Dzieki za wyjasnienie :) Juz niedlugo bedzie wiecej, czekaja w kolejce ;) Poczekam, moze ktos jeszcze skomentuje ostatnie... A potem wrzucam nastepne.
Pzdr
Wersja do druku
Dzieki za wyjasnienie :) Juz niedlugo bedzie wiecej, czekaja w kolejce ;) Poczekam, moze ktos jeszcze skomentuje ostatnie... A potem wrzucam nastepne.
Pzdr
no kolejne swietne zdjecie... git! :)
co do tytulu, to widze to troche inaczej... gosc z lewej nie wyglada mi na czlowieka biznesu, raczej nakreca kumpla by mu pozyczyl mu kase...
a w kwestii konstrastowego PSucia zdjec... dla mnie wlasnie taka obrobka idealnie pasuje do tematyki i charakteru zdjecia, nadaju mu zupelnie innego wyrazu
jak grzebalem w swoich starych zdjeciach to takie streephoto nieobrobione nie przyciagaly mojego wzroku, co innego jak przerobilem... zupelnie inna reakcja, nie tylko u mnie ale i znajomi wyczuli w nich cos wiecej niz zwykly pstryk ludkow na ulicy :)
pozdrawiam
Dzieki! :)
Mozliwe, ze go naciaga na kase. Ja teraz sobie pomyslalem, ze ten gosc z lewej to moglbybyc jakis czlowiek z show-biznesu, a ten drugi to biznesmen, ktory ma zamiar sponsorowac jakas nowa piosenkarke ;)
Z ta obrobka to moim zdaniem masz racje. Niektore zdjecia po prostu nie sa ciekawe w kolorze, ale maja cos, co uwidacznia sie w b&w. Inne z kolei w kolorze sa lepsze. Kilka zdjec wczesniejszych z ulicy zostawilem w kolorze, bo tak moim zdaniem wygladaly lepiej. Jednak streetphoto zazwyczaj dobrze wyglada w b&w. Chyba, ze to kolory graja ;)
Pzdr
Nastepne zdjecie z serii "Kontrasty". Ciekaw jestem, jak to oceniacie.
27. Kontrasty // "Mamo, czy mozemy juz isc?"
suchar,
Im większy kontrast wprowadza się przy pomocy obróbki na zdjęcie czarno-białe, tym bardziej wyżarte światła i czarne cienie, tym bardziej idziesz w kierunku grafiki. Grafika, to metafora, znak, symbol, kompozycja przede wszystkim.
Trudno w zdjęciach tego rodzaju (streetphoto) uzyskać takie efekty przez prostą obróbkę suwakami zdjęć, które z natury rzeczy (chwilowość fotografowanej sceny) są trudne do komponowania, czy jak to mówi sie powszechnie- do kadrowania. I to widać na szeregu kontrastowych zdjęć streetfotowców.
Chyba, że przyjmiemy ideologię lomo - tam wszystkie mozliwe dziwactwa są wręcz pożądane.
Pzdr, TJ
Tadeuszu, dziekuje bardzo za konstruktywna krytyke. Z natury zdjecia B&W lubia mocne kontrasty, bo nic poza kontrastem i linia nie maja. Gdy zaczalem uprawaic streetphot, zaczalem rowniez konwersje do B&W, bo wiele zdjec w tym trybie lepiej wyglada. Przy zabawach mieszaniem kanalow i poziomami, osiagnalem efekt zdjec tylko i wylacznie czarno-bialych. Bez zadnych szarosci. Byla to swoista zabawa przepaleniami i glebokimi czerniami, ktorych wedle slow Rafala mialem sie nie bac. Doszedlem do wniosku, ze efekt jest calkiem intersujacy. Niektore zdjecia tak obrobione (szczegolnei pierwsze dwa), wygladaly o wiele ciekawiej niz w kolorze. Wydawalo mi sie, ze z pozoru sredniego zdjecia mozna wyciagnac cos wiecej. By przekonac sie, czy mam racje, wrzucilem efekty mojej pracy i pomyslu tutaj, pod ocene. Ciesze sie, ze pojawiaja sie komentarze o tej serii, bo wlasnie o to mi chodzilo. Chcialem sie dowiedziec, co o czyms takim mysla inni. Niektorym sie bardzo podoba, innym nie. Rozumiem to i bardzo sie ciesze, gdy w komentarzu pojawia sie konstruktywna krytyka, dzieki ktorej bede mogl zrobic kolejny krok naprzod. Dziekuje bardzo, ze zechciales napisac, co myslisz o tego typu zdjeciach i mam nadzieje, ze bedziesz odwiedzal ten watek w przyszlosci :) Jeszcze takie jedno pytanie. Czy wolisz zdjecia w B&W, czy w kolorze?
