Olympus E-P1 Preview Samples (46 of 49), 28 mm equiv, ISO 6400, 1/80 sec, F4.0, +0.0 EV, M.Zuiko 14-42 mm F3.5-F5.6
Olympus E-P1 Preview Samples (48 of 49), 42 mm equiv, ISO 3200, 1/40 sec, F4.1, -0.3 EV, M.Zuiko 14-42 mm F3.5-F5.6
Wersja do druku
Olympus E-P1 Preview Samples (46 of 49), 28 mm equiv, ISO 6400, 1/80 sec, F4.0, +0.0 EV, M.Zuiko 14-42 mm F3.5-F5.6
Olympus E-P1 Preview Samples (48 of 49), 42 mm equiv, ISO 3200, 1/40 sec, F4.1, -0.3 EV, M.Zuiko 14-42 mm F3.5-F5.6
Czyli nie ma zestawu z samym 17/2.8. Szkoda.
http://www.olympusamerica.com/cpg_se...#/sample-video
filmiki :wink:
Wizjer to chyba nie problem?
* E-P1 korpus: 749 Euro
* E-P1 korpus z obiektywem ED 14-42 mm f/3.5-5.6 M.Zuiko Digital: 749 Euro
* E-P1 korpus z obiektywem ED 17 mm f/2.8 i wizjerem: 849 Euro
* E-P1 korpus z obiektywami D 14-42 mm f/3.5-5.6, ED 17 mm f/2.8 i wizjerem: 949 Euro
Zgodnie z zapowiedziami - już jest. Dziś oficjalna premiera Olympusa EP-1, czyli pierwszego korpusu tej firmy w systemie Mikro Cztery Trzecie. Model, który był zapowiadany niemal od chwili powstania nowego standardu stylistycznie nawiązuje do malutkich analogowych lustrzanek z serii Pen F.
Więcej...
No to kto pierwszy napisze, że drogo? Niech będzie, że ja: drogo. :evil:
Nowa torba CS-11 na E-P1、M.ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm F3.5 5.6、M.ZUIKO DIGITAL 17mm F2.8、VF-1、FL-14 :wink:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Amazon.com: Olympus 17mm f/2.8mm Lens: Electronics@@AMEPARAM@@http://ecx.images-amazon.com/images/I/41GF--s9oxL.@@AMEPARAM@@41GF--s9oxL
Olympus 17mm f/2.8mm Lens
Price: $229.99
Jak dla mnie rewelka. Jak powstanie jego starszy brat z sensorem multiaspect i trochę większym body, to będę miał problem się powstrzymać przed kupieniem. ;)
Szkoda, że nadal bracketing o 1EV. Ale ISO6400 robi wrażenie, chociaż patrząc na fragmenty z RAWów w testach na dpreview z E-620, już było widać, że sensor radzi sobie równie dobrze jak konkurencja na ASP-C, więc można się było spodziewać, że z ISO6400 sobie poradzi.
Szczerze - jestem zaskoczony tym samplem na iso 6400, jak dla mnie jakość na prawdę świetna. Jeśli nie gorzej będzie w gorszych warunkach oświetleniowych, np. ciemna klubowa scena to dla mnie gitara ;).
Drogo to dopiero będzie ja na jesień EUR wywindują na 5zł
Wszystko jest pięknie (oprócz cen), ale doszukałem się jednej BOLESNEJ rzeczy na dpreview:
"For the G1 and GH1 Panasonic developed an incredibly fast new imager AF system and has been praised for getting contrast detect AF speeds up to near those offered by entry-level phase detect focus systems (as used on all SLRs). Unfortunately Panasonic didn't share that technology with Olympus, and the E-P1 uses essentially the same focus system as cameras such as the E-620, meaning that it feels sluggish even compared to most compacts (that said, we're playing with a very early IP (initial production) unit here - without the final firmware - so will reserve judgment until we've got the finished product).
The focus speed certainly feels a little (but not a lot) faster than the CD-AF on, say, the E-620, thanks we'd imagine to the faster TruePic V processor and optimized lenses, but it's not a patch on Panasonic's system, and in low light at the long end of the zoom is pretty painful. "
Czyli nie ma autofocusa na poziomie tego z G1, a raczej stara, kompaktowa szybkość.
Kicha... Tu Olek dał ciała...
:(
A byłem pewnien, że będzie miał tak samo szybki AF, że Panas się podzieli technologią.
W takim razie poczekam z rok, aż ceny WYRAŹNIE spadną.
A mógł być ideał....
:(
Jak powstał e-p1
;)
http://www.youtube.com/watch?v=_FWv21EgRZU
jest w Euro Rtv
E-p1 video test:
http://www.quesabesde.com/camaras-di...deos,4344.html
ps. okno nr. 2 zawiera angielskiego lektora, jedynka to oryginał po hiszpańsku.
a to: http://www.olympus-europa.com/consum...12222#testapen ciekawe ;)
znająć życie rynkowe będą o 20-30% niższe od tych sugerowanych
Jeszcze nikt nie narzeka na EP1?
Może ja zacznę :twisted:
Szkoda, że nie ma wbudowanego wizjera i lampy błyskowej, aczkolwiek to drugie tak nie boli, jak to pierwsze...
Jednakże 849eur x 4,5pln /30% = ok. 2700pln
Czy jest już społeczna lista kolejkowa :cool:?
Co nie zmienia faktu ze cena realnie powinna byc ponizej E4xx, szczegolnie biorac pod uwage ze to duzo prostsza konstrukcja.
