@Dzastina - to ma być drukarka do zdjęć, czy też głównie do dokumentów i czasem zdjęć?
Wersja do druku
@Dzastina - to ma być drukarka do zdjęć, czy też głównie do dokumentów i czasem zdjęć?
To jest dobre pytanie. Bo tak nawiasem pisząc drukarkę do zdjęć i do dokumentów będę miał zaraz na zbyciu. A ten Canon to faktycznie bardziej do dokumentów i zdjęć ;-) .
Wysłane z telefonu
Pozwólcie, że odgrzebię stary temat. Zasuszyłem sobie mojego Canona iP3300 i raczej już go nie odratuję. Poszukuję drukarki "domowej", czyli do sporadycznego drukowania tekstu i zdjęć - i nie za drogiej. Sugerowano mi coś z linii HP DeskJet Ink Advantage, bo głowice są w tuszach, ale nie mam pewności co do jakości druku foto. (Za to dodatkową zaletą byłyby tu sterowniki pod linuksa, ale obejdzie się.) Jesteście w stanie coś zasugerować, doradzić, odradzić?
Z góry dziękuję.
Idąc w atrament teraz nie brałbym pewnie niczego innego niż Espon L800. Wszyscy recenzenci rozpływają się nad niską ceną wydruków foto z niej, np.:
http://www.optyczne.pl/15.1-Inne_tes...pson_L800.html
Ale to już zupełnie inna kategoria cenowa gdy chodzi o zakup samego sprzętu. Sam zasuszyłem HP Officejet Pro K5400 i szukając w trybie eko / sporadycznie sens widzę tylko dla opcji katridża z wbudowaną głowicą. Niezależne od kałamarzy głowice kosztują przy wymianie majątek (często więcej niż sama drukarka), a do tego i tak trzeba najpierw dobrze przepłukać rurki. Postawiłem ostatecznie na poleasingowy laser i jestem zadowolony - on koloru jednak Ci nie załatwi. Sterowniki pod Linuksa najłatwiej ominąć wybierając drukarkę z interfejsem LAN.
Jeśli wierzyć opiniom na temat obecnie dostępnych tanich drukarek, to faktycznie z drukiem foto jest cienko. Zastanawiam się, czy nie kupić byle jakiego badziewia do tekstu, a ze zdjęciami chodzić do labu. Albo zostawić iP3300 do zdjęć, bo tylko czarny padł, tylko że zdjęcia wychodzą z niej drogo.
Jeśli nie musisz mieć oryginalnych tuszy a cena wydruku z przyzwoitym papierem za A4 to ok. 50gr to zainteresuj się CISS.
Wysłane z telefonu
Odkurzam wątek bo sporo się z niego dowiedziałem. Od jakiegoś czasu przymierzam się do drukarki foto w domu ale ciągle coś innego jest pilniejszego :)
Generalnie nie zamierzam rezygnować z fotolabu ale drukarka przydałaby sie szczególnie na imprezy rodzinne i tego typu spotkania gdy od ręki można rozdać kilka fotek rodzinie i znajomym. Po głowie chodzi mi Epson P50 z CISS. Zastanawiam sie tylko czy tusze używane do CISS odbiegają jakością od tych oryginalnych ?
Mocną pokusą jest L800 ale cena w okolicach 1250 zł to dwa razy więcej niż P50.
Chyba ze z Waszych doświadczeń wynika że różnica jest taka że warto zbierać i dopłacić ?
Z moich doświadczeń wynika ze nie warto jeżeli brać pod uwagę aspekty materialne. Ale to jest sprawa bardzo indywidualna. Oryginały teoretycznie powinny dać lepsze efekty w oddaniu tego co widzisz na monitorze. W sterownikach masz profile pod tusze Epsona i ich papiery. Teoretycznie powinno to działać dobrze jak jest w praktyce nie wiem bo nigdy z oryginałów nie korzystałem. Od zawsze mam CISS i jestem w miarę zadowolony używając najtańszego tuszu. Musze zrobić profile do mojej obecnej drukarki i myślę że będzie sporo lepiej niż jest. Nie podobają mi się teraz cienie w moich wydrukach.
Koszty wydruków przy chińskich zamiennikach są śmieszne.
