normalnie mi działa z E-500 i nowym softem ver 1.2Cytat:
Zamieszczone przez Mati
Wersja do druku
normalnie mi działa z E-500 i nowym softem ver 1.2Cytat:
Zamieszczone przez Mati
a ja dzisiaj wgrałem soft na 1.2 i mogę wchodzić dalej kombinacją jak pisałem wyżej. Liczba zdjęć nie zmieniła się po wgraniu.
a ja próbuję, próbuję i nic. Przeczytałem dokładnie cały ten wątek, także w wersji angielskiej. Piszą, że trzeba robić to powili..
no cóż.. robiłem i szybko i powoli / przełączałem z XD->CF / całkiem wyciągałem CF / próbowałem przy nie-otwartej klapce CF..
Próbowałem też dłużej przytrzymywać przyciski / wolno przyciskać spust migawki itp
co robię nie tak ? [e330]
z Menu zamiast <PLAYa> działa!. Mam E-330 z FW 1.2Cytat:
Zamieszczone przez Ernesth
Jutro minie rok mam mam Olę E-330 ;) Postanowiłem sprawdzić liczniki i...
Wyszło :
R : 008272
S : 000945
C : 000000
U : 001028
V : 000148
L : 000000
R :arrow: licznik mi się zgadza z tym co mam na zdjęciach. Ostatnie zdjęcie ma nazwę PA278265.JPG (P - A(październik) 27 - 8265. Różnica minimalna (7 zdjęć)
S :arrow: zaskoczony jestem ilością zdjęć z lampą błyskową. Jeżeli liczy tylko wbudowaną, to będę się upierał, że tyle nie zrobiłem Jeżeli liczy wszystkie rodzaje lampy (wbudowaną, zewnętrzną (w moim przypadku FL-36) i wyzwalanie błysku żarówek błyskowych za pomocą kostki), to mogę się zgodzić
U :arrow: wychodzi, że co 8 zdjęcie włącza mi się odkurzacz. Jak to ma się tego, że robię sesje po 200 zdjęć ? Tyle razy bawię się Olą :?:
V :arrow: Live View :?: jeśli tak to z tym mógłbym się zgodzić..
Ktoś wie co oznacza U i L ?
Nie wiem jak z wyzwalaniem za pomocą kostki ale na pewno liczy też lampy zewnętrzne...
na pewno nie liczy lamp zewnętrznych niesystemowych oraz wyzwalanych drogą radiową :)Cytat:
Zamieszczone przez olifant
ja tam mam 7k pstrykniętych fot, ale w swoim E-500 nie mogę dostać się do tych ustawień iso :(
w E-510 działa bezproblemowo - zamiast Play wciskamy Menu i voila.
Pozdrawiam
W E-510 pojawiły się dwie nowe pozycje w menu serwisowym (str. 2) w stosunku do menu w E-500 i jedna nowa pozycja w stosunku do E-330.
R: ilość wykonanych fotek
S: ilość wykonanych fotek z załączoną lampą błyskową
C: prawdopodobnie ilość podniesień lustra w trybie serwisowym do czyszczenia matrycy
U: ilość uruchomień systemu SSWF
V: ilość uruchomień systemu LiveView łącznie z naciśnięciem AEL/AFL w trybie LV (ustawianie ostrości)
B: ilość wykonanych fotek z załączonym system IS
Może ktoś napisać jak wywołać menu serwisowe w E -510
Dokładnie tak, czyli otwarta klapka CF, MENU+OK, następnie GÓRA, DÓŁ, LEWO, PRAWO, SHUTTER, GÓRA.Cytat:
Zamieszczone przez mariouche
Sprawdź:
1. Otwórz klapkę karty
2. Jednocześnie wciśnij klawisze: MENU i przełączanie LCD/wizjer na ok 3 sek
Sprawdziłem i niestety nic sie nie dzieje ale przy otwartrj klapce naciskam menu i OK to pojawia sie napis OLYMPUS E-510 . Inne kombinacje nic nie dają , napis znika po zamknięciu klapki .
zrób jak raven pisze, ale MENU+OK i trzymaj 3-4 sek, potem te strzałki
Nieeee, nie trzeba trzymać MENU+OK dłużej, jak się naciśnie MENU+OK przy otwartej klapce CF, to momentalnie powinien wyskoczyć napis na LCD "E-510".Cytat:
Zamieszczone przez zibi1303
I wtedy:
góra, dół, lewo, prawo, nacisnąć *do końca* przycisk migawki, następnie znowu góra i już
naciśnięcie teraz przycisku w prawo przechodzi do Page 2, czyli do liczników.
W niektórych wątkach angielsko języcznych polecają właśnie dłużej przytrzymać spust migawki.
ja robię tak: (trochę inaczej niż raven66)
klapka
menu+ok
góra, dół, lewo, prawo, spust, prawo
i jest
Tak jak raven66 napisał to działa. Pomogłeś mi tylko nie wiem jeszcze jak dodać Ci punkciora za to :D
W E-3 tez dziala menu serwisowe :) Menu+OK (pojawi sie napism Olympus E-3 cos tam) gora, dol, lewo, prawo, migawka i dol (choc z gora tez mi dziala)
Page 1 - nie mam bladego pojecia co to
Page 2 - juz bylo a wiec licznik zdjec, zdjec z flashem, LV, IS itd
Page 3 - info o numerze seryjnym itd
Page 4 - wyswietla sie tylko D: i pusto
Ciekawe czy znajda hack żeby E-3 miało iso 50.....
a jak się robi 50 w E-1?
