Dwa górne to crop 1:1--dolne to pełna klatka - wszystko na F2 - pozdrawiam Wszystkich
Wersja do druku
Dwa górne to crop 1:1--dolne to pełna klatka - wszystko na F2 - pozdrawiam Wszystkich
Założyłem do 50-ki DCR 250, tak, na próbę, oto efekt w kolejności"
f/2 bez konwertera
f/2, f/4.5, f/5.6, f/8 z konwerterem.
http://img104.imagevenue.com/loc826/..._122_826lo.jpg
http://img22.imagevenue.com/loc985/t..._122_985lo.jpghttp://img180.imagevenue.com/loc152/..._122_152lo.jpghttp://img214.imagevenue.com/loc234/..._122_234lo.jpghttp://img149.imagevenue.com/loc1033...122_1033lo.jpg
JPGi z aparatu, bez poprawek, wyostrzone przy zmniejszaniu w Photoshopie.
Nie były robione z identycznej odległości więc można je traktowac tylko wglądowo.
Mam pytanko - jak używacie ZD 50mm w mieszkaniach, to starcza wam przestrzeni, czy wychodzicie na zewnątrz co by zrobić fotę wnętrza? Pytanie może się wydawać dziwaczne, ale pytam całkiem poważnie, bo przymierzam się albo w stronę ZD albo w drugą, a moje doświadczenie podpowiada mi, że już z 50mm + APS-C to dużo miejsca nie ma i często-gęsto człowiek opiera się o ścianę co by złapać kadr.. :)
Ma ktoś możliwość porobienia zdjęć portretowych z E-3+ZD 50? Coś w klimatach piotrowo-irkowych? :)
50mm z w systemie 4/3 to ogniskowa 100mm przy FF.
Taki tez jest kąt widzenia, jak setka przy pelnej klatce.
Pomiędzy 50mm Najkona a 50mm Olka jest przepaść... Często robię zdjęcia w szkole, kumpel ma D70s, więc mu go kradne :P I roznica jest kolosalna... Do wnetrz jako zdjecia w pomieszczaniach czy zdjecia pomieszczen? Te pierwsze sie da, tylko trzeba sie cofac jak cos. To drugie - nie za bardzo...Cytat:
Zamieszczone przez blady
dog_master - zdjęcia w pomieszczeniach oczywiście - i szczerze mówiąc 50mm i x1.6 to już słabo jest czasami złapać całą postać w pokoju, a jak weźmiemy 50mm i x2, to jednak jest x2, czyli nie lepiej :razz:
oleryk, a o co Tobie chodzi z tą pełną klatą? My tu o x2 albo najmniej o x1.6 :twisted:
Szukam zdjęć z e-3 + zd 50mm! :mrgreen:
Dla pełnej klatki (Full Frame) czyli 24x36, 50mm to po prostu 50mm.
Dla APS-C mnożymy przez 1.6 czyli ok 80mm
Dla Olympusa i systemu 4/3 mnożnik wynosi 2x czyli obiektyw 50mm będzie miał taki kąt widzenia, jak 100mm dla pełnej klatki.
I tyle :)
no nie, a on dalej mnoży milimetry... po co? :cry:Cytat:
Zamieszczone przez Oleryk
a do czego Ci to potrzebne? :DCytat:
Zamieszczone przez blady
Bo to się przekłada na kąt widzenia i to, ile możesz objąc tym obiektywem w pomieszczeniu!Cytat:
Zamieszczone przez blady
Jejku, mam to narysować?
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5208
lubię medytować nad zdjęciami ;)Cytat:
Zamieszczone przez willow32
Oleryk czy Ty poważnie myślisz ze blady nie wie o co kaman? :DCytat:
blady a ta medytacja to aby nie jest karalna? zebym za współudział nie poszedł pierdzieć w pasiaki :D
jutro moze coś wrzucę :D
http://www.fotografia.kopernet.org/img/ogniskowe.jpg
A cholera Go wie.
