Świetne, egzotyczne (przynajmniej dla mnie) zdjęcia.
Wersja do druku
Świetne, egzotyczne (przynajmniej dla mnie) zdjęcia.
Autobus, jak autobus, ale ostatnie - Rewelacyjne, znów super niebo i w ogóle.
Zdjęcia z podróży bardzo na tak. Swoją drogą świetne to szkiełko ;)
Dawno tu nie zglądalem tu takie rodzynki.
44 - rewelacja, ostanim trzem również niczego nie brakuje.
Robisz świetne fotki a wątek jest coraz ciekawszy :)
marokańska babuleńka- wyśmienita. W sumie marzy mi się street w takim miejscu. Autobus też niczego sobie. Natomiast Atlantyk mi się nie podoba - cień jakiś w LD i takie tam takie...
Dzięki za odwiedziny:) Miło, ze ktoś tu czasem zaglądnie - raz częściej, raz rzadziej - ale zaglądnie :) A jeszcze, kiedy coś napisze - tym bardziej jest to miłe.
Radlakos: Atlantyk był pokazany raczej ze względu na możliwości Zuiko 7-14...
A street w takich państwach... ciężka sprawa... Zasadniczo muzułmanom nie wolno robić zdjeć - Maroko nie jest aż tak ortodoksyjne w tej kwestii, ale na pewno jest łatwiej chodzić z aparatem kobiecie niż mężczyźnie :) No bo to zazwyczaj kobiety tam są zakutane w swoje szmatki i chowają się przed wzrokiem ciekawskich.
Udało mi się wreszcie zrobić malutki porządek w zdjęciach z Maroka, w związku z czym wrzucam dziś 4 nowe zdjęcia. Może znów przypadną do gustu? Gdybyście mogli zwrócić uwagę na kolory - byłabym wdzięczna, bo nie wiem, czy aby na pewno u mnie na ekranie dobrze widać.
48/ Cascades d'Ouzoud
49/ Marokańska pustynia gdzieś przy granicy z Algerią (ok. 50 km na SW od Mhamid)
I dwa zdjęcia ptaszka - może Wy wiecie, co to za ptaszek? W moim małym atlasie takiego nie ma..
50/ Ptaszek 1
51/ Ptaszek 2
Pierwszy ptaszek mi się niestety nie wyświetla.
EDIT: już dobrze, zaraz zerknę do przewodnika
48 fantastyczne super klimat jedno z lepszych zdjęć wodospadu jakie widziałem- gratuluje
pozostałe przyzwoite no chyba że ptaszek kadrowany?
Doskonałe zdjęcia, i technicznie, i pod względem estetycznym. Wodospad - podobają mi się wyrównane kontrasty, płaskie światło, tak nieciekawe zazwyczaj, tutaj dało piękny efekt.
Ptaszek troszkę przycięty... 1 mniej - praktycznie jest to pion z poziomu, a 2 więcej skadrowany.
Fajnie, że podoba sie wodospad, bo robiłam go na długim czasie z ręki i bez żadnych filtrów. Fakt - był cały zacieniony. Co w sumie dało lepszy efekt, niż gdyby był w słońcu...
Piękne fotki, wyśmienite.
Bardzo przypadła mi do gustu ta z wydmą, takie, piaskowo-błękitne jin i jang :)
Postacie ludzkie ożywiają tę scenę a slady stóp ładnie komponują się na piasku.
Naprawdę wyśmienita fotka.
wow, bardzo "zacne kadry" - jak to mawia Nasz mistrz RC ;)
świetne zdjęcia, pzdr
A ja zwróciłem uwagę na 49. Nie ukrywam, podoba mi się :) Do szczęścia brakuje mi jedynie trochę krótszej ogniskowej, by postaci były mniejsze i zdecydowanie bardziej "sylwetkowe" i światła cieplejszego, bardziej miękkiego (blisko wschodu lub zachodu słońca).
Pzdr
Wodospad jest bardzo fajny. Z reguly to trudny obiekt, ale Tobie udalo sie go bardzo ladnie przedstawic, gdyz faktycznie nie jest "zdeformowany". Gartuluje!
49 wymiata.
O rzesz Ty, ostatnia - cudna seria.
Dzięki wszystkim za odwiedziny - zwłaszcza w tym gorącym okresie ;)
Cieszę się, że fotki przypadły do gustu, choć widzę, że ptaszki najmniej. Tak to jest, jak się uprawia "przyrodniczą reporterkę" - określenie to taki mój wymysł - całkiem niechcący zrobione zdjęcia zwierzątek (znaczy nie jakieś czatownie, podchodzenia, czajenie się przez kilka dni, tylko strzały "z marszu"...).
Mysikrólik chyba jednak nie znalazła tego ptaszka w swoim atlasie... A wg mojego rozeznania to chyba jest dzierlatka. Albo skowronek...
Z kolorkami chyba u mnie wszystko OK, skoro nic nie piszecie...