Bo wchodzę w serwis przez te kombinacje i mam tylko licznik fot....
Ktoś może napisać króciutko sekwencję kolejnych kliknięć?
W E-1 iso 50 niet...Cytat:
Zamieszczone przez lessie
a szkoda...czasem by się przydało...np panning przy lepszej pogodzie :mrgreen:
15000 fotek E-500 :) - dużo nie dużo jestem zadowolony po 1,5 roku cykania nim, i choć już wskoczyłem w E-510 to do E-500 wciąż jest sentyment jako pierwszej lustrzanki - ot takie moje przemyślenia apropo menu serwisowego :]
pozdrawiam
drugi post, mam e-510 po aktualizacji firmware, potrafie wejsc w menu serwisowe (menu+ok itd...), ale nie potrafie doprowadzić do możliwości zmiany iso na te kosmiczne wartości, a chetnie bym potestowal. prosze o pomoc.
Naciskasz klawisz "strzałka w dół" opisany też jako "ISO" na ekranie LCD pokazuje Ci się menu ISO przesuwasz strzałkami na żądaną wartość i zatwierdzasz klawiszem OK, są jeszcze dwa inne sposoby: poprzez przycisk menu oraz poprzez menu na LCD. Zajrzyj do instrukcji obsługi aparatu.Cytat:
Zamieszczone przez elminho
'Kosmicznych' wartosci w stylu iso 10k w oficjalnym menu nie znajdziesz, chyba ze wiesz cos o czym inni tutaj nie wiedza.Cytat:
Zamieszczone przez eljot
Powiedzcie mi czy licznik zdjęc sie kasuje po zmianie softu ?
dzis dopiero zajrzalem, fiu fiuu ...53089 fot, 4707 z lampa, mapowania 0, czyszczenie 5087.
na szczęście nie - było wcześniej :)Cytat:
Zamieszczone przez kojot3.0
Pozdrawiam
moja 500 jak wruciła z serwisu to miała 00000. tylko niewiem co dokładnie robili, ale softa zmienili na pewno. a przed jakieś 17k pstryków.Cytat:
Zamieszczone przez mariouche
hehehe w e-400 jest i iso 10.000, no ale to raczej jako ciekawostka :D jak chcecie moge wrzucic fotke, ale cala zielona, pomijajac szum :D
Kurcze .Nie chce mi wejść w zmiane iso.
suchar: to może napisz, w czym masz problem, bo to jak nabijanie postów wygląda :?
Po prostu robie to:
"aby Móc regulować czułość iso [i nie tylko jak mniemam] należy uruchomić ekran 'test';
1.uruchomić menu serwisowe
2.przejść do str.3 -przycisk 'iso'
3.nacisnąć kolejno; lewo 'metering mode' >góra 'wb' >prawo 'af' >dół 'iso' >spust 'shutter' >'ok'.
4. na ekranie 'test' strzałkami ^ wybrać 'program:10' strzałką > wybrać wartość 'item:0'"
i nie wchdzi mi w menu zmiany iso. A postów nie nabijam , bo nie zalezy mi na tym, tak jak to czynią niektórzy.Nie każdemu zależy żeby zostać "olyjedy". Interesują mnie tylko konkretne informacje zawarte na forum.Zauważ że jestem na forum kilka miesięcy (chociaż zaglądam na nie ponad półtora roku) i mam tylko parę postów.
suchar: scaliłem dwa posty. Jeśli interesują Cię tylko konkretne informacje, to pisz, o co chodzi, dokładnie, tak, jak teraz. Bo post pt. "nie mogę tego zrobić" jest z lekka bezużyteczny i dla pytającego i dla czytających i nadaje się raczej do skasowania.
do czasu zmiany softu mogłem tylko sprawdzić licznik zdjęć, o zmianie iso mowy nie było bo aparat dalej po prostu nie przechodził. teraz mam bodajże 1.2 i jest ok. więc może zmiana softu pomoże.
zmieniłem soft i dalej lipa :(
A czy na pewno robisz to dobrze? Przejrzałem to, jak to robisz i nie widzę, byś otwierał klapkę od slotu na karty pamięci. Ja wchodząc do menu serwisowego tak robiłem, a instrukcję znalazłem w tym wątku. Nie napiszę jej z głowy, bo nie pamiętam.Cytat:
Zamieszczone przez kojot3.0
Pzdr
Gdybym nie otwierał klapki to by mi nie wchodziło nawet w licznik zdjęć. A w to mi akurat wchodzi. Sam już nie wiem dlaczego nie działa u mnie to. chyba musze kupić inne body :)
W moim Olku e-510, w menu serwisowe można wejść bez problemu, za to gdy chce wejść w menu TEST i zmienić wartości ISO to już mi się to nie udaje.
Stosuję pisane przez was komibnacje klawiszowe, jednak po wciśnięciu jakich po prostu nic się nie dzieje. :?
Any ideas?
W E-410 zadziałało. Dzięki.
E-510 firmware body 1.2 i na stronie 3 jest tylko nr seryjny i nr MCS
Też potwierdzam, że sprawdzenie licznika w E-410 działa :)
Liczba zrobionych przeze mnie zdjęć by się zgadzała (ok 400 właśnie poszło, plus skasowane)
R: 000444
S: 000223
C: 000000
U: 000093
V: 000445
L: 000000
(wystarczy wejść za pomocą MENU+OK -> zamiast PLAY+OK, reszta tak samo)