Wlasnie na tym cala zabawa z foceniem polega ... :-)
Wersja do druku
Bulgaria listopad 2009, nie Zlote Piaski...ale Veliko Tyrnovo jedno z najstarszych miast w Bułgarii z jego zabytkami..!
Słaby kadr (po prawej jakiś śmieć[rura] plus trochę ucięte LD )
Taka perelke znalazlem...:-)
Jedzie pociag z daleka na nikogo nie czeka...
Tak to jest ten budynek..!
Wiedzialam :wink: I teraz muszę powiedzieć nieskromnie, że...
Ten budynek powstał za inicjatywą i byl też finansowany przez mojego pradziadka Jordana (owczesny poseł w parlamencie). Na początku XX wieku kiedy powstał (jeżeli dobrze pamiętam był to rok 1923) pełnil funkcji gimnazium malarstwa. Po roku `44 gdy komuna zgarnęla władzę przez krótką chwilę pełniła rolę posterunku milicji. A od dłuższego czasu jest to Galeria Artystyczna artystów pochodzących bądź mieszkających w tym mieście :mrgreen:
P.S. V. Tarnovo wcale nie jest jednym z najstarszych miast w Bulgarii :wink:
Jak to?
Wikipedia podaje
"Велико Търново е един от най-старинните градове в България."
http://bg.wikipedia.org/wiki/Велико_Търново
Veliko Tyrnovo stolica Bulgarii bylo za dawnych czasow...!
No tak to :wink: Veliko Tarnovo liczy sobie jakieś 5000 lat. Do porównania Plovdiv (jedno z najstarszych stale zamieszkałych miast na świecie), Sozopol czy Stara Zagora (czyli skąd pochodzę choć poczęta właśnie jestem w V.Tarnovo :wink:) mają po 6000 i zwyż. Tu można dyskutować faktycznie, bo jeżeli chodzi o carstva Bułgarskiegoc(czyli od 913 r.) to można jednak powiedzieć, że jest jedno z starszych miast :???:
To trzeci stolica Carstwa po Plisce i Presław.
P.S. Sorry za zaśmiecanie wątku ale nawet nie wiesz jaką przyjemność mi zrobiłeś tym zdjęciem :roll:
Lolita milo mi, ze fotka sprawila tyle przyjemnosci.. !
Park Jurajski....
Coś jakość zdjęcia słaba,widać jak się przyjrzeć :) tylko czemu??
Forever_k3w
45. f/4 /80s ISO-100
46. f/5 /100s ISO-100
Coś Ci chyba ostrość uciekła. Wystraszyła się? :wink:
nie ma ostrości.
Helmuth "potwory" z Parku Jurajskiego... mialy na to wplyw..:-) Swiatlo nie bylo zadawalajace, srodek lata a pogoda kiepska. Stratus ...!
no uciekła także moim zdaniem :)
Też mam olka e-420.. pstrykaj pstrykaj i kombinuj.. ja na początku nie lubiłam tego sprzętu, ale można fajnie wykorzystać;)
daj 2-3 zdjęcia tak jest łatwiej ocenić..;)
Trzebiez latem w pelni sezonu nawigacyjnego...
Ta ostatnia fajny widoczek ale strasznie mały.
Zmienił się chyba sposób prezentacji fotek ale i tak ładuj większe (teraz chyba można na 900 dłuższy bok).
Trzebiez szersza, wejscie polnocne..!
Trzebiez, maly rekonesans..
Ratownicy....
szkoda że rekonesans nieostry. hmm teraz jak już zdobyłeś trochę wiedzy na forum pokaż coś świeżego :)
Boje sie, że ja strącę :-)
Nie bój się, tylko wrzucaj foty - ja też drżę przed krytyką, ale to jedyna droga do poprawy :).
IMHO woda to bardzo przyjemny (i kojący, choć nie zawsze) temat. Poszukaj na forum trochę informacji - może wykorzystasz jakieś wskazówki dot. czasów? Woda nie musi się "rozkropelkowywać" - woda też płynie ;).
Pozdrawiam i powodzenia :).
Dzieki za dodanie otuchy.. :-)
Z parku jurajskiego jako pamiątka pobytu moga być. Z portu udane ponieważ to miejsce ma szczególny urok i jak każdy port ma w sobie nadzieję przed rejsem i radość z powrotu. Rekonesans- szkoda, że łódź nie jest wyraźniejsza.
Wiejo dzieki za komentarz do moich fotek!. Zycze Wesolych Swiat!