A na mnie sala tortur działa - przejmująca perspektywa, osamotniony przedmiot na który przelewało się całe cierpienie torturowanych w tej sterylnej przestrzeni. W takim miejscu faktycznie można się nabawić klaustrofobii.
Wersja do druku
A na mnie sala tortur działa - przejmująca perspektywa, osamotniony przedmiot na który przelewało się całe cierpienie torturowanych w tej sterylnej przestrzeni. W takim miejscu faktycznie można się nabawić klaustrofobii.
Był cały jeden budynek poświęcony zdjęciom (jak już pisałam Czerwoni Khmerzy byli zapalonymi fotografami). Są tam portrety prawie wszystkich więźniów w kombinacji: portret w dniu przyjazdu i portret po torturach... Robi niesamowite wrażenie, pokazuje jak bardzo można zniszczyć człowieka... Są też zdjęcia tortur, ale generalnie wymiękłam i wyszłam z tej sali. Na mnie chyba największe wrażenie zrobiły zdjęcia na których matkom odbierano dzieci...Nie wiem w ogóle jak w takiej sytuacji można stać i strzela foty :|
[33] - tutaj jedno zdjęcie z sali, które udało mi się ustrzelić. Generalnie było ciężko, bo było dość ciemno i w dodatku kręciła się tam cała masa ludzi, więc to jedno wyszło na tyle, że można coś pokazać.
Chciałbym zobaczyć te fotki o których piszesz, wiem teraz jest we mnie czysta ciekawość, po kilku zdjęciach pewnie bym wymiękł...
pzdr
Ja niestety nie mam więcej wyraźnych zdjęć, ale znalazłam stronę z orginalnymi zdjęciami: http://www.tuolsleng.com/.
Może przejdźmy z tego ciężkiego tematu do bardziej cukierkowych widoków ;)
[34] - Świątynia Silver Pagoda. Jedna ze świątyń kompleksu pałacowego w Phnom Penh. Wyróżnia się tym, że cała jej podłoga jest wykonana ze srebra.
[35] - para małpek, matka z małym, spotkana w na terenie Pałacu Królewskiego.
PS. Nie wiem dlaczego, ale mam wrażenie, że zdjęcia strasznie tracą na ostrości kiedy je zmniejszam. Wszystkie zdjęcia w oryginale są ostre jak brzytwa. Zmniejszam to programem IrfanView poprzez Resize -> set long side to 850. Myślicie, że to za mało? Można wybrać jakąś inną metodę kompresji?
Wyostrz po zmniejszeniu np. programem Picasa 3 tu masz przykład, chyba nie jest tak źle?
Ale z kolei po wyostrzaniu pojawiają się pixele :|
trochę cukierkowo wyszły ostatnie zdjęcia :-).
Pałac zniosę w tej tonacji ale małpy to już chyba bym wolał w B&W z większym kontrastem :-?.
Pozdrawiam
W jakim programie obrabiasz zdjęcia? Straszne rzeczy powychodziły przy krawędziach dachu świątyni, poza tym kolory jakieś dziwne. Sprawia wrażenie HDR-a :roll:
Sala tortur- jako samo zdjęcie nie wnosi nic. Do jego właściwego odbioru konieczna jest wiedza o ogromie dokonanych tam zbrodni ludobójstwa, bezmiarze okrucieństwa które te ściany widziały. W tym kontekście zdjęcie to urasta do widoku piekła na ziemi. Żebrzący kaleka na pewno to częsty widok w tym kraju gdzie rany są jeszcze otwarte a pamięć żyjących chce zapomieć. Wystawa na zdjęciu 33 -raczej dokumentacja zbrodni. Pagoda i wszechobecne małpy z uwagi na egzotyczną treść ciekawe.
A ja stawiam w przypadku pagody na przesadne wyciągnięcie cieni, przez co zdjęcie wydaje się sztuczne, zwróć uwagę na liście nie ma między nimi odrobiny cienia. Małpki sympatyczne.
Zazdroszę tej podróży. Fantastyczny kierunek, niestety nie miałam okazji:) Mąż bojkotuje niejachtowe kierunki:|
W sumie jak się przyglądnełam dzisiaj tej Pagodzie to doszłam do wniosku, że strasznie ją zmasakrowałam ;) Ciekawe jak się wam spodoba w oryginale?
Pola Smierci, jak każda inna skomercjalizowana miejscówka turystyczna w Kambodży, są pełne plątających się dzieciaków, które liczą, że turyści po przeżyciu niesamowitego szoku dostaną wyrzutów sumienia i zaraz opróżnią dla nich cały portfel ;) Fakt, faktem, dzieciaków było mi żal strasznie, ale jeszcze przed wyjazdem kumpel powiedział mi mądrą rzecz: "Przyjedziesz do Kambodży, zobaczysz straszną biedę i zaraz sięgniesz po dolary. Ale pamiętaj, że wszystkim i tak nie pomożesz, a jedynie szybko opróżnisz swój portfel" Tak więc tej zasady się trzymaliśmy, w końcu też jesteśmy niedochodowymi studenciakami. Jedyne co to wzięliśmy naklejki dla dzieciaków i nawet nie jesteście sobie w stanie wyobrazić jak one się cieszyły ;)
[37] - spacerując wzdłuż siatki ogradzającej pola śmierci zastaliśmy taką grupkę dzieciaków, jak tylko zobaczyły ile mamy naklejek zwołały całą ekipę i zaraz było ich chyba z 20 ;)
[38] - portret jednego z dzieciaków
Z naklejkami świetny pomysł. Miejsca ciekawe. Czemu nie zmniejszasz w Elements.
