Ani chybi, przyjdzie czekać do latka :| , ale gdzieś w sierpinu to i ceny pewnie spadną
( sezonowa wyprzedaż :mrgreen: ).
Wersja do druku
Ani chybi, przyjdzie czekać do latka :| , ale gdzieś w sierpinu to i ceny pewnie spadną
( sezonowa wyprzedaż :mrgreen: ).
E-420 - specyfikacja
Obszary ustawiania ostrości 3 punkty / {Automatic and manual selection For contrast detection AF, 11 points are used}
Czyli to zdjęcie e410, tylko pasek się tak ułożył.
pozdr...
sorki, oczywiście e420
Warto zajrzeć na Four Thirds . Pokazali zdjęcie nowej matrycy i zaryzykowali tezę, że ma nawet lepsze parametry niż ta wsadzona do E3 ponieważ Oly miał dodatkowe kilka miesięcy by ją dopieścić. A to dopiero się narobi.
pozdr...
w specyfikacji jest podane, że E420 ma 11 pól AF w trybie LV, więc na zdjęciu raczej jest E420.
Widać też po napisach przy przyciskach i po braku przycisku IS ;)Cytat:
Zamieszczone przez zbigniew J
W linku który podał zbigniew J jest interesujący jeszcze ten fragment:
"Which Lenses Contrast AF work with?
A rumor has already started that the Contrast Detection AF system will not work with any other lenses but the kit lenses. Olympus stated today - "Contrast AF functionality is OPTIMIZED FOR THESE THREE LENSES: 25mm, 14-42mm, 40-150mm, we are investigating the level of functionality with other Zuiko Digital Specific lenses." From early impressions it seems that it does work with the other lenses. Also the Hybrid seemed to work best when using other lenses but those listed above"
Czyli trzeba czekać na aktualizację softu ;]
Ciekawe co będzie miał E-520 poza stabilizacja. Skoro go jeszcze nie pokazują to chyba różnice będą ciut większe?
Jak to rozumieć, że z dotychczasowym kitem również będzie działać contrast AF, czy też do e420 dołączyli nowo=stary czyli jakiś odświeżony, podrasowany dotychczasowy kit?Cytat:
Zamieszczone przez sando
Bo skoro wystarczy nowy soft, to dlaczego wymieniają tylko 3 szkła?
pozdr...
a na ten futerał to chętkę mają co niektórzy posiadacze E400, ja np. optuję za brązowym, bo to klasyka, czarne były później. :DCytat:
Zamieszczone przez IwoR
Ja to rozumiem tak, że contrast AF będzie działał najlepiej z szkłami kitowymi 14-42mm i 40-150mm oraz 25mm, bo został pod nie zoptymalizowany. Natomiast z pozostałymi szkłami powinien również działać, ale w tej chwili pewnie nie jest to działanie zadowalające (być może jest powolne).
Czyli trzeba czekać, powinno być ok :-)
Jestem też ciekaw co zmienią w E-520. Chciałbym aby dodali do niego to co do E-420 plus większy wizjer i lepszy AF (szybszy i choćby z 5 punktami), no i może - acz niekoniecznie - obracany ekran. Natomiast jeśli ma być to tylko E-420 z lepszym uchwytem i stabilizacją to myślę, że Olympus powinien wypuścić coś jeszcze pomiędzy E-520 i E-3. Bo dziura pomiędzy nimi była by zbyt duża.
Tylko w LV czy tak globalnie? ;)Cytat:
Zamieszczone przez dzemski
Czyli zgodnie z przewidywaniami wszystkie obiektywy będą ostrzyć w nowy sposób. Dobra wiadomość bo może powstanie taki soft do starszych modeli.Cytat:
Zamieszczone przez sando
Następcy E-510 w tym roku się pewnie nie doczekasz a E-420 to jednak trochę inne body.Cytat:
Zamieszczone przez OKI
Bierze 510-kę, jest warta swojej ceny.
Zwłaszcza dzisiaj, gdy ja kupowalem to za podwójnego kita dałem przeszło 3.5 tysiąca.
