przejrzałem kilka stron galerii...
Szczerze mówiąc, to masz tu bardzo dużą różnorodność tematyczną, a takie galerie najczęściej są na słabym poziomie, a tu - wręcz przeciwnie
gratuluje ;)
Wersja do druku
przejrzałem kilka stron galerii...
Szczerze mówiąc, to masz tu bardzo dużą różnorodność tematyczną, a takie galerie najczęściej są na słabym poziomie, a tu - wręcz przeciwnie
gratuluje ;)
Co by tu dużo nie mówić cale szczecie ze mam najtańszego olka, bo gdyby to była Leika to by zwyczajnie zardzewiała albo w inny sposób zaśniedziała. Plastiku na szczęście nic nie bierze i aparat dzielnie znosi okres gwałtownego nie używania. Jestem na praktykach i chodź kwiatów nie brak to zazwyczaj nie ma czasu, pogody albo zwyczajnie nie pozwalają robić zdjęć. Nie mniej jednak co by dzienniczek praktyk nie wiał samym tekstem kilka fot udało się klapnąć.
114.
115.
116.
3 sztuki zrobione w laboratorium gdzie spędzam ostatnio większość wakacji.
Kolejne dwie pochodzą ze szklarni, napatrzałem się na katalogi i plakaty i postanowiłem sprawdzić czy sam potrafię zrobić takie zdjęcia.
117.
118.
Jak zauważyłem nie potrafię zrobić udanych zdjęć czerwonym kwiatom. Szczególnie odmian o wyjątkowo silnym kolorze. Powstaje coś na kształt przepału, czerwona plama. Zupełnie jak by matryca nie rejestrowała tam szczegółów. 118 jest jeszcze w miarę udane chodź w ferworze prób dałem nieco za cieple kolory. W przyszłości wrzucę coś co nieco lepiej obrazuje problem.
Ktoś wyglądający na mądrego, mówił mi kiedyś, że czerwony przepala się w pierwszej kolejności i szczegóły biorą diabli. Kazał patrzeć na histogram dla każdego kanału osobno.
Mądrze prawisz (+ rep ), czerwony na każdym ze zdjęć wysunięty jest mocno w prawo, chodź poza histogram nie wyjeżdża to jest na co uważać. Jeśli zsumować to z pewnym kłopotem matrycy w e420 w tej materii ( zwraca się na to nie raz uwagę w testach, spostrzegło to tez kilku użytkowników ) to problem w zasadzie wyjaśniony.
Dorwałem się do lepszego niż laptopowy monitora, posiedziałem nad zdjęciem i jest już lepiej.
118.
Mam nadzieje ze uda mi się jeszcze kiedyś wejść do szklarni z aparatem wtedy postaram się dalej zgłębić problem.
Zdecydowanie lepiej, dopiero teraz widzę ze bylem nie dalej jak w połowie drogi. Gdyby jeszcze zdjęcie poprawnie wykonać i potem tak obrobić oddawało by rzeczywiste kolory, chodź Twoja wersja już mi się podoba.
Chodź mam sporo nowych zdjęć to dziś chciałbym wkleić coś z szuflady. Leży w niej płytko bo od maja ale to już archiwum jak by nie patrzeć. Portal wysłał mnie wtedy na "Kabaret Moralnego Niepokoju". Cieszyłem się mocno bo nigdy nie widziałem kabaretu tej klasy na żywo. Tym bardziej że jest to jeden z moich ulubionych. Jednak zmierzając do celu zacząłem się zastanawiać jak tu do licha zrobić im zdjęcia !? Toć to show oparte na dialogach i żartach a to się na zdjęcia nie zmieści. Wiele nie wymyśliłem i jedyne co postanowiłem to aby na fotach było jak najwięcej emocji tak aby kadry coś wyrażały. Starałem się kadrować najciaśniej jak szło aby chodź trochę zbliżyć oglądających do tego co się działo. Proszę was o opinię na temat tych zdjęć.
119.
120.
121.
122.
123.
124.
125.
Dużo, ale mniej nie miało by sensu. Używałem ZD 14-54 tam gdzie szerzej i ZD 40-150 gdzie węziej.
Dziękuję, faktycznie misja chyba się udała. Obecnie na kabarety chodzi kto inny i tym bardziej mnie w tym utwierdza...
Dzisiejszy wjazd to ciemna strona mocy. Koncert ze spawarką !
Przez niekorzystny obrót spraw mogłem być tam tylko 10 minut. Żałuję strasznie bo Flapjack grał przekozacko, W tak krótkim czasie nie siliłem się na "klasyczne" koncertówki, nie było szans. Tym sposobem Fl'ka miała inaugurację.
126.
127.
128.
129.
