Blad. Mi wisi jakie kto ma poglady na temat sprzetu. Jesli oceniam zdjecia i mam napisac cos negatywnego to juz nic predzej nie napisze.
Wersja do druku
Jestem totalnie zniesmaczony: dzisiejszą pyskówką , postawą moderatorów, kulturą niektórych i tyle w temacie.
wstrząsające.
Myślę , że nie zrobię Wam tej przyjemności , jednak będę ignorował uszczypliwości i kretynizmy!
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
za dyskusje w temacie tu dają mandaty , a za obrażanie mnie nie?
Gdzie opłacić tak ważny mandat , i czy jakiś potem egzamin?
cześć,
Wydaje mi się, że rozumiem o co Ci chodzi, jednak Twojej postawy nie rozumiem zupełnie.
Uważasz, że lustra zostaną wyparte. Pewnie tak. 3 lata? 10? 30? spoko..
Piszesz również, że G1 ma wspaniałe zdjęcia, jednak nie wstawiasz żadnych, a zrobiło się już 165 postów.. piszesz coś o momentach, na co sam sobie odpowiadasz.. czyli, że masz złe zdjęcia? ale tak naprawdę G1 robi je dobre?
Dla niektórych liczą się testy dpreview, dla innych zdjęcia kapsli, jeszcze innych dxmark (czy jakoś tak). Dla większości czytających fora liczą się foty zrobione przez jakiegoś użytkownika, gościa, który jest jak oni.
Piszesz, że będziesz ignorował uszczypliwość innych.. dobrze :-)
Wstaw te zdjęcia bo zachowujesz się jak małoletni troll.
;)
...ale dlaczego? Troszkę się pogubił, ale chyba nie zrobił niczego, co by go przekreśłało? Kiedyś nie brakowało fascynatów e-systemu na cyberfoto.pl Wielu modów nie mogło się pogodzić z tą fascynacją i skończyło się tym, że praktycznie nie istnieje tam dział Olympusa.
Wieje dzisiaj co ? Wieje wieje, czerepy zrywa. Nikt nikogo nie będzie wyganiał/wypraszał. Proponuje sie ogranąć co poniektórym. Nie mam dzisiaj nastroju do żartów i różnego rodzaju żałosnych wybryków.
Pozdrawiam
Brava dla Imperatora, obys rzadzil nam wiecznie!
Prawda jest taka, ze duzo na tym forum jakichs uszczypliwosci, przepraszam, ze zapytam jako freshmen: bierzecie je podpatrujac forum Nikona?
Warto popatrzec na kolezenskie forum Pentaxa, chyba nie ma lepszego klimatu niz pentaxowe, bez obrazy dla tego forum...
rodzyn cos napomknal, ze moze wieczorem zapoda jakies foto, gratuluje odwagi, tez jestem ciekaw co prezentuje G1, mam pare doswiadczen z innych systemow i Olkowego wiec bede mial jakies porownanie.
Panowie, wiecej serca dla ludzi, potem mamy niesympatyczne dyskusje.
pozdrawiam cieplo w deszczowy wieczor
WSZYSTKICH!
odp:Cytat:
Zamieszczone przez jungli
Zdjęć na razie nie wkleję natomiast widzę , że jesteś sąsiadem z Gdańska i chętnie mogę się spotkać na jakimś mini-plenerku - chetnie użyczę G1 w dowolnej konfig. z mojej stopki -byle byś miał własną kartę SD , ew trochę fotek nie obrobionych jpg-ów dam na płycie bedziesz mógł kolegą na forum potwierdzić , że nie tylko piszę, ale również fotografuję.?
dobas:dodałem cytowanie
rodzyn, używaj cytowania bo ciężko się to czyta.
OK masz rację!
Jeśli jesteście ciekawi zdjęć z G1, to jest ich trochę w sieci, choćby tu:
http://www.dpreview.com/gallery/panasoncdmcg1_samples/
G1 jest z pewnością jakąś alternatywą dla tych co cenią sobie wygodę użytkowania i nie lubią taszczyć kilogramów "szpeju". Faktem jest też, że na razie szkieł jest bardzo mało, gdyż jest to dopiero początek pewnego rozdziału w dziedzinie foto. Cała dyskusja przypomina przekomarzanie przedszkolaków w piaskownicy. Panowie, nic na siłę! Każdy wybierze to, co uzna za przydatne w jego foto-działalności. Nie wiem o co tutaj kruszyć kopie. Wszystko to chyba z powodu dużej ilości wolnego czasu i braku pogody stosownej do wyjścia w plener.
