Dawaj przykładowe foty tutaj. Opisz jakimi obiektywami zrobione.
Wersja do druku
Dawaj przykładowe foty tutaj. Opisz jakimi obiektywami zrobione.
ok trochę mi zeszło ale w końcu zrobiłem. chciałem, żeby miało jakoś ręce i nogi to. znalazłem trochę zdjęć robionych moimi mr2 [jupiter, helios, tair]. ponieważ finalne fotki mają 100-300kb to tutaj wrzuciłem miniaturki prowadzące do większych fot. każda miniaturka prowadzi do pliku o wymiarach 900x975px gdzie znajduje się pomniejszona do 900x625px fotka + 2-3 cropy o wymiarach 300x300px. zdjęcia były wyciągane z rawa w c1pro, wyostrzanie ustawione na 0. poprawiałem ekspozycję/balans bieli/kolory. efekty poniżej (większość zdjęć robiona na pełnej dziurze dla danego obiektywu):
== Helios 58mm f2 ==
01.
02.
03.
04.
05.
06.
07.
== Jupiter 37A MC 135mm f3.5 ==
08.
09.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
== Tair 3S 300mm f4.5 ==
16.
17.
18.
19.
20.
== Helios 58mm f2 makro ==
21.
22.
pozdrawiam :p
dog_master, kurcze, ale to cacko rozmywa tlo... I jaka mala GO mozna tym uzyskac... Cud miod :) Alez to kusi ;)
olifant, dzieki za sample. Dobra robota, troche sie przy tym napracowales. Teraz widac, co dane szkielko potrafi. Wielkie dzieki, to zapewne pomoze w wyborze kazdemu :)
Pzdr
Hehe dla takiej GO zdecydowałam, że kupię coś stałego i jasnego właśnie :P Niee wiem, pewnie ZD50 lub S 30 :P Kusiło, kusiło i skusiło w końcu ;)
M42 jest fajne, ale do zabawy tylko... Wycieczki, reporterka - brak AF przeszkadza...
Ale taki bokeh i GO... W portrecie brak AF nie bedzie przeszkadzal, czy w jakis innych bardziej statycznych fotkach, gdzie jest czas. Przeciez nawet jak pojsc w gory i jest ladny widoczek, to mozna sobie spokojnie wyostrzyc. Kiedys tylko MF byl ;)
Poza tym, zabawa z takim szklem jak ten Pentacolar zapewne wielce przyjemna jest :) Ide pobuszowac na alledrogo ;)
Pzdr
własnie o to chodziło żeby poprzeć te szkła samplami - dzięki autorom :]
najbardziej mi sie podobaja fotki z == Helios 58mm f2 == :] fajne rysuje moim zdaniem (kolorki i ostrość na przyzwoitym poziomie) - czy to sa orginały (ew. co było zmieniane w tych fotkach ?? ) dzieki za info i proponuje jak ktoś ma dalej wrzucać fotki z tych obiektywów - bo bardzo pomgają.
wiecej przykładów jesli można prosić Panowie i Panie !!!
tak jak napisałem - przy konwersji z rawa poprawiałem balans bieli, kolory i ekspozycję. z takiego materiału są cropy. pomniejszone pełne klatki są podostrzone bo mydło po zmniejszeniu było
moja wina z rozpędu poleciałem.Cytat:
Zamieszczone przez olifant
Wygrzebałem Jupitera 85mm 55mm i 35mm na m39.... od feda. :D
chcę kupić sobie przejściówkę na m42 i redukcję m42/m39. tak się zastanawiam czy kupić tą z blokadą bolca przysłony czy nie?? bo jupitery chyba tego nie mają
Skontaktuj się z tymi mechanikami, którzy klepią przejściówki. Może któryś ci zrobi przelotkę E->M39.Cytat:
Zamieszczone przez mateuss
a może ktoś się pokusi o jakieś fotki jeszcze ? Ewentualnie prosiłbym o namiary na stronkę z takowymi fotkami z M42. Z góry dzięki.
Jest takie forum o M42 gdzie sa tez fotki, ale trzeba sie tam zarejerstrowac, by moc obejrzec. Ja rejerstrowalem sie bodajze w piatek, ale jeszcze nie dostalem maila, ze mnie przyjeli. Adres Forum M42.Cytat:
Zamieszczone przez dziekan
ja kupiłem redukcje 4/3 - M42. zamierzam jej używać z obiektywem helios 2/50 od zenita. redukcja koszstowała tylko 40pl na alegro, oczekóje na jej dostarczenie. zobaczymy jak się spisze stara optyka? mam nadzieje że dobrze. jak ktoś już tego zestawienia używa proszę o opinie. mam jeszcze do tego miech do macro-będzie zabawa ;)
Ja mam heliosa 58mm ze światłem 2. Twój to też pewnie ma 58mm, a nie 50. Spoko obiektyw, fajnie rysuje. Mam też miech makro, ale małe mam z nim doświadczenia, bo nie robię makro. Kiedyś bawiłem się tym przez kilka godzin i mało to użyteczne z Heliosem. Ciemno się straszliwie robi po założeniu miecha. Bawiłem się też miechem z przykręconym Jupiterem 200mm. Lepsza zabawa (choć też ciemno), bo nie trzeba focić robali na kolanach - podejście jest z metra albo półtora.
