Zaskroniec świetny, potem żabka :)
Wersja do druku
Zaskroniec świetny, potem żabka :)
Za Panem z góry :grin: Szkoda że roślinki troszkę przysłoniły żabę, ale i tak ładna ;)
Dzięki, dzięki : ) Miło mi, ze przypadł do gustu!! : ) Bardzo się cieszę, z tego powodu, gdyż nie często je mam okazję fotografować : )
Dzisiaj dam 2 ujęcia jaszczurki zwinki, samicy (?) : ) Oba z Raynoxa DCR 250 i ZD 40-150mm : )
Pozdrawiam i zapraszam do komentowania : )
Zaskroniec rewelka, żabka świetne kolorki. Z ostatnich dwóch pierwsze, w drugim przeszkadza zielona plama na dole i chyba jest poruszone.
Wyklikane z mobilka
Zaskroniec naprawdę super. Jaszczurka też.
Tylko pozazdrościć umiejętności i przede wszystkim talentu.
bardzo ładne zdjęcia masz w wątku. Przemyślane i dobrze wykonane.
Chętnie tu zaglądam, Pozdrawiam :-)
ok. Wymiękam. Jak Ty te gady łapiesz?
Ostatnia seria zajefajna, mialem lekkie zaleglosci ale ostatnia jest naj... ;)
Dziękuję! Bardzo mi miło, że fotografie przypadają do gustu! Naprawdę jest mi strasznie miło, z tego powodu! : )))
grizz, ostatnio miałam szczęście. W lesie, niedaleko mojej miejscowości jest pełno gadów, płazów i tego typu stworzeń : ) Na szczęście żmii jeszcze nie spotkałam : )
Jeszcze raz dziękuję : )
Kilka nowych do oceny, dzisiaj pająkowo : ) 3 tygrzyki (samice) i skakun. Wsystkie z ZD 40-150mm + Raynox DCR 250. Skakun z lampą wbudowaną i dyfuzorem. Tygrzyki bez : )
Pozdrawiam i zapraszam do oceny : )
Ja też nigdy nie spotkałem żmii,chociaż bardzo bym chciał :wink:.
bardzo ładna ostatnia seria a zwłaszcza pierwsza fotka zaskakujące z jaką łatwością operujesz GO z tym DCR-em. Mnie często zdarzają się pudła.Czy tobie też?:)
Większość zdjęć z DCR to takie, gdzie GO ucieka mi na inne miejsca w fotografii, niż na te, które ja chcę mieć ostre. Teraz trochę się bardziej do niego przyzwyczaiłam, łatwiej mi operować jego GO, ale i tak, np. z 10 zdjęć skakuna wybrałam to jedno, na pozostałych GO jest dziwnie rozłożona lub w ogóle jej nie ma, potem skakun uciekł ; )
Pozdrawiam i dziękuję za opinię : )
Pajaczki niezle...
Ładne... Szczególnie skakun i Pani Tygrzyk z profila. Po oczkach skakuna wnioskuję że świecisz wbudowaną lampą a na Raynoxa zakładasz kawałek białej kartki (tudzież ewentualnie czegoś podobnego) - dobry i tani sposób (robiłem tak z Fuji6500), tylko daje po oczach - chyba że masz taką tubę zrobioną.
Po obejzeniu twoich pajaczkow, bede juz chya od nich mniej stronic.
Wszystkie udane, ale pierwszemu dobrze z oczu patrzy :grin:
A ja nie będę się zachwycał pająkami- brrr, paskudztwo :-P
Żabka z krainy mchu i paproci. Śliczna i taka nastrojowa. :) Zaskroniec też udany.
