Jedno mnie zastanawia. Jak jest z kręceniem filmów. Czy obiektyw, znacznie większy niż cały aparat, nie ciąży za bardzo czy też zmiana ogniskowej nie powoduje, że obraz "zjeżdża" z obranego kadru?
Wersja do druku
Jedno mnie zastanawia. Jak jest z kręceniem filmów. Czy obiektyw, znacznie większy niż cały aparat, nie ciąży za bardzo czy też zmiana ogniskowej nie powoduje, że obraz "zjeżdża" z obranego kadru?
nawet nie chce mi się tego komętować szkoda moich słów ;)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
nie kręciłem nim filmów ale trzyma się na prawdę wygodnie obiektyw nie jest aż taki duży jak się wydaje jest to spowodowane tym że korpus jest taki mały nawet obiektyw od olympusa by wyglądał większy przy sony niż przy olympusie jest to spowodowane wielkością korpusu
Pobawiłem się dzisiaj NEXem w FotoJokerze. O tyle o ile się dało ocenić w tak krótkim czasie to pierwsze wrażenie jak najbardziej pozytywne. Coraz bardziej mam ochotę kupić coś w tym stylu jako uzupełnienie lustra.
Do kieszeni nie wejdzie (przynajmniej nie z kit zoomem), ale już do małego futerału jak najbardziej.
Jako ciekawostka - według sprzedawców w FJ NEX ma bagnet 4/3...
Witam! a ja się muszę pochwalić bo dostałem na 10 dni soniaka do testowania ;)
Z filmami jest super. Obiektyw nie ciąży. Z wysokimi ISO jest wg naprawdę dobrze.
I ja sie bawilem w FJ, jak najbardziej pozytywnie. Bardzo dobrze sie trzyma, jest szybki, swietny wyswietlacz.
Zmiana przeslony nie wymaga wchodzenia do menu, nie wiem kto to wymyslij, kreci sie kolkiem.
W wielu miejscach pisza o zmianie ustawien, chocby tu:
"Trying to set the ISO and white balance to specific settings becomes more of a chore especially if you need to change the settings often. There were a few shots which I was talking that had me going back and forth betweenISO 400 and ISO 800. Using the NEX-5 was a complete nightmare in comparison to the easy access of the ISO function on theGF1 via the dedicated button. In fact, you will find that if you like to tinker with a wide range of settings between shots, the GF1 would be much easier and quicker to use."
http://www.digitalrev.com/en/sony-ne...6-article.html
eeeee , nie jest tak źle - przy A wyprowadzone są : f na kółku , korekcja exp - dół kółka, zdjęcia seryjne , pojedyn , samowyzw. - bok kółka, drugi bok kółka - sterowanie lampą
Wybór iso , tryb pomiaru - a to trzeba wlezc do menu - ale nie jest tragicznie .
I jwszcze jedno - wykonanie kółka jest extra, kręcąc nie przestawisz przypadkowo ustawien na krzyżaku kólka.( w ep1 az strach było kręcić)
Ale żeby zmienić iso, balans bieli, sposób pomiaru ekspozycji czy działanie AF, to już trzeba nurkować do menu. Takich rzeczy, jak blokada ekspozycji czy podgląd GO to chyba w ogóle nie ma. Trochę słabo, że aż tak bardzo zmałpili ten aparat, ale rozumiem, do jakiej grupy docelowej jest kierowany.
Ale w konstrukcjach typu E-PL1 tez tego nie robi sie jednym przyciskiem, trzeba uruchomic podreczne menu, wybrac co chemy zmienic i klikac <>
W nex-ie z tego co widze menu->Brightness/Color wybieramy opcje i zmieniamy kolkiem. Jeden krok wiecej ale mamy wygodniejsze kolko.
Tutaj nie ma miejsca na dedykowane guziki.
Dodam jeszcze ze jakosc wykonania znacznie przewyzsza olympusowe m4/3.
No troche zmałpili , ale w ep1 też musze nurkować do menu , no może płyciej.
Jest jeden przycisk dla niewyedukowanych lub dla d.....ili - info o zasadach fotografii:twisted:- cała nadzieja , że w upgrade będzie można go definiować
A czy wiadomo już czy Sony planuje wypuścić też większy model z wbudowanym wizjerem i gorącą stopką? Konkurent do Samsunga NX-10 lub Panasonica G2 by się przydał...
To nie lepiej kupic lustrzanke?
Jeśli Sony powaznie traktuje swój nowy pod-system to z czasem pojawia się produkty dedykowane do węższych grup użytkowników, czyli aparaty dla bardziej zaawansowanych userów. Nie powinno nikogo dziwić że premierowe aparaty to stylowe małpki z opcją manualnych ustawień, wielokrotnie powtarzany slogan że "system buduje się od podstaw" oznacza właśnie taką kolejność wprowadzania produktów na rynek.
Sam jestem ciekawy jakie szkła E pojawią się jako następne...
Na nexie nie brakuje miejsca na przyciski. Na E-pl1 też nie.
Minimalizm jest podyktowany tym, żeby nie przerażać użytkownika. Dajcie komuś zielonemu e-3, e-1 (ach te przyciski) czy, o zgrozo, minolte d7d... przecież zgłupieje totalnie, co do czego. Za to klikanie po menu jest mu niestraszne, bo zna je jeśli nie z kompaktów, to z komórkek.
Dziwi mnie ten prymitywizm, Casio rozwiązał (w kompakcie!) to poprzez 2 rodzaje menu, dla początkujących (z koniczynka) oraz normalne.
Myślę ze przyszły nex z wyświetlanymi przyciskami zmieni nieco sytuacje.
Czekam na jakieś fotki ze szkłami manualnymi, np. M42.
