ja swojego we wrześniu kupowałem za 690zł :roll: dobrze, że 'spanikowałem' po pierwszych doniesieniach na temat nowego, ciemniejszego i kupiłem w pośpiechu starą wersję :razz:
Wersja do druku
ja swojego we wrześniu kupowałem za 690zł :roll: dobrze, że 'spanikowałem' po pierwszych doniesieniach na temat nowego, ciemniejszego i kupiłem w pośpiechu starą wersję :razz:
Przez "skąpca" szukałem to najtańszy znalazłem za 967zł, ale musiałbym po niego trochę dalej pojechać.
Czy dostał ktoś w zestawie POKROWIEC na obiektyw?
ja nie
Ja tez nie dostalem :cry:
W zestawie nie ma pokrowca - pokorowce są dawane do pro i top pro.Cytat:
Zamieszczone przez MarKo_wawa
http://www.olympusclub.pl/olypedia/i...50mm_1:3.5-4.5
Ale gdzieś widziałem, że można same dokupić :D zresztą te pokrowce olympusa to super sprawa.
Dzięki, myślałem że pokrowiec będzie firmowy :| . Szkoda.
No bez przesady. To szkiełko z niskiej półki.Cytat:
Zamieszczone przez Elilama
Niektţóre firmy nawet osłony przeciwsłonecznej do wersji PRO nie dają ;)
witam,jestem nowiutki na forum i zadam pewnie idiotyczne pytanie.jaka jest różnica pomiędzy 14-42mm a 40-150mm,jak to wygląda od strony zoom-u optycznego,szukam na necie informacji ale tam wszystko językiem technicznym opisane,sprawa dokładnie wygląda tak: mam zamiar kupic e-300 z obiektywem 14-42mm cena 2199zł a 14-422mm+ 40-150mm cena 2599zł,dopłacac do drugiego obiektywu?? po prostu nie wiem czym one sie różnią od strony laika.Prosze o odp. lub o jakies ciekawe linki do stron tematycznych.Pozdrawiam
oba to zoom ok, 3x
tylko, ze jak masz dwa to w sumie masz zoom ponad 10x ;)
150/14=10,7x
14-42 to standardowy obiektyw do widoczków, do pomieszczeń
40-150 używany do zbliżen dalszych obiektów :)
BTW taka cena to przepłacanie.
sorry,miałem napisac E-330 !!!
A to bierz;)
W klasie STANDARD mamy dwa obiektywy ZUIKO o ogniskowej 40-150 mm:
- ED 40-150 mm 1:4.0-5.6 (dołączany do E400 i E330)
- ED 40-150 mm 1:3.5-4.5
Czy ktoś miał okazję porównania tych obiektywów i może wskazać, który jest
lepszy? Przymierzam się do kupna lustrzanki Olympusa i nie wiem, czy wybrać
model z dwoma obietywami w zestawie, czy lepiej trochę dopłacić i wybrać
lustrzankę z jednym obiektywem (14-42 mm) i dokupić ED 40-150 mm 1:3.5-4.5?
Renee
użyj "szukaj" było sporo dyskuzji o plusach i minusach
np.:
https://forum.olympusclub.pl/topics2...-150+++4.0-5.6
bez dwóch zdań warto dopłacić te 400zł. Potem będzie tylko drożej. A szkło 40-150 warte każdej na niego wydanej złotówki. Kupisz, zobaczysz w czym rzecz.Cytat:
Zamieszczone przez damon76
olifant.................ale fota!! :iloveoly:
Fota sowy-super klasa! :D
dzięki, niestety zoo i niestety dziób się trochę nie zmieścił w GO. ale obiektyw od tego wypadu do zoo uwielbiam :roll:
Piękna ta papuga. Az wierzyc sie nie chce ze to 40-150.
kisi:
jaka papuga? dla mnie to to jest sowa (wiesz, taki kot na skrzydłach)... przyznaj się - na biologii spałeś?
hehe... na biologii zajmowałem sie szeroko pojętą biologią :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
:D a tak jeszcze: to jest 40-150 na 150mm i pełnej dziurce :) wiem, że to miniaturka tylko, ale pełna rozdziałka też wygląda super
Sowopapug świetny :mrgreen:
Pozwolę sobie pokazać takiego sobie ptaszka ;)
fajne. i niech ktoś powie, że 40-150 jest be?
Szok! Wierzyc sie nie chce... zwlaszcza ze obiektyw kosztuje 600 PLN!
