Cuda z tymi zdjęciami robicie. Też tak chce :)
Wersja do druku
Cuda z tymi zdjęciami robicie. Też tak chce :)
W/g mnie, ważne co jest tematem zdjęcia. Tu tematem jest zachód słońca. Gdyby woda była gładka i odbijałoby się w nim zachodzące słońce, kolorowe chmury to wtedy należałoby tę wodę pokazać. Tu ona nic nie wnosi.
Gdyby to było zdjęcie żaglówki lub małej malowniczej wysypki- jak najbardziej woda zw pierwszym planie jest wskazana.
Co do "wylewania się" wody, to bardziej drażni kiedy się "wylewa" bokami ze zdjęcia, kiedy horyzont nie jest poziomo :grin:
Chcesz żeby z Twoimi czy Ty też chcesz robić? :wink:
Witaj Zorka,
przejrzałem wątek i bardzo mi się podobają Twoje zdjęcia. Wrzuciłaś już kilkadziesiąt i trudno się teraz odnosić do wszystkich, ale największe wrażenie zrobiły na mnie zimowe krajobrazy (szczególnie 1, 6, 9, 11), fiołek (nr 23, bardzo udane zdjęcie moim zdaniem), tryptyki (bardzo pomysłowe) i zdjęcia 56, 66. Super efekt z tym podjeżdżającym autobusem (15). Masz talent :-) Chętnie będę tu zaglądał.
Pozdrawiam
Nieszkodzi i tak bardzi ci dziekuję.
Teraz zdjęcie nie do oceny ale od serca (zrobione na własnym podwórku)dla wszystkich forumowiczów, szczególnie dla tych, którzy zaglądali do mnie.
Dziękuję i również życzę spokojnych i pogodnych Świąt :)
Witam po świętach. Będę wdzięczna za opinie. Zdjęcia zrobione podczas rodzinnych świątecznych spacerów.
686970
69 brak ostrości niestety.
Bardzo ładne kolory i kadr na 70
70 - kolory, kadr, światło - jednym słowem wszystko mi się podoba :)
Dzieki serdeczne za odwiedziny. Cieszę się, że sie podoba. A co powiesz o moim "wiosennym" kocie?
Odbicie drzew na 68 jakoś mało przekonuje bo trochę dużo w kadrze i drzew, i wypłyceń na lustrze wody a wszystko w brązowawej tonacji. Do zdjęcia można podejść wybierając jedno wypłycenie czy też wysepkę, jako pierwszą umieścić w mocnym punkcie kadru a za nią na lustrzanej powierzchni odbicia. Myślę, że to trochę poprawiło by czytelność zdjęcia. Na 69 piękny dywan kwiatków ale na pierwszym planie nieostry i prześwietlony co spsuło efekt. 70 ładny kolorowy plener. Fotografując to miejsce podszedłbym bardziej w prawo aby złapac w obiektywie cienie drzew na zielonej trawie a tym samym zniwelował wystającą gałąź w lewej górnej części kadru.
Kotek fajny...
Kotek uroczy - tylko troszkę za ciasno u góry :)
74 bardzo mi się podoba, super kadr.
troszkę ciaśniej widział bym pierwsze kwiatki :) kotek ładny :)
kot swietny i bylby jeszcze bardziej swietny, gdyby glowe mial zwrocona w lewa strone, albo umiejscowilabys go po lewej str. kadru:grin:
Kotek najlepszy z tych zdjęć, reszta to zabawa przysłoną chyba?
Jak dla większości, kotek to mój faworyt :grin:
Z kwiatkow moznaby zrobic fajna serie z kadrowaniem na kwadrat.
Kotek mily ale za malo z gory (to na bank) i z doly troszke tez. No i jak ktos juz pisal szkoda, ze gapi sie na prawo. Wiem, ze to zwierzak i trudno czasem cos zlapac, ale dla takiej sytuacji to lepiej byloby zrobic wolne miejsce na prawo od obiektu. Teraz to jest tak.. patrze, patrze z lewej, pusto, pusto, o kotek, na co kotek patrzy? O.. na nic :P
Tom
Dzięki Wiejo, nigdy takich odbić nie roiłam i sama nie wiedziałam jak je zrobić. Jetem wdzięczna za podpowiedzi również odnośnie 69 i 70. Pojdę tam jeszcze raz i tak spróbuję. Muszę tylko poczekać na światełko.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Wiem, że ładniej by było, żeby patrzył w drugą stronę. To straszny wiercipięta. Długo na niego polowałam. Z drugiej strony niestety jest ściana. A zapatrzył się na wkraczajęcą moją sunie z tamtej właśnie strony. Miałam bardzo mało czasu. Ale dzięki za podpowiedzi. Będę próbowała.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Witaj. Ostatnie zdjecia tz. kotka zrobiłam stałką starym obiektywem Zenit (niestety bez możliwości AF).