ps. Ja nie jestem wielkim fanem M42 z cyfrą. Mam trochę tych gratów ze starych czasów, ale rzadko używam. Za mały wizjer w moim E500 żeby ostrzyć ręcznie. Noszę w torbie jedynie Heliosa (bo jest mały i fajny).
czyli co raczej do zabawy i eksperymentu ten Helios ? czy da się nim cos sensownego osiagnać w portrecie lub macro, ew jakie inne zastosowanie ??Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
Rafał Czarny może masz jakieś fotki którymi chcesz się pochwalić ?
Mam sporo -> moja galeria . Ale nie pamiętam, które z nich są zrobione Heliosem (zdecydowana mniejszość).Cytat:
Zamieszczone przez dziekan
Moje zdanie jest takie - Helios jest dobry optycznie, nadaje się do portretu i wszędzie tam, gdzie jest jasno i można ostrzyć ręcznie. Ale do makro z miechem nie bardzo się nadaje. Do makro to trzeba chyba kupić ZD 35mm i nie kombinować.
zarejestrowałem się zobaczymy może się uda - puki co czekanie :] udało się dostałem emaila z rejestracją w takim razie Suchar coś musiałes pokasztanić przy rejestracji skoro jeszcze nie masz maila. Spróbój jeszcze raz.Cytat:
Zamieszczone przez suchar
twoją stronkę już zwiedziłem - niektóre fotki wypas ale dalej brak mi wystarczających namacalnych przykładów :/ BTW dzięki za pomoc.Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
Mam problem, a mianowicie nie mogę odkrecić obiektywu Zenitar 50/f2.0 (plasticzak) z aparatu Zenit 412DX. Był on już kiedyś odkręcany niestety nie przeze mnie, jednak teraz ani drginie - próbowałem z całych sił i nic (prawo,lewo) może jest jakiś patent - mam już przejściówke od Pana z Lublina ale nie mogę przekręcić obiektywu - ktoś pomoże ?
Zdjęcie zrobione Heliosem 44M 58/2, światło to zwykły żyrandol w pokoju.
Obiektyw świetny do portretu ma wspaniałą plastykę ale cierpliwości trzeba bardzo dużo aby coś ciekawego ustrzelić i w strzelić się w ostrość
Piekne... przepieknie rysuje ten obiektyw, a mozna go dostac za grosze... Czy to Helios 44M-4? Kurcze, widzac takie zdjecia, te plastyke i to rysowanie, nie moge sie powstrzymac by nie kupic przejsciowki :)
PZdr
no ja chyba tez sie skuszę w końcu tylko ostatnio na allecośtam toche mnie zaniepokoiła jedna sprawa... Otóż ktoś tam sprzedawał niewiele używany adapter a na zdjęciu widać było ewidentnie że to czarne coś czym jest "pomalowany" było pozdzierane i spod spody wystawał już biały metal... Jakoś nie mogę się przekonać że te kawałki czarnej "farby" nie zapaskudzą mi lustra, matrycy itd... co wy na to?
witam wszystkich,
zamówiłem już lubelski adapter E-system/M42 oraz Peleng 8 mm, teraz poluję na Allegro na ~50 mm oraz 135 mm M42. mam w związku z tym pytanie: jak ustawiacie ostrość na szkłach M42. z ciekawości porównałem dzisiaj co widać przez wizjer mojej starej, analogowej Minolty z tym, co widz eprzez E-300; niebo a ziemia... obawiam się, że przez ta dziurke w Olym to ja nie zobacze, czy ujecie est ostre, czy tez nie. zeby chociaz pryzmat jakiś był...
wracajac do pytania: ostrość przez wizjer, czy tez ustawiacie "na oko" wg skali na obiektywach?
dzieki wielkie za odpowiedź,
P.
Niektórzy mają LV i tryb B -> powiększenie 10x :P
przez wizjer. jak na mój gust ustawiając na oko według skali na obiektywie będziesz musiał ze 2 godziny strzelać fotki raz za razem, żeby coś w końcu trafić :roll:
kwestia wprawy ja ustawiałem na oko przez wizjer i wiekszośc byłaa oki moge zapodac przykłady jesli to bedzie potzrebne. miałem pentacona 50mm 1,8 ale był troszke miekki a ja lubie ostrośc zyletki. ;)
Na mój chłopski rozum, to skala z M42 jest bezużyteczna. Po przykręceniu do E-Olka zmienia się przelicznik ogniskowej, więc ta skala na obiektywie jest o d..ę rozbić.Cytat:
Zamieszczone przez osiołek
kilka sampli zrobionych Zenitar 50/f2 (Plasticzak) + Olympus E-500
http://www.kompuserv.vigio.pl/Zielenina/index.html
pozdrawiam i prosze śmiało komentować.
i jeszcze kilka sampelków tym samym zestawem:
pozdrawiam
... ten chinon nie jest taki zly pod wzgledem ostrosci.
