Tylko po co, jeśli oświetlenie fotografowanej sceny miało na celu stworzenie określonego nastroju?
Wersja do druku
Nie dopuszczasz ewentualności, że ktoś robiąc zdjęcie nie miał wyboru na zastane światło (np. żarowe w mieszkaniu bo była późna pora) i wcale nie chodziło o nastrój jaki to światło daje. Wówczas właśnie warto skorygować WB moim zdaniem.
I w tym momencie pojawia się problem - co to znaczy 'było białe'? Bo jeśli to rozumieć w sensie widma współczynnika odbicia światła przez fotografowany obiekt należałoby balans bieli skorygować, ale jeśli pod pojęciem 'było białe' rozumiemy określone widmo światła docierającego od fotografowanego obiektu to korygowanie balansu bieli jest fałszowaniem rzeczywistości. Kiedy i o ile korygować - podobnie jak w przypadku prostowania zależy od sytuacji. Zdjęcia robione przy świetle żarówki jasno oświetlającej pokój zazwyczaj za bardziej naturalne uznamy po skorygowaniu, ale już ustawianie balansu bieli na białą kartkę przy zdjęciu ludzi siedzących w nocy wokół ogniska da efekt który większość oglądających uzna za sztuczny.
Ależ pełna zgoda.
Podobnie w takim zdjęciu korygowanie balansu bieli (bo przecież śnieg jest biały) byłoby wręcz szkodliwe dla zdjęcia.
Jak zeszliśmy na balans bieli :) to:
Załącznik 228236
Z informacji:
światło mieszane: żarówka żarowa, żarówka energooszczędna - stara, więc światło różowe, dwie żarówki energooszczędne ze światłem ciepłym, jedna ledowa ze światłem zimnym.
E-M10 vII + Helios 44-2 @2,0
Temat można powiedzieć był już przerabiany. Wiemy jaki kolor sierści ma piesek bo wstawiałeś zdjęcia zrobione przy świetle dziennym i do takiego koloru starałbym się doprowadzić przy korekcji WB. Przy świetle mieszanym zawsze jest trudniej, ale nie znaczy, że nie można tego zrobić. W tym zdjęciu jeśli przez to (światło mieszane) kolor kanapy, kocyka wyjdzie trochę inny niż w rzeczywistości w ogóle tym nie zaprzątał bym sobie głowy, bo to nie jest takie istotne (co by nie powiedzieć w ogóle nieistotne).
Już kiedyś wstawiałem taką "poprawkę" więc odpuszczam, poza tym nawet jakbym chciał to nie mogę gdyż mój główny komp jest martwy.
Dobra, jak nie piesek to mały test przed styczniową poprawką.
G9 + Laova 7,5
Załącznik 228698
Załącznik 228699
i dng Załącznik 228700
Załącznik 228701
Można spokojnie krytykować. ( z góry wybaczam ) :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Jeśli DNG z Linuxa to jest OK, działa:)
Tak sobie dłubnąłem na szybko. Trochę sztucznie to wygląda, ale ciekaw jestem jeszcze innych wersji.
Nie jest to łatwe i "wdzięczne" do obróbki:)
Załącznik 228703
Edit.
Można by "sciaśnić" lewą stronę aby idący człowiek odzyskał proporcje, ale też mi niezbyt pasuje:)
Załącznik 228705
ewentualnie jeszcze prawą stronę rozciągnąć i nieco budynki podnieść do góry
to już ostatnia wersja:grin: (tak to jest jak na szybko się obrabia)
Załącznik 228706
Dołączam do zabawy. Obecnie dość często można zaobserwować takie zjawisko i na załączonym zdjęciu tak to widzę.
Załącznik 228713
Nie było idealnie, znaczy słońce nie było :roll:
Moje takie - też na szybko :)
Załącznik 228717
Andrzejowe mi się podoba.
To bardziej celowy wybór. Nie lubię przesadzać z nasyceniem koloru, ale możliwe, że z trochę większą saturacją byłoby lepiej.
Dzięki, ale patrząc na Twoje, to zdaje się, że zbyt mocno rozjaśniłem.
Wiejo, jak dla mnie zbyt zimne w odbiorze.
Można pofantazjować. Wnuczek zawsze rysuje okrągłe słońce i jak się wytłumaczę gdy pokażę co zrobiłem.:lol:
Nie ma obaw ja bardzo pokojowy jestem i nie dysponuję walizeczką z kluczykiem do atomówki.:)
Tiaaaa.... a potem się okaże, że ten kluczyk i walizeczkę miała Twoja żona.
Ale już bez żartów wracając do tematu....
Pobawiłem się i ja. I wnioski nasuwają mi się takie.
Fota bardo trudna do ogarnięcia. Zawsze wychodzi jakieś ale i przeszkadza koszmarny szum. Trzeba wybrać sobie kompromisowe rozwiązanie. Czy stawiamy na kolory, światła czy ogólne wrażenia artystyczne . :lol:
Po moich zmaganiach z tym zdjęciem widzę, że dróg do dobrze wyglądającego obrazka nie ma za wiele, i tym bardziej muszę powiedzieć że wersja Andrzeja jest dobrym optymalnym i uniwersalnym punktem widzenia tej sceny. Doszedłem do niemal identycznie wyglądającego obrazka. Jego pokazywać nie będę, a wrzucę efekty mojej dalszej pracy.
Moja wersja wygląda inaczej bo poszedłem w cieplejsze tony. Zachody i wschody słońca jednak mają ten urok , że są obfite w ciepłe odcienie pomarańczu i czerwieni.
Załącznik 228734
...