Kwiatki dodatkowo z pierścieniem pośrednim.
Poszperałam w starych zdjęcia i znalazłam mojego drugiego (sunię) i trzeciego pupilka (kociczę, mam jeszcze papugę Nimfę i rybki - ale ich nie uwieczniłam). Zdjęcia zrobione późną jesienią.
74
75
Koteczki bardzo fajne, a drugi ma wyjątkowo ładne futerko :wink:
Kwiatki:
72 - niestety ostrość uciekła z tego głównego kwiatka.
73 - tutaj też nieostrość z przodu niezbyt wpływa na odbiór zdjęcia. Lepiej by było, gdybyś to przód złapała w GO. A obiekt bardzo ładny.
74 - strasznie ostre słońce i może trzeba było skrócić trochę czas naświetlania.
Kotek fajny...
sliczne zwierzaki:grin: przy zdjeciu psiaka brak mi kontrastu ( ze zdjeciem kociaka tez bym cos pogmyral, ale konceptu narazie nie mam:wink: ), wiec zaproponuje Ci zorka cos takiego:) co Ty na to?:)
kot z 75 bardzo fajny :)
Za przedmówcami...kotek jest de best :grin:
milo mi bardzo, ze Ci sie podoba:grin: i takie "przerabianie" jest bardzo proste zorka, masz przxeciez jakis prog. graf. do chociazby podstawowej obrobki zdjec i jest w nim napewno suwaczek od regulacji kontrastu, wiec pocwicz:) a co do mojego talentu... to czy ja go mam w tym temacie, to nie wiem... ucze sie, caly czas i moze kiedys bede zdolniacha:wink::wink::wink: wrzuce jeszcze jedna wersje tego zdjecia i jak znajdziesz czas, to powiedz mi co Ty na to:)
Witajcie. Trochę mnie tu nie było. Co powiecie na moje poniższe zdjęcia. Będę wdzięczna za konstruktywną krytykę.
76
77
78
Wiosna na fotkach zawitala... podobaja sie.
77.
Moim zdaniem ok.Pewnie ktoś napisze o tym że linia horyzontu nie powinna być w połowie zdjęcia ale moim zdaniem zasady są po to żeby je łamać.Tutaj pasuje taki podział.Mam nadzieje że zasada ta została złamana świadomie.Jeśli tak, to moim zdaniem fotka poprawna kompozycyjnie.
78.
Tutaj nie bardzo to wyszło.
Po pierwsze chyba delikatnie niedoświetlone.
W tym wypadku nie wiadomo na czym skupić wzrok.Za mało nieba żeby ono było głównym tematem,za mało rzeki...
79.
Ładnie,dobrze naświetlona biel kwiatów,bez przepaleń z widocznymi szczegółami.Przemyślany kadr.Jest dobrze.
Pozdrawiam
Paweł
76 mi się podoba :)
Najbardziej mi się podoba 78 ale czy nie lepszy byłby kadr pionowy?
miłe zdjecia, oby tak dalej:)
Bardzo wszystkim dziekuję za komentarze.
W większości wątków pojawiają sie zdjecia typowo wiosenne. Twoje są udane i ładne.
76 mi sie podoba. Ciekawe niebo. I tak powiem to - za duzo trawy, na ktorej nic sie nie dzieje. Znaczy cos sie dzieje (jakies cienie sa), ale to za malo zeby ja tak eksponowac :)
Przy kwiatkach dziwna obrobka jakas, ale ciekawie, jakby ostre slonce spod ciemnych chmur deszczowych :)
Tom
Wiesz co... jak teraz tak patrze, to w sumie to moze wina tej pseudomatrycy w moim netbooku :) Jakos dziwnie mocno kontrastowe to zdjecie mi wygladalo. W sumie dobrze, ze zareagowalas - nie powinienem komentowac foty pod wzgledem kolorow, a juz tym bardziej kontrastu, jasnosci ogladajac ja tylko na nedznej matrycy. Wroce do domu na swoje PVA to sie ustosunkuje konkretnie :)
Co do kwiatkow. Swietna ostrosc i doskonale widoczna faktura powierzchni na platkach. Jakkolwiek nie wiem czy nie przeostrzone (zalaczam plik z zaznaczonymi obszarami). Te czarne obwodki nie wygladaja zbyt naturalnie i chyba to mi przeszkadzalo, a matryca netbooka to tylko jeszcze uwypuklila.
Załącznik 32424
Thomas