Jesli zadaje pytania typu:
to pewnie nie bardzo.Cytat:
Mam pytanko - jak używacie ZD 50mm w mieszkaniach, to starcza wam przestrzeni, czy wychodzicie na zewnątrz co by zrobić fotę wnętrza?
blady- ten obiektyw jest bardzo dobry, ale ma oczywiste ograniczenia w zastosowaniu...pozdrawiam
tak, tylko modelki o nieskazitelnej cerze można nim focić :D skubany wyłapie najlepiej zakamuflowanego diselka :DCytat:
Zamieszczone przez irek50
willow32: Też wolę modelki o gładkiej cerze, ale na szczęście photoshopa wymyślili dla tych mniej gładkich :) ---pozdrawiam
no tak, tyle ze w przypadku zd50 musze 2x nacisnąć F12 a przy 14-54 wystarczy raz :DCytat:
Zamieszczone przez irek50
Poproszę. Dobry rysunek lubię tak samo, jak dobre zdjęcie z E-3 + zd50 :razz:Cytat:
Oleryk, bardziej mi chodziło o praktyczne zastosowanie zd50, w takim sensie, że jak chce zrobić zdjęcie teściowej z karpiem, to muszę wyjść na balkon żeby objąć martwą naturę, czy dam radę objąć korpusiki bez zakładania kurtki i wychodzenia na balkon.
Willow, może jakiś klub trzy-czwarte założymy w więźniu? same plusy, same... ;) Jak posiadasz zd50 to pstrykaj, pstrykaj, bo ja tu siedzę i na razie, nie mam nad czym medytować. :razz:
tak i trzy-czwarte ziomków po wyjściu z więźnia zakupi aparaty Olympusa :D albo i nie zakupi tylko inaczej wejdzie w posiadanie :DCytat:
Zamieszczone przez blady
czego oczekujesz po tym teście? :D
Oj, tam od razu, test. Lubię normalne foty oglądać. :D Chciałbym zobaczyć jak sprawuje się tandem matryca z e-3 i zd50 w kwestii oddawania detali oraz detale i rozmycie poza GO. Do zd50 trudno mieć zastrzeżenia. Jak ten obiektyw będzie ładnie banglał z e-3, to wielce prawdopodobne , że na wiosnę zamiast 40d w torbie będę miał E-3 i nie będę się zastanawiał czy córa jak dorośnie do trzymania konewki i postanowi mi podlać aparat zamiast trawnika, to czy aparat będzie dalej na chodzie czy będę mógł go zakopać w ogródku. :twisted: Dodatkowo chciałbym zobaczyć kadr typu cała postać mieszcząca się w GO i bokeh z zd50. No i to musi być koniecznie z E-3 i jak najniższych f.Cytat:
Zamieszczone przez willow32
blady: jeśli teściowa będzie miała te karpie na kolanach (w pozycji siedzącej) to raczej nie będzie trzeba wychodzić na balkon :)
Z odległości 5m nie zmieścisz w kadrze osoby o wzroście 1,7m w całości z zachowaniem potrzebnej rezerwy...
Bedziesz musial wyjsc ;) 100mm to juz male tele ;) Chociaz zalezy, jakie ktos ma wnetrza ;) Ja, w domu, musze sie w sciany wciskac. W mieszkaniach nie wyjmuje nawet... :/Cytat:
Zamieszczone przez blady
[ja wiem, ze wiesz, do czego sluzy aparat ;) :P]
heh, Irek, dog_master - to mi w sumie w teorii zd 50 pasuje. :D Teściowa nóg mieć nie musi, a córa ma dopiero 64 cm - to się zmieści w kadr bez wychodzenia na balkon :mrgreen:
Kup porządne mieszkanie :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez blady
To zdjęcie było robione przez stół
https://galeria.olympusclub.pl/displ...at=14110&pos=1
a to też w lodziarni w Gdyni - siedziałeś obok :twisted: pamiętasz?
https://galeria.olympusclub.pl/displ...lbum=482&pos=0
jak bym mógł zapomnieć - oczywiście, że pamiętasz :razz:
Kup Sigmę 24/1,8 z Olympusem będziesz miał ogniskową 48 mm czyli prawie to co kiedys nazywano standardem dla małego obrazka,dużą jasnosc i ładny bokeh
Daj spokój voovoo2.
