Dziękuję bardzo za celne uwagi i wskazówki, popracuję nad GO - teraz już wiem jak ;-)
A teraz specjalnie coś dla Wiejo :-) 69 kadrowałam aparatem, ale zrobiłam też fotkę całości. Efekt poniżej:
72
Wersja do druku
Dziękuję bardzo za celne uwagi i wskazówki, popracuję nad GO - teraz już wiem jak ;-)
A teraz specjalnie coś dla Wiejo :-) 69 kadrowałam aparatem, ale zrobiłam też fotkę całości. Efekt poniżej:
72
Jesienny spacer po cmentarzu na pewno zyska kiedy "popracujesz nad GO". Z przedstawionych podoba się nr 70.
Pozdrawiam :)
Dzięki wielkie za komentarze :-)
A teraz coś z zupełnie innej bajki - mój pierwszy sfotografowany zwierzak czyli (niestety już ŚP) "Dziabka" mojego przyjaciela:
73
to się schował :)
prawda? ;-) powoli zapadała w sen :-) też usnęłabym w takich warunkach...
coś miękkiego,jakieś futerko i można spać :)
Jaka cudna dżungarka. :)
Mniamuśne są te chomsie. I mają "takie" oczka, "takie" noski i w ogóle.
Swoją drogą, jak ją przekonałaś, żeby nie wierzgała? Moje nie mieszczą się w ostrości.
Zdjęcie zrobił właściciel - nie wiem, może ją czymś szantażował...:-) a tak poważnie, to już zasypiała, dlatego dało się ją "sfocić" :-)
Mówisz, że zasypiała. A wygląda jakby pozowała i była całkiem zadowolona, że ktoś jej robi zdjęcia.
Przyjemna fotka.:)
Pozdrawiam
Bardzi dziekuję za zdjęcia 72 teraz kadr mi się domyka. Dodatkowy efekt to jakby przytulenie sie tablicy do tej starszej. Chmiczek sympatyczny i widać, że czuje sie bezpiecznie.
Dzień dobry :-)
JacekO - mała "gwiazda", prawda? :-)
Wiejo - cieszę się że podoba Ci się zdjęcie nr.72. Gdy byłam na cmentarzu, próbowałam kadrować aparatem (żeby potem ie wycinać, przycinać i takie tam...). I wydawało mi się, że jeżeli utnę tą jedną tablicę z prawej, to zdjęcie będzie ciekawsze... Teraz gdy patrzę i porównuję obydwie fotografie, dochodzę do wniosku że 72 zdecydowanie lepsze, w wcześniejsze wypada bardzo blado :-) Co do chomika - myślę że ufała właścicielowi :-)
Miłej niedzieli życzę :-)
Moje są "mniej ruchliwe" w pierwszej minucie po przebudzeniu. :lol:
hahaha, dobre :-) no to nie pozostaje nic innego jak zaczaić się z budzikiem i aparatem :-) powodzenia życzę :-)
Przegladajac dzisiaj swoje foldery z fotkami, znalazlam kilka zdjec w sprawie ktorych chcialabym sie Was poradzic. Mianowicie - obiekty byly bardzo daleko od miejsca w ktorym sie znajdowalam. Uzylam zoom-a ale jak widzicie ponizej zdjecia nie wyszly ostre. Jak temu zaradzic?
Z gory dziekuje za pomoc i milego dnia zycze :-)
74 Załącznik 25766
75 Załącznik 25767
Pewnie, że użyłaś zooma, stałego obiektywu nie da się podpiąć do tego aparatu :grin:.
Ogniskowa 14mm w Twoim aparacie (max- 63mm), nie powinna mieć wpływu na jakość zdjęcia. Miałaś ustawiony priorytet przysłony, przy czym na 74- F3.4 a na 75- F3.5. Przy zdjęciach tego typu (widokach z wieloma planami), warto ustawić przesłonę F8, tym bardziej, że światła było dość.
Spory wpływ i na ostrość, i na kolory, mogła mieć Perspektywa powietrzna â Wikipedia, wolna encyklopedia.
Technicznie to już helmuth wszystko powiedział. A le motyw z wiatrakami ciekawy.:grin:
Oj Chłopaki, co ja bym bez Was zrobiła :-)
Wiatraki cholernie mi wpadły w oko - ale jak widać efekt mizerny :-(
Tez probowalem takie fotki robic, rzadko wychodza gdyz obiekty sa w znacznej odleglosci (fotka z wiatrakami po czesci pokazuje) dotyczy to rowniez obiektow na ladzie np. obiektow nawigacyjnych typu latarnie morskie itp.. Duzy wplyw na fotke ma opisana "perspektywa powietrzna" to ona nam psuje cale zdjecie a "dobieranie" przyslon nie zawsze przynosi efekt.
