hehe. Wszyscy czekamy...
Wersja do druku
hehe. Wszyscy czekamy...
ja tak zawsze sprzęt dokupuję na nowy sezon w marcu bo najtaniej:)
Prawdopodobnie nowe body Ep1 będzie kosztowało ponad 6tys zł w Polsce . Warto zrobić sondę czy ktoś z Kolegów za taką cenę to kupi? Kto pierwszy odważny się przyzna? (zaznaczam,że ja za 6tys nie kupię--za drogo jak na moje potrzeby aktualnie)
--pozdr.
Tez nie kupię puszki za 6 tys. Maksymalnie co mógłbym wydać na wiosnę, to 4 tys. i to z LV, stabilizacją i standardowym odkurzaczem - czyli full wypas, ale może być też używany za dwa lata za 2 tys ;) Za 6 to bym kupił jak bym nie miał nic w torbie do focenia i jeśli w kicie byłby 14-35mm lub 14-54mm.
Dla mnie E-500 to aparacik uszyty na miarę - a większy wizjer, LV, lepszy AF, stabilizacja i iso w pełni akceptowalne powyzej 800, za cene 4 czy 6 tys to za drogo co by wskoczyć w taki lepszy sprzęt z e-500.
blady: I tu jest chyba odpowiedź, dlaczego tak długo Olymus z tym zwleka... Zyski z produkcji aparatów wyższej klasy są iluzoryczne w przypadku Olympusa... W końcu jednak muszą coś zrobić, bo wstyd na cały świat... :)
Irku - to są Japończycy - dla nich zrobienie niedorobionego aparatu to by oznaczało większą kompromitację niż niezrobienie go wcale. Zobacz jaka ostatnio toczy się tam dyskusja, że jakość produktów im spada (bo wadliwych bateriach Sony i problemach z Playstation3) - zauważ, że Olek w przeciwieństwie do innych marek w segmencie lustrzanek nie miał żadnych poważniejszych wpadek - żadnych uszkodzonych matryc, baterii ani FF/BF ...
Jeżeli ktoś chce/musi kupić następce E-1, to ja już na jego miejscu zacząłbym zbierać pieniądze - na pewno będzie warto :D
Robert: Zgadzam się, że Samuraje z Olympusa nie chcą się skompromitować, ale pytanie podstawowe brzmi: Czy możliwe jest obecnie zbudowanie matrycy o większej rozdzielczości przy "zdrowych" pikselach w formacie 4/3? --Z innymi parametrami aparatu Olympus sobie poradzi na pewno...
Otóż to ... czy nie jest tak, że na odwrót już za poźno?Cytat:
Zamieszczone przez irek50
Ja Irku powiem Ci tak - MUSZĘ w przyszłym roku kupić body minimum 12 mpx i nic na to nie poradzę - kocham szkła Zuiko i chcę zostać z Olkiem jeśli nic takiego mi nie zaoferuje zmuszony będę zrobić rzecz straszną...... sprzedać wszystko co mam z E-systemu, a trochę się tego nazbierało i kupić ... nawet napisac tego nie mogę..... ręce mi się trzęsą .... Canona 5D.
Mam szansę zarabiać na fotach - ze sprzedaży duzy powiększeń w sieci zagranicznych Galerii, ale minimalny format to 60x40 a tu moje 5 mpx nie starcza .... no i jestem w ....lesie.
właśnie Magus agencje fotograficzne wymagają zdjęć min 11mpix... więc myśle ze nowy Olek będzie tak krojony, aby przeszkoczyć to wymaganie agencji:)
No dokładnie - ostatnia gadka.
"Świetne zdjęcie, jeśli masz nieinterpolowany większy niż 10mpx to biorę jesli nie to przykro mi"
Przedostatnia gadka:
"Dobra weźmiemy te zdjęcia, ale pliki musza być minimum 4000 pix na 3000 pix"
No i teraz jestem w martwym punkcie. Bo co z tego, że focę skoro już 5mpix pliki mi potencjalni nabywcy traktują jako "prevki" ;(
Widac zbyt póxno nauczyłem się robić takie foty które ktoś chce kupić, a jak juz się nauczyłem, okazało się, że sprzęt mi się "zestarzał tak", że nikt tego nie chce.
OLYMPUSIE POROSZĘ O 12 MPIX MATRYCĘ KTÓREJ JAKOŚĆ BĘDZIE TAKA JAK W E-1 5mpix - nic więcej mi nie potrzeba.
Tragedia dla mnie będzie jak na PMA okaże się, że jest następca, ale dostępny będzie od grudnia 2007.