Pzdr
Suchar,
Zadałes pytanie:
na które nie mogę odpowiedzieć, ponieważ zarówno w kolorze, jak i w cz-b można robić zdjęcia dobre.Cytat:
Jeszcze takie jedno pytanie. Czy wolisz zdjecia w B&W, czy w kolorze?
Akurat nie podobają mi się fotki cz-b te wyżej przedstawione, wg mnie przekontrastowane skrajnie, bez uzasadnienia związanego z kompozycją, tematyką, przekazem, itd. Prosze pamietać, że to jest tylko moje zdanie.
Pzdr, TJ
Dziekuje za komentarze. Na tym zakoncze serie "Kontrasty", moze jeszcze kiedys do tego wroce. Tymczasem kolejna fotka z ulicy, a zarazem kolejna para. Fotka obrobiona zdecydowanie tradycyjniej. Zapraszam do komentowania!
28. "Widzisz kochanie, takie Ci kupie na 40. rocznice naszego slubu (...wtedy beda na przecenie)"
Nikt nic nie pisze... Pewnie sie nie podoba, nie intersuje, ale chetnie bym to przeczytal, a nie musial sie domyslac... :( W Galerii tez prawie nikt nie ocenia serii "Kontrasty", mimo, ze w watku pare glosow zarowno za, ze sie bardzo podoba, jak i na nie. Szkoda :(
Pzdr
Suchar,
No, nie chcą ludzie pisac.
Na tej fotce podoba mi się ta mocna dwuskrzydłowa krata (mocna rzecz)i napis USLUG oraz spokojny namysł promieniujący od tej pary starszych ludzi.
Poza tym niemile widze przejarania.
Pzdr, TJ
Nie chca, a szkoda :( Nie pisza, nie oceniaja... :( Nie stwarza to motywacji do dalszej pracy.
Co do tej fotki, to masz racje, ze te przepalenia jakos tak niebardzo pasuja. Ciekawe, ze chodzac po starowce spotkalem sporo par, w tym duza czesc starszych ludzi, trzymajacych sie za rece, przytulonych.
Pzdr
Cytat:
Zamieszczone przez suchar
Sucharku, to z powodu zabiegania, nawalu pracy i niemoznosci znalezienia czasu na koncentracje, uwazna analize i ocene. Nie lubie oceniac jednym slowem, nikt na to nie zasluguje, a na wiecej....? Za jakas dluzsza "chwile"....obiecuje, ze napisze, co sadze o Twoich, i nie tylko - fotkach. OK?
pozdrawiam serdecznie,
excel
Z mila checia poczekam na Twoja krytyke :) Bardzo mi milo, ze ktos sie odzywa. Dzis bylo bardzo zimno, wiec fotek nie robilem, ale postaram sie w nadchodzacych dniach wyjsc i znowu cos z ulicy przyniesc.Cytat:
Zamieszczone przez excel
Pzdr
A mnie przepały pasują na tej focie. Obrobiona tak jak lubię. Jeszcze się taki nie narodził, co by wszystkim dogodził ;) .Cytat:
Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
Kurczę, Suchar, nie narzekaj. Ludzie nie piszą i nie oceniają, tak jest zawsze, mały ruch w interesie :) Dlaczego akurat na TWOJE zdjęcia wszyscy mają się rzucić i oceniać??