Starałem się nie zabić tą lampą całej atmosfery koncertu, ale to nie ta bajka. Nie mniej jednak przyda się tam gdzie oszczędzają na żarówkach.
Aha no i dla tych którym kontrastu brakowało, teraz jest go po brwi. Będzie tak jeszcze przez ok 24 dni póki mi się trial Lightrooma nie skończy.
Dziś fotoreportaż z bydgoskiego schroniska. Robiony w zeszłym tygodniu, na portalu nie pokazał się do dziś. Chyba nie polubili.
Zdjęcia robione w biegu, na szybko, nie było za dużo czasu na główkowanie. Czasem wpływa to jednak dodatnio na końcowy efekt.
Po obraniu i obróbce całość podoba mi się, ot taka ciekawostka.
Zdjęć dużo bo w takim wypadku mniej się nie da.
Smutno, smutno, smutno... właśnie dlatego powinno się sterylizować swoje zwierzęta.
Dzisiaj trzy z Zuiczych 50'tek. Nabyłem tę jaśniejszą jakiś czas temu i jak do tej pory nie wiem co mam o niej myśleć. Się jeszcze okaże czy zostanie na stałe.
Tak przy okazji jeśli ktoś z odwiedzających będzie znał odpowiedź ( a działo się tak już niejednokrotnie ) - zainteresowało mnie pewne zjawisko. Otóż od jakiegoś czasu romansuję z Lightroom'em, do tej pory używałem Oly Studio oraz PhotoPaint'a do dłubaniny. Wiecie może dlaczego zdjęcie inaczej wygląda w programie Adobe niż w 2 pozostałych których używam ? Wywołuję i picuję foto w Lightroomie, a potem powiedzmy chcę coś jeszcze pokręcić w Corelu i ta fota prezentuje się już zupełnie inaczej pod względem kontrastu i nasycenia niż to widziałem w Adobe ! Często również w przeglądarce windowsowskiej wygląda na przekontrastowione i przesycone względem tego co sobie naustawiałem w Lightroomie. Czy ktoś się z tym spotkał i zna może przyczynę ?
Co ciekawe nie zawsze to występuje ale np. wywołując 139 nie dążyłem do tak silnych efektów jakie widać poniżej...
Bardzo ładne;) O co kaman na 3 ??;)
Smutno, to prawda, ale sterylizacja to forma nowoczesnego barbarzyństwa.
Sądzę, że za mało edukacji od małego i edukacji odpowiedzialności. Sterylizacja to droga na skróty. Skuteczna, ale są działania uboczne i skutki odwleczone w czasie...
Pajęczynka ładna, a 3 świetna.
Pozdrawiam AP.
Na temat sterylizacji zwierząt mógłbym podyskutować, lecz nie chcąc nawet rozpoczynać nie będę wyrażał swojego zdania w temacie.
Dużo radochy mam ostatnio ze zdjęć. Piękną mamy jesień i mam nadzieję że trochę taką pobędzie bo tyle zdjęć jeszcze do zrobienia !
140.
141.
To zrobiłem w pośpiechu na zajęcia. Przechodzę tędy prawie codziennie, nie biorę aparatu bo wiem że w tedy na bank nie dotarł bym na uczelnię o czasie. Ten raz wziąłem i gryzłem się do dziś - nie wiedziałem czy wyszło, było czasu na 3 strzały. Każdy kadrowany inaczej a scena trudna do naświetlenia. Miałem fuksa bo wyszło świetnie. Obróbka była minimalna. Wyratowałem drobny przepał nieba i za głęboki cień drogi. Chyba jeszcze nigdy nie udało mi się wykorzystać w takim stopniu rozpiętości tonalnej zawartej w raw'ie. Dlatego lubię robić zdjęcia miast dyskutować o sprzęcie...
142.
143.
144.
145.
146.
Vavamuffin- czyli jak błysnąć żeby nie zanudzić. Powoli zaczynamy się rozumieć z FL'ką ale do pełnego sukcesu droga jeszcze dłuuga :wink:
Od dłuższego czasu zastanawiałem się czy umiałbym,( nawet do lektury zasięgnąłem chodź nic do tej pory ciekawego nie wyczytałem) tak w razie potrzeby, zrobić portret.
Ot zdarzało się pewnie. Córeczka sąsiadów miała komunię, jakiś koncert, kabaret, reportaż. Ale tego nie liczę.
No i przydarzyło się. Pogoda była ładna, oly w plecaku a koleżanka ponoć miała coś tam na oczach nałożone, nieważne.
Proszę o opinię ( odbiór, poprawność "w sztuce", kadry itp ) bom ciekaw. A nie znam się na tyle aby samemu wykminić.
