9-18 z dużego systemu przez przejściówkę. Jest wolny na m4/3 ale w 100% trafny AF. no i do 1000 zł powinieneś kupić.
https://drive.google.com/file/d/0B1g_yYsu03PnUzRyVmljZ2txNk0/view?usp=sharing
Wersja do druku
9-18 z dużego systemu przez przejściówkę. Jest wolny na m4/3 ale w 100% trafny AF. no i do 1000 zł powinieneś kupić.
https://drive.google.com/file/d/0B1g_yYsu03PnUzRyVmljZ2txNk0/view?usp=sharing
ja wychodze z założenia że nie po to się przesiada na micro żeby kupować słoiki z dużego systemu :)
generalnie jest jeszcze PANASONIC 15 f/1.7 trochę droższy i większy od PANASA 20 ale też widocznie szybszy no i szerszy :)
jeśli chodzi o PANASA 20 f/1.7 bardzo fajne szkiełko - ale faktycznie z jego minusów - trochę wolny AF ma
niemniej cieszę się że go kupiłam :)
@realnasty prośba o rzetelny test Panasa. No i fotki w pełnej rozdzielczości. Pewnie kita dla porównania już nie posiadasz...
U mnie sytuacja wyglada podobnie a wybór jest determinowany przez finanse. Wolalbym szerzej 2mm ale to znacznie drozej. 9-18 z 4/3 za duże i wolne. Sammy 12 duży i manualny. 12 m.zuiko straszna cena zważywszy na jakość...
A Panas 14 2.5...cenowo super.
może test optycznego Ci wystarczy
ja tam lubię ich testy, te które czytałam były ciekawie zrobione :)
ale ja się nie znam ;)
Ja Panasa 14/2.5 mam i wg mnie test optycznych pokrywa się z rzeczywistością, co do szkła to najbardziej przeszkadza w nim silna winieta, no i jak dla mnie o wiele za wąskie, więc prędzej czy później pójdzie ode mnie do ludzi...
Miałem kiedyś Panasa GF2 z 14 f/2,4 i obiektyw nie grzeszył ostrością. Jest chyba spory rozrzut jakościowy pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami, bo opinie są bardzo różne.
Aż będę musiał się przyjrzeć dokładnie fotkom, mój na pewno jest słabszy niż Olek 25 1.8 i ostrzejszy niż zoom 12-50 (fakt, że to raczej żadna sztuka ;)
Sztuka z testów na optycznych strasznie mydli po lewej stronie więc coś może być na rzeczy. Na zagranicznych review fotki wyglądają o niebo lepiej. Może sytuacja podobna jak ze slawetnym Tamronem 17-50 2.8
Nigdy w życiu bym nie pomyślał, że w jednym rodzaju obiektywu mogą trafić się różne sztuki, a może do tych tańszych przy produkcji mniej jest kontroli?