-
Odp: baardzo początkujący
-
1 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek285
coffee heaven
Fajny ten obrazek, ale kawa się z niego może wylać - ciut wypoziomować należy.
Pozdrawiam AP.
-
dzięki apz za wpis ps jak bedę w pobliżu to wpadnę wiesz po co no na razie nie mam czasu pozdrawiam
-
1 załącznik(ów)
mam jeszcze coś takiego nie wiem które lepsze
-
szkoda obciętej podstawy kubka ; )
-
Drugie lepsze, rzeczywiście brakuje troszkę u dołu. Fajne zdjęcie.
-
Jak dla mnie drugie jest zdecydowanie lepsze. Pierwsze jest zbyt mocno przycięte.
-
1 załącznik(ów)
a to jeszcze jedna fotka z rusinowej polany
-
W pierwszym momencie myślałem, że tam kamienie leżą :P
Co do zdjęcia - jest dobrze, ale myślałeś o skorzystaniu z jakichś filtrów?
-
1 załącznik(ów)
-
Model niezły i fotografia udana. Przy 1/20 to aż dziw , że w ogóle wyszła. Lekkie poruszenie specjalnie mi nie wadzi.
Pozdrawiam AP.
-
1 załącznik(ów)
-
bardzo fajny widoczek , pozazdroscic koledze okolic , krowka dodaje smaczku
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek285
dzisiejsza fotka
Dlaczego f 11?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Dlaczego f 11?
ponieważ czytałem że przy przesłonach f 8 i f 11 jest najlepsza ostrość
-
2 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek285
W 4/3 najczęsciej do 8, potem rozdzielczość szybko spada.
Pozdrawiam AP.
-
Krajobraz z krową :wink: bardzo mi się podoba jako kadr, kompozycja jak dla mnie świetna, tylko szkoda, że fota była robiona w pełnym słońcu, które wszystko spłaszczyło.
Szkoda, że nie zrobiłeś zdjęcia bezpośrednio po wschodzie słońca lub przed zachodem.
-
1 załącznik(ów)
no to jeszcze jedno z tej "sesji";)
-
-
Szczerze mówiąc poprzedni "krajobraz z krową" :wink: mimo drobnych mankamentów bardziej przypadł mi do gustu.
-
Zgadzam się z rol6. Jakoś tamta wcześniejsza jest lepsza. Choć mogłeś złapać trochę więcej nieba.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Andrzejsjz
Zgadzam się z rol6. Jakoś tamta wcześniejsza jest lepsza. Choć mogłeś złapać trochę więcej nieba.
A po co komu więcej białego nieba? Ja bym to ciął bliżej kwadraty. Różnica wynika z kadrowania i koloru lub jego braku.
Pozdrawiam AP.
-
Zdecydowanie w kwadrat,tak,tak .
-
1 załącznik(ów)
-
Moim zdaniem lepiej. :grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek285
Nie są to wartości uniwersalne, np. obiektyw 14-42 maksimum osiąga pomiędzy f5,6 a f8 za to 14-54 między f4 a f5,6 ;)
-
Moze to i prawda ale czy bardziej chodzi o glebie ostrosci czy o rozdzielczosc?
Mnie sie wydaje, ze to pierwsze. To drugie jest dla onanistow sprzetowych :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Moze to i prawda ale czy bardziej chodzi o glebie ostrosci czy o rozdzielczosc?
Mnie sie wydaje, ze to pierwsze. To drugie jest dla onanistow sprzetowych :-P
Dlaczego dla onanistów???
Jak nie masz bardzo bliskiego pierwszego planu - w krajobrazie rozdzielczość ma znaczenie - przy f10 masz 1/4 mniej , przy f 16 już tylko 1/2 linii, punktów jak to zwał tak to zwał.
Jak masz mało światła dobrze jest mieć świadomość ile możesz zejść z przysłoną by nie stracić ostrości, by móc sterować głębi jak fotografowi pasuje.
Z kazdym obiektywem w pudełku są wykresy - warto się im przyjrzeć od czasu do czasu.