Magus, szkieł Zuiko, to fakt, szkoda jak cholera... Ale skoro nie masz ich do czego przypiąć? Jeżeli sprzęt Cię ogranicza to IMHO nie ma co zbyt długo zwlekać. Byłoby bardzo szkoda gdyby różne okazje miały z tego powodu przejść Ci koło nosa. Nawet jeśli musisz złapać za :canonbe2:
Trzymam za Ciebie kciuki!
i to jest przykre. mi z kolei styknęłoby nawet te 5 co mam, ale nie zaszumione w takim stopniu jak obecnie. dobre 8 MPIX to marzenie, wtedy powiększenia nie straszne.
Magus:
możesz się nie doczekać jeszcze przez rok i co wtedy będzie? OLEK o nas zapomniał (robin wiedział co mówi), przez długi czas zwodzi i nie wiadomo co dalej. jak widzę, że inne sprzęty szumią 4x mniej to mnie telepie. w końcu też pewnie kupię coś z innej stajni, dla porównania i zostanie lepszy.
ciekawe jak udany będzie K10D...
Spoko chłopaki !!! ja jako zarozumiały techolog malkontent , czarnowidzący i w ogóle ponurak pospolity uważam ,że wypuszczenie E400 z matrycą 10MPIX to poligon doświadczalny. Sample z tej matrycy są naprawdę przyzwoite. Nie znajdzie sie ona napewno w body PROFi , ale uważam ,że wsadzą ją po modyfikacjach do jakiegoś naprwdę wypasionego body dla amatorów coś porównywalnego jak ąadra maszynka D80 tylko jeszcze ze sprzataczką i lepszym wykonaniem. Naprawdę nie dużo trzeba żeby coś takiego OLY pusćil . Tylko te skośnookie skurczybyki muszą zrozumieć ,że taki sprzet jest niezbedny. Albo niech sie nauczą polskiego i czytaja nasze forum. Jeśli nie firma przestanie mieć szanowanie. Już ludzie zaczynają E system wyprzedawać !!!
A Magus raczej prawdziwego następcy E-1 takiego rasowego sprzętu celowanego do profesjonalistów nie bedzie , bo nie ma takiej potrzeby , bo nie ma klientów.
Ja w każdym razie jeszcze czekam na porzadny amatorski aparat.
Możę zrzutę zrobić i Radka wyekspediować z tłumaczem do Japoni , niech im wyłoży co i jak. he he he
Magus... chłopie, Olek to sprzęt "amatorski" - w cudzyslowiu amatorski, bo dla fotografa który robi odbitki dla ludzi, to będzie dalej sprzęt który można traktować zawodowo. Ale jak takie są wymagania, 12 Mpix, to chyba i wiosny 2007 nie starczy olkowi obserwując tempo wprowadzania sprzętu klasy TOP.
Gdybym miał do wyboru - dostawać zlecenia albo nie dostawać, to przepraszam, ale nie zastanawiałbym się do wiosny... straty zbyt duże niż potencjalne zyski. Zawsze można przecież wrócić do Olympusa i fajnych szkieł?
Albo miec dwa systemy, jeden mały poręczny, a drugi do pracy w studio
Ten dualizm systemowy jest bardzo uzasadniony, ale ja nie jestem i nie będę (chyba) nigdy zawodowym fotografem - ile kosztuje sprzęt wszyscy tu doskonale wiemy, by ubrać się w "Mamya" albo Huskiego trzeba wór kasy to odpada - przesiadka na Camunia to 20 000 na body 5D i 3 - nie najwyżeszj jakości - szkła.
A tyle kasy nie mam od ręki - wiązałoby się to z Kredytowaniem zakupu a to z KONIECZNOŚCIĄ osiagania przychodu z tego źródła.
Teraz jak coś sprzedam to ok jak nie to też ok bo robię to dla siebie, tylko i wyłącznie.
PS> Właśnie pojawiłą się częśc wyników z rajdu Olympusa - jak na tę chwilę to wygrałem 2 aparaty i książki :)
Ja kupię.Cytat:
Wyścig szczurów już się skończył :-))) 10 MP to rozsądne optimum dla każdego (z małymi wyjątkami, choćby "stock photography"). Ile MP potrzeba zaawansowanemu amatorowi (tj. amator = nie zarabiający fotografią)?Cytat:
]Przy współczesnym zaawansowaniu technologi przetwórstwa krzemu jest jak najbardziej możliwe . Pytaniem jest czy konstruktorzy potrafią tak zaprojektować sensor pod 4/3 aby nie generowł zbyt wysokich szumów wlłsnych i był wystarczjaco czuły. MN takiej matrycy można zmieścić i 20 milionów tylka ZA ILE !!! - to jest bardzo ważna sprawa , a nie czy się DA.Cytat:
Magus:
gratulacje, sprzedasz małpki i będzie na obiektyw.
kamuń 5D + 17-40 to jakieś 13k, nie tak strasznie jak za sprzęt, który daje czyste ISO 800 i prawie czyste ISO 1600. gorzej z ostrością po rogach i kłapaniem lustra.
najciekawiej z nowych pozycji wygląda mi ten Pentax K10. duży wizjer, jasny słoik w kicie, 10MPIX daje zapas.