Ale też nie zawsze, a na pewno raz jest tych ciepłych barw więcej, raz mniej. Ja swoją również nieco ociepliłem w porównaniu z surowym RAW (akurat obrabiałem DNG, ale to mniej istotne). Widać to przy bezpośrednim porównaniu tej chmury na środku. W oryginale chmura jest prawie "neutralna kolorystycznie" - jest biel i szarości. Oczywiście automatyczny balans bieli mógł się pomylić i Twoja wersja jest bliższa rzeczywistości jaka była. W sumie mz. nie jest to aż takie istotne, ważne aby się zdjęcie podobało, było przyjemne w odbiorze.
Zauważyłem, że biały kolor, a przez to i chmury jest bardzo wrażliwy na wartość luminancji. Czym ciemniejsze lub bardziej nie doświetlone chmury tym bardziej uciekają w jakiś kolor. I z tego powodu staram się nie oceniać poprawności WB na podstawie ich koloru. Zresztą jak sprawdzisz kroplomierzem ich zabarwienie, to często od góry są niebieskawe, a od dołu zielonkawe od roślinności na ziemi. Rano i wieczorem wiadomo są zabarwione czerwieniami.
Wydaje mi się, że w tej focie WB popłynął w kierunku chłodnych tonów. Mam tak samo w moim panasie. Zdjęcia pod światło słoneczne są przeważnie ochłodzone. Zresztą oglądając inne zdjęcia Bogdana widać że elewacje budynków w Gorlicach są w ciepłych tonach. No chyba że Bogdan robi nas w konia :).
Jest faktem bezsprzecznym, że fota musi się podobać, ale to nie takie proste :)
Bodzip a mam takie szybkie pytanko, bo ja nie siedzę na desktopie linuxowym, jedynie na serwerach, czy wine by nie dało rady z DNG converterem? :)
Twoja wersja też mi się podoba. Zrobiłeś zajebistą ulicę - całą :)
Co do kolorów w moich zdjęciach - mam monitor bardzo zimny i odruchowo że tak powiem ocieplam zdjęcia. Zazwyczaj udaje mi się trafić w kolor "rzeczywisty". Natomiast tu do dyspozycji był RAW, który jest bezwzględnym oddaniem tego co zarejestrowała matryca.
I naprawdę - Twoje i Andrzeja wersje są świetne. @gulasz - Ulka, powiedz coś :wink:
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Tak, dało by radę. Chodzi o to, że konwerter dng od Adobe zadziała tylko na 32 bitowym Wine. A jak dobrze wiesz, i systemy i procesory i płyty główne są teraz robione na 64 bitowe systemy.
Można oczywiście dodać architekturę 32 bitową do systemu:
dpkg --add-architecture i386
ale to dowala gigabajty danych do systemu, które praktycznie nie są używane. Dlatego raw2dng jest właściwym wyjściem.
Polecenie: raw2dng plik.raw daje po demozaikowaniu wynikowy plik *.dng
OK, Raw2Dng to jakaś wersja z Githuba jest? Tak pytam z czystej ciekawości, to bym sobie sprawdził i porównał np z d7500.
Zobaczę sobie jak to wygląda na wirtualce, z czystej ciekawości, bo dawno się nie interesowałem.
Już nie spamuję :)
Dziwne, niby dng, a DXO 11 pomimo, że go pobiera to do obróbki nie otwiera.
@jkr, niestety DxO OpticsPro 11 ma bardzo ograniczoną obsługę DNG. Otwiera DNG tylko z aparatów, które wspiera (czyli otwiera z nich RAW), trochę bez sensu ale tak jest.
Mało tego, ma możliwość eksportu do DNG, ale tego pliku późnej nie widzi w ogóle (oczywiście nie można go zaimportować). Inne programy widzą ten plik i jest możliwość przykładowo dalszej obróbki.
Nie spamujesz :)
Masz: https://github.com/Fimagena/raw2dng
Po rozpakowaniu masz katalog raw2dng-master
w katalogu: cmake
w wyniku dostaniesz katalog /raw2dng
wewnątrz katalogu -> make
kurcze, nie pamiętam czy robiłem make install, czy od razu mi zrobiło plik wykonywalny.
polecenie konsolowe z usera: $ raw2dng plik.RAW
... gdyby Ci się pluł przy kompilacji o brak biblioteki, zrób dowiązanie symboliczne. Wystarczy.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Nawet nie wiedziałem że @zbyma72age na naszym forum już opisał tem konwerter: 27.07.2006 r. ==>> https://forum.olympusclub.pl/archive...php/t-786.html
Wynika z tego, że jest też wersja raw2dngw.exe dla Windowsa, ot ciekawostka :)
Szczerze mówiąc, zastanawiałem się nad tym ale po odczytaniu z exifa, że zdjęcie zostało wykonane we "wtorek, 15 grudnia 2020 13:38:31", odpadł mi zarówno wschód jak i zachód słońca. Jak więc ustawić temperaturę w cieniach? Pozostało pytane- jak to możliwe, żeby o tej godzinie słońce było tak nisko?
Odpuściłem. :oops:
Wprawdzie nie był to Manhattanhenge tylko jakaś gorlicka namiastka
Załącznik 228750 http://www.swiatpodroznikow.pl/wiado...-w-nowym-jorku
ale jakaś korelacja jest :)
Sam kiedyś popełniłem podobne. Zamiast Madison Avenue jest yl. Piłsudskiego :roll:
Załącznik 228751
No cóż. foci się to co się ma - nie zrobię z Iwli Niagary :mrgreen:
OK, to jest jakieś wyjaśnienie co do temperatury ale czemu słońce jest aż tak nisko?To mnie przekonuje. :grin:
Teraz, jak zapowiedziałem w moim wątku, coś ode mnie
Załącznik 228768