Fakt, że to Ty jesteś jednym z nielicznych w miarę często oceniających... Po drugiej stronie jest goooorzej... ;)
Ja oceniam przeważnie wtedy, gdy mam wyrobione zdanie na jakiś temat. Pierwsza seria (kolorowa) mi pasowała. Druga - ptaszki i kwiatki - nie poruszyła. Trzecia - kontrastowa - nie mam zdania, nie moja działka. Ot co.
Dobra, postaram sie byc twardy :) agapiet, zapraszam w przyszlosci! Nastepna seria juz w kolorze... :)
Tym razem zapraszam na "Cmentarz". Kolo mnie jest Cmentarz Zolnierzy Radzieckich, bardzo jednolity i monotonny. Dzis bylem tam przez 25 minut i udalo mi sie zrobic takie trzy zdjecia. Sprobowalem przedstawic ten w pewien sposob "nudny" cmentarz w troche inny sposob, z innej perspektywy. Focilem E330 z Heliosem 44M-4 MC, ktorego coraz bardziej lubie. Na pierwszych dwoch pelna dziura, czyli f:2, a na trzecim chyba f:4 albo 5,6. Byc moze jest to bardziej prezentacja mozliwosci Heliosa, ale chetnie dowiem sie, co wy o tym myslicie. Zapraszam!
29. Cmentarz
30. Cmentarz 2
31. Cmentarz 3
Suchar, aparat pod pachę i na ulicę!!! Zdecydowanie lepiej Ci to wychodzi, niż ostatnie zdjęcia.
Nie przypadkiem bylem na tym cmentarzu tylko 25 min... :/ Obiad wielkanocny (swoja droga bylo calkiem fajnie obzarlem sie :D )... Jak znajde czas, to pojde. Jutro jade na dzialke, wiec raczej cos z natury pofoce. Jakie masz zastrzezenia do ostatnije serii?Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
Pierwsza i trzecia zupełnie nie wiem co pokazują. Gdybyś nie napisał, że to cmentarz, to w życiu bym nie zajarzył. Druga to badyle - nie moja działka. Nie lubię...Cytat:
Suchar,
No nie ma co-wyjść powninien, bo zdjęcia frapujące bardzo. Ale bardziej w wypadku tej serii skłaniałbym sie do tezy, że bardziej tutaj Helios robił zdjecia niż Suchar. W tym zdjęciu widać fajną kompozycję, ale bardziej oko skupia sie na niesamowitej głębi i ostrości co jest bezsprzecznie zasługą Heliosa. Co nie znaczy jednak, że zdjęć nie doceniam, wolałbym jednak, gdyby zdjęcia nie tylko były dziełem obiektywu, ale też, żeby widać w nich było kunszt ręki fotografa.
Pzdr
Rozumiem. Ten cmentarz jest bardzo monotonny, bo wojskowy, wszedzie to samo. Staralem sie pokazac to troche inaczej, z innej perspektywy. Tytul "Cmentarz" narzuca pewne skojarzenia z tym, co pewnie bedzie na fotkach, a ja chcialem, by bylo cos innego. W sumie to rzeczywiscie za malo cmentarnie wyszlo. Moze jeszcze kiedys tam wroce. Predzej jednak przejade sie na np. Powazki i tam cos pofoce. A najpredzej na ulice ;)Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
Pzdr
O, moj brat cos skrabnal :) Dzieki za komentarz, wpadaj czesciej i sam foc jak najwiecej. Masz troche racji. Tak jak pisalem "byc moze to bardziej pokaz mozliwosci Heliosa". Mozliwosci ma niesamowite. Musze jeszcze go troche pomeczyc i postarac sie to wykorzystac. Kunszt fotografa... dziwnie to brzmi w kontekscie takiego amatora jak ja ;)Cytat:
Zamieszczone przez Toster
Pzdr
Wiesz, to była chyba mała uszczypliwość w moją strone. Amator...to kim ja jestem? Tragarzem amatora?? No miła fucha, nie powiem. A tak na marginesie-nie podoba mi sie wykadrowanie w pierwszej focie-w trzeciej bardziej mnie pociąga.Cytat:
Te ostatnie zdjęcia "działkowe" swą głębią przypominają trochę efekty uzyskane tiltshiftem, ja z heliosa trochę mniej wyraziste efekty uzyskiwałam :)
"Dzialkowe"? Chyba masz racje, bo cmentarne to one za bardzo nie sa ;) Jutro jade na dzialke, moze uda mi sie przywiezc prawdziwe "dzialkowe" foty ;) Ja chyba trafilem na jakis dobry egzemplarz, bo moj Helios jest kapitalny.
