Odp: Olympus XZ 2 rozmazuje zdjęcia
Jest jeszcze możliwość przypadkowego włączenia filtra szarego, który będzie powodował wydłużanie czasu naświetlania.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Chyba tak. Choć te 3200 w sytuacjach "awaryjnych" (gdzie nie można użyć lampy lub nie chcemy jej używać) można spróbować jeszcze (
klik). Ostatnie dwie wartości iso to już mocno na wyrost dodane.
Całkiem niezłe to wysokie... Czekam jeszcze na wyjaśnienie sytuacji z moim uszkodzonym s100, jak nie zostanie naprawiony to chyba wezmę XZ-2. Trochę mniej kieszonkowy ale zdjęcia robi zacne a możliwość rejestracji timelapsów jest dla mnie sporym plusem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mik3
Jest jeszcze możliwość przypadkowego włączenia filtra szarego, który będzie powodował wydłużanie czasu naświetlania.
W trybie auto??
W iAuto i SCN nie, za to we wszystkich innych tak.
Zastanawiam się, jak długo jeszcze będziecie bili pianę nie na temat.
Autor pytał:
Cytat:
Zamieszczone przez
Romex1
Nie wiem czy mój problem to kwestia ustawień czy wady aparatu.
Dowiedział się, że to jego wina- uwierzył bez namysłu w moc automatu.
Dalsze roztrząsanie wysokiego przydatności wysokiego ISO, nic mu nie pomoże.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Zastanawiam się, jak długo jeszcze będziecie bili pianę nie na temat.
Dyskusja była związana z tematem, choć bardzo możliwe, że już mało przydatna dla autora tego wątku.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Dyskusja była związana z tematem ...
Bardzo luźno, mówiąc delikatnie ;)
To sobie jeszcze o GO pogadajmy :-P
@Romex1, jak chcesz "wyjmować aparat i pstrykać" to ja polecam przestawić z Auto na P.
Tryb P działa tak jak Auto, ale nie rozpoznaje sobie "inteligentnie" rodzaju scen.
A ta "inteligencja" w Olku XZ-2 bardzo często jak ma mało światła, to ustawia sobie "tryb nocny" w którym ustawia max ISO400 i wydłuża czas naświetlania.
Tryb P w tych samych warunkach ustawi większą czułość i mniejszy czas - ja nigdy nie miałem problemu z rozmyciem zdjęć.
Ewentualnie - miej podniesioną lampę i ustawiony tryb lampy na błysk dopełniający (czyli zawsze błyśnie jak podniesiona).
pozdrawiam