Z telefonu
Właśnie wydrukowałem arkusz A4 (4 fotki na arkuszu) na moim leciwym Canonie iP1900 (kosztował coś koło 100zł). Podwoiłem jego wartość kupując oryginalne tusze. Powiem szczerze że z efektu jestem baaaardzo zadowolony :)
Jeżeli Epson P50 robi to jeszcze lepiej to po wypłacie chyba się skuszę :) Szczególnie że koszt na Canonie jest jakieś 10x większy.
Używacie jakiś gilotyn do cięcia papieru ?
Ja używam trymera ale ostatnio coś mi szwankuje. Chętnie przytuliłbym jakąś gilotynę ze względu na możliwość cięcia kilku arkuszy równocześnie.
Z telefonu
Ja korzysta(łe)m z Canona PIXMA iP3600 ale się właśnie okazało, że się głowica na czarnym pigmentowym zasuszyła. Więc czeka mnie zakup. Szlag mnie trafia, że Canon wypuszcza krótkie serie (około roku) i tusze nowe trzeba będize kupować. Ja wiem, dlaczego oni tak robią ale to już drugi raz taki numer. Szkoda - bo drukara fajna.
Zaufania do HP nie mam (miałem kiedyś dawno temu DJ coś tam) ale może faktycznie jest sens pójść w rozwiązania tusz+głowica w jednym.
Może ktoś coś polecić? Mam na myśli model + dobre zamienniki tuszy.
EPSON + CISS nie wchodzi w grę ze względu na cenę (nie chcę wydać więcej niz 500 zł).
Promocja(http://www.epson.pl/pl/pl/viewcon/co...s/index/10315/) na drukarki Epsona..min.L800..Chętnie bym sobie taką sprawił ale zawsze mam obawy o zasychanie tuszu :(
Ja mam Epsona 1500 z Ciss i to jest coś czego potrzebowałem. Nic nie zasycha. Ale od czasu do czasu staram się choć kartkę przedrukować. Tak raz na tydzień bądź dwa. Jakość wydruków bardzo dobra. Zrobiłem profile i wszystko hula jak trzeba. Jestem bardzo zadowolony.
Z telefonu
Wracając do tematu Epsona L800...czy któryś z szanownych forumowiczów zaposiada takową? Jeśli tak, jak się spisuje? Czytałem różne testy, ale nie wiem czy dla "niedzielnego" pstrykacza jest sens kupować...
Dzisiejszy obchód labów w centrum Krakowa i brak w nich profili ICC na drukarki, które posiadają spowodował moje zainteresowanie się drukarkami domowymi. Znalazłem nowa promocja w Epsonie http://www.epson.pl/pl/pl/viewcon/co...s/index/11436/. Rozważam zakup modelu L800, cena z Aledrogo 1120 z transportem, minus rabat 85 zeta = 1035, chyba że jest coś jakościowo lepszego w podobnej kwocie ?
Mam L800 od ponad roku i jestem bardzo zadowolony, zwłaszcza z kosztów wydruku ;) a jakość zdjęć dla domowych potrzeb bardzo dobra. Minus to taki, ze tylko A4 przy tych kosztach wydruku :( ;)
Pojawiły się profile dla papierów Fomei, znasz może te papiery, mają dobre recenzje i cenowo są dużo lepsze od Epsona http://www.druk.medikon.pl/pl/katalo...EPSON-L800Już wiem czemu ta przecena http://www.benchmark.pl/aktualnosci/...-atrament.html. Pytanie czy warto czekać ?
Nie drukowałem na tych papierach.
Jeśli kupię tą drukarkę, to zacznę od tych papierów
Zacznij od Epsonowskich papierów, później będziesz miał porównanie. Zresztą, o ile dobrze pamiętam to była w komplecie jakaś startówka z papierami.
Teraz chyba każdy producent daje jakąś próbkę.
Wybierając drukarkę należy pamiętać o tym, że niektórzy producenci mają głowice drukujące zespolone z kartridżem tuszu jak HP a inni jak Epson tylko wbudowane na stałe w drukarkę. Jak tusz zaschnie to o wiele łatwiej reanimować takiego HP ew. wymienić tylko kartridż jak Epsona.
Drukarka to fajna opcja dla tych co systematycznie drukują w przeciwnym razie nie opłaca się bo na samo automatyczne oczyszczenie/przetkanie głowicy pójdzie sporo tuszu a i pierwsze wydruki mogą być kiepskie.