moim zdaniem to helios ogólnie jest nawet oki ;)Cytat:
Ano :) Ja go polubilem :) Okazalo sie, ze dziadek ma Zenita E (ktorego chcę wyczyscic, bo w wizjerze jest brudno) i dwa obiektywy. Industara 50-2 50mm 3.5 i cos czego nie rozszyfrowalem, jakis Zenit/Helios pewnie (ale nie ma napisane :/) 37mm 2.8. Fajnie, fajnie, chcialem je na dzialce przestestowac, ale taka pogoda, ze zostaje w domu... :/Cytat:
Zamieszczone przez olifant
Pzdr
Ciekawe ujęcia. Napisz jakiego usawienia uzywałeś, jakim apaatem się posługiwałeś
Dzieki :) Masz na mysli zdjecia z cmentarza? Jesli tak, to byl to Helios 44M-4 MC na M42 z przejsciowka na bagnet Olkowy, pierwsze i drugie f:2 a trzecie podajze f:4 badz 5,6. A focilem rzecz jasna E330.Cytat:
Zamieszczone przez piokr
Pzdr
Mialem mala przerwe w zdjeciach, z braku czasu. Dzis byle na Dzialkach przy Polach Mokotowskich (niedaleko mojego domu), pofocic troche makro. Strasznie wialo :/ Focilem Sigma 105mm Macro. Najpierw te dwa zdjecia. Zapraszam do komentowania!
32. Kwiatek, a raczej kilka.
33. Stado tulipanow
Witam
Piękne tulipany, soczyste skąpane w słońcu - bardzo ładnie.
Pzdr
Tak, to prawda, ale mocno rozświetlony tulipan z lewej przeszkadza.Cytat:
Zamieszczone przez john100
A jeśli chodzi o pierwsze to dobrze dobrana GO i ładnie skadrowane ;)
Nie za duze zainteresowanie, ale dzieki chlopaki za komentarze. Wrzuce jeszcze cos, a potem mam nadzieje jakies streetphoto z dzisiaj. Napiszcie co prosze, co myslicie o tych zdjeciach.
34. Zabawa z GO
35. Takie zolte cus
36. Wiosenna, dzialkowa alejka
34) Dosyc ciekawy eksperyment. Jak dla mnie torszke za ciemne.
35) Fajne, ale te dwa zolte rozmyte kwiaty na pierwszym planie straszliwie rozpraszaja uwage.
36) Niepotrzebny ten facet na koncu... Mozna bylo poczekac az przejdzie albo przegonic :) Wydaje mi sie, ze nieco nieostre u dolu.
rap1d: Dzieki za komentarza. Wlasciwie to wymieniles wszystkie zastrzezenia, ktore sam mam do tych zdjec. 34-za ciemne? Ech, kurcze, a przyciemnialem, bo wydawalo mi sie za jasne :)
Pzdr
Byc moze kwestia gustu odnosnie kolorow. Mi sie wydaje za ciemne.Cytat:
Widziałęm wersje tego zdjęcia jaśniejszą i mniej były wyraźne te końcówki pręcików, które są tu ostre.Cytat:
Zamieszczone przez rap1d
Na 33 ciąłbym zaraz nad tulipanami. Na 34 zwiększyłbym go, ostre same pręciki to zamało Podoba mi się ta drużka, ten ktoś tam dodaje życia zdjęciu
Witam
Podoba mi się 35 - ładnie rozmazany żółty kolor, szkoda tylko, że kwiatek po lewej - ten ani ostry ani rozmyty - wdarł się w kadr.
pzdr
Chyba jednak w 34. za mala glebia albo mogles ciut blizej podejsc. 35. to taki paparazzi kadr. Na 36 nie moge dopatrzyc sie niczego, jasne i nieostre.
Pzdr.