Odp: Samsung Wszystkomający (NX-1)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
chyba jednak lepsze takie niż tak przeostrzone jak to Samsung pokazał.
Nie wiem co pokazał Samsung, do oceny obrazka wolałbym się pobawić rawami, a do oceny silnika jpg aparatu lepiej imho mieć zdjęcia zrobione na domyślnych (bądź różnych) ustawieniach. Hobby Optycznych to zjeżdżanie z odszumianiem i wyostrzaniem na minimum i takie sample niewiele mówią. Patrząc zresztą na te budyniowe sample można mieć wątpliwości czy Optycznym udało się skutecznie wyłączyć odszumianie. Opis Optycznych i lektura komentarzy wcale ich nie rozwiewają. Piszą: "Fotografie zrobiliśmy przy wyłączonej redukcji szumów", a w komentarzach Arek (z Optycznych) odnosi się do zdjęć: "Tutaj raczej na pewno swoje dokłada odszumianie".
wiesz, ja stawiam tezę, że NX1 generuje mydło, a Samsung o tym wie i dlatego pokazując swoje sample pojechał z wyostrzaniem. Zestaw zdjęć jak na razie nie zachęca do większego zainteresowania tym modelem. Może gdy zobaczymy coś więcej. Cóż, po raz kolejny można napisać o Samsungu że na papierze specyfikacja wygląda super ale już realne osiągi nie zachwycają...
ps. wszystkie sample Optycznych z targów są kijowate i mydlane... może więc nie jest tak źle? może NX1 nie odstaje od konkurencji?
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
ps. wszystkie sample Optycznych z targów są kijowate i mydlane... może więc nie jest tak źle?
Sorki za ot. - jakbym kiedy się dostał na jakieś ważne stanowisko spodziewaj się propozycji bycia rzecznikiem... ;-). Sukcesami będę chwalić się sam, od wpadek jest rzecznik ;-). Można jeszcze dodać, że to egzemplarz przedprodukcyjny, albo firmware nie ma finalnej wersji ;-).
Na poważnie - każdy aparat z niezbyt agresywnym wyostrzaniem da mydło na ustawieniach Optycznych. Jak już mam oglądać jpgi z aparatu to wolałbym te z ustawień domyślnych - to przynajmniej daje jakiś ogląd na to jak pracuje ten silnik i świadomość, że można go jeszcze podregulować w obie strony.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
ps. wszystkie sample Optycznych z targów są kijowate i mydlane... może więc nie jest tak źle? może NX1 nie odstaje od konkurencji?
Optyczni to nawet z Otusa potrafią mydło wycisnąć. Do tego z nieznanych mi względów nie chcą udostępniać RAWów.
Poczekajmy na inne przykłady, bo jakby efekt był tak katastrofalny jak na samplach z Optycznych to byłaby straszliwa kompromitacja Samsunga.
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Optyczni to nawet z Otusa potrafią mydło wycisnąć. ...
Widać producent poskąpił kasy na artykuły sponsorowane ;)
Nie czytaliscie co pisalem wyzej? Samsung od pewnego czasu agresywnie traktuje jpgi z puszki, budyn i wyostrzenia prosto do pieknego wydruku, to cala mroczna tajemnica, nie ma co sobie dopowiadac.
pozdroofka
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Nie czytaliscie co pisalem wyzej? Samsung od pewnego czasu agresywnie traktuje jpgi z puszki, budyn i wyostrzenia prosto do pieknego wydruku, to cala mroczna tajemnica, nie ma co sobie dopowiadac.
pozdroofka
Dlatego nie ma się co ekscytować tylko spokojnie czekać na rawy. Poza tym NX1 nie jest w moim typie :-) Ale zapewne prędzej czy później ta matryca trafi do innego korpusu to dobrze wiedzieć na co można liczyć.
Samsung NX1 - cichy zabójca?
Na horyzoncie nowy Samsung NX1.
Ktoś by pomyślał "łeeee Szajsung, tym się fot nie robi, ani filmów". Cóż...
https://www.youtube.com/watch?v=q_LzX6S0Pac
T.
Odp: Samsung NX1 - cichy zabójca?
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
mam wrazenie, że z tymi filmikami jest jak z materiałami prezentowanymi na wystawach sklepów RTV w telewizorach
cudne, że tylko ekran lizać :)
w domu okazuje się, że już tak pięknie nie jest
rozumiem , filmik ma pokazac możliwosci aparatu, tylko niech wyraźnie powiedza jakiej obróbki wymagał, ile czasu ktos siedział i dłubał, na jakim sprzęcie, bo chyba nie wszyscy ogarniają, ze nie jest to film prosto z puszki
Odp: Samsung NX1 - cichy zabójca?
Cytat:
Zamieszczone przez
viruuss
mam wrazenie, że z tymi filmikami jest jak z materiałami prezentowanymi na wystawach sklepów RTV w telewizorach
cudne, że tylko ekran lizać :)
w domu okazuje się, że już tak pięknie nie jest
rozumiem , filmik ma pokazac możliwosci aparatu, tylko niech wyraźnie powiedza jakiej obróbki wymagał, ile czasu ktos siedział i dłubał, na jakim sprzęcie, bo chyba nie wszyscy ogarniają, ze nie jest to film prosto z puszki
Z drugiej strony jednak to jeśli materiał wyjściowy będzie fatalny to żaden postprocess nie pomoże.
Filmik mi się podobał, ale ja się na filmowaniu nie znam, więc mogłem się nabrać na jakieś tanie sztuczki. Natomiast zaprezentowane do tej pory zdjęcia jakoś mnie nie zachwyciły.