Pięknie ptaszyska pokazujesz, zaglądam regularnie, zazdroszczę miejscówki i czasu
Wersja do druku
Pięknie ptaszyska pokazujesz, zaglądam regularnie, zazdroszczę miejscówki i czasu
Świetne zdjęcia. Znam te ptaszki, dobrze móc je oglądać z drugiej strony Oceanu. Jak wrócę będę mógł posłuchać ich porannych śpiewów. Brakuje ich tutaj w dużym mieście. Może spróbujesz je nagrać?
P.S.
Wiesz, że Blue Jay potrafi naśladować odgłosy?
Wiesz co, myślałem o tym, ale wtedy ptak wygląda jak wklejony w sztuczne tło, bo kontrast tak duży. Czasami zdarza mi się to - to znaczy oskarżenia że tło zostało sztucznie wklejone - nawet kiedy zdjęcie jest 100% oryginalne, bo długie telefoto i FF czasami takie tak bardzo kontrastowe odcięcie przy odpowiednim tle, więc jestem na to wyczulony. Tutaj oczywiście zdjęcia były robione MFT.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Dzięki wielkie, fajnie że się podoba.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Nie wiedziałem, zresztą on tak się charakterystycznie wydziera że trudno go z czymś pomylić :-)
Świetne zdjęcia a pry okazji dyskusji forumowiczów można się dowiedzieć ciekawych informacji. Miałaś fart z dzięciołową miejscówką.
@piasbog przypadków raczej nie ma. :):):)
Dołożyłem jeszcze jednego plusa od siebie - bo zdjęcia zasługują a system pozwolił:-)
Świetne foty. Bardzo dobry warsztat. Poprzeczka idzie w górę.
Proszę bardzo :-)
W kwestii szczęścia - patrz poniżej. To zdjęcie to faktycznie miałem szczęście że byłem w stanie uchwycić moment.
31. Bluebird samiec karmi swoje młode.
https://gora.email/photo/MGR57847.jpg
Rewelacja. Dodam tylko, że szczęście nie przychodzi samo, trzeba mu trochę dopomóc.
Fotografie ptaszków są rewelacyjne. Największą uwagę zwróciłem jednak na portret dziewczynki z książką i ten piękny obrazek utkwił mi w pamięci jako coś niezwykle sympatycznego i miłego w przekazie.
Kapitalna fota. I jeszcze kolory tych ptaków. :)
Moja Marysia patrzy na to zdjęcie:
- to on tak żonie do dzióbka ?
- to dziecko jest, kto tobie śniadanka do dzióbka robi ? Ja, Bodzio - też samiec :mrgreen:
Zdjęcia rewelacyjne, tylko .... nie wiem dlaczego irytuje mnie ten wielki konar z mnóstwem szczegółów, i ciągle ten sam... Ale nie czepiam się :grin:
On jest jak bumerang. Ty go wyrzucasz a on wraca :mrgreen:
Jak codziennie tachasz takie konary to siłownie masz z głowy, tylko nie wkurz leśniczego.
Zdjęcie i moment urokliwe. Brawo.
Żeby nie zanudzać cały czas tymi samymi ptakami i patykami, wrzucam dwa z szuflady, robione M2P.
Na zdjęciach widać miejsce na kompletnym odludziu gdzie w zeszłym roku w jednym z tych domków nad rzeką spędziłem większość lata z powodu COVID'u. Totalne zad...pie, co widać na zdjęciu 33, autostrada międzystanowa, las, rzeka, i co kilkadziesiąt kilometrów stacja benzynowa i jakieś miasteczko.
32.
https://gora.email/photo/DJI_0310-HDR.jpg
33.
https://gora.email/photo/DJI_0351-HDR.jpg
34. Ptaszor z dzisiaj (ale tego pieńka na 100% jeszcze nie było).
https://gora.email/photo/E1MX3087.jpg
Wybacz @m_a_g ale nie widziałeś kompletnego zadupia :mrgreen: Ja tu widzę drogi, mosty, domy, kościół...
W Beskidzie Niskim są miejsca, gdzie do dziś na wiosnę zobaczysz kwitnące drzewa owocowe i zero człowieka. Po budowlach zostały fundamenty, przez rzeczki i strumienie przechodzisz z buta lub autem przez brody.
Radocyna, Czertyżne, Czarne - to miejsca doskonale nadające się do astrofotografii, ponieważ w promieniu 20 - 30 km nie ma źródeł światła.