Panas nie wypuszcza aż tak wykastrowanych z przycisków aparatów, a nie widać, żeby jakoś tracił na tym z powodu przerażonych użytkowników komórek, którzy omijają jego produkty szerokim łukiem. Przecież korzystając z trybu AUTO i tak nie trzeba niczego wciskać. Mam wrażenie, że większość producentów uważa swoich potencjalnych odbiorców aparatów za głupszych, niż są w rzeczywistości.
Mi to pasuje. Bez sensu byloby zaczynanie od puszki pokroju G1, ciekawostka, ma to byc mniejsze a nie jest, w sumie tylko lustra nie ma.
W tym wypadku zaczynaja z tego bardziej widocznego konca. Gdy nosze aparat przy sobie to nie potrzebuje swietnej ergonomii bo mam czas na zrobienie zdjecia. Gdy bede potrzebowal narzedzia do fotografowania biore 5d, wszystko co potrzebuje moge zmienic bez odrywania oka od wizjera a rozmiary mnie w tym momencie nie interesuja.
Teraz w kieszeni nosze canona a70, by zmienic iso czy przyslone musze klikac jak w e-p1, nie przeszkadza mi to. Ma przewage w postaci fizycznego kolka trybow, a i tak w 90% przypadkow mam ustawione P. Jak robie zdjecia krzesel w sklepie to taki tryb sie sprawdza.
Ech, niech sie plotki w sprawie canonowego evila sprawdza :wink:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Jak nie beda mieli nowych technologii na stanie do nowego modelu to dostaniesz odpowiednie menu :wink:
Pamiętajcie że wszystko wskazuje na to że zarówno Samsung jak i Panasonic odpuścili sobie klasyczne lustrzanki. Stąd według mnie wprowadzenie do oferty aparatów które są do lustrzanek bardzo podobne.
G2, czy NX10 mają skusić tych co normalnie celowaliby w jakieś lustro entry level typu E-520, A230, czy coś w tym stylu.
Sony i Olympus na razie produkują lustra więc nie ma potrzeby wypuszczać lustropodobnego NEXa czy PENa.
a tymczasem NEX-3 z naleśniakiem za 1799zł:
http://www.euro.com.pl/search.bhtml?keyword=nex-3
O! wreszcie jakiś ruch z ceną...
No to się zacznie walka o rynek.
Oby, na razie uważam że NEXy (i inne tego typu aparaty) są za drogie. Skoro lustrzanka z kitem może kosztować 1200zł to czemu nie teoretycznie prostszy bezlusterkowiec ma być od niej 2x droższy? Ale wiem że na pewno coś w tym stylu sobie kupię. Na razie właśnie wygląda na to że NEXa.
Ciekawe czy Canon pokaże coś podobnego? Canon ma tak jak Olympus tylko elektroniczne sterowanie obiektywem więc teoretycznie mógłby łatwo zrobić przejściówkę z działającym AF z każdym szkłem...
Super, że ceny się ruszyły. Zgadzam się, że powinny jeszcze spaść.
Natomiast jeśli chodzi o dyskusję - którą niechcący wywołałem - o sensie istnienia trochę większych i bardziej zaawansowanych bezlusterkowców (z wbudowanym wizjerem, gorącą stopką, itp.) - to jest to temat rzeka. Ja jestem przekonany, że jest dla nich miejsce na rynku. Dlatego myślę, że Sony (jeśli będzie traktował NEX-a poważnie) też coś takiego pokaże. Pytanie tylko, kiedy to będzie i czy już coś o tym wiadomo? Olympus też wypuści taki model - nie po to zrobił m.zuiko 14-150mm aby używać tego tylko z PENem :wink:
Taka cena to dobry początek obniżek.
Teraz komuś kto chce dobrą jakość zdjęć, poniżej 2000 można polecać ten aparat.
Co do bezlusterkowca dużego, też uważam, że jest dla niego miejsce.
Sam chętnie bym kupił Olympusa z odchylanym ekranem, większą ilością klatek na sekundę i być może uszczelnieniami :grin:
U konkurencji też coś drgnęło. W fotojokerze przy zakupie Samsunga NX-10 + 18-55mm (cena 2488zł) można otrzymać obiektyw 30mm f/2 za 1zł :-)
Dla milosnikow testow matryc - NX5 vs GH1 vs E-PL1:
http://www.dxomark.com/index.php/en/...rand3)/Olympus
Z testu wynika że sony najlepszy ;)))))))))))))))))))))
Promocja w sierpniu? Raczej we wrzesniu dopiero. Jednak cena pewnie spadnie.
Nie sama matryca sie je ;-)
Nawet najlepsza, bez dobrych szkiel - niewiele da.
Dokladnie.
Steve Huff, niedawno kupil NEX'a. Jego ulubiona mala, przenosna maszynka to E-PL1.
28-06-2010 powiedzial, ze da sobie kilka nastepnych tygodni, pouzywa obu i jeden sprzeda.
01-07-2010 juz wlasnie wystawil NEX'a na sprzedaz.
(jemu chyba glownie przeszkadzalo chodzenie po menu, zamiast przyciskow, ale to tylko moje zgadywanie)
http://www.stevehuffphoto.com/2010/0...ust-see-links/
(przedostatni akapit)
Oczywiscie nie jest on wyrocznia, jego pieniadze, jego decyzje.
A tutaj troche sampli: NEX, E-PL1, X1:
http://www.stevehuffphoto.com/2010/0...eica-x1-jpegs/
Grizz,
aby byc dokladnym - zachwalali JPG z E-PL1. Ja tez zachwalam.
(surowka sie rozni jedynie od PEN'ow, nie LUMIX'ow).
Mi ten Nex bardzo przypasował. Optyka już trochę mniej ale to dopiero pierwsze wejście. I czułość 12800 ISO naprawdę użyteczna.