A myślisz, że będzie lepiej? W Elements zmniejszam jak coś robie z RAWem, a jak wrzucam oryginalne zdjęcie to irfan się szybciej otwiera ;) Ale w sumie nie zauważyłam różnicy jak zmniejszam jednym albo drugim.
Doświadczenia z PS nie mam, ale z ogólnej wiedzy to irfan jest dobrą przeglądarką i tak go można traktować, z kolei Elements jest dobrym programem obróbki zdjęć więc powinien to lepiej robić, przynajmniej po zmniejszeniu jakość nie spada w zauważalny sposób.
Dżizz, te z siatką wygląda jakby to było jakieś zoo :/
Portret dzieciaka fajny.
Teoretycznie PSE (jak napisał Wiejo) powinien robić to lepiej, to program graficzny i ma lepsze algorytmy. Jeśli zmniejszasz w nim to używaj opcji "Dwusześcienna (najlepsza do redukcji)". Potem można jeszcze delikatnie wyostrzyć, to zależy od obrazka.
Zapisując warto nie schodzic poniżej jakości jpg na poziomie 8.
Podaję to na podstawie "pełnego" Photoshopa ale w Elemnets powinno być podobnie.
Warto pamiętac też, że jpg to obrazek już skompresowany i każda operacja na nim pogarsza jakość. Nawet otwarcie go w programie graficznym, zmina np. kontrastu i ponowne zapisanie.
Jeśli bierzesz pod uwagę obróbke zdjęcia w komputerze to korzystaj z RAWów. Zapisz takiego jako .PSD albo .TIF i obrabiaj do woli a kompresji do jpg używaj już na samym końcu, zapisując gotową pracę ;)
Zmniejszyłam w PS Elements zgodnie z zaleceniami, chyba jest lepiej?
[39] - Przenośne centrum biznesowe: laptop, aparat, komórka. Jeśli ktoś myśli, że mnisi w Kambodży żyją odcięci od nowinek technologicznych to jest w grubym błędzie ;)
Dobrze jest i fajna fotka.
[40] - Kambodża to jedna wielka planeta małp. Można je spotkać wszędzie. Tutaj przedstawicielka gatunku złapana podczas pałaszowania obiadku ;)
Ale złapana. Jak dla mnie niesamowicie udane zdjęcie.
Angkor to ogromny buddyjski kompleks świątynny w Kambodży w okolicach Siem Reap. Kolejne świątynie wznoszone były od wieku IX aż do XII. Sam kompleks świątynny to obszar około 400km kwadratowych, do tego dochodzą porozrzucane świątynie w okół Siem Reap. Spokojnie można poświecić tydzień na zwiedzanie tego wszystkiego. Nas niestety czas naglił, dlatego zdecydowaliśmy się na najmniejszą pętlę w okół najważniejszych zabytków. Dwie świątynie które zrobiły na mnie największe wrażnie to Angkor Wat (główna świątynia kompleksu) i Ta Phrom (świątynia dość mocno zintegrowana z dżunglą, porośnieta drzewami - tam podobno kręcili Tomb Raidera ;). Myślę, że Angkor to miejsce które warto zobaczyć. Świadczy o tym choćby fakt, że kompleks był finalistą w rankingu 7-miu cudów świata.
[41] - główna świątynia Angkor Wat. Niestety zdjęcie jest zrobione od tył, poniważ od przodu słońce było tak mocne, że kompletnie nic nie wychodziło.
Bardzo ciekawe miejsca Pokazujesz, w dodatku całkiem dobre i przyjemne w odbiorze zdjęcia, mina małpki na nr 40 - bezcenna...:grin:
Nie znam kompletnie tamtego rejonu i z wielką przyjemnością zobaczę coś więcej, więc czekam na następne - będę tutaj zaglądał częściej...
Pozdrawiam
Miejsce fasynujące ale obrazek "albumowy".
Nie było jakiegoś miejsca, z którego dałoby się zrobić fotkę inną niż wszystkie?
Wiem dobrze, jak to jest w trakcie zwiedzania, zawsze brakuje czasu na przemyslane kadry albo wciąż ktoś nieproszony włazi przed obiektyw.
Mimo to warto zawsze rozejrzec się wokół, może wpadnie do głowy pomysł na ciekawą, nietypową fotkę? :)
nr 40 jest bomba !!! co za minka !!! jak poprzednik napisał bezcenne a za resztę zapłacisz kartą mastercard ;)
Widzę, że małpka się spodobała ;) Mam jeszcze jedną wersję.
Ostatnie (40a) MSZ to już tylko (albo aż...:wink:) ładna fotografia małpki, na poprzedniej (40) mina małpki "robi" to zdjęcie niepowtarzalnym i tak efektownym...
No... małpka rządzi. Może jeszcze jakieś?
Fajne małpki, a masz taki z bliska jej portrecik??? Oczka ma interesujące:)
Małpki fajne, ale mi się ta cała świątynia z 41 podoba - pomimo prostego podejścia do tematu - turystów bym tylko wyprosił z kadru :) No ale to już taki urok turystyki.