Sam osobiście drukuję w labie Fuji, obsługa taka sobie ale trzymają się pewnie jakiś standardów bo wydruki są zawsze poprawne.
A propos wymiany głowicy w L800, rozmawiałem kiedyś (4-5 miesięcy temu) na temat kosztów ewentualnej wymiany głowicy w L800 w punkcie serwisowym drukarek na Kazimierza Wielkiego w Krakowie i kosztowalo to wtedy ok 280zł.
O ile będziecie dbać o drukarkę to te głowice są praktycznie nie do zajechania w przeciwieństwie do innych produktów.
Co masz na myśli pisząc: dbać?
Dbać czyli używać do drukowania a nie po to by stała na półce. Nie dopuszczać do zapowietrzenia układu bo to może być zabójcze i tyle.
Toś mnie uspokoił, mojej to nie grozi ;). Myślałem, że jest coś o czym nie wiem. Niemniej jednak zdarzały mi się przerwy w drukowaniu ok 2 miesięcy i odpalała bez problemu. Na razie problem z jaki się spotkałem to nieprecyzyjne szacowanie tuszu w pojemnikach. Przy poziomie ponad 25% pluje się, że tusz się skończył. Na szczęście można to łatwo skorygować.
Ja nie mam L800 ale miałem P50 z CISS i sprawowała się bardzo dobrze a to właściwie ta sama drukarka. Teraz mam większą wersję 1500W z CISS i też jestem zadowolony. P50 to tak sprytna drukarka, że często jest przerabiana na drukarkę do termosublimacji a te tusze są zdecydowanie bardziej wymagające dla urządzenia niż używane w tych drukarkach tusze barwnikowe.
A co myślicie o canonach? Byłem wczoraj u znajomego i oglądałem pare fotek i całkiem nieźle to wygląda. Zamienniki zestaw lepszy już za 50pln można kupić.
Canon ma też fajne drukarki. Inna technologia druku. O ile pamiętam niektóre modele miały bezbarwny tusz do wykańczania drukowania cd. Raczej ciss w nich odpada. Sam mam teraz termosublimacyjne canona i są ok. Jeśli jednak drukarka ma drukować fotki to jednak system stałego zasilania będzie chyba najlepszym wyjściem.
Mam Canona Mg7150 oraz epsona P50 z cissem. Oba z 6 wkładami. Canon ma czarny pigmentowy i Grey i oprócz ze nieźle drukuje zdjęcia to jest też świetną drukarka do ogólnego stosowania. Używam do niego wiecznych wkładów i tuszu z butli. Z epsona natomiast bardziej mi się podoba szczegółowość i kolory - ma dodatkowe dwa tusze light. Do wydruków BW się nie nadaje bo ma brzydkie zafarby. Do tego używam Canona.
To fakt. P50 do BW raczej nie bardzo canon lepszy. Jak widać wszystko zależy od tego co potrzebujemy.
A czy L800 ma funkcję skanowania zwykłych dokumentów?
Pozdr
Hej, wysłałem próbne fotki do dwóch laboratoriów, jedno w Krakowie, drugie w Brzesku z wyników jestem średnio zadowolony. W pierwszym otrzymałem profil ICC i wg niego przygotowałem zdjęcie, niestety wyszła lekka dominanta czerwona. W drugim powiedzieli, że ich maszyna nie potrzebuje profili, podobno jakaś nowość, niestety tu też zafarb tym razem zielony. Miałbym prośbę, może ktoś mógłby mi wydrukował jedną fotkę na L800 ułatwiło by mi to decyzje odnośnie zakupu. Monitor mam skalibrowany.
Krakusik, jutro jak będziesz na spotkaniu, to się dogadamy, mam l800.
Ok, dzięki
Dzięki sepi19 mam już porównanie: fotek z dwóch labów i wydruku z drukarki L800. Miałem duże wątpliwości, czy drukarka domowa jest w stanie konkurować z profesjonalnym zakładem fotograficznym. Jednak to prawda, powiem więcej, na tuszach i materiałach nie epsonowskich, które podobno są lepsze, foty wyszły rewelacyjne pod względem wierności kolorów. Pewnie bym już ją kupił, ale Marek zasiał we mnie ferment niepokoju, mówiąc, że lepsza byłaby A3+, muszę to jeszcze przemyśleć.