Do foto sowy Olifanta jeszcze droga daleka, ale cały czas się uczę ;) . Dlatego przyjmę z wdzięcznością każde słowa konstruktywnej krytyki. To pierwsze foto z E-500 które odważyłem się Wam pokazać. Pozwólcie jeszcze jedno.
Kisi, za mój (ten jaśniejszy zapłacilem 999pln)
jogin jakiś??
a ja mam takiego łabądzia tym szkiełkiem:
pzdr
To ja też wstawię mojego łabądka z plfoto :mrgreen:
Tak, łabędzie to piękne i dumne ptaki i bardzo rodzinne ;)
O, mlodzikow to jeszcze nie widzialem :)
To ja tez dorzuce swoje ziarenka do pracy zbiorowej ZD 50-150.
apa-sf pierwsze doskonale, aż mi się lepiej w ten ukrop zrobiło
witajcie. mam pytanko dotyczące ED 40-150mm 1:4.0-5.6. czy on pasuje do e-500?? Czy muszę jakieś dodatkowe pierścienie zakupić?? No i jak bardzo jest ciemniejszy od drugiej wersji? Bo to jest nowsza wersja?? tak?
A ma może ktoś jakieś foteczki TYM właśnie (ciemniejszym od swojego brata 3.5 -4.5) obiektywem? Proszę o zamieszczenie. Dzięki!
WOW!! tym pytaniem mnie zagiąłeś...Cytat:
Zamieszczone przez tommeks
Może na następny raz pomyśl zanim zadasz pytanie.
Dobre pytanie. Myślę że zagiłąłeś większość forumowiczów i muszą się otrząsnąć żeby coś konkretnego napisać :D
Oczywiście że pasuje bez żadnych dodatkowych bajerów.
Będę się trzymał tematu. 40-150 w akcji. (Pierwszy raz na meczu).
Witam wszystkich!Ktos tam sie pytal jaka jest różnica miedzy ZD 40-150 3.5-4.5 a ZD 40-150 4,5-5,6.Mialem przyjemnosc potestowac te szkielka mam olka E330 i pierwsze
wrarzenie.ZD 40-150 3.5-4.5 jest wiekszy,masywniejszy,jasniejszy, lepiej wygląda na aparacie wygodniej sie ustawia zoom bo jest za co zlapac no i jest cieszy od mlodszego brata 425g a 220 g to troche jest.Co do ostrzenia nie ma różnicy szybkosc ta sama tylko odleglosc zmniejszona na krótkiej ogniskowej 1,5m a nowy 0,9m,srednica filtra ta sama 58mm.Jak ktos ma E1,E300,E330 wybrał bym starsza wersje bo z ZD 40-150 4,5-5,6 smiesznie troche wyglada(za maly)bardziej pasuje do E400,E410,E510.Pozdrawiam
podpisuje sie pod tym.Cytat:
Witam wszystkich!Ktos tam sie pytal jaka jest różnica miedzy ZD 40-150 3.5-4.5 a ZD 40-150 4,5-5,6.Mialem przyjemnosc potestowac te szkielka mam olka E330 i pierwsze
wrarzenie.ZD 40-150 3.5-4.5 jest wiekszy,masywniejszy,jasniejszy, lepiej wygląda na aparacie wygodniej sie ustawia zoom bo jest za co zlapac no i jest cieszy od mlodszego brata 425g a 220 g to troche jest.Co do ostrzenia nie ma różnicy szybkosc ta sama tylko odleglosc zmniejszona na krótkiej ogniskowej 1,5m a nowy 0,9m,srednica filtra ta sama 58mm.Jak ktos ma E1,E300,E330 wybrał bym starsza wersje bo z ZD 40-150 4,5-5,6 smiesznie troche wyglada(za maly)bardziej pasuje do E400,E410,E510.Pozdrawiam
pozbyłem sie nowej wersji i kupiłem starsza i jestem zadowolony. ten nowy wyglada jak zabawka przy starszej wersji.
hej witam Forum
ostatnio szperam net w poszukiwaniu szkla "starszego" i w Polsce cena oscyluje od 950 pln wzywz; natomiast to nowe ciemniejsze mozna dostac juz od ok 630 pln.
i tu moje pytanie - czy uwazacie ze roznica w jakosci jest az tak duza zeby zainwestowac wieksza kase ???
uzywam e-300 i foce od czasu do czsu glownie na automacie...
pozdrawiam i prosze o rade :)