I tak nie żałuję, warto było :)
A czemu to następca E-510 miałby się nie pojawić? Jeśli w 420 poprawią jeszcze matrycę(a tak niby jest) to 420 byłaby dużo "lepsza" niż 510 czyli model wyższy. Chyba jednak %20 pojawi się i to na dniach. Na to przynajmniej liczę bo po zakupie obiektywu nastawiam się na aparat i fajnie byłoby wiedzieć "E-3 czy E-520" ;p
Czytaj tych, co wiedzą :)
Cytat:
Zamieszczone przez RadioErewan
Ja nie wiem czy ZD 35mm kupić czy czekać na naleśnik. Zastosowanie troszkę inne ale... ten nowy jest ładniutki... :mrgreen:
Teraz E-3 idzie do wymiany...Cytat:
Zamieszczone przez RadioErewan
pozdrawiam
bez przesady z tym E-3 do wymiany od razu :D
a o E-420 się bardzo głośno zrobiło .. wygląda na to, że dzięki samej tej premierze Olympus ma szanse się mocno wybić ( chociażby medialnie ) / uświadomić większej ilości ludzi, że istnieje coś poza C i N .. a to już coś :)
Pamiętając, że E410 i 510 różniło 4-5 miesięcy, (a skutecznie w sklepach był w sierpniu), to teraz nie spodziewał bym się gwałtownej zmiany strategii (możliwości) firmy.Cytat:
Zamieszczone przez YxasoR
Pozdrawiam
tak, tylko że teraz już mają dopracowany korpus
Ten E-420 to przecież E-410 z małymi dodatkami. 80-90% E-420 mieli już w E-410.
Jeśli E-520 ma się różnić od E-420 tym samym, czym E-510 od E-410, to już go przecież mają i wypuścić mogą choćby jutro. Chyba że różnice będą tym razem większe (wizjer? odchylany LCD? więcej punktów AF w nie-LV) to wtedy uzasadnione byłoby pół roku oczekiwania od premiery E-420.
Jeśli Olek chce utrzymać tak wysoką cenę E3 (lub nie obniżyć jej znacznie) to powinien nieco ponieść poprzeczkę E520 żeby oferta była jasna (a nie tylko E420 + IS). Skoro E3 ma cenę Nikona D300, to powinien mieć Olek swojego D80, różnego od D40.
Ale, ale, body to nie wszystko. 25mm to miodzio, brakuje jednak jeszcze sporej gamy stałek...
no i mała wzmianka z forum dpreview:
"Say...I just got back from Best Buy....and the E 510 was on closeout...and the salesperson said they would not be receiving any more.
Has anyone heard about the E 510 production being finished? "
http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=27070085
I tu:
http://www.e-fotografija.si/templates/?a=1432&z=1
http://www.e-fotografija.si/templates/?a=1433&z=1
I tu:
http://www.cameralabs.com/reviews/Ol.../verdict.shtml
Ciekawe, co na "obcych" forach piszą o tych nowościach? ;)Cytat:
The icing on the cake is the new 25mm f2.8 pancake lens, which might fit on any Four Thirds DSLR, but is a perfect match for the style and dimensions of the E-420. It measures just 23.5mm deep and weighs 95g. Mounted on the 380g E-420 it makes one of the smallest and lightest DSLR combinations on the market which will greatly appeal to anyone who’s ever left a DSLR at home on certain occasions simply because it was too big or heavy.
Najpierw to niech załatają dziurę cenową między E510 a E3 - odchudzone E3 w cenie 3,5k coś jak 40D :twisted:
Jeszcze ze trzy miesiące za E-3 zapłacisz 3,5k.
Cena spada...
Dziura się sama załata. W wtedy E3 zagości w mojej torbie... :razz:
Na dzień dzisiejszy kosztuje mnie 2,5k :razz: I wątpie w tak szybki spadek :roll:Cytat:
Zamieszczone przez rocco
Włożyć w E510 bebechy E420, IS jak dotychczas, wstawić wizjer z E1 i dodać odchylany LCD z E3, i nie potrzeba nic pomiędzy nim a E3. Ewentualnie dodać nieco punktów AF. Troszeczkę urósłby E510 garb (większy wizjer) i byłoby cacy.
A E3 nieco obniżyć cenę bliżej 40D i A700 niż D300.
I mamy piękną ofertę. Malutkie E420, na środku E520 (coś na wzór D80), na szczycie E3. Czego jeszcze chcieć?
Najtańszy jest świetną lustrzanką, jest najmniejszy.
Droższy ma to samo co tańszy, ale większy wizjer, IS i odchylany LCD, może nieco lepszy AF.
Najdroższy ma wszystko co modele tańsze plus wielki wizjer, super szybki AF, pancerną i szczelną obudowę, większoszą szybkostrzelność, lepsze wykonanie i trwałość, dwa kółka i większość funkcji na przyciskach bez wchodzenia do menu, dodatkowy monochromatyczny LCD.
Dla najmniejszego są małe obiektywy, naleśniki. Środkowy ma budżetową półkę i pro. Najwyższy model ma pro i top pro. Stałki mamy w wersji mini, oraz w wersji jasnej. I system kompletny.