Układam wg najcieńszego do najlepszego.
147.
Ot taki pstryk, nawet z ostrością trochę nie trafiłem.
148.
Z momentem zrobienia mocno mi się podobało, ale im więcej razy je widzę tym coraz mocniej traci w moich oczach.
149.
A z tego jestem w pełni zadowolony.
Niezły monolog z mej strony, co by kontynuować dziś dorzucam kolejną porcję.
Kat w tym roku jako support wybrał sobie fenomenalną kapelę - Empire z 3miasta. Rozwalili budę na strzępy, zrobili na mnie ( i pewnie nie tylko na mnie) ogromne wrażenie, szczególnie zielone oczy wokalistki...
150.
151.
152.
153.
154.
Ładna seryjka, autor chwyta światło i kolor łapczywie, szanuje przy tym kadrowanie, pamięta o nastroju. Sprawne podejście, dobra robótka, głęboka nutka.
Pzdr, TJ
Fakt, to chyba najlepsza z serii.Pamiętaj to tylko moje zdanie.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Świetnie, niemal "słychać tę fotę!
A tu, pełne skupienie na instrumencie, dobre!
Bardzo dziękuję za rzeczową i konkretną wypowiedź.
Swietny ten reportaz muzyczny, jak wyzej prawie slychcac muze. ,pozdrawiam::)
Dużo zdjęć, oj dużo. niepokoi mnie jednak brak wyjść w śnieg a jest przeca w co wychodzić...
Wracając do głośnych zdjęć dziś Andrzej Nowak z TSA, które to dało fenomenalny koncert w piątkowy wieczór:
155.
156.
157.
I bujnie ufryzurzony wokalista supportu ( bydgoski NOL )
158.
Super fotki Empire! Ostatnie też ekstra - jest dynamika, chociaż z lampą mi nie podchodzą to ładnie zagrało na 155.
Swietne fotki
Lux , podobaja sie.:)
Hrr https://forum.olympusclub.pl/images/...s/viewpost.gif odnośnie ostatniej serii krótko: "Jest crunchips jest imprezaaa"
Świetna seria, zwłaszcza to łyse co się tak drze.:mrgreen:
Bardzo dynamicznie -podoba się
Dziękuję za opinie.
Jackmil też nie lubię z lampą bo to ubija całą magię koncertu. Ale czasami trzeba bo rzadko kiedy w takich małych klubach dbają o światło a zdjęcia mieć muszę. Empire występowało z oświetleniem które wozi ze sobą KAT i to od razu widać na zdjęciach. Tam nie błysnąłem ani razu.
Doskonale to rozumiem i zdaję sobie sprawę z takich wypadków:) Tym większe brawa, że bardzo fajnie połączyłeś focenie koncertu z lampą i zachowałeś klimat.
Bardzo dobre zdjęcia 155 i 157. Widać pewną bliskość względem muzyków, użycie lampy błyskowej uwydatniło dynamikę sceny (w szczególności w 155).
155 i 156 - super.
Gratulacje.
Pozdrawiam.
Ostatnie koncertowe bardzo ładne ze wskazaniem na 155.
Bardzo się cieszę ze koncertówki się podobają. Już rok mam możliwość ćwiczyć się w tej dziedzinie i widzę efekt, łatwiej przychodzą te zdjęcia niż na początku. Niech tylko jeszcze portal się wygryzie i w ogóle będzie gitarka.
Ale tymczasem wróciłem do siebie. W swój żywioł i świat. Pogoda cudna, frajdy co nie miara. Oby jak najczęściej
160.
161.
162.
163.
PS. gdyby do kogoś przybłąkał się jakiś porzucony i niekochany 9-18 to chętnie przygarnę
Ostatnie najlepsze MZ.
Mnie najbardziej podoba się 161. :grin:
163, gdyby jeszcze słoneczko było gwiazdką (nie taka regularna plama) :grin:
Też próbowałem pod słońce, na śniegu, ale mi nie wychodzi :-P
Witaj
161 za piekna swiatlo , ladnie ta zima sie prezentuje. :grin:
Helmuth zaraziłeś mnie tą gwiazdką, pomyślę co da się zrobić w temacie :twisted:
160 bądź 163 to chcę sobie ufizycznić. Martwi mnie tylko spadek jakości zdjęć po przejściu przez photomatixa i nie wiem czy przy 40x30 nie będą zbyt mydlane.
Co myślicie o "niebieskich" cieniach na śniegu ? Słyszałem twierdzenia że powinny być szare, a wszelkie inne świadczą o źle dobranym WB. Kiedy mnie wydaje się że skoro kolory na zdjęciu zgadzają się z tym jak daną scenę widziałem to jest OK. A ja widziałem niebieskie cienie.