Teraz OK
Wersja do druku
Teraz OK
Testuje:)
Załącznik 157391
2.
Załącznik 157391
3.
Załącznik 157391
Czy może ktoś napisać jaka jest pojemność na zdjęcia na forum? nigdzie nie mogę tego znaleźć.
Forum kompresuje zdjęcia powyżej 1MB - wycina dane Exif oraz kompresuje wg swoich algorytmów. Ja ustawiłem sobie dla zdjęć na forum rozdzielczość 1280 na dłuższym boku i kompresję na max. 990kB.
Dzięki za tę informacje, chodzi mi jednak jeszcze o to, czy jest jakiś MAX ilości sztuk zdjęć, które można zamieścić?
Ja daję albo 1150 na dłuższym, albo 1280 jak chcę większe załączyć. W zależności od wielkości waga pliku to od 400 do 600 kB
Ja sobie standardowo daję 1200 pix na dłuższym boku, kiedy wysokość jest większa od szerokości ( :mrgreen: )to z reguły ustawiam max 1080 pix, w lr ustawiam limit na "masę" obrazka na 999 kB ,
Jest. Maksimum w jednym poście to 15 zdjęć. Sugerowałbym jednak nie przekraczać 5 z tego względu, że do dużej ilości zdjęć trudniej się odnieść i nie każdemu się także chce.
Chyba, że wstawiasz reportaż, stanowiący jakoby całość, to wtedy może być więcej, ale to tylko moje zdanie...
O to mi chodziło. Dziękuję za radę. Zastosuje się następnym razem już.
Witam,
jestem tu nowy i pomału się wdrażam do wrzucenia jakiś pierwszych swoich fotek. Mam pytanie pewnie bardzo laickie, a mianowicie jak to jest z tymi danymi exif czy przy zdjęciach wrzucanych na forum one są kasowane i nie ma szans ich odczytania czy jednak istnieje taka możliwość?
Pozdrawiam
Ok, a jak go odczytać ze zdjęć zamieszczanych na forum?
Test załącznikZałącznik 176609
Test rozmiar large:
Załącznik 176610
Wygląda, że powinno działać, pytajników brak.
Wgrywanie foto o wadze 800KB trwało ok. 1 sekundy. Znacznie szybciej niż kiedyś.
Ciekawe czy już na stałe będzie...
Heja.
Sorry za spam, ale zanim zacznę wstawiać zdjęcia w postach, chciałbym zrobić mały test, czy potrafię to ogarnąć w odpowiedni sposób
miniaturka
Załącznik 179828
large
https://forum.olympusclub.pl/attachm...d=179828&stc=1
Najprawdopodobniej zaznaczyłeś Full Size, a nie Large.
Dwa posty wcześniej jest z opcją Large. Różnica jest gdy najedziesz kursorem myszy na zdjęcie. Przy wstawieniu foty i zaznaczenie Large pojawia się wówczas "łapka" i wystarczy kliknąć aby powiększyć zdjęcie. Gdy zaznaczysz Full Size już w ten sposób się nie da powiększyć. Trzeba klikać prawym przyciskiem myszy na zdjęciu i z menu wybrać Pokaż obrazek.
Pierwszy sposób jest wygodniejszy dla oglądającego.
Testowo:
Załącznik 182449
Działa edycja i mieści się zdjęcie o boku 1024 pix bez przeskalowania przez forum do 800 pix.
Nie powiem, jest postęp... w końcu
Duży postęp, wręcz kluczowy na forum foto.
Też potestuję:
Załącznik 182452
Obrazek przeskalowano do 1024 pix na dłuższym boku.
Testowo 2,
1280 pix. (opcja Full Size):
Załącznik 182453
Wygląda, że 1280 pix. na dłuższym boku też się mieści bez przeskalowania i to pewnie maksymalny rozmiar, podobnie jak na forum Nikona.
Nie wiem o co chodzi, ale u mnie testowe obrazki wyglądają tragicznie.
Też potestuję 1024px full size
Załącznik 182458
Ruszyłem d. na retinę 2560x1600 i też kiepsko. Nie róbmy sobie kolejnych jaj, na HD powinno śmigać jak żyleta.
No to też testowo
Załącznik 182528
@apz , opieram się przede wszystkim na praktyce:
Testowo plik JPG waga 8 MB. (pobrany tu)
Załącznik 184730
i z tej praktyki nie powiedziałbym, ze limit jest 6 MB.
Zresztą limit 10 MB był jeszcze przed zmianami na forum.
EDIT
O, a teraz wygląda, że limit jest 2 MB (a może i te 6 MB). Ten powyższy plik na dysku ma 7,8 MB. Po wgraniu na forum mniej niż 2 MB :shock:. Trudno nadążać z zmianami...
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
To jeszcze test pliku o wadze ok. 5,8 MB.
Załącznik 184732
Rzeczywiście wygląda, że limit obecnie wynosi 6 MB dla jpg.
Niespełna miesiąc temu (jak i dużo, dużo, wcześniej) nie było problemu aby wstawić plik jpg do 10 MB.
Powiedzmy nie jest to aż tak istotne, ten limit 6 czy 10 MB dla jpg.
Ano, idzie w dobrą stronę i jak nie zdechnie - będzie fajnie.