U mnie za oknem szaro-buro, więc wstawiam nieco bardziej kolorowe zdjęcia :)
52/ Cyklista
53/ Rusałka admirał - od razu piszę, że wykadrowane z ujęcia z 50-200.
Oba ładne (chociaż różne) z przewagą pierwszego. Jest fajnie wypatrzony i pokazany.
Motylek ma chyba zbyt małą GO.
Cyklista świetny, ale tego ruchu coś jednak nie teges... ;-)
I ciągle mnie drażni ten znak wodny na Twoich fotkach.
Tak, motylek ma troszkę za małą GO, ale tak ładnie mi się ustawił :) Jak jeszcze żaden ;)
Hm... Czy w Twoim zdaniu chodziło, że nie ma na zdjęciu z cyklistą ruchu? ;) No nie ma - ale i nie miało być:)
A o znakach wodnych mamy już osobny wątek ;)
Ale wygląda jak woskowa figurka ;-)
Dla mnie 49. perfetto !
48; 49 i 50 - super.
Pozdrówka.
No bardzo dziękuję, bardzo! Za odwiedziny :) Za wskazówki też dziękuje - nie zawsze można było zrobić fotę tak, jak podpowiadacie, ale czasem faktycznie wystarczyło dłużej sie zastanowić nad kadrem.
Dziś pokażę 2 smutne zdjęcia z serii, którą zapoczątkowała już fota "Świątynia" parę stron w tym wątku wstecz. To zburzony podczas ostatniej wojny w Jugosławii kościół w Bihaću (obecnie Bośnia i Hercegowina, przy granicy z Chorwacją).
53/ ....
54/ ...
Niestety człowiek potrafi piękne rzeczy zbudować i piękne rzeczy zniszczyć.
I nigdy niczego go (człowieka) to nie uczy.
Tu są skutki wojny ale czy pamiętacie wspaniałe, ogromne buddyjskie posągi wysadzane przez Talibów? :cry:
Kadry mi sie podobają ze względu na wartość dokumentalną. Rozumiem, ze nie można było sobie wybrac pogody i ciekawszego nieba (światła) ale fotki architektury wolałbym prosto, zwłaszcza drugą :)
Ano... Rocco - w przypadku pierwszego - to wydawało mi się, z ewyprostowałam, ale teraz jak się przyglądam, to faktycznie cośtam leci w prawo (zauważyam, że wiele moich fot leci w prawo - to wina astygmatyzmu :)).
A drugie... Nie zawsze da się dobrze sfocić bez wycinki drzew ;)
Pora odświeżyć wątek.
"Natchniona" wyprawą Grupy Krakowskiej do fortów, poszperałam w swoim archiwum i znalazłam coś podobnego.
Stara twierdza na płw. Prevlaka w Chorwacji.
55/A
55/B
55/C
55/D
55/E
55/F
55/G
55/H
Mnie najbardziej odpowiada 55G. Podoba mi się kompozycja na nim, uważam je za najbardziej udane z serii. Może gdyby ten przepał zlikwidować, byłoby jeszcze lepsze, ale w mojej opinii to zdjęcie i tak jest dobre.
zdjęcia sa kapitalne;) coprawda..brakuje tam malych szczegolow..ale jest ok;)
Może powtarzają się niektóre elementy i kompozycje, ale generalnie - bardzo świetnie te ruinki wyszły.
Mnie się podoba 55/F. Pozdrawiam
Dzięki za odwiedziny :)
No tak - jednak F i G mnie też najbardziej "leżą"...
Na "deser" mam takie coś:
56/
57/
Plumek... a jak to zrobiłaś, że tak ładnie wyszły Ci cienie w ruinach? :oops:
No właśnie nie pasuje mi na lampę, a mimo że kraj bogaty w światło, dziwi mnie że tak jasno Ci wyszło w cieniach. Ładnie. A dużo obrabiałaś (rozjaśnianie cieni, odszumianie itp)?
Niedużo, bo ja się boję takich wynalazków, jak programy graficzne (czyt. nie umiem ich używać). To tylko w Photoshop Elements: rozmiar, crtl+l (levelsy - czasem lekko podregulowane przeze mnie), konwersja na B&W, podciągnięcie kontrastu, wyostrzanie (maska wyosrzająca). Odszumiania zero - na niskich czułosciach robię zazwyczaj.
I dalej w takim nostalgicznym nastroju...
Przeglądam swoje archiwum i czasem na którymś zdjęciu zatrzymuję się dłużej.
58/ Samotny... (dom opuszczony przez mieszkańców w czasie wojny domowej w Jugosławii - prawdopodobnie Serbów)
Robisz znakomite zdjęcie. Z czarno-bieli przypadło mi do gustu bardzo 55A, w moim przekonaniu najbardziej udane z całej serii, 56 i 57 - reporterskie, to pierwsze również bardzo dobre.
Wszystkie zdjęcia bez wyjątku trzymają solidny poziom, a niektóre są po prostu znakomite. Wątek dodaję do śledzonych.
Cieszę się, że zdjęcia się podobają :) Aż tak dobrego odbioru się nie spodziewałam... Dziękuję :)