OLKA lubię i cenię, ale ostatnio blokuje nam możliwości. wielokrotnie można sprzątnąć coś "profesjonalistom" sprzed nosa, ale szumik nie zawsze pozwala, plakatu "żyletki" też się z tego nie zrobi.
parę lat temu dużo keszu przeleciało mi przed nosem jak miałem aparat 2 MPIX, bo byli chętni na duży format. potem historia powtórzyła się przy innej imprezie ale miałem 3 MPIX a agencja chciała zrobić kalendarz z moimi fotkami. łącznie spokojnie jakieś 2 tyśki przeszło obok a fotki zostały jako pamiątka. od tamtego czasu wolę wydać więcej i mieć zapas, tyle że nie ma czago kupić za rozsądny kesz, bo ulubiona firma szaleje i od 3 lat robi "zabawki" z jedną rolką i dziurką od klucza zamiast wizjera.
przy zaszumionych 5 MPIX można sobie radzić bo kolorystyka przednia, ale nie zawsze jest lekko. zamiast siedzieć i odszumiać, mógłbym w tym czasie robić coś innego.
Magus poważnie minimum 12MPix? 10 nie starczy?
Kaarool - nie można mieć wszystkiego albo siedzisz nad odszumianiem albo nad tweakowanie kolorów :D
A tak w ogóle to czy nie przesadzacie z tymi kiepskimi kolorami w Canonie i boskimi w Olympusie? Widziałem sporo zdjęć z 20D/5D i były przednie. Z drugiej strony działanie AWB w trudnych warunkach w E-500 pozostawia czasem wiele do życzenia ...
akurat mialem okazje pomacac 5D wraz 24-70/2.8L oraz 70-200/2.8LCytat:
Zamieszczone przez KaarooL
niestety to klapanie jest glosne i rwie nieco body, ergonomia taka sobie, wykonanie od biedy zostanie, chociaz balbym sie to zabrac na wycieczke w gory (ostanio mgla konie dusila pozniej padalo, a mi sie chcialo zdjecia robic E1 :-) )
jedyna zaleta 5D to bardzo uzyteczne wysokie ISO i ciut wieksza rozdzielczosc niz dzis "typowe" 10mpix - przyklady tutaj (rawy do samodzielnego wywolania np w Lightroomie)
Oczywiście, że przesadzają. Ja osobiście to ściągam nasycenie z olkowych kadrów. Nie wiem, czym ludziska się tak podniecają.Cytat:
Zamieszczone przez RobertW3D
PS. Lubię Olka, coraz bardziej i bardziej (staram się nie zauważać coraz niższych cen Canona 20D, Nikona D80 i tego nowego Pentaka. Po co się ma człowkiek denerwować :roll: ).
TRZA SIĘ CIESZYĆ TYM CO SIĘ MA!!!!!!!!! I NIE MARUDZIĆ!!!!
Magus chłopie czym prędzej przeskoczysz na inny sprzet tym lepiej dla Ciebie. Prędzej go poznasz i predzej zaczniesz zarabiać. Jak masz możliwości zarabiania to nie czekaj ani chwilki. My też na tym zyskamy bo posprzedajaesz nam fanty olkowe.
Na Boga tylko nie Kamuń . Kup sobie D200 i torbę szkieł do tego jakieś VRy i jeszcze kasy zostanie. Pierdzielić te tandetne kamunie . Idę po 3 piwo do lodówki.
Dokładnie tak samo podchodzę do tego co się dzieje w światku foto :!: :!: Obserwując nowości jedyne co można zrobić to zdeprecjonować (uwaga - takie mądre słowo z reklamy PlusGSM ;-) ) swój świetnie działający sprzęt. Ostatnim razem kiedy to zrobiłem (ponad 3 lata temu) wyszło mi to tylko na dobre. Olałem wszelkie nowości dopóki mój stary aparat nie zaczął mi bardzo przeszkadzać i mnie ograniczać ... i widząc co się dzieje czuję, że znowu do tego dojdzie. Pewnie kupię co mam kupić z osprzętu (dopóki jestem jedi :) ) i znikam (będę się pewnie jedynie okazyjnie pojawiał w ocenie zdjęć ... )Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
Robinie - to nie może być piwo ... Ty na pewno palisz jakiś dobry stuff :twisted:Cytat:
Zamieszczone przez robin102
Ja też nie przepadam za kamuniami, ale to głównie przez wywyższających się pseudo-profesjonalistów z 350D w ręku. Fakt, ergonomia też mi nie lezy (pod tym względem nikon rulez) ale dałbym wiele, żeby 500ka miała takie użyteczne ISO jak 350D ...