Dziękuję : ) Miło mi, ze prace przypadły do gustu! : ))) Moominek, mam zwykły dyfuzor w postaci kartki papieru ( tak, tak, odbił się w oczętach skakuna :D), miałam fajną tubę, ale rozleciała mi się kiedy fotografowałam makro, zaczęło padać, a tubę zostawiłam...jak po nią wróciłam nie było co zbierać ; ) Muszę sobie nową skonstruować : )))
Dzisiaj motylkowo : ) Najpierw dwa modraszki ikary (samce), następnie przestrojnik trawnik i czerwończyk dukacik : )
Zapraszam : )
Pozdrawiam : )
Masz chody u matki natury;) Wszystko pięknie Ci pozuje, a Ty świetnie to wykorzystujesz;) Jaką porą dnia złapałaś te motylki ? Dalej goły helios? ;)
Muszę to napisać raz jeszcze tutaj: masz bardzo fajny zmysł do koloru i dynamiki, nie daj sobie tego zamordować różnymi poradami, który w życiu dostaniesz całe mnóstwo. Idź w intuicję jak to robisz, a sprawy sprzętowe traktuj trzeciorzędnie :)
No i wpadaj i pokazuj, będziemy oglądać, a popróbuj i innych tematów.
nie widziałam całego wątku - bo to za dużo jak na teraz
ale piękne kolory :) :) :)
naprawdę gratuluję oka :)
jako że nie czytałam całości mam pytanie - czy wszystkie fotki robisz heliosem o którym pisałas na pierwszej stronie ??
edit
o widzę że nie tylko ja pytam o gołego heliosa - ufff
powodzenia i oby tak dalej
tak tylko dodam od siebie że na niektórych pracach brakuje mi ciepłego światła..
ale kolorystycznie i plastycznie rysuje się to bardzo fajnie :)
Te ostatnie akurat są z ZD 40-150mm + Raynox DCR 250 : )
Akurat byłam na bardziej "owadzich zdjęciach" więc Heliosa zostawiłam, żeby nie targać : ) Pora dnia....hmmm to było późne popołudnie, ok. godziny 17-18 : )
Mam krajobrazy. 3 nowsze, o zachodzie...no ale ja nie jestem z reguły do krajobrazów przekonana...; )
Dziękuję za miłe opinie, pozdrawiam : )
Mi pozostaje tylko pogratulować i podziwiać.
Na pewno będę wpadał, oglądał i podziwiał.
Dziękuję za miłe słowa : )) Dobra...żeby nie nudzić dam kilka krajobrazów. Bez statywu, z ręki, bo oczywiście nie byłam przygotowana, że bedę krajobrazy fotografować : ) Sama nie jestem jeszcze do końca przekonana do krajobrazów, a i zerowe doświadczenie w ich fotografowaniu mam ; ) Mgła w dwóch tonacjach (druga taka mocno fioletowa) , potem dwa z zachodu nad Wisłą z góry trzech krzyży i jedno nocne (tu już miałam statyw) z rynku z Kazimierza Dolnego, nocne w ogóle pierwszy raz robiłam : )
Zapraszam i pozdrawiam : )
2 i 3 najlepsze. :) Ładnie rzeczywiście ten kolor wyciągnęłaś w 2. RAW dobra rzecz. :wink: No i nocne jak na pierwsze też Ci fajnie wyszło jak na pierwszy raz. No w każdym razie lepiej niż mi na pewno :lol:. Kazimierz ... nawet fajnie było : )
Ja wolę jednak 1, sam kadr bardzo mi się podoba.
mi też bardziej 1 podchodzi - ale szkoda że nie udało się tej mgły spotęgować (zamiast koloru)
ogólnie krajobrazy (oczywiście moim zdaniem) nie do końca wyszły dobrze...
zachody troszeczkę mdłe...
Kazimierz nocą - tak naprawdę wzrok troszeczkę biega po kadrze - nie ma mocnego punktu do którego ciągnęło by oko...
także w walce macro vs krajobraz
zdecydowanie wygrywa macro
ale może jeszcze się przekonasz do krajobrazów - ważne by nic na siłe:D
Dziękuję za opinie : ) Ja się na krajobrazach po prostu nie znam, po drugie nie przepadam za ich fotografowaniem : )
Makro - to lubię ; ) To lecimy ; )
Uśmiechnięta ważka, błyszcząca od słońca kropelka na słupku kwiatu pelargonii, muszka na pietruszce, pająk na pajęczynie i smętka : )
Wszystkie z ZD 40-150mm + DCR 250. : )
Z przyjemnością oglądam Twoje zdjęcia. Znakomicie radzisz sobie ze światłem i wiele w tych pracach "subtelności". Podoba mi się!