No helmuth znowu uratował jakieś zdjęcie :)
74. - bardzo lubię takie zdjęcia. To z cmentarza też bardzo mi się podoba :) Pozdrawiam serdecznie :)
helmuth - dziękuję bardzo! Jak Ty to robisz, co? :-) Fajowe, o wiele lepsze! No nie mogę wyjść z podziwu! Dziękuję bardzo :-) A zdradzisz mi swój sekret jak tego dokonałeś?
Forever_k3w, JacekO - noooooo..... bez niego to forum nie mogłoby istnieć! Fajnie, że mamy kogoś do kogo można się zwrócić o pomoc czy poradę :-)
fotoamator2891 - dzięki za komentarz, cieszę się że spodobały Ci się moje zdjęcia :-)
Jeszcze raz dziękuję za pomoc!
Nie pamiętam :oops:
Nie prowadzę szczegółowego dziennika :wink:, "zdradzę" więc tyle ile sobie przypominam :grin:
1. zmieniłem kadr
2. rozciągnąłem histogram (podniosłem granicę cienia- lewy suwak w prawo)
3. rozjaśniłem (zwiększyłem gamma)
4. odszumiłem
5. zduplikowałem warstwę, przy pomocy maski (gradient) ściemniłem niebo
Na koniec chyba wyostrzyłem :roll: (wszystko w Gimp-ie)
Opis, może nie jest zbyt precyzyjny ale nie pamiętam szczegółów. Nie mam jednej recepty, każde zdjęcie "traktuję" indywidualnie.
Helmuth nie badz taki skromny, bo pomysle ze to koketeria :wink::mrgreen:
Bardzo ładne kolory na zdjeciach z cmentarza.Fotki pomimo niedostatków maja klimat.
Witam- tym razem w Twoim wątku :)
Przejrzałem z zapartym tchem calutki wątek i powiem Ci - masz oko, ale uczysz się tak jak i ja :) Z fotek, które bardziej przykuły moją uwagę, to zdjęcia Praskich bram i okien, z klamką na czele :)
Co do ostatnich fotek z cmentarza - tak sobie myślę - czy im nie brakuje mniejszej głębii ostrości? Może gdyby użyc małej przysłony udałoby się wyodrębnić szczegóły na które chciałaś zwrócić uwagę z rozpraszającego tła...
Pozdrawiam
PS Więcej odwagi z galerią - ja tam bym na Twoim miejscu zabłysnął już paroma fotkami :lol:
Hmm. Jako pierwsze to bym wstawił Twoją słynną już chyba klamkę (61.) skadrowaną jak zaproponował Iszi. (nawet może coś jeszcze by się dało poprawic w jakims progr. graficznym?... No nie wiem...)
4- wydaje mi sie że inne kadrowanie mogloby wiele zdzialac, 31 (choć tu coś z kolorami mi sie nie podoba, jakoś dziwnie), 39, 47, 48,50... Któreś na pewno można by wybrać :)
Aa No i może jeszcze ten zegar z początku - też go w sumie można wziąć pod uwagę...
Zobacz co da sie zrobić z fotkami z cmentarza bawiąc się tylko i wyłącznie rozmyciem: (taki przykład na szybko i mało dokładnie)
Serdeczne pozdrowienia z Brna! :-)
Zimno za oknem, w tle Kowalska a ja z przyjaciółką popijam mołdawskie wino i zajadając się czeskimi serami oglądamy razem zdjęcia - jakoś tak mnie dzisiaj wzięło na wspomnienia... więc przeglądając albumy znalazłam kilka zdjęci które może i Wam się spodobają...
@ buzka - niestety nie mam innych fotek kul, jedynie te trzy kadry (dwa nowe poniżej, plus pierwsze na początku wątku)
76 - na pamiątkę powstania w 1956 roku [Budapeszt 2009]
77 -||-
Zadziałały Twoje kule z Pesztu na wyobraźnię. Nie wiem czemu wróciły migawki z oglądanych filmów dokumentalnych o tamtych wydarzeniach.
Brawo. Jest jakiś przekaz w tych ostatnich fotkach.
Dzięki Chłopaki <zawstydzona> ;-)
No masz ci los... Gratulują jej a ona zawstydzona.. :mrgreen:
Coś w tych kulkach jest :)
dzięki wielkie za komentarze :-)
@ buzka - bo widzisz, ja nieśmiała jestem :-P
No no... Ale kulki. Bardzo wiele mówiące fotki. Podobają mi się.
dzięki wielkie :-) ale w galerii nie spodobały się aż tak bardzo :-(
Ale nie wszystkim.:)