deeper, a możesz dać 1:1 twarzy zawodnika? Ciekawy jestem co robi Pentax ze skórą.
Szukałem jakiś zdjęć u siebie z e-500 na iso 1600 ale mam maksymalnie iso 800 i spokojnie z iso 800 nie ma problemu.
Wersja do druku
deeper, a możesz dać 1:1 twarzy zawodnika? Ciekawy jestem co robi Pentax ze skórą.
Szukałem jakiś zdjęć u siebie z e-500 na iso 1600 ale mam maksymalnie iso 800 i spokojnie z iso 800 nie ma problemu.
Hmm twarz tez jest :P
Sporo szczegolow zostalo zachowanych, tego mi brakowalo,
wczesniej twarze to byly tylko rozmazane plamy,
jeszcze tylko brakuje jasnego szkilka i bedzie super zestawik do sportu
He he he he
A mi się udało olympuskiem
http://i62.photobucket.com/albums/h1...252374nn-1.jpg
To w Bialymstoku jest hokej? :DCytat:
Zamieszczone przez robin102
deeper:
zapodaj coś przy ISO800 i 1600 jeśli masz. wydaje mi się, że 800 powinno być niemal czyste. jak to wygląda?
robin:
daj wycinek, to zagłębimy się w szumik.
Cropiarze :mrgreen: jak zdjęcie do wydruku 20x30 jest dobre to po co się zagłebiać w cropach ;)
dlatego, że klient nie płaci za szum z sygnałem w tle tylko za sygnał z szumem w tle... ja najczęściej oddaję fotki na płycie.
wiesz, trzeba być maniakiem żeby nie widzieć dystansu jaki dzieli OLKA od reszty świata. dopiero E-330 poprawił sytuację, ale co z tego skoro ma jedną rolkę i mały wizjer.
Ja widzę różnicę, ISO1600 nie istnieje, ale z 800 można coś jeszcze wycisnąć. :D W nowych matrycach już troche to poprawili, w E-400 wygląda obiecująco mimo 10MPix, więc jest nadzieja. :DCytat:
Zamieszczone przez KaarooL
Widząc postęp w jakości zdjęć pomiędzy 300-500-330-400 stawiam, że wersje PRO Olka dojdą do 16Mpix przy rozsądnym ISO1600 i takim sobie 3200. Wersje amatorskie skończą się pewnie na 12Mpix.
Mam dla Karola nowy nik Karol2rolki
tylko się nie obraź , ja wiem jakie to ważne dla Ciebie , ot tak mnie wzięło po 3 piwku.
robin102:
spoko, ale weź sam pomyśl, jak można puścić na rynek aparat za 3,5 koła posiadający jedną rolkę. w klasie do 2,5 koła to standard, ale wyżej - sorry. w świetle tego, że S3 Pro chodzi po 4 koła E-330 jest sztywny. jak stanieje do 2k (nierealne) to mogę go kupić, jak znalazł do wnętrz...
Możesz go kupić za 2k jak znajdziesz amatora na Zuiko 18-180 :) Jakiś sklep oferuje takiego kita za 3,5kCytat:
Dokładnie masz BIG rację !!!Cytat:
celebrity:
sięgasz może pamięcią co to za sklep?
kto kupi taką ciemną lufę z zoomem 10x... tu ludzie są bardziej świadomi, niż najkoniarze zabijający się o obiektyw z zoomem 11x...
tak mi się nasuwa coś śmiesznego:
- E-1 pokazuje co jest ostre w wizjerze a na LCD mydło
- E-330 niewiele pokazuje w wizjerze ale LCD ma żyletę i pewnie można obadać czy fotka ostra. histogramu po zrobieniu fotki pewnie klasycznie, nie wyświetla... bo po co, lepiej wciskać przycisk za każdym razem.