Jungli, serdecznie witam na forum, i od razu mówię że specyficzna nazwa miasta z którego pochodzisz kłuje w oczy. Dlaczego ? O to trzeba zapytać tych którzy ryzykowali życie (bo tych którym nie udalo się przetrwać już nie zapytamy) za polską, a nie zniemieczczoną nazwę. Oczywiście wybór należy do Ciebie, ja tylko swobodnie wyrażam moją opinię.
Tak sobie myślałem i znalazłem być może i plusa rozwiązania bezlustrowego, mianowicie szybkostrzelność aparatu. Bez potrzeby podnoszenia i opuszczania lustra, która to czynność powoduje pewną zwłokę w procesie formowania pojedynczej klatki, można teoretycznie znacznie zwiększyć możliwą do zrealizowania ilość klatek na sekundę. Warunkiem tego jest z pewnością szybka matryca i procesor, duża ilość pamięci buforowej lub zdolność do maksymalnego wykorzystania możliwości szybkich kart pamięci, czyli analogicznie jak w lustrzankach. I tutaj pytanie: dlaczego lustrzanki nie mają na stałe podniesionego lustra w trybie zdjęć seryjnych (n.p. w połączeniu z trybem M i MF) ? Czyżby mechanizm lustra był sprzęgnięty mechanicznie z migawką ? Jakich czynności dokonuje aparat w trybie zdjęć seryjnych, w momencie opuszczenia lustra ? Ktoś wie ?
A mikrodrgania przenoszące się na matrycę?
Radku, nie ufam Twojej teorii :)
Abstrahując od narzędzi piśmienniczych: wiesz że Amerykanie używają rosyjskich silników rakietowych w swojej wiodącej rakiecie Atlas ? (mowa o RD-180) Nie udało im się uzyskać takiego ciągu jak Rosjanom, mimo że pewnie wydali megafortunę na badania. Co ciekawe, w Rosji te silniki stały... w szopie, bo był rozkaz zniszczenia dokumentacji i wszystkich istniejących egzemplarzy, ale ktoś światły (i trzeźwy co ciekawe) ukrył te skarby dla potomnych. Teraz Amerykanie biorą je na licencji. Ciekawie wygląda połączenie super napisu NASA wykonanego farbą, za wartość której można w Rosji kupić całą podobną rakietę, i wykreślonego na silniku, cyrylicą: RD-180.
Więc pewnie Rosjanie te super długopisy dostają w rozliczeniu :)
Pozdrawiam !
Myślę że rozwiązania w sprzętu w stylu G1 są przyszłością czy to się komuś podoba czy nie.
Wszystko zależy od rozwoju elektroniki i jej ceny, wystarczy popatrzeć na historię np. rozwoju procesorów dla rynku masowego
1998r. AMD K6-2 25μm 80mm2, 9mln tranzystorów;
2008 core2 duo 45nm 107mm2 410 mln tranzystorów;
Reszta producentów podąża za rozmiarem technologicznym i upakowaniem, także za kilka lat spodziewam się pseudo-lustrzanki
wielkości kopaktu z porządnym obrazowaniem i kilkusetgigabajtowym dyskiem ssd za przystępną cenę.
tank_driver:
potwierdzam choć trochę off topic : Buran- radziecki prom kosmiczny mógł wynosić na orbitę znacznie większe ładunki od promów amerykańskich i też po pierwszym locie trafił do jakiejś "szopy"
Podepnę się do pytania. Czy można na stałe podnieść lustro i wykonywać zdjęcia np. w trybie LV. Nie ukrywam, że kupując lustrzankę z tą funkcją miałem nadzieję na "ciche" robienie zdjęć, a tu lipa... Lustro klapie trzy razy przy jednym zdjęciu. Stara hybryda sprawdza się w tym przypadku lepiej. Czy również G1 tego nie wiem, bo nie miałem.
Pozdrawiam.
Olyjan:
nic nie klapie , jest prawie niesłyszalny dźwięk samej migawki. Praktycznie żadnych drgań.
tank_driver:
Ja tylko drgania dołożyłem - zdaje sobie sprawę z różnych wolt z amortyzacją
ale nie jest to działanie z wynikiem zerowym.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
tank_driver
Zgadzam się też z Energią.
Olyjan
A ja niekiedy podpieram się Minoltą A2.
Proponuje głębiej poznać tę materię, a nie powtarzać hmm, "urban legends". Silniki paliwa ciekłego ZSRR rozwijał z braku bezpieczniejszej technologii stałopaliwowej. Amerykanie nie wierzyli, że sprężarki mogą bezawaryjnie pracować przy obciążeniach jakie występują w RD-180.
