uzytkownik lustrzanki - zakladal watki w stylu - kupilem lustro, zdjecia mam takie same lub gorsze, niz wczesniej z kompaktu.
Jednym, bardzo istotnym czynnikiem - bylo wlasnie uzywanie JPG, kiedy nie raz kompakt mial lepszy silnik JPG, niz lustro, co mnie akurat w ogole nie dziwi. Nawet Ken Rockwell, wieloletni oredownik JPG, zrozumial wreszcie, ze RAW moze dac wyraznie duzo wiecej.
Jedyny aparat, z ktorego JPG jest na bardzo dobrym poziomie - to Olympus.
Ostatnio tez nie mialem zastrzezen do modulu Ricoh A12 (ten do szkiel dalmierzowych, sample na DP Review).
Dawno, dawno temu - pokazalem porownanie JPG vs RAW na GH1 + 14-140mm, roznica bardzo duza.
PS:
mozesz zawsze zrobic sobie kilka ulubionych presetow, kombinacji wyostrzania, odszumiania i w zaleznosci od ISO oraz przedmiotu zdjecia - szybko ich uzywac.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
...albo przy teście coś sknocili. Zdarzało się nie raz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
...albo przy teście coś sknocili. Zdarzało się nie raz.
To czemu publikuja taki sknocony test.Albo nie maja pojecia,ze knoca,albo maja czytaczy gleboko po drugiej stronie jamy ustnej.Ciekawe kto im placi i co to za fachowcy.
-
-
Na cenę chyba nie ma co narzekać. Duży summilux (A a nie DG) kosztował znacznie więcej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Wieprz
Na cenę chyba nie ma co narzekać.
To Ty nie mieszkasz juz w Polsce???:grin::grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Pytam poważnie, bo jak widzę testy szkieł m4/3, to mam ochotę sprzedać lustro, jak widzę sample, to mi gwałtownie przechodzi.
A ja skromnie zauważę, że większość testów opisuje parametry szkła w lpmm, a "mm" z tej jednostki w mikrusach jest połowa.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Witam !
Bardziej to, ze szklo nie jest az tak dobre.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Obiektyw bardzo fajny, ale wolałbym, żeby nie miał napisu "Leica" i kosztował poniżej 2000 zł, tak jak tego typu szkła konkurencji.
Nie za bardzo rozumiem o co chodzi. Jest przecież od kilku lat takie szkło - nazywa się Sigma 30mm 1,4. No wiem, że nie jest dedykowane pod m4/3, tylko 4/3 a przez to wolne, no ale jest.
PS Tylko nie mówcie nikomu z Sigmy, że gdyby wydała swój 30mm 1,4 i 105mm pod m43, by miała hit sprzedażowy... za prosto by było :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Nie za bardzo rozumiem o co chodzi. Jest przecież od kilku lat takie szkło - nazywa się Sigma 30mm 1,4. No wiem, że nie jest dedykowane pod m4/3, tylko 4/3 a przez to wolne, no ale jest.
Szczerze mówiąc wolałbym być chłostany i rażony prądem, niż używać tego obiektywu przez przejściówkę z mikrusami. Na cholerę mi taka proteza?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Szczerze mówiąc wolałbym być chłostany i rażony prądem, niż używać tego obiektywu przez przejściówkę z mikrusami. Na cholerę mi taka proteza?
Z tego samego powodu dlaczego inni używają 14-54mm, 70-300mm oraz 105mm z PENami.
-
parę pstryków (ACR) z GH2, te nocne super, na GF1 będzie tylko jaśniej ;)
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=39277741