Ale jakich okolicach? W dolomitach jest przyjemnie. Najgorsze jest wstępne podejście, ale to można łatwo obejść z rana, albo z wykorzystaniem kolejek krzesełkowych ;)
Wersja do druku
Ale jakich okolicach? W dolomitach jest przyjemnie. Najgorsze jest wstępne podejście, ale to można łatwo obejść z rana, albo z wykorzystaniem kolejek krzesełkowych ;)
Chodziło mi o okolice Marmolady (bo zakładam, że na M są w lecie bardziej normalne temperatury). Skoro Mikołaj pisze o 45 st. C, to czy to jest przyjemne? Ale pewnie, z rana lepiej...
Słuchajcie - ja podałem temperaturę w słońcu. Było wyjątkowo gorąco, jak wszędzie. W Polsce też. Na Marmoladzie jest śnieg - właściwie papka. Ale Marmolada ma coś ponad 3300mnpm a np Scillar czy Rittner mają niecałe 2500. Lodowiec na Marmoladzie kurczy się ekspresowo. Za 100 lat pewnie go nie będzie. Fakt jest taki, że jak w górach grzeje słońce to jak nie ma drzew to nie ma gdzie uciec przed upałem a słońce jest bardziej dokuczliwe niż na nizinach. Ja tam lubię połazić po górach. Na Rittner było gorąco ale w Bolzano było wręcz nie do wytrzymania w tym samym czasie :D Następny dzień był już np burzowy a wybraliśmy się na Sciliar, tu fotka z podejścia:
61
I owszem, wszędzie można jakby coś podjechać krzesełkiem bo jest ich tu od groma. Np na Rittner warto wjechać z Corno del Renon wagonikiem a potem na sam szczyt dojść pieszo i zejść z powrotem do Corno też pieszo. To razem zajmuje około 5-6h. Można też wejść i zejść do góry z samego dołu - z Soprabolzano i na dół ze szczytu do Bolzano ale to tak jakieś 12-14h dla wprawnego piechura w dla średniego to raczej z noclegiem na szczycie :) Niemniej, każdy szczyt w Dolomitach jest piękny i wart odwiedzenia. jedne są bardziej skomercjalizowane inne mniej i każdy level piechura znajdzie coś dla siebie :) Polecam podejście na Sciliar od strony Alpe Di Siusi - najpierw kolejką a potem niemal dzikim szlakiem na samą górę :)
bardzo ładne góry i widzę, że jest szansa na rower MTB :-)
62. Vipiteno
---------- Post dodany o 17:48 ---------- Poprzedni post był o 17:45 ----------
63. Nie wiem co to za robal :)
Pora odświeżyć bo dawno mnie tu nie było :)
64. Ostatni mini zlot Abarthów w Niemojowie :)
65.
66. JEST SILNIK? :D
67. JEST SILNIK I KOSTKA NA SZCZURY ;)
68.
A tu ostatnia wizyta w zoo:
69. Uśmiech poproszę :)
70. Nutria
69 - wow :)
69 jest super. Gratuluje.