Tak, wiem - biorę poprawkę na perspektywę - u mnie 20 - 30 km, u Ciebie 200 - 300 mil :mrgreen:
Co do zdjęć - 32 wymiata :)
Cieszę się że jesteś na forum :)
Niech będzie, że zadupie, ale ładne :)
33 - magiczne (!) światło
Na wstępie dzięki za obszerny komentarz.
Co do zadupia - to trochę nie tak. Jasne, pokazałem drogę, kilka budynków, i tak dalej, i napisałem że to zadupie. No bo jak inaczej pokazać zadupie? Moim zdaniem na zasadzie kontrastu tylko, czyli coś w środku niczego. Jeżeli stanę na leśnej polanie gdzie nie ma, to takie zdjęcie nie odda klimatu, przynajmniej moim zdaniem. A piszę zadupie bo te kilka budynków i droga to jedyny ślad po człowieku w promieniu... nie wiem ilu kilometrów. Zwróć uwagę na tą drogę główną - 4 pasy i zero samochodów aż po horyzont. A jak mi się wódka skończyła to najbliższego sklepu gdzie sprzedają alkohol miałem jedyne 50 kilometrów :mrgreen:
W nazwach 32 i 33 dodany jest przyrostek HDR. Są piękne!
Czy to HDR z puszki?,
Czy "Auto Exposure Bracketing (AEB): 3/5 klatek ze zmianą ekspozycji o 0,7 EV" z RAW'ów?.
Nie, nie z puszki, po prostu to Photoshop tak nazywa plik wyjściowy po złożeniu i tak zostało.
Zdjęcia robione w RAW, AEB 5 klatek co 0.7EV, następnie HDR składany w ACR, plus dużo obróbki w PS.
Niestety zdjęcia z latającego aparatu - pomimo tego że Hasselblad - wymagają dużo pracy w post procesie bo matryca tyko 1 cal.
Za to obiektyw całkiem dobry a 20 megapikseli to wystarczająco dużo aby uzyskać ciekawe efekty.
Również nie mogę zrozumieć dlaczego nie ma możliwości konfiguracji AEB co 2EV, dałoby to o wiele większe możliwości i nic nie kosztuje.
Tymczasem widzę że widoczki się podobają, to wrzucę jeszcze.
35. Most pieszy na rzece Hudson. Fajnie się tam chodzi na spacer. Długość mostu to 2 kilometry, podobno jest to najdłuższy most pieszy na świecie.
https://gora.email/photo/DJI_0299-HDR.jpg
Chciało by się pomieszkać na takim bezludziu. Piękny teren, czysta rzeka można tam spędzić wiele czasu nie nudząc się. Proste czteropasmowe drogi jak czytałem powstały po II WŚ w celu przemieszczania się baz wojskowych po nauczce z Perl. Dzięcioł na tapetę przez długi czas.
Dzięki wielkie, fajnie że się podoba. Co do tych dróg to zdaje się że masz rację, z tym że to nie było tak zaraz po drugiej wojnie światowej, bo niektóre zostały zbudowane pod koniec lat 70 tych, starsi znajomi mi opowiadali jak jeździli na wakacje jeszcze jak tych dróg nie było.
No właśnie - patrzę na to zdjęcie któryś raz i za każdym razem wydaje mi się, że coś nie tak z moimi oczami.
Czy podczas składania hdr-a nie powstało jakieś przesunięcie?
Nic z tych rzeczy, ten most tak wygląda ze względu na jego ażurową stalową konstrukcję. Wszystkie moje zdjęcia tego mostu, niekoniecznie robione jak HDR, wyglądają w ten sposób, Detale konstrukcji widać doskonale na zdjęciu w pełnym rozmiarze na dużym monitorze, natomiast w pomniejszeniu faktycznie może tak się wydawać takie rozmyte - prawdopodobnie jest to efekt mory. Wszystkie inne obiekty na zdjęciu typu budynki, drzewa, nawet pociąg, wyglądają OK.
https://gora.email/photo/DJI_0299-HDR_2.jpg
Most super, ale czemu nikt nie napisał że jest krzywo? Boicie się, znów ma być na mnie? :mrgreen:
No trochę jest.
Załącznik 234559
Ale wyprostowany stracił chyba dynamikę zdjęcia z lecącego drona. Mnie oryginał nie przeszkadza.