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Dlaczego dla onanistów???
Jak nie masz bardzo bliskiego pierwszego planu - w krajobrazie rozdzielczość ma znaczenie - przy f10 masz 1/4 mniej , przy f 16 już tylko 1/2 linii, punktów jak to zwał tak to zwał.
Jak masz mało światła do jest mieć świadomość ile możesz zejść z przysłoną by nie stracić ostrości, by móc sterować głębi jak fotografowi pasuje.
Z kazdym obiektywem w pudełku są wykresy - warto się im przyjrzeć od czasu do czasu.
Pozdrawiam AP.
Będę od teraz na to zwracał uwagę dzięki Apz za cenną radę:) pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
... przy f10 masz 1/4 mniej , przy f 16 już tylko 1/2 linii, punktów jak to zwał tak to zwał.
Jak masz mało światła do jest mieć świadomość ile możesz zejść z przysłoną by nie stracić ostrości, by móc sterować głębi jak fotografowi pasuje.
Pytanie tylko, czy mam przy sobie pełen zestaw obiektywów w których mogę przebierać zależnie od sytuacji czy mam tylko dwa obiektywy do dyspozycji i po prostu muszę robić tym co mam :-P
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek285
Będę od teraz na to zwracał uwagę dzięki Apz za cenną radę:) pozdrawiam
No i co narobiłeś? Jacek kupi wszystkie obiektywy, żeby moc dobrać rozdzielczość do potrzeb :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Pytanie tylko, czy mam przy sobie pełen zestaw obiektywów w których mogę przebierać zależnie od sytuacji czy mam tylko dwa obiektywy do dyspozycji i po prostu muszę robić tym co mam :-P
No i co narobiłeś? Jacek kupi wszystkie obiektywy, żeby moc dobrać rozdzielczość do potrzeb :-P
dokładnie helmuth już kilka zamówiłem na allegro:P
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Nie sądzę, Jacek jest rozsądniejszy ode mnie, wszystkich nie kupi na pewno. Zaczęło się od zdjęcia robionego z ręki w plenerze z przysłoną f10 - moim zdaniem niepotrzebnie. Plener nie był tak wymagający, w takiej sytuacji lepiej zadbać o rozdzielczość i tylko tyle.
Tak na marginesie jak dostałem 90-250 nad jeziorem popełniłem błąd w drugą stronę - i 1/3 głębokości pleneru była nieostra z rozmytą falką na powierzchni. Po prostu warto popatrzeć na wykresik. I zastosować sie do wniosków zeń płynących.
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Po prostu warto popatrzeć na wykresik.
I to właśnie dla mnie jest onanizm. Albo bawię się robieniem zdjęć albo parametrami szkieł :grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
I to właśnie dla mnie jest onanizm. Albo bawię się robieniem zdjęć albo parametrami szkieł :grin:
no ale również chyba o to chodzi aby zdjęcie było dobrej jakości jak tylko jest to możliwe??
-
MZ nie ma co się aż tak rozwodzić, starczy znać pi*drzwi optimum rozdzielczości. Jak chce się mniejszą/większą GO lub czas za długi/krótki wychodzi to trzeba zmienić przesłonę, rady nie ma (no, na czasy może pomóc statyw/stabilizacja lub ND - zależy w którą stronę) i trzeba się z efektem w sensie rozdzielczości pogodzić. Jak się nie robi z tego plakatów na pół ściany to raczej i tak nie będzie widać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
No i ładnie mnie ochrzciłeś właśnie. Bawię się robieniem zdjęć, ale pamiętam, że potem usiądę przed monitorem , żeby to co przyniosłem obejrzeć z przyjemnością. I nic to nie ma wspólnego z czynnościami o których byłeś łaskaw wspomnieć. I jak któreś zdjęcie otworzę w szopie, to chcę mieć więcej nie mniej szczegółów, przed i po obróbce. Nawet jak plik wynikowy ma zmniejszoną rozdzielczość i rozmiar 650x 950 na przykład.
Pozdrawiam AP.
-
Musze sie przyznac,ze nie wiem o czym piszecie