Nie wiem jak jest w 330, ale jak w E-500 ustawię tryb podglądu na np zdjęcie z nałożonym histogramem, to aparat zapamiętuje to i pozostaje w trybie quick view po zrobieniu zdjęcia. Ponieważ 330ka jest nowsza, to pewnie ma takie same rozwiązanie.Cytat:
Zapytaj na jakimś forum może będą chętni, sklepu nie pamiętam, ale link jest również na OC.Cytat:
dzięki deeper,Cytat:
Zamieszczone przez deeper
pozazdrościłem zdjęć na wysokim iso z pentaxa, bo raczej nie korzystam z iso 1600, mimo, że czasami bym chciał i to bardzo np słabo doświetlone koncerty. Zabrałem aparat do kina i takie oto mi wyszło cus, na ISO 1600, wywołane z RAW w ACR na ustawieniach auto. Poniżej wstawiam wybrane wycinki 1:1, wszystkie fotki z ręki, obiektyw 14-54mm, szczegóły w exif.
Moim zdaniem można pstrykać na domowe potrzeby w iso 1600 olympusem e-500, oczywiście mogłoby być lepiej, ale dramatu nie ma.
blady:
trzecie byłoby niezłe na długim czasie i z poprawionym WB. możnaby też podejść 3 metry do przodu.
Blady - nie jest źle .. aczkolwiek jak ostatnio robiłem zdjęcia w parku z dużą ilością detali, to nie byłem zachwycony - sporo informacji uciekło :(
Kaarool - nie mogłem podejść - popatrz na ten znak po prawej ;)
RobertW3D - hmm... a jakie miałeś światło? Pokażesz coś z tego parku?
Proszę bardzo - zrzut z ekranu RawShooters
RobertW3D - do lasu e-500 nie bardzo się nadaje - wiesz, mokro, nie uszczelniony, pajęczyny, niedźwiedzie... ja bym nie ryzykował... ;) Las to trudny temat - zbyt dużo detali.
Nie wyciągałeś tego rawa za bardzo?
Blady - ja wcale nie forsuję E-500 .. ale też go nie oszczędzam za bardzo ;-) Jak przeżył robienie zdjęć w deszczu, to i w lesie da sobie radę ;-) A na niedźwiedzia póki co nie trafiłem ;-)Cytat:
Zamieszczone przez blady
A co RAWa - na zrzucie on jest w wersji oryginalnej - specjalnie zresetowałem parametry do 0 ... Ale zupełnie inną sprawą jest, że RAWShooters nie jest najlepszym softem do wywoływania RAWów z Olka .. używam go bo jest bezwzględnie najszybszy. Na nim robię nastawy naświetlania i koloru a potem automatycznie wszystko wysyłam do PhotoPainta i robię odszumianie. Ostatnio trochę softu do RAWów przerobiłem - może pewnego dnia pokuszę się o jakiś mini test ... ale na zrobienie rzetelnego potrzebowałbym sporo czasu :( Najbardziej korci mnie przetestowanie Apple Aperature, ale nie mam pod ręką odpowiednio szybkiego Maca ...
A masz Aperture?? Teraz wrsja 1.5 śmiga, że heeeej i pojawiły się ciekawe funkcje...Cytat:
Zamieszczone przez RobertW3D
http://www.apple.com/aperture/newfeatures/
a update można zrobić tutaj
Zawszę są sposoby by mieć ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Yx
Grunt to mieć hardware - wszystko wskazuje na to, że do końca roku będę zmuszony kupić jakąs skrzynkę. Jak dostanę kredyt, to pewnie zainwestuję w 20" iMaca i przetestuję to cudo :)
Sposoby... :lol:Cytat:
Zamieszczone przez RobertW3D
Cudo jest cudne :mrgreen: Jednak Aperture jak jest na dwóch monitorach to dopiero ułatwia pracę...
Apple rządzi ^^ ... i Olympus ^^
TO co tam widzisz w RAWie to normalka dla tego softu, znaczy szkoda gadać, ale on kaszani zdjęcie gdzie coś mu podchodzi pod szum.
BTW. zobacz sobie jak piknie wygląda czerwony kolor, tylko weź coś na wstrzymanie.