Tak .
Wersja do druku
polecam poczytać o streetcomie
osobiście wolę jak informuje mnie ktoś kompetentny a nie ktoś kto programu nigdy nie używał patrz ja :|
być może dla nas są to zwykłe numerki i a dla kogoś informacja o tym że program żyje funkcjonuje i działa, jest usprawniany i może warto zobaczyć co to za program
Jak moja żonka siedzi nad wykresem EKG to też się zastanawiam kto tu tyle papieru zmarnował bazgroląc na kartce
staram się nie pisać o czymś o czym nie mam pojęcia albo nie mam z tym związku ale jeśli taka potrzeba będzie to służę pomocą Pebalowi :)
edited.
ale faktycznie wątek powinien być w "Cyfrowej ciemni" tak dla porządku na forum
To, że program żyje można zobaczyć na stronie producenta.
Nie kłóćta się, bo nie będzie telewizora i komputera przez tydzień.
nie pamiętam kiedy byłem na jakiejkolwiek stronie związanej z programem
większość informacji to fora, i maile; poza Irfanwiew tam bywam w miarę regularnie.
na canonboard od początki śledzę Machinery i SNS
róznią się tym od wielkich korporacji że to nasz rodzimy porogramik ktoś z nas - fotografików/fotografów przysiadł i robi to co lubi oprócz fotografii bez wielkich kampanii telewizyjnych
Programy raczej o zasięgu lokalnym dla pasjonatów
A same programy ściągasz z rapidshare czy z torrentów?
Kończę polemikę bo nie ma ona większego sensu.
Zainteresowani programem mogą wejść na stronę projektu / producenta i śledzić zmiany. Każda doróbeczka, zmiana i poprawka powinna być tam opublikowana.
Pracuję w firmie pordukującej oprogramowanie i changelog był (aktualnie nie jest z różnych względów upubliczniany w Internecie) publikowany jedynie na www oraz był dostarczany wraz z aktualizacją softu do klienta.
Z samego SNS HDR czasem korzystam. Dzięki forum się o nim dowiedziałem, ale nie potrzebuję śledzić każdej jego drobnej zmiany, szczególnie na forum nie związanym jedynie z tym projektem.
PS. Soft prawie zawsze pobieram ze strony producenta (prawie bo nie każdy udostępnia wersje instalacyjne na swojej stronie).
wszystkie progr. które mam to mam boxy mimo że mogłem kupic tańsze bezpudełkowce ale lubię napawać się widokiem pudełek
Kiedyś w korporacji [ponad 200stanowisk] mieliśmy kontrolę legalności kwoty kar dla pracowników i firmy mnie wyleczyły z korzystania z innych źródeł niż 100x sprawdzone autoryzowane sklepy fizyczne nie internetowe. Pomijam wersje free.
ok, koniec OT
Pebal miłej pracy
Pebal - można pobrać wersje spakowaną a nie instalkę?
Chodzi o wersję lite.
może to moje jakieś głupie przyzwyczajenia - ale zazwyczaj staram się jak najmniej instalować czegokolwiek - zapewne Twój program specjalnie zamętu w rejestrze ani w systemowych katalogach nie robi , ale moim zdaniem wersja lite mogła pozostać spakowana.
Poza tym wiem ze ludziska którzy Twojego programu nie znają a chcieliby spróbować, docenią wersję która nie pozostawia śladu w systemie - będziesz miał więcej pobrań a co za tym idzie pewnie i więcej klientów. Sprawdź - umieść na stronie informację przy wersji lite że aplikacja nie wymaga instalacji - na pewno będzie więcej pobrań :-)
pozdrawiam
Wersja Lite, inaczej niż to było w starszej wersji programu, dostępna jest w wersji 32 i 64-bit. Plik instalacyjny zawiera dwie wersje programu (32 i 64-bit), oraz niezbędne biblioteki C++ Microsoftu. Z pewnością wygodniej jest odpalić instalkę aniżeli zastanawiać się, która wersja programu jest odpowiednia i skąd ewentualnie pobrać brakujące biblioteki. Rozumiem jednak Twoje stanowisko i zastanowię się nad paczką pozbawioną instalatora.
ok, teraz jasne - ja zatrzymałem się na wersji 0.9.8.6. Pewnie, jeżeli są dodatkowe biblioteki i 2 wersje to nie ma o czym mówić.
A ja mam do autora programu takie lamerskie pytanie.
Miałem starszą wersję SNS-HDR Lite (niestety nadinstalowałem ją więc nie wiem która to była). W każdym razie dawała naprawdę fajne efekty wrzucając nawet pojedynczy plik. Wadą było dla mnie to, że bardzo zmniejszał się rozmiar. Z tego też powodu zainstalowałem najnowszą wersję. Niestety o ile rozmiaru już nie zmniejsza o tyle efekty są diametralnie różne - jak dla mnie gorsze.
