Mirek mnie wyprzedzil z chaberkami :grin:
Tak myslalam, ze mozna je w Ps-e troche oswiecic.
Maczek bardzo ladny.
Wersja do druku
Mirek mnie wyprzedzil z chaberkami :grin:
Tak myslalam, ze mozna je w Ps-e troche oswiecic.
Maczek bardzo ladny.
pobawiłam się troszkę sigmą. oj ciężko ją opanować ale jeśli przyzwyczaję się do ciężaru obiektywu oraz jego specyficznego ustawiania ostrości (bardzo małego przeskoku z ostrego na nieostre) to myślę że polubię ten obiektyw
dwie próbki :)
Zakupiłem ME-1 i od tej pory nie zdejmuję,
może jest łatwiej, a może mi się tylko tak wydaje.:)
Jako że to początki to naprawdę świetnie sobie poradziłaś. Też mi się 2 bardziej podoba.
dzięki za uznanie.
jurec co to ME-1
opis na fotozakupach.
Służę uniżenie AP.
Również jest opis w Olypedii w akcesoriach.
Nie mam przejściówki na manuale więc trudno o porównanie.
Dziekuje za wyjasnienie. Genialne urzadzenie. Czy ono naprawde daje rade?
pomęczę was znów :). kwiatki kolejny raz
za te listki w kadrze i rozmycie na pierwszym planie pewnie mi się dostanie ale jako że to moje pierwsze motyle proszę o wyrozumiałość
ahhh zauważyłam jeden błąd na zdjęciu 65 :(
Oglądam te fotki, wiem że to subiektywne, ale mnie sie podobają!
:)
a można się dowiedzieć czego byś się spodziewał w pierwszym
co do motyli- robione były pod wieczór. ale widać światło i tak było za mocne. do tego upodobały sobie kwiatki w chaszczach. ani do nich bliżej podejść ani jakoś inaczej się ustawić bo trawy przed tym olbrzymie. ehhh. no następnym razem postaram się lepiej. pierwsze próby zawsze są ciężkie :(
Większego rozmycia tła i usunięcia liścia po prawej stronie.
Mnie akurat ten liść na 65. nie przeszkadza. W moim odczuciu tak jest bardziej naturalnie, że kwiatek na łące nie rośnie samodzielnie.
Najważniejsze by kadr podobał się jego autorowi.
Ja tu nie chcę nikogo krytykować, ani nikomu przykrości czynić - dostałem zapytanie dlaczego tak postrzegam ten obrazek i odpowiadam.
W takim wydaniu kadr jest splątany, niespokojny, jest na nim fajny kontrastujący kwiatek z listkiem i dookoła niepokój. O kompozycji napisano całe tomy - nie wdaję się w kadrowanie. Najlepsze, najciekawsze makra mają jeden dominujący element .
Owocnych prób życzę AP.
O motylkach napisał apz. Nie będę więc się rozwodzić, bo się z nim zgadzam. Natomiast kwiatek - to co zwraca moją uwagę na plus, to zielony kolor na zdjęciu. Jego barwa jest bardzo fajna.
dwa deszczowe.
mam nadzieje że te dwa przypadną do gustu
Skoro pokazuje zdjecia to znaczy ze licze sie z tym ze nie kazdemu one beda sie podobaly i ze za wiekszosc z nich mi sie dostanie. Dlatego nie widze potrzeby pisania: mam nadzieje ze nie obrazilem lub ze ktos nie chcial mi przykrosci sprawiac.
a co to zdjec. Ok w pierwszym pozbyc sie szumu. Ale jak. Zrobic rozmycie czy jakos inaczej to zalatwic. Szum pewnie powstal bo dosc wysokie iso zastosowalam. A ono naprawde jest nieostre. Hmmm wydaje mi sie ze jest dlatego tez zostalo pokazane. Drugie: poglebic czern przy wywolywaniu bo za bardzo nie wiem o co chodzi.
Ściągnij darmowego Gimpa. Poszukaj na forum, w necie opisów jego użytkowania. Zadawaj pytania - jest tu wielu jego użytkowników (ja do nich nie należę), na pewno znajdziesz odpowiedzi na konkretne pytania.
Po jakim czasie ćwiczenia - uzyskasz satysfakcję w postaci lepszych ,efektowniejszych zdjęć.
Co do zdjęć - pierwsze dla mnie ciekawe - brakuje na nim światła. Przy drugim poza światłem przemyślałbym kadrowanie.
Pozdrawiam AP.
Ach chyba znowu cos namieszalem:oops:
Wiec pierwsze.Jakis program co na warstwach i maskach pracuje,nic wiecej nie trzeba.
Powielilem warstwe,rozmylem,na masce tej warstwy pedzlem zamalowalem co ma byc nie rozmyte.i to wszystko.Ponadto troche pozmienialem kolory i dodalem ostrosci i swiatla-to juz w PS zrobilem.To tak na szybko jak bym to widzial.Tez nie jestem guru w temacie tak ,ze mozesz bic jak by cos:grin:
A drugi to moze ktos inny chetny by pokazal.
Apz nie lubie gimpa. Kilka razy sie do niego przymierzalam. Po prostu nie podchodzi mi
Ale pomalutku poznaje inne programy. Jednak dluga droga przedemna:). Stad tez moje pytania. A jakie kadrowanie w drugim. A czy tym razem rozmycie lepsze:).
Mirku dzieki za wytlumaczenie bede probowac i zobaczymy co mi z tego wyjdzie. A mak w oryginale mial taki fioletowo rozowy kolor. Ale czerwony tez mi pasuje
Ja spróbowałbym w kwadracie, kwiatek w prawym górnym mocnym punkcie, spróbowałbym też porównać - obrócić tak by łodyżka była po przekątnej i przyciąć. rozmycie niezłe, dodać trzeba światła i nasycić trochę.
Jestem w pracy - nie mam tu narzędzi by popróbować.
Możesz ściągnąć PS-a triala na miesiąc ze strony Adobe. Nie masz na kogo zakupić wersji edu?
Pozdrawiam AP.
przyblokowy kot :). przerzuciłam się na "obiekt ruchomy" :)
Super minka tego kotka :)
Fajnie ustrzelony!
Kot pozowac potrafi. A duża w tym zasługa fotografującej. Brawo!
Super kotek ze świetną minką, podoba mi się kadr :grin:
Fajne zdjęcie kota, który w sumie nie wygląda na zadowolonego. :wink:
Bardzo pozytywna ostatnia :grin: i kolorki też mi leżą :!:
Przerzucaj sie czesciej Moja Droga, dobrze Ci to wychodzi :))