Wymaga aktualizacji na wersję co najmniej 4.1, która poprawiła stabilność pracy stabilizatora obrazu. Aktualny firmware jest w wersji 4.3
Wersja do druku
Dzięki Jacku. Mam chyba 4.2
Miał ktoś możliwość podpiąć ten obiektyw pod M10 m2 oraz potestować?
Jestem ciekaw wygodny użytkowania oraz komfortu, bądź ich braku...
Nie jest źle. W porównaniu do 12-40 jest trochę większy i cięższy ale nie ma tragedii. Zakres ogniskowych zdecydowanie na plus.
Mnie interesuje co nie działa w Panasonicu podpinając ten obiektyw?
Ja tam jeszcze poczekam na zapowiadany a raczej przepowiadany na 43rumors.com ;-) "new high end zoom" od Olympusa - ciekawe czy to raczej coś w stylu 12-40(60)/ 1.8(2.0) IS PRO a może 12-100/2.8 IS PRO ;-) czy też 100-400(500)/ 4,0 (5,6) ;-). Ta pierwsza wersja by mi bardzo pasowała ;-)
12-100/f4 to jest kapitalne szkło "pierwszego wyboru".
do tego dwie jasne stalki wedle uznania i potrzeb- 12 czy 15 , 25 lub 45, co kto lubi - i w małą torbę pakujemy zestaw fotograficzny którym obskoczymy 98% kadrów.
Ja mam 45kę.
Wszystkie pozostałe szkła to bedą decyzje do zadań konkretnych.
Uwielbiam 9-18 , jest świetne szczególnie we wnętrzach- ale od kiedy mam 12-100, coraz częściej zadowalam się 12 mm na rzecz lżejszej torby.
100-300 to już na te co skacza i fruwają- mam i nie zamierzam sie pozbywac, ale nie zdziwię sie jesli przez np pół roku go nie użyję.
Ale to zupełnie daw różne zestawy.
12-100 to jest szkło na wycieczki i to takie nie nastawione głównie na foto. Jak idziesz konkretnie po zdjecia, masz czas to można żonglować szkłami. jak nie masz czasu to podpinasz 12-100 (albo 12-60 panasonica - warte do rozważenia - 2,8 we wnętrzach się przyda)
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
A jak się i tak nastawiasz na posiadanie stałek to nie wiem czy nie warto zostac przy 14-140 albo olkowym 14-150.
Panowie, mnie interesuje tylko współpraca tego obiektywu z Panasonic-em. To samo dotyczy Olympusa 7-14.
Pytasz o softwarowe poprawiacze jpg?
Z gx8 i oly 300 nie zaobserwowałem niczego niepokojącego
Minęły 2 lata. Cena obiektywu w promocji ok 4500 zł. Czy warty takiej ceny ?
Obiektyw świetny. Czy warto, to jest zazwyczaj uzależnione od stanu naszego portfela i chwilowych emocji ;)
Dokładnie. Z naciskiem na emocje.
Tak na sucho cena 4500 jest wysoka czy niska? To zawsze zależy.... Ktoś wspomniał Sony rx. Biorąc pod uwagę tą markę to w podobnej cenie kupimy duet 10-18/4 + 18-105/4. Nie wchodząc w dywagacje co lepsze co gorsze bo nie o to chodzi, cena 4500 wydaje się ciągle pozostawać w sferze cen wysokich. Samo szkiełko w duecie z jedynką stanowi ciekawy zestaw. Miałem taki przez kilka godzin w plecaku. Trochę zastanawia mnie jego ciężar ... Spory jest ;-)
Duet o podobnych parametrach ma podstawową wadę: jest w dwóch częściach. Jeśli kasa nie jest problemem, to wolałbym 12-100. Wszystko zależy od priorytetów. Ja osobiście bym rozważył 12-40 + kitowe 40-150. W podstawowym zakresie na tyle jaśnie, że mogę odpuścić stałkę, która wydaje się być niezbędnym uzupelnieniem 12-100j, a na szczególne okazje mam sporo dłuższe tele o wystarczającej jakości.
Mam to szkło do dłuższego czasu. Bardzo uniwersalny zakres ogniskowych, szkło ostre a stabilizacja w obiektywie w połączeniu z tą w body zwiększa wydatnie wydajność. Mam 12-40 2.8 ale na wyjazdy częściej zabieram 12-100 4.
Coraz częściej pisze się, że nowy Panas gh6 będzie miał stabilizację w body. Ciekawe jak będzie współpracował z 12-100. Mógłby ktoś opisać jak sytuacja wygląda w gh5?
Pytam, bo szczerze mówiąc miotam się. Kupić em1 mark iii czy jednak poczekać na nowego Panasa a teraz zainwestować w to szkiełko. Nowy Panas z przecieków, to nie tylko stabilizacja w body, ale min nowa matryca 41mp...
chyba nikt z forum nie ma takiego zestawu ( gh5 + 12-100), kryształowej kuli też:(
Jeśli gh5 miał stabilizację to czemu gh6 ma jej nie mieć?
Panowie!! Tylko dziś!! Brać, wybierać, nie przebierać!! https://www.optyczne.pl/15334-news-P...otografii.html :)
Szkoda tylko, że takich cen nie było wcześniej (12-100 to powinien tyle kosztować regularnie), zapewne by się sprzedawały te szkła o wiele lepiej. Teraz to jest oferta atrakcyjna tylko dla ryzykantów, którzy mają plan dożyć starości z zakupionym już sprzętem :grin:
Mam 2 pytania:
1. Czy stabilizacja w obiektywie synchronizuje się ze stabilizacją w E-M5-II czy pozostaje korzystać tylko z tej w korpusie ?
2. Czy w E-M5-II mozna ustawić jakąś funkcje pod guzik L-Fn w obiektywie ?
Zobacz sobie w specyfikacji czy 12-100 dogaduje się z em5mk2:)