Krajobrazy -1. W nocy bardziej przymykaj przysłonę, światełka ładniej wyjdą. :)
Robale jak zwykle. Fajne. :)
Bardzo ładnym kadrem, światłem i dobrze dobraną GO wyróżnia się pajączek.
Uważaj, żeby nie popaść w rutynę ;) mocno sortuj fotki i nie zapodawaj zbyt wielu - z praktyki wiemy, że w końcu tematy zaczynają się nudzić odwiedzającym. Mnie kiedyś nazwali królem sikorek :) - za dużo ich wrzucałem, a co zrobić kiedy inne ptactwo nie chciało przylatywać ;)
Pozdrawiam
duża część zdjęć w makro twojego wykonania mnie zachwyca i inspiruje.
natomiast krajobraz - jedynie pierwsze mi się podoba
Twoje zdjęcia przywracają wiarę w system...
Dziękuję, miło mi, że się spodobały, a krajobrazy bardziej lub mniej : )
Kasprzyk, wiem, muszę zacząć uważać z tym wrzucaniem zdjęć...; ) :grin:
No dobra. Dzisiaj ujęcia z ZD 70-300mm i jedno (portret ważki z ZD 70-300mm + DCR 250). Żeby nie było, że cały czas na Raynoxie robię ; )
Ważki to szablaki : )
Krajobrazy faktycznie nie ten tego, ale wszystko po kolei. Nie od razu Kraków (Rzym) zbudowano.
Co do makro ostatniego - jedynka i trójka rewelka, w dwójce pląta się przed płaszczyzną ostrości jakiś badyl, a 4 i 5 poruszone. 70-300 jednak trudniej się robi bo ogniskowa dłuższa, a jak się nie ma stabilizacji to kłopot podwójny.
Witam
zachod1 i zachod2 super kolor robi wrażenie kiedy byłaś w Kaziku czemu nie dałaś znać może razem by pofocił oprowadził pokazał gdzie jest super klimat/
Nie przejmuj się, kiedyś musi być ten pierwszy raz :grin:
Nie będę się zajmował kadrem. Dam kilka rad, gdybyś jednak nie zniechęciła się po pierwszym razie :wink:
Jeśli miałaś statyw, ISO mogło być minimalne (nie wiem jakie najmniejsze jest w E-400), przesłona (jak już wspomniała nevra) może być jeszcze wyższa (16-22). Czasem się nie przejmuj- aparat i tak stoi na statywie :grin:
Kadrujesz wyśmienicie. Ech, idealnie się wstrzelasz w mój gust co do tego. Ale żebyś się nie rozpuściła samymi achami, to jedną rzecz Ci wytknę. Na wielu Twoich fota makro brakuje GO (za mała). To wynik używania tego Rainoxa z ZD 40-150. Musisz sobie sprawić jakiś obiektyw do makro z prawdziwego zdarzenia.
Dziękuję za miłe słowa, opinie : )
Rafał Czarny, ja lubię małą GO, po prostu : ) Ale postaram się używać większej...; )
Tak. przydałby się jakiś porządny obiektyw makro....jak myślicie ZD 35mm f3,5 byłoby ok do moich zastosowań? Pytam na przyszłość, na razie brak zasobów na jakikolwiek sprzęt, a szczerze to myślałam, żeby zacząć odkładać na nowsze body, myślałam nad e-30, ale to już dłuższy czas odkładania, może za rok, dwa się za nim rozejrzę...: ) Tak na poczekaniu 3 zdjęcia. Pluskwiak w 2 tonacjach i mrówczy atak (tu myślę, że GO jest ok : D ) : ) Nadal ZD 40-150mm + DCR 250.
Pozdrawiam i zapraszam : )
35mm raczej odpada. Musiałabyś focić z odległości centymetra od przedniej soczewki.
Co do zdjęć - kadry wyśmienite.