I tutaj pytanie czy jeśli uda mi się stwierdzić jaka to była wcześniejsza wersja (mam na 2 komputerze tą samą) to da się zrobić tak by móc ją zastosować bez zmniejszania rozmiaru? Bo nie sądzę by dało się nową wersję dostosować pod jednego użytkownika ;)
Program jest ciągle optymalizowany pod kątem generowania naturalnie wyglądających obrazów HDR. Starsza wersja programu może się niektórym bardziej podobać jednak nie jest ona lepsza, gdyż generuje większy efekt halo i jest wolniejsza.
Nie ma takiej możliwości, gdyż nowsza wersja programu ma mocno zmieniony kod, pod kątem mniejszego zużycia pamięci. Starsza wersja programu ma problemy z przetwarzaniem zdjęć o dużej rozdzielczości.
Nowa wersja programu wymaga zainstalowanych bibliotek Microsoft .NET Framework 3.0 lub 3.5
W wersji graficznej dostępne są parametry, które pozwalają dostroić obraz do indywidualnych potrzeb użytkowników. Wersja Lite z założenia jest automatem, który ma umożliwić automatyczne łączenie różnie naświetlonych ekspozycji w obraz HDR a także umożliwiać automatyczne zwiększenie lokalnego kontrastu w obrazach HDR otrzymanych wprost z aparatu.
Mi tez się wydawało ze pisze czytelnie.
Czyli nie udostępniasz pewnego parametru/ów który jest odpowiedzialny za generowany obraz. Osobiście uważam twój projekt za ciekawy, ale brak możliwości generowania nierealistycznych obrazów go dla mnie przekreśla.
Cóż, takie są wady i zalety programu SNS-HDR.
Z tego co zaobserwowałem, gro osób chce generować naturalnie wyglądające obrazy HDR, jednak uzyskanie takich obrazów w dostępnych programach do HDR nie jest proste. Stworzyłem program SNS-HDR aby generowanie naturalnie wyglądających obrazów HDR było proste a nienaturalnych trudne. Wielu osobom takie podejście odpowiada i właśnie do nich kierowany jest ten program.
Tak, moje działanie jest celowe.
Obydwa typy obrazów można by łatwo uzyskać w programie SNS-HDR, ale nie chcę aby ten drugi typ obrazu był kojarzony z tym programem. Wiem ile za takie obrazy oberwało się Photomatixowi a za niedługo pewnie oberwie się także najnowszemu PS.
Ludzie zawsze mają wybór, mogą korzystać z innego softu.
Program SNS-HDR dedykowany jest do takiej obróbki a nie innej i pod tym katem jest optymalizowany.
Samochody też masz sportowe i terenowe i nikt nie twierdzi, że mogłyby istnieć uniwersalne, gdyby tylko producenci samochodów nie uważali kierowców za idiotów.
Pisałem już wcześniej, dlaczego ograniczam możliwości programu jedynie do generowania naturalnie wyglądających obrazów HDR.
Nie zabrania się jeżdżenia Bugatti po bezdrożnym terenie, tak samo i ja nie zabraniam hardkorowego manipulowania parametrami w programie.
Dostępna jest wersja 1.2.0 programu SNS-HDR
1. Przyspieszono mapowanie tonów.
2. Zredukowano efekt halo.
3. Dodano parametry jasności, nasycenia i barwy kolorów, działające w obszarze świateł.
4. Poprawiono parametry świateł i cieni (lepszy kontrast).
5. Poprawiono mapowanie koloru.
6. Zwiększono ostrość obrazów konwertowanych z RAW.
7. Zaktualizowano dcraw do wersji 9.03
Naprawdę warto zapoznać się z dalszymi zmianami
17.11.2010 - Wydanie wersji 1.3.0.7 programu SNS-HDR Pro/Home
Autor tak zapracowany nad wprowadzaniem kolejnych zmian polepszających pracę, że nie ma czasu powiadamiać.
Pomysł z wyświetlaniem presetów!!
Pozdrawiam
Nudzę - WIEM. Kiedy wersja pod pingwiny? :grin:
Teoretycznie z Wine powinno działać, czy działa, nie wiem.
Dostępna jest wersja 1.3.7 programu.
NIestety mnie nie działa wersja LITE, więc pełnej nie zakupie :(
Może jakieś portable ;P
Projekt zawitał na Facebooka. Zapraszam użytkowników wszystkich wersji programu.
Poniżej zamieszczam kilka sampli z najnowszej wersji.
Dostępna jest wersja 1.3.8 programu SNS-HDR Pro/Home/Lite.