To wersja obiektywu z MC?Cytat:
Zamieszczone przez dzemski
Przymierzam sie do niego ...
tak, ma powłoki. To dość drogie szkiełko, jak na analogowe. Cena waha się w okolicach 300$, a nawet czasem przekracza. Były 3 rodzaje tego szkła:
1. z napisem Tamioka na pierścieniu - zaprojektowane i wykonane przez jednego z najlepszych na świecie optyków japończyka Tamiokę - te obiektywy są najdroższe i naprawdę genialnej jakości.
2. bez napisu, ale takze projektowane i wykonywane w zakładach Tamioki, ale już niższej klasy.
3. inne (większość) - projektowane przez Tamiokę, ale produkowane w firmach trzecich.
Cytat:
Zamieszczone przez dzemski
A o tym co powiesz?
http://allegro.pl/item172666087_jasn..._7_55_m42.html
http://allegro.pl/item172962099_jasn..._4_55_m42.html
wedlug autora aukcji - optyka jest Tomioki ... skad wiadomo, ze na pewno? I w ogole to dobre szkla - te podlinkowane?
Dzieki
Ściągnij tego PDFa - jest tam sporo wiadomości na temat obiektywów M42.
Witam ponownie. dziś doszła przejściówka z Lublina.
Ale ja nie o tym
jak wyżej wcześniej wspominałem mam 3 szkiełka m39. podpiąłem elegancko pod olka i lipsztyk jednym słowem gdyż nie ostrzy na nieskończoność. Ostrość jest tylko w pewnym bardzo wąskim zakresie niezależnie czy to jest 85mm czy 55mm. (szkiełka ruskie)
czy ktoś wie why?? dodam że na sonnarze carla zeissa (m42) jest wszystko OK...
pozdrawiam
Mateusz
masz adapter m39 -> m42 a potem m42 -> oly e? jeśli tak, to pewnie zsumowane oba adaptery działają już jak mały pierścień pośredni do makro a wtedy objawiałoby się to tak jak w twoim przypadku. przynajmniej ja to sobie tak tłumaczę
tak idąc w kierunku od body 4/3-m42 i dalej redukcję pierścieniową m42 na m39...
Jak przyłożę obiektyw bez przejściówek bezpośrednio do aparatu to jest tak samo. Wydawało mi się że m42 m39 różnią się tylko średnicą gwintu...
Peleng 8 mm --> pierwsze próby
witam wszystkich,
od niedawna mam przykręcone do E-300 białoruskie rybie oko, Peleng 8 mm. pierwsze próby nie nadają sie nawet do pokazania ;-), po prostu otwarty na maksa (3,5) jest strasznie mydłowaty, później ustawiałem go pomiędzy 5,6, a 11 i wyniki całkiem znośne.
poniżej zdjęcia praktycznie bez obróbki (tylko "szczęśliwy traf" w Picasie, potem "resize" do 300 x 400 w FastStone). zauważyłem, że obiektyw wprowadza jakby żółtą dominantę na zdjęciu, zabawa z balansem bieli na .ORF eliminuje ten efekt. z rawami to ja dopiero zaczynam (przedtem było Fuji F10, wię znałem je tylko z opowieści ;-) ), więc wyniki moich prób zostawiam dla siebie...
uważam, że jest to ciekawy obiektyw, trzeba tylko wiedzieć kiedy go użyć. rozległe widoki lub nieforemne twory (jak u mnie te ruiny) to idealne pole popisu dla niego. krzywe drzewa i słupy to juz nie za bardzo...
przy okazji, czy GIMP lub inny darmowy program potrafi "odrybiać" takie obrazy?
co by było wg mnie ciekawe to porównanie mozliwości Pelenga, oryginalnego rybiego oka od Olympusa oraz dwóch zoomów: 11-22 oraz 7-14.
pozdrawiam,
P.
PS. jak już dopracuje jakies obrazki, to wrzucę je do galerii :-)
PPS. obiektyw czuły na światło: nawet jak świeci z boku, to i tak daje mocne bliki, jak świeci z tyłu, to cień fotografującego wchodzi w kadr.
Szkoda, ze takie male te zdjecia... Wrzuc jakas fotke, z rybim okiem, ale w wiekszej rozdzielczosc, bo tak to niewiele widac. Tak okolo 1000 niech ma dluzszy bok.
Pzdr