Nie da się ukryć, że to świetna konstrukcja, ale z czasów ZSRR. Dziś Rosja nie potrafi ich produkować. 8 na 10 prób ich nowoczesnej rakiety Buława skończyło się porażką.
Canon 5d mark 2 ma też taki tryb. Sądzę, że elementy migawki wymagają klepnięcia lustra, coś tam coś naciąga, popycha itp. Moduły migawki produkują dwie firmy na świecie.
No i bez klapania lustra seria w C-AF będzie serią z ostrością na pierwszym kadrze.
Pozdrawiam
tank_driver
Ja Cie bardzo przepraszam ale, ze Tobie sie kojarzy Danzig z Hitlerem, to juz nie moja sprawa, a co powiesz na Yellow Submarine? albo zamiast Gdynia Sledziowo? Wierz mi, ze Danzig bardziej kojarzy mi sie z zespolem niz latami okupacji... ok ale jak bardzo pragniesz moge zmienic na Wolne Miasto Gdansk czy moze tez bedziesz mial jakies skojarzenia?
Jutro bede mial przyjemnosc spotkac sie z kolega rodzynem, to moze sobie jakis test kitow zrobimy np miedzy E510, a jego G1?
pozdrawiam cieplo w deszczowy wieczor
Ja zgłębiam temat, nawet bardzo intensywnie, nie jestem papuga :)
Zapodany wątek był nawet pokazywany na kanale Discovery, wtedy się nim zainteresowałem. RD-180 tym różnił się od silników amerykańskich, że spaliny z turbin tłoczących paliwo są kierowane do komór spalania, a nie w powietrze jak w przypadku innych konstrukcji. Daje to dodatkowy ciąg i podnosi stabilność konstrukcji. Odnośnie stosowania ich w konstrukcji ATLAS V: http://www.lockheedmartin.com/news/p...ighSpeedM.html
cyt: "RD-AMROSS, a joint venture of Pratt & Whitney in the United States and Energomash of Russia."
Więc Rosjanie są w stanie je robić, zresztą najważniejszą kwestią są badania i testy, jeśli te zakończyły się w przeszłości powodzeniem, to można przecież robić tylko równie dobre kopie.
Odnośnie Buławy, buława jest na paliwo stałe, nie jest napędzana RD-180. 6/10 testów było nieudanych, ale jest to nowy, skomplikowany (start z zanurzenia) projekt, więc niepowodzenia w testach to rzecz normalna. Przypomnę tylko że rakieta ta będzie zdolna ominąć każdą istniejącą instalację obrony przeciwrakietowej (naszą "tarczę" również). Podobnie jak pozytywnie oblatane Topole-M.
Ale to jest temat bardzo szeroki, i z pewnością bardziej emocjonujący niż wątek o słuszności stosowania lustra. Gdyby ktoś chciał się dołączyć, możemy pohyde-parkować.
Pozdrawiam !
EDIT: Jungli, nazywaj swoje miasto w/g uznania, pisałem że kłuje i że jest to moje zdanie, z którym możesz się całkowicie nie zgadzać i masz do tego święte prawo. Jestem czuły na tym punkcie, to tyle, wycieczek osobistych nie robię.
A o której się spotykacie ?
Zibi, You talk it to me ?
OK 11 00 na Świętojańskiej.
Spoko, już nie trzeba, Świętojańska to otwarta ulica, każdy może przyjść :)
Mam takie pytanie do Panów moderatorów : grizz i RadioErewan
Co z moim MANDATEM- czy mam przywdziać zgrzebny worek i miecz na szyję i udać się do Cannosy- nie liczcie na to -proponuję tylko dzisiaj uznać to za "pomyłkę" jutro nazwę to właściwym słowem.
Cały wątek świadczy o tym , że mimo napastliwości niektórych, ja cały czas starałem trzymać się tematu!
Życzę Wszystkim milego dnia.
rodzyn, mandata to rzecz naturalna, używana do stawiania ludzi do pionu. Przedawni się w przeciągu miesiąca. (ważność 21.4)
Nie rozumiem czego jeszcze oczekujesz.
Pozdrawiam
To proszę ukarać po równo tych którzy mnie pirwsi atakowali i nie ja tu zacząłem, bez takiej równowagi mandaty nie mają sensu - chyba , że są lepsi i gorsi .
To ja zacząłem niedziele życząc Wszystkim miłego dnia to ten mandat to chyba za to.
Proszę sprawdzić dokładnie przebieg dyskusji i pozdrawiam.