350D to faken pierdaken , ale 400 to dobiero szajsidło . Bawiłem sie tym , a sprzedawca który mi go użyczył zwrócił mi uwagę żebym za mocno nie dotykał bo ślady po paznokciach zostają. Przez folie go brać czy jak.
ROBIN, błagam odłóż ten klej, bo czasami .......[/i]
Tylko, wiecie koledzy, przesiadka to spory problem, trzeba sprzedać, szkła, lampy, body - traci się na tym trochę kasy.
Np nie chcę się pozbywać Zuiko 50mm f 2 - jestem "zakochany" w tym szkle.
Wymagania odnośnie nowego body mam nieduże po przemyśleniach - tak jak jest plus 12mpx.
Nikt mnie nie pyta z jakiego to sprzętu, spełnia warunki rozdzielczościowe lub nie.
Kupującego nie obchodzi czy ja to Canonem czy Huskim czy Olkiem fociłem.
W Esystemie jest to co potrzebuję. mam 14-54 który spełnia moje oczekiwania w 100%, Genialne 50mm f2. Na liście "grubszych" zakupów w przyszłości mam 25 f 1,4 i albo 35-100 albo Tę sigmę 50-150 jeśli będzie z mocowaniem dla nas.
Na najbliższy okres mam body na rozkładzie.... tylko jakie ;(
Czy musi być 12 mpx? Dla mnie nie dla niektórych kupujących tak - trzeba się dostosować lub odpuścić. Krótka piłka.
Magus:
wydaje mi się, że jakbyś dysponował plikami 10MPIX, to byłoby jeszcze o czym rozmawiać. 10 to nie 5. jak dobrze pójdzie, to E-400 body niedługo będzie za 2,5k. dokleisz grip z modeliny i będzie się trzymał prawie jak E-1... będzie pasował jak cholera do ZD50...
Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
A ja jestem święcie przekonany, że wyjdzie niedługo następca E-500 z matrycą z E-400, z LV i może z gripem. :roll: Ba myślę, że już produkcję zaczynają!
Zmiana systemu to ból. I pomijając oczywisty zgrzyt finansowy, dochodzi do tego ogromny sentyment. Dlatego współczuję Ci Magus.
Na szczęście - jeżeli chodzi o rozdzelczość - dotyczy to tylko osób zarabiających na foceniu. Dla amatorów (mojego pokroju a i jak sądzę ponad 90% osób z tego forum) ilość MPxl jest sprawądrugorzędną. Prawdę mówiąc jakoś nie rajcuje mnie owe 10 mega w K10D. I czytając niekiedy posty na tym forum, o potrzebie zwiększnia ilości megapikseli nie do końca rozumiem to zjawisko. Serio potrzebujecie coraz większych plików?
Robinie niedawno pisales, ze E400 to masakra- jestes schizofrenikiem?Cytat:
Zamieszczone przez robin102
czesc.Ch.
niektorzy zmieniaja zdanie czesciej niz skarpetki ;)
W przypadku Robina to raczej zależy od ilości piwa/kleju/zioła i godziny pisania postu ;) :mrgreen: :razz:Cytat:
Zamieszczone przez Jeronimo
Chodzi o E-1 z 5Mpix ciężko coś nawet przypadkiem sprzedać (głównie dorabianie na stockach), za mało do kadrowania, za mało szczegółów przy widoczkach lub z szerszym obiektywem. Po drugie przy zmniejszaniu fotki na wysokim ISO lepiej znika szum. ;)Cytat:
Zamieszczone przez Michu (Pentax)
Dokładnie tak i dziś uważam i chyba na długo tak zostanie . Nie przeczytałeś ze zrozumieniem mojej wypowiedzi i mała serdeczna prośba nie obrażaj mnie kolego.Cytat:
Zamieszczone przez chomsky
Po co to robisz ????
Poza tym nigdy wcześniej nie wypowiadałem się o samplach negatywnie , moje wypowiedzi dotyczyły aparatu jako konstrukcji i pozycjonowania na rynku , a także niespełnionych nadziei moich i wielu użytkowników E systemu.
celebrity trafił sedno, im szerszy kąt, tym więcej w kadrze i mniej szczegółów przy 5 MPIX. 8 byłoby akurat.