Za poprzednikami 63 najlepsze z ostatnich. Bardzo ładne kolorki :grin:
Wersja do druku
Za poprzednikami 63 najlepsze z ostatnich. Bardzo ładne kolorki :grin:
Ciągle 63 fajny pomysł ,ciekawe kolory.:cool:
wiem co jest na zdjęciu ale co zdjęcie przedstawia nie mam pojęcia.
Czas migawki: 1/8, Przesłona:F4.0, iso: 400. Tło: tło fotograficzne.
68.
69.
Pomyslalem sobie ze na zdjeciu jest za duzo gory a za malo dolu. Wykadrowalem je troche inaczej :)
Cześć!
Fajne te kwiatki, sympatyczne!
Dobrze by było jakby mirek54 się wypowiedział, poradził bo to fachura.
Pozdrawiam
Ja
Fiołki wyszły bardzo sympatycznie. :grin:
Bardziej podoba mi się wersja 69. niż 68. - wolę odrobinę więcej liści u dołu.
Fajne fotki 68 i 69, 71 też całkiem całkiem ale ten liść rozmazany mógłby być cały u góry jeszcze trochę wolnego miejsca jest :P a ogólnie ok.
pzdr
Ostatnie kwiatki bardzo przyjemne. Lubię kwiaty na czarnym tle :grin:
Dwie uwagi do 71
1 uschnięty kwiatek z prawej
2 ucięty liść na pierwszym planie
Kiepsko to wygląda. Staranniej wybieraj kadr :wink:
Mój pierwszy reportażyk :)
73.
Kolejna próba pracy z modelką :)
74.
75.
76.
osobiście zdjęcie modelki mi się nie podoba.
kołki wychodzą najpierw z kolana a później z głowy. może trzeba było postarać się o rozmazanie tła
z kolezanka... :) Slowo modelka proszę wziąć w cudzysłów :) Jest aż tak żle??:)
Mirku wypowiedz się, proszę, również na temat zdjęć kwiatów w tym wątku. Ostatnio bawię się przy użyciu tła foto :)
myślę że chodzi o to że zdjęcia wyglądają nie jak zdjęcia modelki do portfolio tylko jak zdjęcia "z dziewczyną" ze spaceru.
po prostu jeśli modelka przyszłaby z takimi zdjęciami po prostu nie byłabym zainteresowana
Na zdjęciu 75. podoba mi się światło (to naturalne?). I chyba z tej trójki jest najciekawsze :)
Ziarno na lisciach jest spowodowane Twoim wyostrzeniem.Nie szukaj winnych.Biale kropki to tez tego wynik,pozniej jeszcze bardziej widoczny.Masz za lisciem odrobine swiatla,postaraj sie je troche uwydatnic,Sprowadzenie krzywej do pionu tez chyba pomoze troche.
Rozmylem troche Twoje wyostrzenie ,krzywa do pionu sprowadzilem,wiecej nie dalem rady wyciagnac z tego.Taka mazaja mi wyszla.
76. całkiem udany portrecik. Gdyby jeszcze tak można było przenieść "światło" z 75. to byłoby wręcz idealnie. :grin:
82. Chyba to, na co mnie zwracano uwagę:
na dole jest poziom - na górze niekoniecznie
i nieatrakcyjne niebo, co innego 83, ale też
można było zrobić krok w prawo.
Coraz ciekawiej się u Ciebie robi, Helmuth ma racje popracuj nad obróbką .
Co do 82, to dodam do tego co jurec napisał:
Nieciekawa ściana w cieniu. Nie wiem, czy inne kadrowanie tu by coś pomogło :roll:
Dłużej się zatrzymam przy 83, bo obiekt ciekawszy :)
Jest tu kilka podstawowych (MZ) błędów. Pion, poziom, symetria- to jest to czego tu nie ma :-P
Wieża powinna być pionowo w środku kadru.
Niestety nie jest. Krzyżyk w kółku pokazuje środek kadru, przez który przeprowadziłem prowadnicę. Pokazuje ona gdzie powinna być wieża aby była w środku kadru i o ile trzeba obrócić zdjęcie aby była w pionie.
Załącznik 49846
W tego typu zdjęciach wskazana jest symetria. Albo wybieramy ścianę z oknem albo krawędź. Trzeba postarać się aby stanąć dokładnie naprzeciw (środka ściany albo krawędzi). Tu miało być chyba naprzeciw krawędzi podstawy. Postawiłem trzy prowadnice, które powinny się pokryć gdyby stanąć dokładnie.
Załącznik 49847
Krawędź podstawy, środek ściany i wierzchołek masztu powinny być w jednej linii i wtedy jasne pasy na ścianie powinny być w poziomie.
Jeszcze na koniec ważna rzecz- światło.
Połowa wieży jest sporym cieniu. Albo wybieraj inne stanowisko albo wyciągnij cienie w obróbce. Można też spróbować HDR-a ale to już inny temat :wink:
Jeśli już jestem przy obróbce, to pozwoliłem sobie pogrzebać przy 84 :grin:
Z ostatnich najbardziej podobają mi się 75 za bardzo ładne światło i 85. Kształty ciekawe choć osobiście nie przepadam za tego typu fotografią. Pozostałe w większości wydają mi się za ciemne.