Zdecydowanie brakuje czegoś z półki najwyższej. Mega wypaśnej puszki za >10kCytat:
Zamieszczone przez Piotr_0602
Ale co by miało być w puszce za ponad 10tys? Takie puszki innych producentów mają drogie matryce FF i głównie stąd cena. Szybsze od E-3, więcej punktów AF i...? Tu by musiała być droga nowoczesna matryca, która oferowałaby coś mocnego. Jeśli nie szumy na poziomie FF, to może niespotykaną dotąd rozpiętość tonalną? Co innego mogłoby uzasadniać taką cenę?
ehh nieważne...
Może 3ccd? Może foevon może cokolwiek...
ważne, zeby było do czego wzdychać ;p - marketing
Obstawiam, że na 100% zobaczymy e520 najpóźniej na przełomie sierpnia i września. A ponieważ rywalizuje on w segmencie, w którym trwa zażarta walka na piksele to będzie miał matrycę najmniej 12 Mpix, chociaż czuje, że będzie to 14 Mpix. I nic na to nie poradzimy takie są prawa rynku i wymagania większości nowych userów w tym najbardziej popularnym segmencie. Oprócz tego będzie miał powiększony wyświetlacz (kto wie czy nie do 3" - taka obecnie moda), ruchomy przynajmniej w jednej płaszczyźnie, oraz wszystkie nowinki z e420 i być może nowy kit.
pozdr...
Obyś miał rację :D choc na to pewnie można będzie liczyc gdzieś pod koniec roku.Cytat:
Zamieszczone przez rocco
I mojej a takze wielu, wielu zainteresowanych. A co do ceny to napenwo nie będzie tak niska jak 40D bo przecież wykonanie, stabilka, wizjer i kilka innych rzeczy musi kosztowac.Cytat:
Zamieszczone przez 'Rafał Czarny'
E3 poniżej 4k raczej nieprędko. Nie z tym co sobą przedstawia.
Cóż.. ja za 410 z podwójnym kitem płaciłem 2700 (koniec sierpnia) .. sama pucha kosztowała jakieś 2000. Teraz jest po 1100 a minęło pól roku. Nowa puszka (E420) ma kosztować 1500 a nie ponad 2k PLN. Zobaczymy ile będzie kosztował E3 przed wakacjami.
Ja zastanawiam się czy do 410 (brak stabilizacji) przed wakacjami kupić tańszy ciemniejszy i dłuższy 70-300 czy droższy, jaśniejszy szybszy szczelny i krótszy 50-200
E1 tak szybko nie taniał, to inna półka, tu sprzęt trzyma cenę.
To już zależy tylko i wyłącznie od Twoich potrzeb;) a co do spadajacych cen E-4xx czy też E-510 nie ma się co dziwic, że tak spadaja, jeśli cena by nie spadała nie było by klientów a E-3 kupują w jakichś 95% osoby całkowicie świadome wyboru, dla których to 600 zł nie gra aż tak wielkiej roli, bo większosci są to osoby zarabiajace foceniem na życie.Cytat:
Zamieszczone przez Koriolan
z tego co piszą na dpreview, AF działa w 3-cim trybie (LV bez kłapania lustrem) także z 14-45 i 14-54, ale wtedy działają tylko 3 punkty AF a nie 11
http://forums.dpreview.com/forums/re...2&changemode=1
i są już jakieś fotki z E420
http://www.quesabesde.com/noticias/o...mm-f2.8,1_4146
Oglądałem porę witryn i ogólnie rzec biorąc wszyscy producenci spuszczają z cen w segmencie popfoto, ba dochodzi do sytuacji, że nowsze modele są tańsze od swoich poprzedników-vide A200 i A100, ale nadal te ceny dla większości marzących o lustrzance Polaków, takich mających rodziny i mieszkających na prowincji są za wysokie. Wiem ile wysiłku kosztowało mnie nabycie E400, o walce z żoną nie wspomnę, niestety na zmianę body jak rękawiczek mnie stać i nie użalam sie nad losem, ale taka jest rzeczywistość i to większości. Pozdrawiam.
Ludzie focą do dziś OM-ami i sobie chwalą. Body są już na takim poziomie, że nie ma co narzekać że nowe będzie dużo lepsze. Najważniejsze zawsze będzie szkło.
To zależy również od konkurencji.Cytat:
Zamieszczone przez dzemski
W krajach gdzie ludzie zarabiają średnio trochę więcej - zaawansowany fotoamator nie musi sprzedawać samochodu i zastawiać żony /męża, żeby zmienić system. Sprzeda, trochę dołoży i tyle.
To u nas, gdzie przelicznik cen dolarowych i EUR jest 1:1 a zarobków ca 1:5, body za 2500$ to jest straszne pro i w ogóle.