Jajca sobie robią i jakoś nikomu to nie przeszkadza.
Ale nie ma tego złego...bedę miał co zalinkowac jak mi ktoś zarzuci blablanie w wątkach technicznych ;)
Mnie tam jajcarze nie przeszkadzają,a może komuś ta informacja się przyda.Moderatorzy tez mi nie przeszkadzają nawet wówczas jezeli któremuś z nich funkcja ta słuzy do leczenia kompleksów
Oleryk,
1. rozmowa jest na temat od początku do końca
2. rozmawiamy o zastosowaniu praktycznym ZD 50 w fotografii rodzinnej, z uwzględnieniem małych odległości między ścianami w mieszkaniach (nie biorę wyjątków potwierdzających regułę gdzie, c+ może robić u siebie na chacie portrety szkłem 300mm ;) )
3. rozmawiamy o podłączeniu praktycznym E-3 plus zd 50.
ZD 50 jest dla mnie wzorem i jakoś nie mogę się przekonać do Sigm. Co innego jak bym miał inny bagnet niż 4/3. :D
Sigma o której wspomniałem ma bagnet 4/3
voovoo. wiem, wiem, nie jasno mi się napisało, chodzi o to, że jak bym nie miał wyboru i miał inne mocowanie bagnetu niz 4/3, to wtedy można myśleć o takiej sigmie, a tak to tylko zuiko. :)
Dla mnie tez ;) Mimo Sigmy 30mm, Zuiko to Zuiko :)Cytat:
Zamieszczone przez blady
Poważnie? ;)
Marzyciel. No chyba, ze masz na mysli karpia.Cytat:
Zamieszczone przez blady
Nie wiem dlaczego nie ma byc na odwrót, teściowa z karpiem na balkonie a Ty wewnątrz mieszkania :D
Lepiej nie bo karp moze zmarznąć. Chyba, ze teściowa go przytuli?Cytat:
Zamieszczone przez kisi
fajny ot, prawda?
Willow, cyknąłeś nam jakieś wglądówki z ZD50+E-3? :)
bo my tu już całkiem na kwestie tesciowe zeszliśmy, a za chwilę okaże się, że najlepiej robić zdjęcie przy pomocy ZD50 jak teściowa jest za balkonem, a karp na stole.... ;)
Wybrałem się ostatnio do sklepu obmacać E3. Zabrałem swoje obiektywy, bo nie wiedziałem czy będzie tam coś poza kitem.
50mm f/2 to z E3 ZUPEŁNIE INNE SZKŁO. Znika ślamazarność, niepewność, jeżdżenie po całym zakresie. Z E500 nie byłem zachwycony pięćdziesiątką. Ostra - owszem, makro - owszem, jasna - owszem, ale ten AF.
Podpięłem pod E3 bo słyszałem że może być lepiej. Ale jest DUŻO lepiej. Nie jeździ po całym zakresie, całkiem szybko łapie ostrość (może nie tak jak 14-54 bo temu przypiętemu do E3 już nic nie brakuje, nawet SWD niepotrzebne), szkiełko nabrało pewności siebie. Łapiemy makro - raz i jest, zmnieniamy obiekt na coś odległego - raz i jest. A z E500 przejechałby się kilka razy po całym zakresie w takiej sytuacji.
Nie wiem jak jest z E410 i E510, ale E3 upgraduje pięćdziesiątkę na zupełnie nowe szkiełko. Podobnie 40-150 nabiera wigoru z nowym body.
Żeby tylko E3 był tańszy...
Z E3 znika pojęcie "szkło ma wolny AF".
Niestety 50/f2 z 510 zachowuje się tak jak opisałeś że zachowuje się z 500. Swoją 50 testowałem w Łodzi z E3 i też "ozdrowiała".Cytat:
Zamieszczone przez Piotr_0602
14-54 z E-510 nagrało krzepy również z ZD35 już tak wesoło nie jest ale to zupełnie inne szkło.Cytat:
Zamieszczone przez Sagarmatha