-
2 załącznik(ów)
EXIF uciekł gdzieś:)
przecież nie dam oryginalnych rozmiarów i śmietnika tu nie będę robił.
gdzie te fotki? jakieś tu problemy mam.
wiadomo która wyostrzona, sorki za ten exif. Prosze o ocene ostrości.
Jeszcze tylko powiem ze ten oryginał na gorze niewyostrzony prawie niczym nie różni sie od oryginału w aparacie, przed chwileczka porównywałem. Kadrowałem na potrzeby forum ponieważ przy zapisie chciałem uniknąć duzej kompresji wygładzania itp.
-
3 załącznik(ów)
a teraz to co najbardziej mnie denerwuje, bardzo krótkie czasy a zdjęcia nieostre
Można sie przyczepić że to przecież ptak jest i jego ruchy są gwałtowne no i występuje ten moment odepchania od siatki i jednak przydałoby sie tu nawet 1/2000 s a moze wyzej dlatego pytałem Was o tą lampę bo przy takiej migawce ciemne fotki wychodzą.
Sytuacja lepiej wygląda kiedy oddaliłem sie ze statywem i zastosowałem ogniskową 34 mm, nie odstraszał go dźwięk aparatu i był stabilny ale także ostrość złapał nie na tułowiu tylko na siatce.
No ale wypowiedzcie się bo bez Was to jak bez ręki.
-
Exif maja wszystkie-nie zginal.Te kadry to ladnie wyciales :mrgreen:
-
wyciĄłeś:)
no ale zamiast coś powiedziec to Ty miniatury mi tu wygrzebujesz:)
-
Chcialem Ci tylko uzmyslowic,ze pewnie w takich kadrach kit ustawia ostrosc tam gdzie chce.Zmien ustawienia tak,zeby ustawial w jednym punkcie tam gdzie ty chcesz.Podejdz blizej tak,zeby siatka byla w calym kadrze i wstaw.Napewno bedzie ostra.
-
troche nie rozumiem, blizej już nie mogłem podejść bo mi nie ostrzył, ta siatka ma pewnie 10 cm na 5 cm, żeby była w całym kadrze to musiałbym robić z 5 cm fotke
tym obiektywem?
-
Malo tych fotek - a te co sa sa zbyt monotematyczne. Mam wrazenie ze to sa cropy, a dodatkowo wysokie (szumiace) ISO nie wplywa pozytywnie na ostrość fotki.
Co do fotografii cyfrowej musisz pamietac ze kazda fotka wymaga obróbki. Cyfrowki jeszcze dlugo nie dogonia analoga i dlatego ciut ciut trzeba grzebnąć w fotce. A co ostrość, a to balans bieli. Moze jeszcze poziomami. To wszystko co ja modyfikuje.
To co prezentujesz na forum zawsze powinno miec podciagnietą ostrość chyba ze chcesz cos sprawdzic.
Jak poszukasz na forum to znajdziesz rowniez i moje watpliwosci co do ostrosci kitowca. Prawda jest taka ze sa egzempolarze ciut (minimalnie) lepsze i gorsze. Te lepsze mniej sie mylą. Inna sprawa ze jak sie przesiadasz (ja tak mialem) z malpki/hybrydy na lustro to pierwsze wrazenie jest takie ze foty sa beznadziejne (wyblakle, nieostre). Nie wiem czym wczesniej fociles, ale byc moze jestes jeszcze na tym etapie gdzie doszukujesz sie dziury w calym.
Sadze ze lepszy bylby jednak ZD40-150 do tego focenia.
-
Kwadrans pełne rozmiary wrzuca się np. na imageshack.us a tu linki do nich.
Mam wrażenie, że tryb ustawiania ostrości nie był dobrany zbyt dobrze. Chciałbym zobaczyć pełny format, bo wydaje mi się, że ostrość to jest, ale na oknie z tyłu. E330 ma możliwość ostrzenia z kontrastem na LV ? Jeśli tak, to może to właśnie tego wina, zwyczajnie nie nadążał za obiektem.
Pokaz jakieś statyczne zdjęcie, postaw aparat na statywie, albo na stole, umieść przed nim jakieś obiekty i zrób zdjęcie na samowyzwalaczu i bez LV
-
kisi chciałem tylko abyście powiedzieli że to normalne. Nie chciałem usłyszeć ze to wina obiektywu bo to same problemy z gwarancją. Mowisz że cyfrowe zdjęcia mają wady, kompaktem robiłem ostre fotki aczkolwiek cos tam słyszałem o sztuczkach stosowanych w kompaktach.
Dzemski, ja waszych skrótów jeszcze nie rozumiem:) LV kojarzy mi sie z podglądem na żywo
:-0
a i zapomniałem o najważniejszym, ostrość nie jest ustawiona na drugim planie, zapewniam.
Myśle o kilku powodach:
1. Siatka delikatnie sie huśta, łapał ostrość raz na tył a raz na przód siatki
2. Chyba przydałby się C-AF chociaz nie wiem jak to sie ma do focenia pilotem a wtedy tak robiłem.
3. Być może tym obiektywem zbyt blisko podszedłem do obiektu, trzeba było się odsunąć daleko i robic np z 40 mm, ptaki tez nie uciekałyby wtedy i nie byłoby gwałtownego ruchu
4. Chyba lepiej abym uzyl jednego pola AF
5. Trzeba było chyba tez zastosować centralnie ważony
Dzemski co o tym sadzisz?
-