C+ fajnie że wrzuciłeś takie porównanie szerokich kątów.
PS. pierwszy raz widzę z fiszaja takie proste (nie powykrzywiane) zdjęcia. Czy to crop, czy prostowałeś, czy inaczej .... ?
A może to kwestia odległości od fotografowanego obiektu?
Wersja do druku
C+ fajnie że wrzuciłeś takie porównanie szerokich kątów.
PS. pierwszy raz widzę z fiszaja takie proste (nie powykrzywiane) zdjęcia. Czy to crop, czy prostowałeś, czy inaczej .... ?
A może to kwestia odległości od fotografowanego obiektu?
Przczytaj kilka postów wyżej... Fisheye dla FF. W olkach wycina srodek.Cytat:
Zamieszczone przez Kris_1
Peleng otwarty na 3.5 strasznie mydli, po moich pierwszych próbach myślałem, że nie bedę miał pożytku z obiektywu. po przymknięciu do 8 - 11 jest OK, chociaż nie mam porównania do ZD FE. być może ten jest ostry już od samego początku.Cytat:
Zamieszczone przez dobas
PS. nie całego ZSRR, tylko Białorusi ;-).
Zuiko jest ostry od pełnej dziury :mrgreen:
Robiłem nim zdjęcia przy f/3.5.
http://www.olympus-europa.com/consum...ns_Roadmap.pdf
oczekiwanego wide angle jeszcze nie puścili
za to wyszedł 25 o którym ani widu ani słychu w rozpisce Olympusa....
No nic... wciąż czekam czy i kiedy ten tajemniczy szeroki niskobudżetowy obiektyw ujży światło dzienne
Noo, naleśniczek to jest calkiem fajna niespodzianka :)Cytat:
Zamieszczone przez dobas
Tylko go jeszcze ni ma.
Szeroko, póki co, dała Sigma: 10-20. U Olympusa ma być szerzej ale kiedy i czy naprawdę będzie tanio?
Sigma 10-20 do 4/3 jest chyba planowana na kwieceń, prawda? Myślę, że cena nie będzie zbytnio odbiegać od wersji do C i N - ok. 2k PLN w Polsce i ok 450-500$ w Stanach.
Wydaje mi się, że jest to stosunkowo tani szeroki kąt jeśli chodzi o e-system - 11-22 które jest w końcu węższe (dla 35mm to jest 2mm róznicy czyli w sumie całkiem sporo) kosztuje jeszcze pare stówek więcej.
Co do jakości się nie wypowiadam, ale ta Sigma całkiem dobrze wypadła w testach na optyczne.pl. Jako główną wade podkreślano winietowanie w całym zakresie, ale jak gdzieś, bodajże Irek napisał, w 4/3 ta wada praktycznie zniknie.
Sporą wadą jest jednak średnica mocowania filtra - 77mm... Polarek B+W (pasuje slima kupić) kosztuje jakieś 400-450zł :roll:
Nie wiem jak Wy, ale ja się troche napalam na tą Sigme jako uzupełnienie 14-54... Robie głównie landszafty więc to byłby chyba dla mnie ideał za te pieniądze (zwłaszcza, że ze mnie jest troszke kombinator i jak coś to będę to sciągał z "US and A" :razz: )
Jeśli ma być szerzej w Olympusie to ja się postaram wstrzymać z zakupem...
pytanie jak wypadną w porównaniu do siebie te obiektywy
perspektywa, winietowanie, zdjęcia pod światło....
Jeśli ZD będzie taki jak nam sie wydaje to może być lepszą perspektywą niż 10-20...
No właśnie ale czy ? jeśli tak to kiedy ?
Jeszcze mi się nie spieszy ale na lato już trzeba mieć coś szerokiego a'la 7-14 tylko gorszy a tańszy :)
pzdr
dbs