Z taką ceną niech spadają na drzewo. :twisted: Mam nadzieję, że to się nie sprawdzi. Znam wiele fajniejszych sposobów na wydawanie moich ciężko zarobionych pieniędzy. :evil: Np. wóda, panienki... :-P :wink:
Nawet po 849eur ten olympus znajdzie sporo chętnych...na zachodzie.
Zanim nasyci wszystkich (nie tylko właścicieli 4/3) ale również canonów, nikonów, pentaxów, lx3, itp to może upłynąć co najmniej 1/2 roku....jeśli nie dłużej....
Tak więc odpowiednia cena dla rynkow wschodzących pojawi się nie prędzej jak na Wielkanoc....
[QUOTE=outsider;326520]Jeszcze nikt nie narzeka na EP1?
QUOTE]
Cena spadnie, bez dwóch zdań.
Pierwsza cena jest dla frajerów co muszą mieć już, teraz.
Zanim produkcja na dobre sie rozkręci, pierwsze sztuki sprzedają sie po ekstra cenie. Jak już ci bogaci frajerzy kupią, cena spada dla "normalnych". Potem gdy wejdzie konkurencja (Panas, Samsung) spadnie jeszcze bardziej. Potem promocje (wizjer, pilot, lampa w cenie).
A potem cena na koniec, przed wprowadzniem następcy.
Ja ponarzekam:
1) AF jest (wg dpreview) za wolny.
2) Za wolny AF.
3) AF nie jest taki sam jak w Panasonicu G1.
4) Są (wg dpreview) kompakty (nie G1) z szybszym AF.
5) To nie jest lustrzanka w mniejszym opakowaniu, bo lustrzanki mają szybszy AF.
6) Nie zastąpi w pełni lustrzanki, bo mimo podobnej rozmiarami matrycy i wymiennej optyki, AF nie może się równać z tym stosowanym w lustrzankach.
7) Nie może mieć ceny lustrzanki, bo ustępuje jej AF-em.
Oprócz tych wszystkich punktów jest miodzio (ceny nie rozważam, bo wg mnie za parę miesięcy spadnie).
Ja nie oczekuję od tego aparatu jakiegoś super-duper AF. Wystarczy, że będzie tak szybki jak mój Ricoh GX-100. I to mi wystarczy. To nie jest aparat do reporterki sportowej.
ps. Do tej pory raczej nie udzielałem się w wątkach sprzętowych. Tym razem będzie inaczej, bo jestem mocno zainteresowany tym aparatem.
No myślę Rafał że już odliczasz kasę ..,
To aparat pod Ciebie projektowany
ale ja miałem nadzieję na AF z G1
ten w G1 jest świetny, nie ustępuje budżetowym lustrzankom
w końcu to podobno jeden system micro 4/3
którego narodziny świętowali razem Olympus z Panasoniciem
jak narodziny wspólnie zrobionego dziecka
a tu co? nie było wymiany genów?
G1 jest bardzo dobrym aparatem
większy od EP-1 ale ma niezły EVF (naprawdę krok do przodu)
odchylany LCD
szybki AF
EP-1 miał być PEŁNOWARTOŚCIOWĄ "lustrzanką" do kieszeni
bez szybkiego jak w lustrzankach AF (który da się zrobić - vide G1)
nie jest tak dobry jak lustrzanka
OK. To świetny aparat, krok do przodu, ect. Ale brakuje tego AF.
G1 narobił nadziei, że wszystkie apraraty micro4/3 będą miały równie dobry (jeśli nie lepszy) AF.
Czekam na oficjalny, produkcyjny firmware. Może się AF poprawi?
Gdyby nie AF już bym myślał o zakupie. W USA ceny zwykle są te same lub podobne co w Europie, tylko że w USD a nie w EUR. 950$ za komplet (dwa szkiełka, body i wizjer) byłoby już nie najgorzej - za nową PEŁNOWARTOŚCIOWĄ lustrzankę. Ceny rynkowe zawsze sa niższe od sugerowanych. A Olek honoruje gwarancję z USA (choć tylko 1 rok, ale zawsze coś).
Z tym AF, to zwykła polityka marketingowa mająca na celu jak najwolniejsze ciurkanie postępu w sprzęcie, co by jak najwięcej wydoić z nabywców. Dlatego pierwszy Panas nie filmował, dlatego pierwszy naprawdę mikro4/3 ma wolniejszy AF. I tak nie wiemy, co wybrać, jeden kupi Panasonica, inny Olympusa, za chwilę każdy będzie chciał mieć nowszy, bo lepszy, bo szybszy, bo mniejszy, itp. Dlatego też zawsze będzie się marudzić, że zabrakło czegoś, bo przecież wiadomo, że mogło być, bo gdzieś jest. Zapewne gdyby nowy Pen miał AF od Panasa, nie miałby filmowania. Nie może mieć wszystkiego, bo potem ciężko będzie wymyślić coś nowego do nowego modelu, który wypada regularnie wypuszczać.
Ot i cała filozofia.
aaaaaaaaaaaaaaaaaa zawriuje ! za przeproszeniem, jak stado bab. Ryczeć mi się chce.
zamienię filmowanie na AF z G1
Jeśli Olek obciął szybki AF to zachował się brzydko - tak samo Canon z nowym 5DmkII który ma taki sam AF jak 5D sprzed kilku lat (gdy tymczasem 40D i 50D mają lepszy AF). Myślę jednak że chciwy Panas nie podzielił się technologią, żebym teraz czekał na premierę jego kompaktu m4/3. Pewnie będzie miał AF z G1, za to we wszystkim innym będzie ustępował EP-1. Cholera jasna!